Μουστοκολυλουρα ή μάλλον Πετιμεζοκούλουρα, αφράτα και τραγανά απ’ έξω και μαλακά από μέσα! Γεμάτα αρώματα και με την
ξεχωριστή γεύση του πετιμεζιού.
Αν το πετιμέζι είναι καλά δεμένο, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη, όπως έκανα κι εγώ. Ίσως λίγο αρωματικό μέλι για ενίσχυση της γεύσης.
Η συνταγή είναι οικογενειακή και τα υλικά ήταν μετρημένα με τον παραδοσιακό τρόπο, με ποτήρια νερού! Κατόπιν δοκιμών μετέτρεψα τη δοσολογία των σε ml.
Αν το πετιμέζι είναι καλά δεμένο, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη, όπως έκανα κι εγώ. Ίσως λίγο αρωματικό μέλι για ενίσχυση της γεύσης.
Η συνταγή είναι οικογενειακή και τα υλικά ήταν μετρημένα με τον παραδοσιακό τρόπο, με ποτήρια νερού! Κατόπιν δοκιμών μετέτρεψα τη δοσολογία των σε ml.
(Για 45 περίπου μέτρια κουλουράκια)
500γραμ.αλεύρι μαλακό
2 κουταλάκια baking power
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
180ml πετιμέζι
180ml ελαιόλαδο ελαφρύ
180ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
⅓ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη ή περισσότερη
2 κουταλιές μέλι πορτοκαλιάς
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 τσιμπιά αλάτι
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σ’ ένα μπολ και το αναμειγνύουμε με το baking power και το αλάτι.
Κατόπιν σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας.
Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι, όταν η ζύμη μας γίνει αρκετά μαλακή και να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Πλάθουμε τα κουλουράκια λαδώνοντας ελαφρά τα χέρια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε. Τα τοποθετούμε μέσα σε δύο
ρηχά ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμαίνουμε φούρνο στους 170ο C, στον αέρα, για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.
Όταν ψηθούν τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα
απολαμβάνουμε!
Κι ένα άλλο βραβείο!
Με μεγάλη χαρά έλαβα κι ένα ακόμα όμορφο βραβείο, με ιδιαίτερο συμβολισμό, από τη Erilia και το εξαιρετικό της blog "Περιπεράστε παρακαλώ!" που αξίζει να το επισκεφθείτε. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή μου φίλη, για την τιμή που μου έκανες!
Κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλους/ες εσάς που καθημερινά με τιμάτε με το ενδιαφέρον και την αγάπη σας!
Θα χαρώ πολύ να το αναρτήσετε και στο δικό σας blog!
Να είστε όλοι καλά! Σας ευχαριστώ!
Κουλουράκια εποχής, όλο άρωμα και γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι υπέροχα, Βαγγελιώ μου, και πολύ αγαπημένα!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Και του χρόνου Ελενάκι μου, καλοφάγωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα δείχνουν!
Φιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου! Κερνάω!
ΔιαγραφήΈγιναν υπέροχα!
Φιλιά
Στο τραγανό δάγκωμα της πρώτης μπουκιάς αισθάνεσαι τα φθινοπωρινά αρώματα να στήνουν χορό .Αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν κάτι το διαφορετικό και εξασκείς τους γευστικούς σου κάλυκες να το ανακαλύψουν.Νοστιμιά σπάνια με ευδιάκριτα αρωματικά στοιχεία, αλλά δυσδιάκριτο κρυφό συστατικό.Αυτό το μυστικό παχύρευστο γλυκό σιρόπι της φύσης, που αναβαθμίζει τις γεύσεις και η παρασκευή του περνά από γενιά σε γενιά.Όπου σε κάθε σπίτι τέτοια εποχή, οι καλονοικυράδες έκαναν το κουμάντο τους.Αγνά,παραδοσιακά,απλά γλυκίσματα για το καλόπιασμα της οικογένειας.Για το καλωσόρισμα της καινούργιας εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο λαχταριστά δείχνουν Ελένη μου!!!!Μας ταξιδεύεις σε άλλες εποχές και μου αρέσει πολύ!!!!
Καλό σου βράδυ γλυκιά Ελένη!!!!Πολύ πολύ σε φιλώ!!!
Τα πλέον φθινοπωρινά κουλουράκια, Φωτεινή μου! Μικρές αρωματικές μπουκίτσες, παραδοσιακά γλυκίσματα, αγαπημένα!
ΔιαγραφήΚι εγώ μαζί σας ταξίδευσα στα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας. Αυτή την εποχή όλες οι γειτονιές μοσχοβολούσαν κανέλα και γαρίφαλο! Αγαπημένο κολατσιό για το σχολείο μας!
Καλή μου φίλη, σ' ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου!
Σε φιλώ!
