Καλημέρα και καλό μήνα!
Ας αρχίσουμε τη μέρα μας όμορφα με ένα αφράτο, χορταστικό, πανεύκολο και
πολύ μυρωδάτο κέικ! Θα απολαύσουμε τα γλυκά του αρώματά του, τα πλούσια
συστατικά του, την απαλή του υφή, αν και τα καρύδια δηλώνουν έντονα την
παρουσία τους.
Η κίτρινη κολοκύθα κρατά το κέικ μαλακό, ταιριάζει απόλυτα με τα
συγκεκριμένα μπαχαρικά και μάλιστα τα αναδεικνύει.
Χρειαζόμαστε δύναμη και ενέργεια για να ξεκινήσουμε αισιόδοξα την εβδομάδα
και το νέο μήνα!
(Για 8-10 κομμάτια)
2 ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ του φλιτζανιού ελαφρύ ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό, 2%
1 ½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κάρδαμου
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 κουταλάκι φρέσκο τριμμένο τζίντζερ ή ½ κουταλάκι σε σκόνη
⅓ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 τσιμπιά αλάτι
1 ½ φλιτζάνια κίτρινη κολοκύθα τριμμένη και στυμμένη
1 φλιτζάνι χονδροτριμμένα καρύδια
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι κανέλα
Οδηγίες
Τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη και την στύβουμε, για να χάσει τα περισσότερα υγρά της.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα και το baking powder, κρατώντας δύο κουταλιές.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε το γάλα, τα μπαχαρικά και την κολοκύθα και
ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα ή μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και στο τέλος τα χονδροκομμένα καρύδια, πασπαλισμένα
με το αλεύρι που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε απαλά, για να αναμειχθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τη γυρίζουμε ανάποδα, τη χτυπάμε μερικές φορές μέσα στο νεροχύτη, να πέσει το περίσσευμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στην προετοιμασμένη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 50-60 περίπου
λεπτά.
Όταν έχει ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για δέκα λεπτά
μέσα στη φόρμα. Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε
συρμάτινη βάση.
Το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλό μήνα Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατώ την ιδέα σου για όταν θα έχει κολοκύθα.
Καλό μήνα και σ΄εσένα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΕγώ είχα καρατήσει κολοκύθα στο ψυγείο και ήταν εξαιρετική!
Καλό σου απόγευμα.
Καλό μήνα Ελενάκι μου!!πολύ πρωτότυπο το κέικ σου με την κολοκύθα,και δείχνει πεντανόστιμο με τα υπόλοιπα υλικά που δένουν άριστα μεταξύ τους γευστικά!!πολλές φορές μας φέρνουν κάποιοι κολοκύθα και δεν ξέρω τι να την κάνω γιατι δεν μου κάνει κλικ κάτι άλλο εκτός απο κέικ!!!νάσαι καλά και μπράβο για την υπέροχη συνταγή σου!!πολλά πολλά φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Kate!
ΔιαγραφήΑυτό το κέικ είναι από τα αγαπημένα μας, γιατί είναι νόστιμο και αρωματικό και παραμένει μαλακό τις επόμενες ημέρες.
Την κολοκύθα, εκτός από πίτα, την κάνω και τάρτα αλλά δεν την έχω δημοσιεύσει ακόμη!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλάκια πολλά
Τέλειο το μυρωδάτο κέικ σου, επιτέλους η κολοκύθα χρησίμευσε και σε κάτι άλλο εκτός από κολοκυθόπιτα! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και σ' εσένα, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΤο κέικ με την κολοκύθα πάντως έγινε υπέροχο!
Καλό σου βράδυ!
Πολύ ωραίο το κεκάκι σου Ελένη μου, κολοκύθες πια εδώ δεν βρίσκω, αλλά το φαντάζομαι δίπλα σε ένα αχνιστό καφεδάκι όταν θα είναι η εποχή τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό μήνα!
Μάλλον δεν θα υπέρχουν στην αγορά, αν και εδώ υπάρχουν συνεχώς αλλά δεν είναι πολύ ζουμερές, όπως στην Ελλάδα.
