Η ιδέα γι' αυτή τη μαρμελάδα ξεκίνησε από τη Λευκή Μαρμελάδα της φίλης Πηνελόπης αλλά στην πορεία άλλαξε «περιεχόμενο» και διαφορετική ποικιλία φρούτων συμμετείχαν στον πειραματισμό μου που έδωσαν, ειλικρινά, ένα αποτέλεσμα υπέροχο!
Αυτή η πανεύκολη και μάλλον χειμωνιάτικη μαρμελάδα έγινε γευστικότατη και μυρωδάτη και τελικά ανάρπαστη!
Τα Υλικά
1 αχλάδι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι (250 ml) χυμός πορτοκαλιού
2 ½ φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλλας
Πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο αλλά τα φρούτα αρχίζουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε και το αχλάδι, κομμένο μικρά κυβάκια. (Αν τα φρούτα είναι λίγο σκληρά, τα αφήνουμε να βράσουν περισσότερο, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό).
Αφού βράσουν και το νερό τελειώσει, πιέζουμε τα φρούτα να λιώσουν με την κουτάλα του πουρέ ή αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ. Δεν τα λιώνουμε όλα, για να έχει η μαρμελάδα μας κομμάτια φρούτων.
Μετράμε την ποσότητα των πολτοποιημένων φρούτων σε φλιτζάνια: για κάθε 3 φλιτζάνια φρούτων προσθέτουμε 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη. (Εγώ βάζω 2 φλιτζάνια, γιατί δεν μας αρέσει η πολύ γλυκιά μαρμελάδα).
Είναι έτοιμη να συνοδεύσει το πρωινό μας, ζεστό, βουτυρωμένο ψωμάκι! Είναι επίσης καταπληκτική για γέμιση τάρτας.
Κορίτσια , σας ευχαριστώ πάρα πολύ, με κάνατε πολύ χαρούμενη. Να είστε καλά, να χαρείτε πολλές επιτυχίες και να ομορφαίνετε την καθημερινότητά μας με το δικό σας ξεχωριστό και υπέροχο τρόπο.
Στη Ζαμπία του Kitchen stori-es
Στην Αγγελική του Lemon and Cinnamon
Στην όμορφη παρέα του Να λείπει το βύσσινο
Στην Πηνελόπη του Άρωμα βανίλιας
Στην Αστεράτη Κουζίνα
Στην Ελπινίκη του Η μαγειρική μου
Στη manousina του Τι θα φάμε σήμερα
Στη Δημιουργία
Αυτή η πανεύκολη και μάλλον χειμωνιάτικη μαρμελάδα έγινε γευστικότατη και μυρωδάτη και τελικά ανάρπαστη!
3-4 μέτρια κυδώνια
4 κίτρινα μήλα1 αχλάδι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι (250 ml) χυμός πορτοκαλιού
2 ½ φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλλας
Οδηγίες
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, τα κυδώνια και το αχλάδι από το φλοιό και τα κουκούτσια και τα κόβουμε χονδρά κομμάτια.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα μήλα και τα κυδώνια μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20-30΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο αλλά τα φρούτα αρχίζουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε και το αχλάδι, κομμένο μικρά κυβάκια. (Αν τα φρούτα είναι λίγο σκληρά, τα αφήνουμε να βράσουν περισσότερο, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό).
Αφού βράσουν και το νερό τελειώσει, πιέζουμε τα φρούτα να λιώσουν με την κουτάλα του πουρέ ή αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ. Δεν τα λιώνουμε όλα, για να έχει η μαρμελάδα μας κομμάτια φρούτων.
Μετράμε την ποσότητα των πολτοποιημένων φρούτων σε φλιτζάνια: για κάθε 3 φλιτζάνια φρούτων προσθέτουμε 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη. (Εγώ βάζω 2 φλιτζάνια, γιατί δεν μας αρέσει η πολύ γλυκιά μαρμελάδα).
Τα βάζουμε πάλι σε μια βαθιά και ανοξείδωτη κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τα ξυλάκια κανέλας και βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά. Παραμένουμε κοντά της, γιατί πρέπει να την ανακατεύουμε για να μην «πιάσει».
Όταν πήξει, είναι έτοιμη. (Παίρνει περίπου 20΄).
Αν θέλουμε, κάνουμε και το γνωστό έλεγχο με το πιατάκι!
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα ξυλάκια της κανέλας και γεμίζουμε με αυτή δύο μικρά χλιαρά αποστειρωμένα βαζάκια. (Τα αποστειρώνουμε, όπως μας έδειξε πρόσφατα παραστατικά η Ζαμπία). Αναποδογυρίζουμε τα γεμάτα βαζάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Είναι έτοιμη να συνοδεύσει το πρωινό μας, ζεστό, βουτυρωμένο ψωμάκι! Είναι επίσης καταπληκτική για γέμιση τάρτας.
Όταν έγραφα αυτή τη γλυκιά συνταγή, ήρθε κι αυτό το πολύ γλυκό βραβείο από δύο καλές φίλες που έχουν δύο υπέροχα blog: τη Σοφία Ζ του «Αγάπη για Δημιουργία» και την Κική του «Tante Kiki».
Κι επειδή αυτά τα βραβεία πρέπει να μοιράζονται με αγάπη, ας το χαρίσω λοιπόν κι εγώ σε μερικούς παλιούς και νέους φίλους/bloggers που επισκέπτομαι συχνά – κι αν ήδη το έχουν πάρει, δεν πειράζει.
Στην Έλενα, τη Μαρία και τα άλλα κορίτσια από τις Συνταγές της καρδιάς
Στην Ξανθή από τις Συνταγές της ΑσπρούλαςΣτη Ζαμπία του Kitchen stori-es
Στην Αγγελική του Lemon and Cinnamon
Στην όμορφη παρέα του Να λείπει το βύσσινο
Στην Πηνελόπη του Άρωμα βανίλιας
Στην Αστεράτη Κουζίνα
Στην Ελπινίκη του Η μαγειρική μου
Στη manousina του Τι θα φάμε σήμερα
Στη Δημιουργία
Επίσης το βραβείο αυτό το χαρίζω σε όλους εσάς, αναγνώστες και φίλους, που με τιμάτε με τη καθημερινή σας παρουσία.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Ωραία μαρμελάδα!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για το βραβείο.
Καλημέρα.
Καλημέρα Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καθημερινή επαφή μας μέσω του συγκεκριμένου τρόπου κοινωνικής δικτύωσης είναι άξια λόγου.
Δεν γίνεται να μην περάσω από όλους τους συμπλόγκερς, έστω και για μια καλημέρα! Συνήθειες...
Για τη μαρμελάδα να πω, ότι ο συνδυασμός των φρούτων προεξoφλεί και την επιτυχία του αποτελέσματος.
Έχω δοκιμάσει αυτή της Πηνελόπης και είναι λίαν αρωματική και ιδιαίτερα γευστική!
Θέλω να σε ευχαριστήσω για το link προς την κουζίνα μου.
Όσο για τα βραβεία είναι ένας τρόπος να χαρίσουμε κάτι, έστω και εικονικό/μη χειροπιαστό, σε ανθρώπους που εκτιμούμε την παρουσία τους.
Συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο βραβείο σου, το οποίο δικαιωματικά σου ανήκει!
Σε ευχαριστώ, από καρδιάς, για το δικό μου.
Να περνάς καλά, δημιουργικά και εμπνευσμένα!
Z.
Κυδώνια και Μήλα, έχουν την κλέψει την προσοχή όλων μας τούτο τον καιρό Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το βραβείο. Τρεις είστε που με έχετε τιμήσει. Κάτι πρέπει να κάνω σύντομα λοιπόν.
Ελενάκι μου γλυκό ήλθα να σε συγχαρώ για το όμορφο βραβείο σου, να σε ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μας κάνεις, αλλά κυρίως ήλθα με το ψωμάκι μου να μου αλείψεις λίγη από την υπέροχη μαρμελάδα σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος έχω μπει κι εγώ στον πειρασμό να φτιάξω μαρμελάδα κυδώνι, μέχρι τώρα μόνο γλυκό κουταλιού το έκανα.
Πιστεύω ότι ο συνδυασμός με τα μήλα, δυο από τα ωραιότερα χειμωνιάτικα φρούτα, θα κάνει την μαρμελάδα ακόμα πιο σούπερ και αρωματική!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!
Δεν έχω φτιάξει ακόμα τέτοια μαρμελάδα.... μάλλον πρέπει να την δοκιμάσω. Συγχαρητήρια για το βραβείο και σε ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Ξανθή μου. Δεν την έχεις φτιάξει ακόμα; Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ζαμπία. Νομίζω ότι η συνήθειά σου είναι υπέροχη, απικοινωνιακή και πληροφοριακή. Είναι και δική μου και με ευχαριστεί πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα έγινε καταπληκτική, για μας τουλάχιστον. Να τη δοκιμάσεις, θα σου αρέσει!
Σε ευχαριστώ για τα πάντοτε καλά κι ευγενικά σου λόγια. Το εκτιμώ πάρα πολύ.
Εύχομαι ένα υπέροχο, ζεστό βράδυ.
Πηνελόπη μου, έχεις δίκαιο για τα συγκεκριμένα φρούτα αλλά είναι της εποχής και από τα αγαπημένα μας. Είδες πώς κλέβω ιδέες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δωτι είναι αυτό που θες να κάνεις! Καλό σου βράδυ.
Ελενάκι, σιγά που θα αρκεστούμε στη φετούλα, ολόκληρο το βαζάκι να πάρεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις, είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Θα με θυμηθείς.
Το βραβείο το αξίζετε και πολύ περισσότερα μάλιστα.
Καλό βράδυ, πολλά φιλιά.
Καλησπέρα ,manousina, να είσαι καλά. Αν σου αρέσουν οι μαρμελάδες, δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή. Θα σου αρέσει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφος συνδυασμός φρούτων που προεξοφλεί το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια για το βραβείο για σένα που το πήρες αλλά και για εκείνες που το έδωσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο για το βραβειο σου και παντα γλυκαμενη να εισαι.Σ'ευχαριστω για την χαρα που μου δινεις με το βραβειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗρθα κι απο δω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστω πολύ για το βραβειο, συγχαρητηρια για την ... βραβευση, σιγουρα σου αξιζει!
Αν και το ξαναειπα ότι τα δικα μου βραβεια θα ηθελα να πανε σε ολους τους φιλους που εχω κανει εδω μέσα, θελω να σε... βρανευσω εστω κι απο δω ιδιατερως!
Φιλια!
Φαίνεται γευστικότατη μαρμελάδα Ελένη...και συγχαρητήρια για το βραβείο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή η μαρμελάδα σου και σίγουρα πολύ μυρωδάτη να είσαι καλά.Συγχαρητήρια για το βραβείο σου και σ΄ευχαριστούμε πολύ καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το βραβείο σου Ελένη μου καλή αλλά και για την υπέροχη και αρωματική μαρμελάδα! Λατρεύω και τα δύο φρούτα κι έτσι η μαρμελάδα σου είναι αγαπημένη!! Μπορώ να έχω λίγη τώρααααα;;;;-:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρία/Παράκελσε, για τα πάντοτε ευγενικά σου λόγια. Πολλά συγχαρητήρια και σ' εσένα. Εύχομαι να έχεις μια υπέροχη ημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Δημιουργία, το αξίζεις το βραβείο, συγχαρητήρια. Και δική μου χαρά να το μοιράζομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη και για το βραβείο σου αλλά και . . . για τη βράβευσή μου! Καλή σου μέρα, φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Εύα Ζ. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η μαρμελάδα. Πράγματι έγινε πολύ γευστική και αρωματική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και για το δικό σου βραβείο. Φιλιά.
Καλημέρα, Ροδάνθη, εσύ να βάλεις το καφεδάκι κι εγώ θα φέρω τη μαρμελάδα! Συμφωνείς; Συγχαρητήρια για το βραβείο σας! Πολλά φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως και συμφωνώ με πολύ μεγάλη μου χαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Κική μου. Σε ευχαριστώ πολύ κι από εδώ για το βραβείο που μου χάρησες. Μεγάλη μου τιμή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να έχεις πολλές επιτυχίες και όρεξη για δημιουργία.
Να σου στείλω βαζάκι;
Πολλά φιλιά, καλό βράδυ.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Ροδάνθη μου!! Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον τελευταίο καιρό δεν είμαι πολύ επιμελής στους διαδικτυακούς μου φίλους..που θα μου πάει θα ανακάμψω...τώρα γιατί τα λέω αυτά;Γιατί χάνω αναρτήσεις σαν αυτήν.Δεν είμαι της μαρμελάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μήλο όμως και το κυδώνι είναι νομίζω πολύ καλός συνδυασμος.Φιλιά Γλυκεία μου!
Υγ=ωχ άρχισα τα υστερόγραφα και σε σένα όπως και στην Ζαμπία...είναι η 8η σου συνταγή που έχω αποθηκεύσει..άντε να δω τι θα κάνω...μάκια
Καλησπέρα, Μάρα μου. Μη στενοχωριέσαι κι εγώ δεν προλαβαίνω πάντα. Έτσι χρειάζεται να βλέπω και τις παλιότερες αναρτήσεις των φλικών ιστολογίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ που επιλέγεις τις συνταγές μου, αυτό με τιμά και με χαροποιεί. Κι εγώ έχω κρατ΄σει πολλά από τα κέικ σου και τις τούρτες που είναι καταπληκτικές.
Δεν έχω λόγια!
Φιλιά πολλά, καλό βράδυ.
Ακολούθησα την συνταγή σας και ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ! οι εικόνες βοήθησαν πολύ και η μαρμελάδα έγινε μαγική!!!!!! Πρώτη φορά και είμαι κατενθουσιασμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφή!!!!!!!!!!!
Μαριλού!!!!!!
Καλημέρα, Μαριλού. Χαίρομαι πάρα πολύ που έφτιαξες τη μαρμελάδα και σου άρεσε. Μπράβο, να τολμάς γιατί τίποτα δεν είναι δύσκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να τα λέμε.
Πολλά φιλιά.
ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΛΕΝΗ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ.Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΙΛΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Γεωργία.
ΔιαγραφήΚαλοφάγωτη η μαρμελάδα, να την ευχαριστηθείς, όπως σου αρέσει.
Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου και μου έστειλες το σχόλιό σου.
Όλες οι συνταγές στο blog μου είναι δοκιμασμένες και περιγράφονται πολύ αναλυτικά.
Σε ευχαριστώ και πάλι, να είσαι καλά.
Καλές γιορτές να έχουμε!
τελεια το εφτιαξα και ηταν φανταστικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ και για την εμπιστοσύνη αλλά και την ενεημέρωση!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά διαβάζω τέτοια συνταγή για μαρμελάδα και σκέφτηκα να τη δοκιμάσω. Όμως, επειδή έχω καεί πολλές φορές με ασυνάρτητες οδηγίες και μιζούρες, διότι κάθε μία λογίζει όπως θέλει τα φλυτζάνια νερό κλπ, θα ήθελα να μάθω πόσο θεωρείτε το κάθε φλυτζάνι σε ml (και όχι τσαγιού, νερού κλπ) και αν το βάρος της ζάχαρης υπολογίζεται στο καθαρισμένο φρούτο.
ευχαριστώ πολύ, άρτεμις
Καλησπέρα Άρτεμις
ΔιαγραφήΚατ΄αρχήν σ΄ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύεσαι τις συνταγές μου! Το εκτιμώ πολύ!
Η συνταγή που διάλεξες είναι μια νόστιμη και πολύ αρωματική μαρμελάδα. Τα φρούτα καθαρίζονται, βράζονται, πολτοποιούνται και με μετά τα μετράμε. Το μέτρο που χρησιμοποιώ, ακόμα και τώρα, είναι μια ογκομετρική κούπα χωρητικότητας 250ml. Όμως στις περισσότερες νέες συνταγές ζυγίζω πλέον τα υλικά.
Όμως εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις φλιτζάνι τσαγιού ή ποτήρι νερού, αρκεί να μετρήσεις με αυτό όλα τα υλικά. Αυτό είναι το σημαντικό.
Ελπίζω να σου απάντησα στις απορίες σου.
Καλή επιτυχία!