Ένας χαλβάς διαφορετικός, χρυσαφένιος, αρωματικός,
νηστίσιμος, ελαφρύς αλλά πολύ γευστικός! Μοιάζει πολύ στην υφή με
το Χαλβά Φαρσάλων αλλά έχει διαφορετική και ήπια γεύση και δεν είναι πολύ
γλυκός. Ετοιμάζεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα.
Τα αμύγδαλα που του προσθέτουμε τον
κάνουν πιο πλούσιο και ευπαρουσίαστο και η βανίλια ή το ανθόνερο του χαρίζουν εξαιρετικό
άρωμα.
Δοκιμάστε τον, θα σας ενθουσιάσει!
Τα Υλικά
1 κουτί/160γραμ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
3 κ. σ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 φλιτζάνια/1 λίτρο νερό
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
1 λοβός βανίλιας, κομμένος στη μέση κατά μήκος ή 2 κουταλιές ανθόνερο
Οδηγίες
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό και διαλύουμε
το άνθος αραβοσίτου. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο νερό. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για 2-3 λεπτά. Δεν τα αφήνουμε να ροδίσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι και μετά το μείγμα με το άνθος αραβοσίτου, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει ο χαλβάς, προσέχοντας να μη μας κολλήσει
το μείγμα στη βάση και τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Ο χαλβάς είναι έτοιμος, όταν στην επιφάνειά του δημιουργηθούν μεγάλες φουσκάλες. Τότε τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον ρίχνουμε μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα σιλικόνης, την οποία προηγουμένως την έχουμε βρέξει με νερό.
Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Τον κόβουμε και τον απολαμβάνουμε, χλιαρό ή κρύο. Δεν τον βάζουμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Κι ένα νέο βραβείο
Χθες έλαβα κι ένα νέο, χαριτωμένο βραβείο από τη φίλη Nicky που δημοσιεύει ενδιαφέρουσες συνταγές στο πολύ όμορφο blog της, το "Come to cook"! Αξίζει να δεχθείτε την
πρόσκλησή της και να το επισκεφθείτε!
Nicky μου, σ' ευχαριστώ για την τιμή
που μου έκανες και εκτιμώ πολύ αυτή σου τη χειρονομία!
Το βραβείο, όπως είθισται, ακολουθείται κι από μερικές ερωτήσεις. Δεν χρειάζεται,
όμως, ν’ απαντήσω σ’ αυτές, γιατί όλες
οι ζητούμενες πληροφορίες υπάρχουν στη αρχική σελίδα του blog μου!
Με τη σειρά μου το όμορφο αυτό βραβείο το χαρίζω σε όλες/ους εσάς που επισκέπτεσθε
το blog μου και καθημερινά με τιμάτε με την
αγάπη, τη φιλία, το ενδιαφέρον και τα σχόλιά σας, που μου δίνουν χαρά.
Καθώς και σε όσους μου δείχνουν εμπιστοσύνη, δοκιμάζουν τις συνταγές μου, τις
επιβεβαιώνουν με τα σχόλιά τους ή τις βελτιώνουν με τις προτάσεις τους!
Σας ευχαριστώ
όλες/ους πάρα πολύ!
Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο, ούτε σε μέθοδο, ούτε με βάση το άνθος αραβοσίτου.
Με περισσότερο ενισχυμένο άρωμα π.χ. ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι, πως θα είναι άραγες;
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΕίναι πανεύκολος χαλβάς, όχι πολύ γλυκός και συνήθως αρωματίζεται με βανίλια ή ανθόνερο. Από τα δικά σου προτεινόμενα αρώματα θα έλεγα ότι του ταιριάζει και το πορτοκάλι αλλά όχι ξύσμα, γιατί είναι διάφανος και θα φαίνεται. Μάλλον να προσθέσεις φλοίδες μέσα στο σιρόπι.
Δοκίμασέ τον και πές μου!
Φιλιά.
Υπέροχο το γλυκό σου Ελένη μου... ελαφρύ και νοστιμότατο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχρητήρια για το βραβείο σου!
Φιλάκια!!!
Καλημέρα, Κικίτσα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.
Φιλάκια πολλά.
Καλημέρα Ελένη μου καλά ε τρελάθηκα με τον χαλβά σου πολύ ωραίο και το κυριότερο για μένα άγλυκο.Συγχαρητήρια για το βραβείο σου να είσαι καλά να το χαίρεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!!!
Ροδάνθη μου, πολύ θα ήθελα να σου έστελνα από το δικόμου, πριν φτιάξεις κι εσύ!