Μοσχομύρισε μέχρι εδώ!!!! Από τα κουλουράκια που δεν πρέπει να βρεθούν μπροστά μου. Καλό βράδυ Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανουσίνα, σε κερνάω από τα φρέσκα!
ΔιαγραφήΗ πρώτη δόση τελείωσε και η δεύτερη καταναλώνεται!
Καλό σου βράδυ
Φιλάκια
Πώς να μη μοσχοβολήσει όλο το σπίτι με τέτοια υλικά που έχουν τα κουλουράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τα πολύ αγαπημένα μου!
Και μου αρέσουν που είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά!
Φιλιά
Και σ΄εμένα αρέσουν πολύ, Ερμιόνη μου! Είναι τα αγαπημένα μου, ελάχιστα γλυκά και πολύ αρωματικά.
ΔιαγραφήΜόνο που δεν βρίσκουμε πάντα διαθέσιμο πετιμέζι καλής ποιότητας!
Καλό σου βράδυ
Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά μου αρέσουν πολύ τα μουστοκούλουρα και τα δικά σου φαίνονται πολύ νόστιμα.
Ευχαριστούμε Ελένη, δεν φαίνεται δύσκολο, γιατί όχι ??
Καλώς ήλθες, Σοφία!
ΔιαγραφήΔεν είναι καθόλου δύσκολη η συνταγή. Το μυστικό είναι να μην γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη- αν και αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Καλή επιτυχία!
Αφράτα και χορταστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μαλακά μουστοκούλουρα είναι αυτά που λατρεύω.
Βλέπω μεγάλη ποσότητα παραγωγής και θα κεραστώ τουλάχιστον ένα!
Καλημέρα Ελένη μου!
Z.
Έγιναν αρκετά, Ζαμπία μου, γιατί δεν τα έφτιαξα μεγάλα. Έτσι για να λέμε ότι φάγαμε πολλά!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να κεραστείς, όσα θέλεις. Φτιάχνω και καφεδάκι!
Καλό σου βράδυ
Φιλάκια πολλά
Μοσχοβόλισαν τα μουστοκούλουρά σου Ελένη μου !! Και πώς τα λατρεύωωωωω!!!!!!!!!! Το κερασματάκι μου θα το πάρω μου φαίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Τι καλά, Κική μου, έφτεσε μέχρι εκεί το άρωμά τους;
ΔιαγραφήΚαι σ' εμένα αρέσουν πολύ, είναι τα αγαπημένα μου.
Και βέβαια να το πάρεις το κερασματάκι, είναι σχεδόν μπουκίτσα, μην το σκέφτεσαι!
Καλό σου βράδυ
Θα την κάνω σίγουρα τη συνταγή σου! Φαίνονται πάρα πολύ ωραία και νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία, Νίκη!
ΔιαγραφήΤη ζύμη να προσέξεις μόνο, να μην την κάνεις σφιχτή.
Καλό σου βράδυ
Τα ζήλεψα τα κουλουράκια σου Ελένη, μου φαίνεται θα δοκιμάσω να τα φτιάξω αν και δεν έχω κάνει ποτέ μουστοκούλουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα φτάξεις, Κατερίνα μου, δεν είναι δύσκολα.
ΔιαγραφήΌπως είπα και πιο πάνω, τη ζύμη πρέπει να προσέξεις, να μην σφίξει.
τα ψήνεις και περισσότερο, αν τα θέλεις πολύ τραγανά.
Καλή επιτυχία!
Αααααχχχχχχχχχ μουστοκούλουρα!!!!!!!!!!! Τραγανά απ'έξω και αφράτα μέσα. Τι μου κάνεις πάλι. Με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚερνάω μαζί με καφεδάκι, πολύ ευχαρίστως!
ΔιαγραφήΤέλεια η συνταγή σου, μου βγήκαν 2,5 ταψια! τα εκανα με φαριναπ +1 κ.γ. bakin γιατι δεν είχα απλό αλεύρι και εγιναν πολύ αφράτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, καλοφάγωτα! Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι μαλακό και άλλη φορά αλεύρι Ζέας ολικής. Έγιναν πολλυ καλά!
ΔιαγραφήΤα έφτιαξα σημερα κ μοσχοβολισε όλο το σπιτι. Εγιναν υπέροχα ετσι οπως τα θελω τραγανά απ εξω μαλακά απο μεσα. Μονο που χρειάστηκε παραπάνω αλεύρι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα αντί για πετινεζι,πόσο μούστο βαζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Το περισσότερο αλεύρι τα σκληραίνει. Μάλλον φοβήθηκες να τα πλάσεις επειδή η ζύμη ήταν μαλακή! Με τη βοήθεια ελάχιστου ελαιόλαδου στα χέρια, το πρόβλημα λλυνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφή