Μια μαρμελάδα με ένα εκπληκτικό, λαμπερό, σκούρο κόκκινο χρώμα!
Για να την φτιάξουμε πρέπει να διαλέξουμε τα κανονικά δαμάσκηνα, αυτά που έχουν σχήμα ωοειδές ή
ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μοβ.
Η σάρκα τους έχει υποκίτρινο χρώμα, όχι κόκκινο, όπως οι βανίλιες, αλλά
οξειδώνεται γρήγορα, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει. Γι’ αυτό,
όταν τα κόψουμε, δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περιμένουν αλλά να τα
χρησιμοποιήσουμε αμέσως!
Δοκιμάστε τη!
Δοκιμάστε τη!
Τα Υλικά
(Για 3 βάζα των 500ml)
1700γραμ. δαμάσκηνα, ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια
1 ½ φλιτζάνι νερό (2 φλιτζάνια, αν δεν είναι πολύ ώριμα)
1200γραμ. καστανή ζάχαρη
Το εσωτερικό από 12 κουκούτσια δαμάσκηνου ή λίγη essence πικραμύγδαλου
1 λοβός βανίλιας
Ο χυμός ενός λεμονιού
Γάντια μιας χρήσεως
Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα και τα στραγγίζουμε.
Τα κόβουμε στη μέση, χωρίς να τα
ξεφλουδίζουμε, και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κατά το κόψιμο, χρησιμοποιούμε γάντια
μιας χρήσεως, για να μην βάψουν τα χέρια μας.
Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε λεπτά φετάκια.
Εν συνεχεία προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, κομμένη κατά μήκος και το
τουλπάνι με τα κουκούτσια.
Ανακατεύουμε αρκετές φορές με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να
πήξει και να “δέσει”, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσέχοντας να μην
κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.
Αφαιρούμε τον αφρό που τυχόν θα σχηματιστεί στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν πήξει αρκετά.
Αν δεν θέλουμε να έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου, τότε την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, αλλά όχι εντελώς.
Αν δεν θέλουμε να έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου, τότε την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, αλλά όχι εντελώς.
Όταν είναι έτοιμη, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τη
βανίλια και τα κουκούτσια, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά με
τα καπάκια τους, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να
κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα να τα αποθηκεύσουμε.
Καλή επιτυχία!
Kαλή εβδομάδα Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η μαρμελάδα δαμάσκηνα.Λατρεύω το βαθύ άλικο χρώμα της και την επιτυχημένη υφή της.Δεν έτυχε να χρησιμοποιήσω τα κουκούτσια ως τώρα..μάλλον είναι ένα πετυχημένο μυστικό ενδυνάμωσης της γεύσης και διευκόλυνσης της πήξης της νόστιμης μαρμελάδας.Αν προλάβω θα ξανακάνω.
Φιλιά πολλά πολλά Ελένη μου!!!!
Για το πρωινό μας και εμείς προτιμούμε το πρώτο στρώμα για την φρυγανιά ή το ζεστό ψωμάκι ,μία αλοιφή τυριού,κατά προτίμηση το κατίκι και ακολουθεί η μαρμελάδα.Φανταστικό ξεκίνημα για μία απαιτητική μέρα!!!
Καλησπέρα, Φωτεινή μου, και καλή εβδομάδα!
ΔιαγραφήΜε τα δαμάσκηνα φτιάχνουμε μια εντυπωσιακή σε χρώμα μαρμελάδακαι με ξεχωριστή γεύση.
Είναι ιδανική να δώσει χρώμα και φως στις χειμωνιάτικες μέρες μας!
Αν προλάβεις, να την ξαναφτιάξεις!
Κι εγώ με τυρί κρέμα την προτιμώ! Ταιριάζει απόλυτα1
Φιλάκια πολλά, καλή μου φίλη!
Μμμμμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις πολύ αρωματικές μαρμελάδες και τα δαμάσκηνα, που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα λένε βανίλιες -ένα μπέρδεμα το έχω- δίνουν πολύ όμορφο χρώμα!
Γενικά, βέβαια, έχω μια αδυναμία στις κόκκινες μαρμελάδες και αλειμμένες επάνω από φρέσκο, άσπρο τυράκι, το καλύτερό μου!
Καλό απόγευμα Ελένη μου, φιλιά!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΚι εγώ τα μπέρδευα αυτά τα φρούτα, όσπου τα ξεχώρισα: τα δαμάσκηνα είναι οβάλ με σκούρο μοβ χρώμα και οι βανίλιες-λένε ότι είναι μια ποικιλία δαμάσκηνου-στρογγυλές με κοκκινωπό χρώμα, μέχρι το εσωτερικό τους. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 5-6 ποικιλίες που συγγενεύουν με τα δαμάσκηνα.
Αυτή η μαρμελάδα απόκτά χρώμα από τη φλοίδα των φρούτων! Γίνεται εκπληκτική!
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια πολλά.
Ελένη μου η μαρμελάδα σου υπέροχη! Φέτος έφαγα τόσα δαμάσκηνα από το δέντρο στον κήπο του σπιτιού μου!!!Δεν το σκέφτηκα να κάνω μαρμελάδα! Του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλώς ήλθες πάλι, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΕλπίζω να πέρασες όμορφα και να γύρισες κοντά μας ανανεωμένη!
Δεν πειράζει που δεν έφτιαξες μαρμελάδα, ευχαριστήθηκες τα φρούτα φρέσκα.
Είναι κι αυτό πολύ σπουδαίο.
Φιλάκια πολλά
Την περασμένη εβδομάδα έκανα κι εγώ για πρώτη φορά μαρμελάδα δαμάσκηνο, και πολύ μας άρεσε Ελενάκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια εγώ τις μαρμελάδες μου τις κάνω όλες στο Θερμομίξ, το έχω βολευτεί, αλλά δεν έχει σημασία, η γεύση είναι ίδια. Είναι μια μαρμελάδα που θα ξανακάνω σίγουρα και στο μέλλον.
Υπέροχη η δικιά σου, με πανέμορφο χρώμα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Καλησπέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΔεν το έχω υπόψη μου το θερμομίξ αλλά υποθέτω ότι φτιάχνει μόνο του τη μαρμελάδα, χωρίς επιστασία ή κάνω λάθος;
Καλοφάγωτη και η δική σου. κι εγώ θα ξανακάνω αύριο!
Καλή εβδομάδα και καλό απόγευμα.
Φιλάκια
Και του χρόνου Ελένη μου,καλοφαγωτη. Όμορφη σου έγινε και το χρώμα της υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά1 Έγινε υπέροχη, λαχταριστή!
Φιλάκια
Μα τι χρώμα είναι αυτό!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η μαρμελάδα σου!!!
Όντως έχει ένα πολύ ωραίο και λαμπερό χρώμα!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τη, Πέπη, με την πρώτη ευκαιρία.
Καλό μεσημέρι
Από τις πολύ αγαπημένες μαρμελάδες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δική μας αγαπημένη, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΚαλό σου μεσημέρι!
Καλημερα .. μια ερωτηση Ελενη .. αντι για καστανη ζαχαρη μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και μαυρη ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΔιαγραφήΚαι βέβαια μπορούμε αλλά το χρώμα θα βγει σκούρο.
Καλή επιτυχία!
Καλησπερα Ελενη Ωραια η μαρμελαδα σου Την κανω και γω αλλα με αρωμα κανελας Βαζω ενα μικρο ξυλακι κανελας
ΑπάντησηΔιαγραφή