ΔιαγραφήΜε το καφεδάκι αλλά και σαν πρωινό ήταν υπέροχο! Μα ς άρεσε πολύ!
Φιλάκια!
Έχω παρατηρησει ότι τα κέικ που περιέχουν γλυκοπατάτα, παντζάρι, κολοκύθι κλπ είναι πολύ ζουμερά! Φαντάζομαι ότι και η κολοκύθα θα δένει πολύ ωραία στο κέικ και θα του προσδίδει υγρασία, γευση και άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλησπέρα, Αγγελική μου! Όντως τα υλικά αυτά κάνουν τα κέικ περισσότερο "ζουμερά"!
ΔιαγραφήΑυτά τα κέικ τα θεωρώ και πιο υγιεινά, γιατί δεν περιέχουν πολλά αυγά, ζάχαρη ή βούτυρο.
Σε αυτό η κολοκύθα έδεσε υπέροχα με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά.
Πολλά φιλάκια
Καλό μήνα Ελένη!!! Το κέικ σου νοστιμότατο και πολύ αφράτο!!! Γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλό μήνα, Κική μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε το κέικ μου! Σ' ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια
Ελενάκι μου φοβερό φαίνεται το κεκάκι σου!!!Πολύ ωραία ιδέα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Να είσαι καλά, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΕμείς το αγαπήσαμε πολύ αυτό το κέικ!
Πολλά φιλάκια
Ωραίο και ζουμερό φαίνεται,θα γινόταν το ίδιο ωραίο αντι κολοκύθα να βάζαμε καρώτο?μου αρέσει περισσότερο η γεύση του καρώτου,καλο μήνα και φιλια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Νέλη!
ΔιαγραφήΤο κέικ με το καρότο είναι παρεμφερές.
Στο blog μου θα βρεις συνταγή για κέικ με καρότο, αν δεν έχεις κάποια δική σου.
Καλό μήνα και καλές διακοπές, όποτε τις προγραμματίζεις.
Φιλάκια
Αφράτο κεκάκι με ζεστά αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πώς να μην ξεκινήσει όμορφα ο μήνας μας!
Φιλιά!
Και λίγο ασυνήθιστα θα έλεγα εγώ! Πάντως νόστιμο και αρωματικό!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα, Ερμιόνη μου, ήρεμο και καλοκαιρινό!
Φιλάκια πολλά
Με φθινοπωριάζει αυτό το κεκάκι, αλλά είναι τόσο ξεχωριστά μυρωδατο και αφράτο που να το προσπεράσω δεν μπορώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάρθα μου, εμένα μου φαίνεται ότι είναι για κάθε εποχή, όπως και το κέικ με το καρότο.
ΔιαγραφήΑρκεί να υπάρχει καλή και ζουμερή κολοκύθα.
Φιλάκια
Αφράτο και πολύ πολύ νόστιμο! Και το γεγονός ότι έχω κολοκύθα στο ψυγείο με βάζει σε μεγάλο πειρασμό να το δοκιμάσω... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Να, λοιπόν, πώς να την αξιοποιήσεις, εκτός από πίτα και κεφτέδες, τα κλασικά.
ΔιαγραφήΠάντως αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το κέικ!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Όλα τα κέικ που περιέχουν κολοκυθοειδή ή φρούτα μας αρέσουν γιατί δεν ξεραίνονται! Πολύ ωραία η εκδοχή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς τα αγαπάμε, Βαγγελιώ μου! Είναι όντως αρκετά μαλακά και νόστιμα!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!
Καλό απόγευμα
Αυτο το κεικ μου "μυριζει" φθινοπωρο,να το τσιμπολογας μια βροχερη μερα μαζι με αχνιστο γαλλικο καφε!!!!Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι όμορφη εικόνα που περιέγραψες! Ακριβώς σε παραπέμπει σε φθινόπωρο, γευστικά και αρωματικά! Καλή σου μέρα Νίκη!
Διαγραφή