Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πικάντικη Σάλτσα Ντομάτας με Βασιλικό

Μια νοστιμότατη και πολύ αρωματική σπιτική σάλτσα, να μας περιμένει έτοιμη, όποτε τη χρειαστούμε, μέσα στο βαζάκι της, είναι θείο δώρο! Την κατάλληλη στιγμή δεν έχουμε παρά να την πάρουμε από το ντουλάπι μας και να νοστιμίσουμε τα ψητά κρεατικά μας, τις τηγανητές πατάτες μας, τις σπιτικές πίτσες ή ένα χορταστικό σάντουιτς!
Ετοιμάζεται πανεύκολα και θα μας δώσει νόστιμη και υγιεινή λύση για ένα απολαυστικό οικογενειακό γεύμα!
Δοκιμάστε τη!





Τα Υλικά

20-25 ώριμα ντοματάκια πομοντόρια
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση, χωρίς το φύτρο
10 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
1 κουταλάκι ανθός αλατιού
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
2 κουταλιές ψιλή κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στυμμένη
2 κουταλιές λευκό ξίδι
1 κουταλιά μέλι ανθέων
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες






Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι και τις βυθίζουμε, για λιγότερο από ένα λεπτό, μέσα σε νερό που βράζει.
Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε μέσα σ’ ένα μπολ με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός. 








Έπειτα, μία-μία τις πιάνουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και πολύ εύκολα τις ξεφλουδίζουμε. Τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε να περιμένουν.







Αλέθουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το κρεμμύδι, το βασιλικό και την κάπαρη, ώστε να γίνουν μία πάστα.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε την πάστα του κρεμμυδιού και ανακατεύουμε, μέχρι να μοσχομυρίσουν τα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση.
Ακολούθως προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το μέλι, το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε τη γεύση της σάλτσας. Αυξάνουμε τη δόση κάποιου υλικού, αν νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνει σχεδόν η μισή και να αρχίσει να πήζει.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο, κατόπιν τη βάζουμε σε γυάλινο βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Μπορούμε, επίσης, να γεμίσουμε με τη ζεστή σάλτσα αποστειρωμένα βάζα και τα κλείσουμε με τα καπάκια τους. Τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκοτεινό χώρο.
Όταν χρειαστούμε σάλτσα, ανοίγουμε ένα βαζάκι, τη ζεσταίνουμε και τη χρησιμοποιούμε πάνω στα ζυμαρικά ή την πίτσα, με το ψητό κρέας ή το ψάρι ή με τις τηγανητές πατάτες. Απίθανος συνδυασμός!



Είναι εξαιρετική και σαν ντιπ συνοδευμένη με τριγωνάκια ψημένης Αραβικής πίτας! Δοκιμάστε τη!

22 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα μετά την κέτσαπ που ετοιμάζω, για τρίτη φορά, θα ακολουθήσει αυτή
    Ευχαριστούμε Ελένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Ξανθή!
      Όταν τη δοκιμάσεις, πες μου τις εντυπώσεις σου.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Συμπτωματικά έφερα χθες 8 κιλά ντομάτες από τη λαϊκή οπότε μου ήρθε κουτί η συνταγή σου!!!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν η ευκαιρία να δοκιμάσεις κι αυτή την αρωματική σάλτσα!
      Καλή εβδομάδα, Λίλα μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Κάτι τέτοια μαγικά βαζάκια, σου λύνουν τα χέρια στην κουζίνα και σου επιτρέπουν να έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα κάθε στιγμή! Πολύ ωραία η ιδέα σου, Ελένη μου! Μπράβο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως μαγικά είναι αυτά τα βαζάκια, Αναστασία!
      Εξαιρετική λύση για κάθε στιγμή! Σ' ευχαριστώ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική η πρότασή σου Ελένη μου, γεμάτη αρώματα και μαστοριά μέσα σε ένα βαζάκι!
    Δεν λέω μόνο για την ευκολία του να έχουμε ένα γευστικό βαζάκι σάλτσα ντομάτας στο ντουλάπι μας, αλλά και για την ποιότητα αυτής της σάλτσας!

    Καλημέρα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό σκέφτομαι πάντα, Ζαμπία μου, την ποιότητα όσων παρασκευάζουμε στο σπίτι.
      Βέβαια χρειάζεται και λίγος κόπος αλλά αξίζουν.
      Καλή εβδομάδα, καλή μου φίλη!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Μου μύρισε Ιταλία! Πολύ ωραίος συνδυασμός του βασιλικού με γλυκιά πάπρικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ο βασιλικός θα σου θύμισε Ιταλία!
      Προτείνω μία δοκιμή!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών και η σάλτσα σου έγινε πολύ αρωματική!! Είναι πολύ μεγάλη ευκολία αυτά τα βαζάκια με την έτοιμη αλλά σπιτική σάλτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό τι σπιτικό είναι υπέροχο, Κική μου, και εξαιρετικής ποιότητας!
      Αν έχουμε και χώρο αποθήκευσης, αξίζει να φτιάχνουμε πολλά βαζάκια!
      Είναι θησυροί ανεκτίμητοι.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Ελενάκι μου όπου και να προστεθεί η υπέροχη σαλτσούλα σου, θα απογειώσει την γεύση!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απογειώνει ακόμα και τις τηγανιτές πατατούλες, Έλενά μου!
      Είναι νοστιμότατη!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Γεμάτη αρώματα η σαλτσούλα σου Ελένη και νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ, Κατερίνα μου!
      Και για μια μακαρονάδα με τυράκι είναι καταπληκτική.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  9. Μου αρέσει πολύ γιατί είναι σπιρτόζικη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως χρησιμότατη, Ερμιόνη μου! Με τα ψητά κρεατικά δε, υπέροχη! Ταιριάζει πάρα πολύ-ήδη τη δοκιμάσαμε με ψητό κοτόπουλο. Ήταν το κάτι άλλο!
      Φιλάκια και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  10. Στειλε και σε μερικες τεμπελες τις γνωριζεις καλα φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κούκλες και βέβαια θα σας στείλω, όσα βαζάκια θέλετε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή