Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Κολοκυθοανθοί Γεμιστοί, Αυγολέμονο

Ένα από τα λίγα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας που συνδυάζει φαντασία, εφευρετικότητα και οικονομία. Προήλθε από την αξιοποίηση όλων των βρώσιμων υλικών που παρήγαγε ένας σπιτικός, καλοκαιρινός κήπος και τα μετουσίωσε σ’ ένα νοστιμότατο κι ευπαρουσίαστο κύριο πιάτο που αξίζει κι εμείς να το δοκιμάσουμε!
Όσοι, τυχεροί, έχετε δικές σας κολοκυθιές στον κήπο σας, θα συγκεντρώσετε τους ανθούς, πρωί-πρωί, όσο ακόμα είναι δροσεροί, για να μην κλείσουν. Θα γεμίσει φως και χρώμα η κουζίνα σας!
Αλλά και όλοι εμείς, οι χωρίς κήπο, πολύ εύκολα μπορούμε να τους προμηθευτούμε από τη λαϊκή αγορά, παραγγέλνοντάς τους από πριν στους παραγωγούς. Ας προλάβουμε, όσο ακόμα είναι καιρός!




Τα Υλικά

30 άνθη κολοκυθιάς
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Νερό
Λίγη γλυκιά πάπρικα

Για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
2 λεμόνια, ο χυμός

Οδηγίες
 




Πλένουμε καλά τους κολοκυθοανθούς και αφαιρούμε πολύ προσεκτικά εσωτερικά τους στήμονες και εξωτερικά το κοτσάνι.








Βάζουμε σε ένα  μπολ το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τον κιμά, το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο, τα μυρωδικά, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.









Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς με το μείγμα αυτό, διπλώνουμε τα πέταλά τους προς τα μέσα, κλείνοντας τη γέμιση. 







Τους τοποθετούμε μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα σε σειρές, αρκετά κοντά τον έναν με τον άλλο.
Στη βάση της κατσαρόλας, αν θέλουμε, τοποθετούμε μικρά κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση, κατά μήκος. Γίνονται νοστιμότατα!
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο, όπως και τα ντολμαδάκια, για να μην ανοίξουν κατά τη βράση.




Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 2 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό, λίγο αλάτι και τους σιγοβράζουμε σκεπασμένους, πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (περίπου 25-30 λεπτά).
Πριν τους κατεβάσουμε, δοκιμάζουμε, αν έχει βράσει το ρύζι και ελέγχοντας, αν η ποσότητα της σάλτσας είναι αρκετή.



Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρέσουμε το πιάτο.
Κατόπιν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. (Δείτε εδώ πώς).
Περιχύνουμε τους ζεστούς κολοκυθοανθούς με το αυγολέμονο και ανακινούμε ζωηρά την κατσαρόλα, να πάει παντού.









Τους σερβίρουμε ζεστούς, πασπαλισμένους με λίγη γλυκιά πάπρικα ή χωρίς και τους απολαμβάνουμε!


Καλή σας όρεξη!

18 σχόλια:

  1. Θα ήθελα μία λύση στο πρόβλημα που έχω και για τα ντολμαδάκια. Πως να σώσω το ζουμακι του φαγητού να μην το πιεί το ρύζι χωρίς να το βγάλω από την κατσαρόλα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Το ζουμάκι από το φαγητό θα σωθεί, μόνο αν βρει ένα μέρος του από την κατσαρόλα.
      Μετά το ζεσταίνεις και το προσθέτεις στο υπόλοιπο φαγητό.
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.

      Διαγραφή
  2. Πωωωω!!
    Εντάξει πεθαίνω!
    Μιλάμε για το υπέρτατο αρωματικό πιάτο!
    Απίθανο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Πραγματικά είναι ένα εξαιρετικό πιάτο και να φανταστείς ότι το βασικό του συστατικό είναι λουλουδάκια! Πολύ θα ήθελα να σε καράσω μερικά, για να τα δοκιμάσεις!

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Μα πόσο μ'αρέσουν οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τους φτιάξω!!
    Αρωματική η γέμιση με τον δυόσμο, φαντάζομαι και γεύση!!!
    Το αυγολέμονο δε με τρελλαίνει...μια μερίδα σκέτους παρακαλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, δεν είναι δύσκολο. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το γέμισμα: να βάλεις μικρή ποσότητα κιμά, για να μην σχισθούν τα λουλουδάκια.
      Ο δυόσμος ταιριάζει με όλο τα γεμιστά. Δίνει γεύση και άρωμα.

      Την άλλη φορά θα κρατήσω και μια μερίδα σκέτη για σένα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Παρακαλώ τους επτά κολοκυνθοανθούς στην τελευταία φωτογραφία με την μπόλικη σάλτσα αυγολέμονο,τους καπαρώνω.Φαίνονται τόσο λαχταριστοί στην κάτασπρη λεπτόρευστη σάλτσα!
    Με καλοκαιρινή διάθεση ακόμα το φαγητό σου Ελένη μου,εκπέμπει σήματα γευστικής μετριοφροσύνης, γνωρίζοντας τη δύναμή του.Το κλασσικό πιάτο που συνήθως κάνω στο σπίτι μας, είναι οι γεμιστοί κολοκυνθοανθοί με ρυζάκι.Εξίσου λαχταριστοί και νόστιμοι!Θα κάνω όμως και την πρότασή σου, για μία νέα γευστική εμπειρία!
    Καλό σου βράδυ φίλη μου!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σένα είναι, Φωτεινή μου, δεν τους πειράζει κανείς!
      ¨οσο ακόμα υπάρχουν κάποια μοναδικά καλοκαιρινά υλικά, αξίζει να τα εκμεταλλευτούμε. Τα λουλουδάκια υτά σε λίγο δεν θα υπάρχουν και θα περιμένουμε πάλι του χρόνου, να είμαστε καλά!
      Κι εγώ φτιάχνω τους ανθούς με ρυζάκι και τρίβω στη γέμιση μερικά κολοκυθάκια. Γίνονται πολύ νόστιμοι και έτσι.
      Την επομένη δοκίμασε και τη δική μου εκδοχή και ελπίζω να σου αρέσει!
      Καλό σου βράδυ, καλή μου φίλη!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  5. Κοπιαστικό φαγητό αφού πρέπει να γεμίσεις ένα ένα τα ανθάκια αλλά μιλάμε για την απόλυτη γεύση!!!
    Πεθαίνω για τους ανθούς όπως και να είναι φτιαγμένοι. Εδώ τους βλέπω πρώτη φορά σε λευκή έκδοση με αυγολέμονο και ψήνομαι πολύ να δοκιμάσω!!

    Θεσπέσιοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψέ με, Χρυσαυγή μου, αξίζει τον κόπο!
      Αυτό το ανθισμένο πιάτο είναι μια καταπληκτική γευστική εμπειρία!
      Αν βρεις λουλουδάκια, δοκίμασέ τους με αυγολέμονο.

      Καλό σου βράδυ
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  6. Μοναδική νοστιμιά, αρωματική και απίθανη γευστική απόλαυση!!! Γεια στα χέρια σου Ελένη μου!!!
    ΦΙλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
      Οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί είναι εξαιρετικοί, είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κύριο πιάτο, με αυγολέμονο ή ντομάτα!
      χαίρομαι που σου αρέσουν!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Φοβερό πιατο ,το δοκιμασα πρωτη φορα στη Μυτιληνη που ειναι η σπεσιαλιτε τους και απο τοτε το μαγειρευω οποτε βρω κολοκυθοανθους,τελιοι μου φαινονται οι δικοι σου...πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά λες, Νέλη μου, αυτό το φαγητό είναι καθαρά εποχιακό!
      Κρίμα που δεν μπορούμε να βρούμε ανθούς όλο τον καιρό!

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Καλά, τι τέλειο φαγητό είναι αυτό! Εγώ κάνω τους κολοκυθανθούς συνήθως στο τηγάνι, αλλά αυτή η εκδοχή είναι σαφώς καλύτερη! Μπράβο!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως γίνονται και στο τηγάνι, και είναι πολύ πικάντικο μεζεδάκι!
      Κι έτσι, όπως σας προτείνω, είναι άλλο πράγμα!
      Καλό σου βράδυ, Αναστασλια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Δεν τα έχω δοκιμάσει με κμά και αυγολέμονο!!!θα τα δοκιμάσω και θα επιστρέψω...φαίνονται τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες!
      Με κιμά και αυγολέμονο είναι νοστιμότατα και περισσότερο υγιεινά απ' όσο τα τηγανιτά.
      Λίγο στο γέμισμα θέλουν προσοχή.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή