Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μια Τυρόπιτα – Τάρτα με Λουκάνικο


Μια πανεύκολη και νοστιμότατη Τυρόπιτα σαν Τάρτα θα σας προτείνω σήμερα, που συνδυάζει τη νοστιμιά τριών τυρών και την πικάντικη γεύση του λουκάνικου. Καθώς ψήνεται μοσχοβολάει υπέροχα και, όταν ψηθεί, είναι εντυπωσιακή!
Η ζύμη της βάσης είναι από την Ανοιχτή Τυρόπιτα της πολύ δημιουργικής  Έρης- Captain Cook με το υπέροχο ομώνυμο blog, την οποία ευχαριστώ πολύ για την πολύ ωραία ιδέα που μου έδωσε!
Από τα προτεινόμενα υλικά παρέλειψα το αυγό που περιέχουν όλες οι ζύμες για τάρτα και για αρωματικό πρόσθεσα λίγο zaatar, ένα Αραβικό αρωματικό με βάση το αποξηραμένο θυμάρι. Το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό: μια πολύ αφράτη και αρωματική βάση που έδεσε υπέροχα με τα υλικά της γέμισης. Είναι εξαιρετικά εμφανίσιμη κατάλληλη για μπουφέ αλλά και για πρωινό. 
Δοκιμάστε τη κι εσείς και θα ενθουσιαστείτε!




Τα Υλικά
(Για ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 32 εκ.)

Για τη βάση
125 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
125 ml κρύο νερό
⅓ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι zaatar  
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder.

Για τη γέμιση
200γραμ. Ελληνική Φέτα, θρυμματισμένη
100γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150γραμ. ανθότυρο
1 κεσεδάκι/200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι
1 κουταλιά αποξηραμένος δυόσμος, τριμμένος
1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 μέτρια λουκάνικα

Επί πλέον
1 μέτριο αυγό
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά σουσάμι ή Βlack Cumin

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τη ζύμη της βάσης
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι, το zatarκαι το baking powder και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο κοσκινισμένο το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θα έχουμε μία ζύμη μαλακή και απαλή, η οποία εύκολα θα πλάθεται. Τη ζυμώνουμε πολύ λίγο, μαζεύουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε  σκεπασμένη μέσα στο μπολ για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.





Τρίβουμε μέσα σε ένα μπολ τα τυριά και προσθέτουμε το δυόσμο, το σιμιγδάλι, το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, πιπέρι, όσο θέλουμε, και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Κόβουμε τα λουκάνικα σε μικρές ροδέλες.







Βάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι, χωρίς να το λαδώσουμε. Με τα χέρια μας τη ανοίγουμε να φτάσει μέχρι την περιφέρεια του ταψιού. Τοποθετούμε περιφερειακά  το λουκάνικο. 











Διπλώνουμε τη ζύμη προς τα μέσα και το μισοσκεπάζουμε, δημιουργώντας μία στεφάνη.











Στο εσωτερικό ρίχνουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με ένα κουτάλι.

Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι το αυγό με τις δύο κουταλιές γιαούρτι και απλώνουμε το μείγμα πάνω απ’ όλη την πίτα. Πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι ή Βlack Cumin.




Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C στις αντιστάσεις ή στους 160º C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 



Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να σταθεί, την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!

42 σχόλια:

  1. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα Ελένη μου! φαίνεται ΤΕΛΕΙΑ!! μ'αρέσει πολύ το σουσαμάκι από πάνω! μιαμ!
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις, Πέλα μου! Είναι πανεύκολη, νοστιμότατη αι πολύ εμφανίσιμη.
      Θα σε ενθουσιάσει!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Μία εκπληκτική τάρτα τυριού!!Με εσωτερικά καλά κλεισμένες τις εκπλήξεις ,για το ευχάριστο ξάφνιασμα!Με άριστα υλικά και αρωματικά που ενδυναμώνουν τη γεύση και εμφάνιση ανθισμένου λουλουδιού!Μία τάρτα που περήφανα στέκει στο τραπέζι μας γνωρίζοντας καλά την γευστική της δύναμη και την αψεγάδιαστη όψη της!!
    Ελένη μου,σήμερα η έμπνευση συναγωνίστηκε αλλά και συμπορεύτηκε με την τεχνική.Η άρτια δεξιοτεχνία σου έδωσε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα!
    Καλή σου μέρα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία περιγραφή της έκανες, Φωτεινή μου! Σου είμαι ευγνώμων!
      Σε ευχαριστώ πολύ, πάντα με εκπλήσσεις ευχάριστα!
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Oι εκπλήξεις Ελένη μου,έρχονται μάλλον από σένα!!Εμπνέεσαι και εμπνέεις.Δεν θα μπορούσα να γράψω τίποτε λιγότερο για μία κυρία τόσο σεμνή με δημιουργήματα τόσο λαμπρά!

      Διαγραφή
  3. Ελένη, είναι υπέροχη!! Την έφτιαξες με μεράκι και φαίνεται από το όλο στήσιμο της πίτας! Μπράβο!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ειρήνη μου, για τα καλά σου λόγια!
      Οι πίτες και οι τάρτες μου αρέσουν πολύ και είναι αλήθεια ότι τις προσέχω.
      Καλό απόγευμα.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Μμμμ... πρέπει να είναι πολύ νόστιμη, θα την δοκιμάσω σίγουρα το ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Δώρα!
      Και βέβαια να τη δοκιμάσεις και να την ευχαριστηθείς.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  5. Είστε φοβερές.......................πήρες την ιδέα της Έρης αλλά την εξέλιξες σε ένα αριστούργημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ, Λίλα μου!
      Αν οι ιδέες μοιράζονται με σεβασμό, τότε το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Αρκετό καιρό τώρα παρακολουθώ το όμορφο μπλογκ σου με τις εύκολες και όμορφα παρουσιασμένες συνταγές σου.
    Θέλω να επισημάνω ότι στα υλικά που αναφέρεις για την τελική επικάλυψη, γράφεις πάλι για 4 λουκάνικα. Φαντάζομαι εκ παραδρομής, γιατί δεν είδα να μπαίνουν σε άλλη φάση.
    Καλή σου μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο blog μου, Marimar, και σε ευχαριστώ για το ευγενικό σου σχόλιο!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την πολύ σωστή επισήμανση, ήταν όντως παραδρομή!
      Να είσαι καλά και να τα λέμε συχνά.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  7. Ε ναι πως να μην ενθουσιαστούμε με αυτή την τάρτα Ελενάκι!
    Τόσα ωραία υλικά μαζεμένα και ολόκληρο στεφάνι με λουκάνικο! Πάρα πολύ όμορφη, εμφανίσιμη και νόστιμη η πρόταση σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις και συτή την τυρόπιτα, Ερμιόνη μου! Νομίζω ότι εμπιστεύεσαι τις προτάσεις μου. Να μην παραλείψεις το στεφανάκι με τα αλλαντικά, της ταιριάζει πολύ.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Εκπληκτική ιδέα αυτή με το λουκάνικο στην ζύμη περιφεριακά!!
    Μου αρέσει πολύ το σύνολο, Ελένη μου. Την απογείωσες την τυρόπιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις, Χρυσαυγή μου! Είναι εντυπωσιακή σε εμφάνιση και σε γεύση!
      Το ότι την "απογείωσα" μου άρεσε πολύ!
      Καλό απόγευμα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Μα είναι αλήθεια ότι την απογείωσες!!
      Φιλιααααααα

      Διαγραφή
  9. Με μαγέψατε κορίτσια! Μπράβο στις δημιουργίες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Μάρθα μου, εκ μέρους και των δυο μας!
      Να είσαι καλά!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  10. Γεια στα χέρια σου Ελενάκι, θα συμφωνήσω με την Ειρήνη μας, την έφτιαξες με μεράκι και το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ πολύ γευστικό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Έλενά μου! Το ξέρεις ότι μου αρέσουν πολύ οι πίτες και τις περιποιούμαι! Όντως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό αλλά και από γεύση ήταν υπέροχη!
      Να τη φτιάξεις για τους άνδρες σου!
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  11. Πω πω μεράκι!!! Μου αρέσει ο τρόπος που τοποθετείς το λουκάνικο, αλλά κυρίως η ζύμη που δεν έχει βούτυρο! Μου αρέσουν οι τάρτες και τις έχω σταματήσει για τα λιπαρά που περιέχουν... Παλεύω για σωστή διατροφή. Η τάρτα σου είναι πιο ελαφριά!
    Θα δοκιμαστεί!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Αγγελική μου! Είπα να την περιποιηθώ αυτή την πιτούλα και πέτυχε!
      Με τη ζύμη πειραματίστηκα αλλά έγινε εξαιρετική. Το μυστικό της επιτυχίας της έίναι μάλλον ότι την έκανα λεπτή.
      Συνέχισε τον αγώνα σου, πολύ θα είθελα να ακολουθήσω κι εγώ ανάλογο πρόγραμμα αλλά δεν με βοηθάει κανείς!
      Φιλάκια πολλά-πολλά!

      Διαγραφή
  12. εξαιρετική και πολύ ωραία να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!
      Να είσαι καλά και να τα λέμε συχνά!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  13. Αν ήξερα που μένεις θα ερχομουν να σου ζητησω ενα κομματάκι χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με μεγάλη μου χαρά θα σου πρόσφερνα ακόμα και ολόκληρη την τάρτα!
      Καλό σου βράδυ, Beauty!

      Διαγραφή
  14. Καλώς σε βρήκα, σε παρακολουθώ καιρό και είπα να συστηθώ.
    Πολύ έξυπνη (και νόστιμη) ιδέα τα λουκάνικα στις γωνίες της ζύμης.
    Όντως εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη, αν κρίνω από τα υλικά.
    Καλή συνέχεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, Mookies! Έκανες πολύ καλά που έγραψες σχόλιο, για να γνωριστούμε.
      Σε ευχαριστώ πολύ που με παρακολουθείς, το εκτιμώ.
      Επίσης σ' ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Αχ, μούρλια είναι! Και νόστιμη και πολύ ευπαρουσίαστη! Θα δοκιμαστεί σίγουρα (και άμεσα)! Και θα φαγωθεί στην υγειά σου!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αναστασία μου!
      Και βέβαια να τη δοκιμάσεις και να την απολαύσετε. Θα δεις ότι δεν θα μείνει ούτε κομματάκι!
      Τι ευγενικό αυτό που λες, ότι δηλαδή θα φαγωθεί στην υγειά μου! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. Από τις τάρτες που καταγράφονται στα υπόψη προς "δοκιμή"! Τι θα έλεγες να με προσλάμβανες και επισήμως δοκιμάστρια των συνταγών σου. Χρόνο να 'χω να σου γράψω πόσες συνταγές σου έχω φτιάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως να σε προσλάβω, Σοφία μου, και με καλό μισθό!
      Έτσι θα έχω μια έγκυρη γνώμη την οποία εκτιμώ!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύεσαι τις συνταγές μου και τις δοκιμάζεις! Αυτό με τιμά!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  17. Τελεια!!!!!!!!!!!! πολυ νόστιμη πρέπει να είναι και πολυ εμφανίσιμη,και αυτό με τα λουκάνικα πολυ ωραιο μου φάνηκε στο γύρω γύρω,καλη συνέχεια ,φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Νέλη!
      Πράγματι, δεν την επαινώ αλλά είναι όντως εμφανίσιμη και νοστιμότατη!
      Το λουκάνικο, νομίζω, την κάνει ξεχωριστή.
      Καλό βράδυ.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Πόσο την ζήλεψα!!!!!
    Τέλεια σε όψη...και σίγουρα νοστιμότατη!
    Θα την δοκιμάσω σύντομα, μιας και είμαι fan κάθε είδους πίτας :)

    Καλημέρες και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μαρία!
      Αφού σου άρεσε και βέβαια να τη δοκιμάσεις. Είναι πανεύκολη και νοστιμότατη.
      Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  19. Χαζεύω ώρα τώρα την πίτα σου Ελένη μου, μου τρέχουν τα σάλια!!!Υπέροχη φαίνεται, και με τόσα υλικά είναι σίγουρα πεντανόστιμη! Πρέπει να τη δοκιμάσω επειγόντως!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζουζού μην τη χαζεύεις, να τη δοκιμάσεις! Θα δεις πόσο εύκολη είναι αλλά και πόσο νόστιμη, Συνδυάζει αλλαντικό και τυριά και δεν έχει φύλλο. Τρώγεται και κρύα, οπότε είναι καλή για το Σχολείο ή το Γραφείο!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  20. Στολίδι η τάρτα σου Ελένη,μέσα και έξω.Θα δοκιμαστή μετά τη νηστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ελενάκι μου ξελιγώθηκα κοιτώντας τις φωτογραφίες!Είναι καταπληκτική!!!Εκτός απο ευπαρουσίαστη σίγουρα είναι και πεντανόστιμη!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή