Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μαρμελάδα Δαμάσκηνα

Μια μαρμελάδα με ένα εκπληκτικό, λαμπερό, σκούρο κόκκινο χρώμα!
Για να την φτιάξουμε πρέπει να διαλέξουμε τα κανονικά δαμάσκηνα, αυτά που έχουν σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μοβ.
Η σάρκα τους έχει υποκίτρινο χρώμα, όχι κόκκινο, όπως οι βανίλιες, αλλά οξειδώνεται γρήγορα, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει. Γι’ αυτό, όταν τα κόψουμε, δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περιμένουν αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως!
Δοκιμάστε τη!

  


Τα Υλικά
(Για 3 βάζα των 500ml)

1700γραμ. δαμάσκηνα, ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια
1 ½ φλιτζάνι νερό (2 φλιτζάνια, αν δεν είναι πολύ ώριμα)
1200γραμ. καστανή ζάχαρη
Το εσωτερικό από 12 κουκούτσια δαμάσκηνου ή λίγη essence πικραμύγδαλου
1 λοβός βανίλιας
Ο χυμός ενός λεμονιού
Γάντια μιας χρήσεως

Οδηγίες


Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα και τα στραγγίζουμε. 
Τα κόβουμε στη μέση, χωρίς να τα ξεφλουδίζουμε, και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κατά το κόψιμο, χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσεως, για να μην βάψουν τα χέρια μας.









Σπάζουμε και καθαρίζουμε μερικά κουκούτσια και τα δένουμε μέσα σε ένα τουλπάνι. 
Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε λεπτά φετάκια.












Ρίχνουμε τα κομμένα δαμάσκηνα μέσα σε μια βαθιά, ανοξείδωτη κατσαρόλα, μαζί με το νερό. Τα βάζουμε να βράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά).
Εν συνεχεία προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, κομμένη κατά μήκος και το τουλπάνι με τα κουκούτσια.


Ανακατεύουμε αρκετές φορές με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να πήξει και να “δέσει”, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσέχοντας να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.
Αφαιρούμε τον αφρό που τυχόν θα σχηματιστεί στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν πήξει αρκετά. 
Αν δεν θέλουμε να έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου, τότε την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, αλλά όχι εντελώς.
Όταν είναι έτοιμη, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τη βανίλια και τα κουκούτσια, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα να τα αποθηκεύσουμε.
Καλή επιτυχία!

17 σχόλια:

  1. Kαλή εβδομάδα Ελένη μου!!!
    Εξαιρετική η μαρμελάδα δαμάσκηνα.Λατρεύω το βαθύ άλικο χρώμα της και την επιτυχημένη υφή της.Δεν έτυχε να χρησιμοποιήσω τα κουκούτσια ως τώρα..μάλλον είναι ένα πετυχημένο μυστικό ενδυνάμωσης της γεύσης και διευκόλυνσης της πήξης της νόστιμης μαρμελάδας.Αν προλάβω θα ξανακάνω.
    Φιλιά πολλά πολλά Ελένη μου!!!!
    Για το πρωινό μας και εμείς προτιμούμε το πρώτο στρώμα για την φρυγανιά ή το ζεστό ψωμάκι ,μία αλοιφή τυριού,κατά προτίμηση το κατίκι και ακολουθεί η μαρμελάδα.Φανταστικό ξεκίνημα για μία απαιτητική μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου, και καλή εβδομάδα!
      Με τα δαμάσκηνα φτιάχνουμε μια εντυπωσιακή σε χρώμα μαρμελάδακαι με ξεχωριστή γεύση.
      Είναι ιδανική να δώσει χρώμα και φως στις χειμωνιάτικες μέρες μας!
      Αν προλάβεις, να την ξαναφτιάξεις!
      Κι εγώ με τυρί κρέμα την προτιμώ! Ταιριάζει απόλυτα1

      Φιλάκια πολλά, καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ!
    Από τις πολύ αρωματικές μαρμελάδες και τα δαμάσκηνα, που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα λένε βανίλιες -ένα μπέρδεμα το έχω- δίνουν πολύ όμορφο χρώμα!
    Γενικά, βέβαια, έχω μια αδυναμία στις κόκκινες μαρμελάδες και αλειμμένες επάνω από φρέσκο, άσπρο τυράκι, το καλύτερό μου!

    Καλό απόγευμα Ελένη μου, φιλιά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Κι εγώ τα μπέρδευα αυτά τα φρούτα, όσπου τα ξεχώρισα: τα δαμάσκηνα είναι οβάλ με σκούρο μοβ χρώμα και οι βανίλιες-λένε ότι είναι μια ποικιλία δαμάσκηνου-στρογγυλές με κοκκινωπό χρώμα, μέχρι το εσωτερικό τους. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 5-6 ποικιλίες που συγγενεύουν με τα δαμάσκηνα.
      Αυτή η μαρμελάδα απόκτά χρώμα από τη φλοίδα των φρούτων! Γίνεται εκπληκτική!

      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια πολλά.



      Διαγραφή
  3. Ελένη μου η μαρμελάδα σου υπέροχη! Φέτος έφαγα τόσα δαμάσκηνα από το δέντρο στον κήπο του σπιτιού μου!!!Δεν το σκέφτηκα να κάνω μαρμελάδα! Του χρόνου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες πάλι, Αγγελική μου!
      Ελπίζω να πέρασες όμορφα και να γύρισες κοντά μας ανανεωμένη!
      Δεν πειράζει που δεν έφτιαξες μαρμελάδα, ευχαριστήθηκες τα φρούτα φρέσκα.
      Είναι κι αυτό πολύ σπουδαίο.

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. Την περασμένη εβδομάδα έκανα κι εγώ για πρώτη φορά μαρμελάδα δαμάσκηνο, και πολύ μας άρεσε Ελενάκι μου.
    Βέβαια εγώ τις μαρμελάδες μου τις κάνω όλες στο Θερμομίξ, το έχω βολευτεί, αλλά δεν έχει σημασία, η γεύση είναι ίδια. Είναι μια μαρμελάδα που θα ξανακάνω σίγουρα και στο μέλλον.
    Υπέροχη η δικιά σου, με πανέμορφο χρώμα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα!
      Δεν το έχω υπόψη μου το θερμομίξ αλλά υποθέτω ότι φτιάχνει μόνο του τη μαρμελάδα, χωρίς επιστασία ή κάνω λάθος;
      Καλοφάγωτη και η δική σου. κι εγώ θα ξανακάνω αύριο!
      Καλή εβδομάδα και καλό απόγευμα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Και του χρόνου Ελένη μου,καλοφαγωτη. Όμορφη σου έγινε και το χρώμα της υπέροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
      Να είσαι καλά1 Έγινε υπέροχη, λαχταριστή!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Μα τι χρώμα είναι αυτό!!!!!
    Υπέροχη η μαρμελάδα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έχει ένα πολύ ωραίο και λαμπερό χρώμα!
      Δοκίμασέ τη, Πέπη, με την πρώτη ευκαιρία.
      Καλό μεσημέρι

      Διαγραφή
  7. Από τις πολύ αγαπημένες μαρμελάδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα .. μια ερωτηση Ελενη .. αντι για καστανη ζαχαρη μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και μαυρη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      Και βέβαια μπορούμε αλλά το χρώμα θα βγει σκούρο.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα Ελενη Ωραια η μαρμελαδα σου Την κανω και γω αλλα με αρωμα κανελας Βαζω ενα μικρο ξυλακι κανελας

    ΑπάντησηΔιαγραφή