Μια πολύ νόστιμη και αγαπημένη σαλάτα που προέρχεται από το Λίβανο αλλά είναι δημοφιλής σε όλον τον Αραβικό κόσμο.
Η νοστιμιά και η ιδιαίτερη γεύση της οφείλεται στον τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας: στην κυριολεξία «καίγεται» πάνω στη φωτιά, η σάρκα της όμως παραμένει λευκή και αποκτά τη γεύση και το άρωμα του καπνιστού. Στη συνέχεια η καμένη φλοίδα αφαιρείται, η σάρκα τεμαχίζεται, αρωματίζεται με σκόρδο και νοστιμίζει με ελαιόλαδο και κύμινο. Με αυτά τα συστατικά η σαλάτα ονομάζεται Baba Ghanoush (Μπαμπαγκανούς).
Πολλές φορές όμως προσθέτουν αρκετό ταχίνι, που είναι πολύ αγαπητό σε όλη τη Μέση Ανατολή, και επιπλέον χυμό λεμονιού για να γίνει η σαλάτα περισσότερο λευκή. Τότε την ονομάζουν Mutabbal (Μουτάμπελ).
Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε, γιατί είναι εύκολη και νοστιμότατη. Θα τη λατρεύσετε!
Τ α Υ λ ι κ ά
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι σπόρους κύμινου τριμμένους
Ο χυμός ενός μεγάλου λεμονιού (3 κουταλιές περίπου)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
2-3 κουταλιές ταχίνι (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)
4 ραπανάκια κομμένα φέτες
4 τούφες δυόσμος
1 κουταλάκι πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή
Ελιές Καλαμών
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C (400° F).
Πλένουμε, σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρις ότου μαλακώσουν πολύ (περίπου 35-40 λεπτά). Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.
2. Ψήσιμο στη φλόγα
Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες, όπως για το ψήσιμο στο φούρνο, χωρίς να τις λαδώσουμε. Τις ψήνουμε στην ψησταριά, πάνω από δυνατή φωτιά ή στο γκαζάκι για τον καφέ, γυρίζοντάς τες απ’ όλες ς τις πλευρές, έως ότου μαυρίσουν εξωτερικά.
Όταν ψηθούν καλά, τις βάζουμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, την κλείνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μαλακώσει η φλοίδα τους (περίπου 15-20 λεπτά).
3. Ετοιμασία της σαλάτας
Αφαιρούμε προσεκτικά την καμένη φλοίδα από τις μελιτζάνες και τοποθετούμε το άσπρο εσωτερικό τους σε ένα μεγάλο μπολ. Τις πολτοποιούμε καλά με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το υπόλοιπο λάδι (περίπου 2 κουταλιές σούπας), το ταχίνι και το μαϊντανό (προαιρετικά), το κύμινο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, όσο θέλουμε, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι κρεμώδες αλλά να εξακολουθεί να διατηρεί κάποια από την υφή της μελιτζάνας.
Σερβίρουμε τη σαλάτα, γαρνιρισμένη με φύλλα δυόσμου, ραπανάκια σε φετούλες, ελιές, τη ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Τη συνοδεύουμε με τριγωνάκια ψημένης Αραβικής πίτας, κριτσίνια ή φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
Η νοστιμιά και η ιδιαίτερη γεύση της οφείλεται στον τρόπο ψησίματος της μελιτζάνας: στην κυριολεξία «καίγεται» πάνω στη φωτιά, η σάρκα της όμως παραμένει λευκή και αποκτά τη γεύση και το άρωμα του καπνιστού. Στη συνέχεια η καμένη φλοίδα αφαιρείται, η σάρκα τεμαχίζεται, αρωματίζεται με σκόρδο και νοστιμίζει με ελαιόλαδο και κύμινο. Με αυτά τα συστατικά η σαλάτα ονομάζεται Baba Ghanoush (Μπαμπαγκανούς).
Πολλές φορές όμως προσθέτουν αρκετό ταχίνι, που είναι πολύ αγαπητό σε όλη τη Μέση Ανατολή, και επιπλέον χυμό λεμονιού για να γίνει η σαλάτα περισσότερο λευκή. Τότε την ονομάζουν Mutabbal (Μουτάμπελ).
Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε, γιατί είναι εύκολη και νοστιμότατη. Θα τη λατρεύσετε!
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι σπόρους κύμινου τριμμένους
Ο χυμός ενός μεγάλου λεμονιού (3 κουταλιές περίπου)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
2-3 κουταλιές ταχίνι (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)
Γαρνίρισμα
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη4 ραπανάκια κομμένα φέτες
4 τούφες δυόσμος
1 κουταλάκι πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή
Ελιές Καλαμών
Ο δ η γ ί ε ς
Αρχίζουμε με το ψήσιμο της μελιτζάνας, με όποιο τρόπο θέλουμε.
1. Ψήσιμο στο φούρνοΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C (400° F).
Πλένουμε, σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρις ότου μαλακώσουν πολύ (περίπου 35-40 λεπτά). Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά.
2. Ψήσιμο στη φλόγα
Προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες, όπως για το ψήσιμο στο φούρνο, χωρίς να τις λαδώσουμε. Τις ψήνουμε στην ψησταριά, πάνω από δυνατή φωτιά ή στο γκαζάκι για τον καφέ, γυρίζοντάς τες απ’ όλες ς τις πλευρές, έως ότου μαυρίσουν εξωτερικά.
Όταν ψηθούν καλά, τις βάζουμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, την κλείνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μαλακώσει η φλοίδα τους (περίπου 15-20 λεπτά).
3. Ετοιμασία της σαλάτας
Αφαιρούμε προσεκτικά την καμένη φλοίδα από τις μελιτζάνες και τοποθετούμε το άσπρο εσωτερικό τους σε ένα μεγάλο μπολ. Τις πολτοποιούμε καλά με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το υπόλοιπο λάδι (περίπου 2 κουταλιές σούπας), το ταχίνι και το μαϊντανό (προαιρετικά), το κύμινο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, όσο θέλουμε, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι κρεμώδες αλλά να εξακολουθεί να διατηρεί κάποια από την υφή της μελιτζάνας.
Σερβίρουμε τη σαλάτα, γαρνιρισμένη με φύλλα δυόσμου, ραπανάκια σε φετούλες, ελιές, τη ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Τη συνοδεύουμε με τριγωνάκια ψημένης Αραβικής πίτας, κριτσίνια ή φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ...ΦΙΛΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!
Τι ωραία που αρχίζει η μέρα και η εβδομάδα με έναν άγγελο!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Φιλιά, καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Λενάκι, τι ωραία παρουσίαση είναι αυτή!!! πολύ εντυπωσιακή και πλουσια η σαλάτα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου !
φιλια πολλά και καλή βδομάδα
Σε ευχαριστώ πολύ, Μαράκι, για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΕίναι μια αγαπημένη σαλάτα κι εδώ τη στολίζουν και τη συνοσδεύουν με μυρωδικά.
Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα.
Πολλά φιλιά.
Η μελιτσανοσαλάτα είναι από τα αγαπημένα μου ντιπ. Με κύμινο δεν έχει τύχει να την εμπλουτίσω ποτέ Ελένη μου. Και τώρα που η Σαρακοστή καλεί και την χρήση του ταχινιού...σύντομα με βλέπω να δοκιμάζω τούτη την ομορφιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές καλή μου.
Εδώ, Πηνελόπη μου, και στη Μέση Ανατολή το κύμινο είναι must!
ΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις κι εσύ, είναι καταπληκτική!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!
Καλησπέρα, την κρατώ για την εποχή της μελιτζάνας, σπάνια αγοράζω το χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΕδώ έχουμε λαχανικά όλων των εποχών, όλο το χρόνο σε πολύ καλές τιμές.
Να τη δοκιμάσεις, όποτε μπορέσεις.
Καλή εβδομάδα.
Ελενάκι μου εκτός από τον αραβικό κόσμο, η σαλάτα αυτή είναι πολύ δημοφιλής και εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άντρας μου την αγαπά πολύ, γενικά του αρέσουν όλες οι μελιτζανοσαλάτες!
Την μαγείρεψς, την σερβίρισες και την στόλισες πανέμορφα!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα να χουμε!
Χαίρομαι που είναι και δική σας αγαπημένη! Γενικά οι μελιτζανοσαλάτες είναι
Διαγραφήκαταπληκτικές και ε΄χει δίκαιο το αγόρι σου!
Ελενάκι σε ευχαριστώ πολύ για τα πάντοτε καλά σου λόγια, να είσαι καλά.
Το εκτιμώ πολύ.
Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!
Είναι από τις αγαπημένες μου σαλατούλες αλλά δεν την έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα με κύμινο, θα το κανω την επόμενη φορά! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Έφη μου.
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσει, να τη δοκιμάσεις όπως τη φτιάχνουν στη Μ. Ανατολή.
Το κύμινο της ταιριάζει και δεν είναι έντονο, επειδή η μελιτζάνα είναι καπνιστή.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Η πρώτη εκδοχή, χωρίς το ταχίνι, πλησιάζει στην δική μας συνταγή για μελιτζανοσαλάτα.Παλιά ,την μελιτζάνα την έψηναν πάνω στο μάτι της κουζίνας, όποτε είχε την υποψία της.....καπνιστής. Το μόνο που μένει να δοκιμάσω είναι το κύμινο.Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωσώ μου, έχω μια υποψία, να μην πω βεβαιότητα, ότι πολλές συνταγές της Μ. Ανατολής έχουν Πολίτικη προέλευση. Έχουν διασώσει πολλές συνταγές που τώρα τις προβάλλουν οι Τούρκοι, ως δικές τους. Κι αυτοί τις γνώρισαν, όταν κατέκτησαν την περιοχή και την Πόλη.
ΔιαγραφήΝα δοκιμάσεις το κύμινο και θα δεις ότι ταιριάζει πολύ.
Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα!
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμη και όμορφη η μελιτζανοσαλάτα σου.
Ευχαρίστως θα έτρωγα ένα πιατάκι σερβιρισμένο από τα χεράκια σου!
Καλό σου βράδυ Ελένη μου.
Ζ.
Καλώς τη Ζαμπία!
ΔιαγραφήΕγώ ευχαρίστως θα σε κερνούσα ολόκληρη την πιατέλα, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα σου άρεσε, ιδιαίτερα με το κύμινο. Αρέσουν και σ' εσένα τα αρώματα εξ Ανατολής!
Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.
Φιλάκια πολλά, καλό σου βράδυ!
Πεθαίνω σου λέωωω!!! και τι ωραίες φωτογραφίες, έχει κολλήσει η μύτη μου στην οθόνη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλημέρα Έρη! Νομίζω ότι σου αρέσει η ανατολίτικη κουζίνα, άρα πρέπει να τη
Διαγραφήδοκιμάσεις. Το ψήσιμο μόνο λίγο αργεί, κατά τα άλλα εναι πολύ εύκολη,
νόστιμη και διατηρείται στο ψυγείο.
Είναι ιδανική για ποικιλία μεζέ αλλά και μέσα στο σάντουιτς.
Φιλάκια.
Καλημέρα Helen, είναι απίθανη, πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!Το κύμινο πρέπει να ταιριάζει πολύ, θα τη δοκιμάσω σύντομα!!!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη!
ΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις με κύμινο, έχει άλλη νοστιμιά!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Φιλιά.
Πωπωωωω! Καλημέρα Ελένη, πεθαίνωωωω... λυπήσου μεεεε!! Και μόνον από τη περιγραφή σου ...ξελιγώθηκα!!! Λατρεμένα υλικά και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!! Τί υπέροχες φωτό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Καλημέρα Κικίτσα!
ΔιαγραφήΤι κρίμα που δεν είμαι κοντά να σου στείλω μπολάκι! Πολύ θα το ήθελα, γιατί
εργάζεσαι και ο χρόνος σου δεν είναι πολύς.
Όταν βρεις χρόνο να τη δοκιμάσεις, αλλά να ψήσεις τη μελιτζάνα στο γκαζ.
Έτσι θα αποκτήσει άρωμα και μοναδική γεύση.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Φιλιά πολλά.
Καλημέρα Ελένη μου! τι ωραία ανάρτηση! τρελαίνομαι και για αράβικη κουζίνα και για μελιτζάνα, οπότε η συνταγή θα δοκιμαστεί ΣΤΑΝΤΑΡ!!!!! φιλάκια πολλάαααααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πέλα μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ.
Αφού σου αρέσει η Αραβική κουζίνα, δες περισσότερες στην ενότητα "Αραβικές Συνταγές".
Όταν τη δοκιμάσεις, θέλω σχόλια.
Φιλάκια πολλά
Θα τη δοκιμασω σιγουρα, γιατι φαινεται να εχει ωραια γευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κατερίνα!
ΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου, να τη δοκιμάσεις, θα σου αρέσει πολύ!
Φαινεται υπεροχη!!!Γεια στα χερακια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαή σου μέρα, Katrina Mar, και καλώς ήλθες!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Δείχνει υπέροχη! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε μέσα στη Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Vita!
ΔιαγραφήΕίναι εύκολη και νόστιμη, να τη δοκιμάσεις!
Πάρα πολύ ωραία συνταγή! Θα ήθελα να ρωτήσω αν από την σάρκα της μελιτζάνας αφαιρείτε τους σπόρους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Ανδρέα!
Διαγραφήχαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή, είναι εύκολη και πολύ νόστιμη.
Και βέβαια θα αφαιρέσεις τους σπόρους, αν είναι η μελιτζάνα πολύ ώριμη και οι σπόροι σκληροί.
Εδώ οι μελτζάνες είναι μικρές και δεν έχουν πολλούς σπόρους.
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
Η πεθερά μου που ηταν Λιβανέζα γαρνιριζε με κουκουνάρι που το ειχε ροδίσει στο τηγάνι με λιγο λάδι. Νοστιμότατο .....
ΑπάντησηΔιαγραφή