ΔιαγραφήΌντως δεν είναι γλυκός, γιατή η ζάχαρη που περιέχει είναι πολύ λίγη για την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε.
Σε ευχαριστώ πολύ, το βραβείο το χάρισα σε εσάς, τους webφίλους!
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια!
Ενδιαφέρον! Θα το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Λίνα!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να τον δοκιμάσεις. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου!
Εντυπωσιακά ομορφούλης ο παράξενος (για μένα) χαλβάς, που μας προτείνεις Ελένη μου. Από νοστιμιά δεν έχω αμφιβολία, από ομορφιά σκίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
Ομορφούλης και νοστιμούλης, Ζαμπία μου! Και πάνω απ' όλα, εύκολος και οικονομικός.
ΔιαγραφήΣτην περιοχή μου είναι αρκετά γνωστός.
Σε ευχαριστώ πολύ! Κερνάω κι ας είμαι μακριά!
Φιλάκια πολλά.
Καλημέρα Ελένη μου,υπέροχο γλυκό, εύκολο και ελαφρύ, μπαίνει στα αγαπημένα!!!Πολλά φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ζουζού!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το αυτό το γλυκάκι και θα δεις πόσο εύκολο είναι!
Βάλε αρκετά αμύγδαλα και όποιο άρωμα εσύ προτιμάς.
Φιλιά.
Πολυ ωραιο και ελαφρυ γλυκακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου, είναι απλό, ελαφρύ και αρωματικό.
ΔιαγραφήΜάλλον διαιτητικό θα το έλεγα αφού το ελαιόλαδο και η ζάχαρη είναι ελάχιστα.
Καλό σου απόγευμα!
Πω πω Ελενάκι μου τι μου θύμησες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον χαλβά αυτόν μας τον έφτιαχνε πριν πολλά χρόνια η μητέρα μου.
Θυμίζει πολύ έντονα χαλβά Φαρσάλων (που τον αγαπώ ιδιαίτερα)
Θα τον φτιάξω οπωσδήποτε, να ξαναθυμηθώ την ωραία γεύση του!
Φιλάκια!
Αχ, αυτές οι μανούλες! Τι όμορφα γλυκά ξέρουν να φτιάχνουν!
ΔιαγραφήΝα τον ξαναφτιάξεις για να τον θυμηθείς!
Στην υφή θυμίζει τον Φαρσαλινό αλλά στη γεύση είναι πολύ ήπιος.
Για Φατσαλινό έχω έτοιμη ανάρτηση!
Φιλάκια πολλά.
Νηστίσιμος, ελαφρύς και λίαν εμαφανίσιμος! Τι άλλο να θέλει κανείς από ένα χαλβά; Πολύ ωραίο γλυκό και για τη Σαρακοστή Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Βαγγελιώ μου!
ΔιαγραφήΓια τη νηστεία δεν χρειάζονται περίπλοκα γλυκάκια αλλά, εύκολα και νόστιμα.
Κι ο συγκεκριμένος χαλβάς έχει και νοστιμιά και εμφάνιση!
Γλυκός γίνεται, όσο εμείς θέλουμε και μας αρέσει.
Πολύ διαφορετικός χαλβάς! Πραγματικά είναι πολύ εύκολος και σούπερ εμφανίσιμος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα για τη σαρακοστή Ελενάκι!
Φιλιά!
Καλή σου μέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΕίναι πανεύκολος και γίνεται τόσο γλυκός και αρωματικός, όσο θέλουμε.
Σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια.
Μα τι καταπληκτικό χαλβαδάκι είναι αυτό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχη φόρμα κ έτσι στρουμπουλός στρουμπουλός και απαλός που φαίνεται!
Φιλάκια Ελένη μου!
Στρουμπουλός και νόστιμος, όπως τα λες, Έρη μου!
ΔιαγραφήΕίναι και νηστίσιμος, οπότε προτείνω να τον δοκιμάσεις.
Φιλάκια πολλά.
Με το που τον ειδα,ήθελα να γράψω ,μα τι εντυπωσιακός ,αλλά είδα ότι με προλάβαν όλες οι προηγούμενες φίλες οπότε δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο ,ο χαλβάς σου έχει τη γενική αποδοχή μας ,μπράβο Ελενα ,τέλειος,καλό απογευμα,καλοφάγωτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Νέλη!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσε και σκοπεύετε να τον δοκιμάσετε. Περιμένω τις εντυπώσεις σας.
Σε ευχαριστώ!
Φιλιά.
Μας εξέπληξες με τον σημερινό σου χαλβά Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μέθοδος, το αποτέλεσμα, τα υλικά... όλα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα.
Σε γεύση φαντάζομαι ότι θα είναι απαλός και μου αρέσει η διαφάνεια που κάνει.
Όσο για την εμφάνιση, έτσι όπως τον έχεις φτιάξει κάνει σαν ζελέ.
Τα αμύγδαλα σίγουρα προσθέτουν λόγο της διαφορετικής τους υφής.
Σούπερ αποτέλεσμα!!
Καλημέρα, Χρυσαυγή!
ΔιαγραφήΚι εγώ δεν φανταζόμουν ότι δεν τον γνωρίζατε! Χαίρομαι όμως που σας άρεσε.
Είναι διάφανος, όχι όσο το ζελέ και πολύ ευπαρουσίαστος. Δοκίμασέ τον και πες μου!
Φιλάκια.
Ένας θησαυρός μικρός αλλά όχι ευκαταφρόνητος στην κουζίνα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γεύση απαλότητας και βελούδινης υφής.Με χρυσαφένιο χρώμα και λεία στιλπνή επιφάνεια.Σεμνό και λιτό ήρθε να εναρμονιστεί με τις μέρες της Σαρακοστής και να προσφέρει νοστιμιά στη πιθανή στέρηση.Το μεγαλείο της απλότητας που ξαφνιάζει και διοχετεύει ενέργεια στη μοναχική πεζοπορία της νηστείας.Ήσυχο,γαλήνιο και περιποιημένο περιμαζεύει τις τις γλυκές επιθυμίες και τις εκτονώνει.
Καλό βράδυ Ελένη μου!Μου άρεσε πολύ το ελαφρύ γλύκισμά σου.Γειά στα χεράκια σου!
Και οι μέρες της Σαρακοστής, Φωτεινή μου, θέλουν τις μικρές, απλές, γλυκές εκπλήξεις τους! Κι αυτές, όπως λες, πρέπει να είναι ήσυχες αλλά νόστιμες.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη περιγραφή.
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια.
Πρωτότυπος ο χαλβάς που μας προτείνεις Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για την ...υπογλυκαιμία των ημερών της νηστείας.
φιλιά.
Ακριβώς κατάλληλος για την υπογλυκαιμία των ημερών, Σωσώ μου, αν και δεν είναι πολύ γλυκός!
ΔιαγραφήΕύκολος, γρήγορος και με ωραία υφή.
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια.
Ε, ας το καλό, τι καλό πράμα είναι ετούτο;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΕίναι αρκετά ενδιαφέρων και γευστικός. Να τον δοκιμάσεις, Μάρθα μου!
Περιμένω εντυπώσεις!
Μ' αρέσει αυτός ο εναλλακτικός χαλβάς! Φαίνεται αρωματικός και ελαφρύς! Και τα "κρυμμένα" αμύγδαλα είναι έξτρα μπόνους! Θα τον φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Καλημέρα, Αναστασία μου!
ΔιαγραφήΑκριβώς, όπως τον περιγράφεις και με μπόνους!
Φιλάκια.
Καλώς σε βρήκα Ελένη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφες οι συνταγές σου και ο χαλβάς σου με εντυπωσίασε, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο!!!! Σε εμφάνιση είναι π. δελεαστικός και σε προτρέπει να τον δοκιμάσεις!!!
Καλό βράδυ να έχεις!
Καλώς ήλθες, Silena και εύχομαι να τα λέμε συχνά!
ΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις αυτόν τον χαλβά, θα σου αρέσει και γευστικά.
Καλή σου μέρα!
Ελενάκι μου απο τους καλύτερους χαλβάδες.Πρώτη φορά δοκίμασα αυτό το χαλβά πριν απο αρκετάαα χρόνια απο μια θεία μου που τον έφτιαχνε συχνά τότε, καταπληκτικός πραγματικά!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!!
Χαίρομαι που τον γνωρίζεις και σου αρέσει, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΝα τον φτιάχνεις κι εσύ, δεν είναι καθόλου δύσκολος.
Καλό σου βράδυ!
Φιλάκια.
εξαιρετικό γλυκό....δεν τοχω ξαναδεί και θα πέσει αντιγραφούλα..ε...να σαι καλά στωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις και να μου πεις!
ΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, είναι απλός αλλά νόστιμος!
Κι εγώ ευχαριστώ!
Καλό σου βράδυ!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα Ελένη μου.Τον χαλβά σου τον έφτιαξα και τον ευχαριστηθήκαμε όλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈστω και αργά, Κατερίνα μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες και δοκίμασες τη συνταγή μου. Με τιμάς!
Καλό σου βράδυ!
Φιλάκια πολλά.