Οι μπρουσκέτες είναι τραγανές, φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, αλειμμένες με
διάφορα καταπληκτικά μείγματα. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κέρασμα για ουζάκι,
μπίρα, κρασί ή απεριτίφ.
Είναι πολύ ελαφρές και εύκολες στην ετοιμασία, χωρίς να χρειάζονται μαγειρέματα
και τηγανίσματα μέσα στο κατακαλόκαιρο!
Στην Πορτογαλία τις σερβίρουν για πρωινό, αλειμμένες με ελαιόλαδο και
σκόρδο-ομολογουμένως αρκετό!- και ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες!
Βασικό τους υλικό είναι το ψωμί, σπιτικό ή του εμπορίου.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες με κανονικό πάχος και, αν είναι φραντζόλα, τις κόβουμε
διαγωνίως, για να φαίνονται μεγαλύτερες και ελκυστικότερες.
Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, στα
κάρβουνα ή την τοστιέρα.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τις
σερβίρουμε και μπορούμε να κάνουμε αρκετούς συνδυασμούς.
Μπρουσκέτες με Αχλάδι και Προσούτο
Τα Υλικά
10 μικρές φέτες ψωμί ή 5 μεγάλες, κομμένες στη μέση
300γραμ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
10 φέτες προσούτο
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέλι και καρύδια για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στην τοστιέρα ή το γκριλ και από τις δύο
πλευρές, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Τις βγάζουμε, όταν ροδίσουν, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εν συνεχεία, πλένουμε πολύ καλά τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Απλώνουμε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού το κατσικίσιο τυρί ή το κατίκι. Πασπαλίζουμε
με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθετούμε πάνω από το τυρί φετάκια
αχλαδιού και 1-2 φέτες προσούτο.
Λίγο πριν τις σερβίρουμε, ραντίζουμε με λίγο μέλι πορτοκαλιάς και
πασπαλίζουμε με χονδροκομμένα καρύδια και απολαμβάνουμε!
Τα Υλικά
18 ώριμα μαύρα σύκα με τη φλοίδα, καλά πλυμένα και σκουπισμένα
10-12 φέτες προσούτο, Ιταλικό ή Ελληνικό
10 μικρές φέτες ψωμί ή 5 μεγάλες, κομμένες στη μέση
300γραμ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού σε θερμοκρασία δωματίου
300γραμ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή κατίκι Δομοκού σε θερμοκρασία δωματίου
80ml ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά πολύ καλό βαλσαμικό ξίδι
Οδηγίες
Κόβουμε τα πλυμένα σύκα στη μέση ή στα τέσσερα, τα βάζουμε μέσα σε μία πιατέλα
και τα ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο και σταγόνες από βαλσαμικό ξίδι.
Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στην τοστιέρα ή το γκριλ και από τις δύο
πλευρές, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Τις βγάζουμε, όταν ροδίσουν, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μοιράζουμε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού μια κουταλιά τυρί και φέτες προσούτο,
ελαφρά τσαλακωμένες.
Τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Τις απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι δροσερό κρασί με φρουτένια γεύση!
Άλλη πρόταση
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ το τυρί, τη σάρκα πέντε ώριμων βασιλικών σύκων, λίγα καρύδια, μία κουταλιά ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και δουλεύουμε καλά τα υλικά, αλλά χωρίς να λιώσουμε εντελώς τα καρύδια.
- Προσθέτουμε ½ κουταλάκι ξύσμα lime και μερικές σταγόνες από το χυμό του και δουλεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα.
- Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τις μπρουσκέτες και από πάνω τρίβουμε «φλοίδες» παρμεζάνας!
Φέτες από καλό χωριάτικο ψωμί και εκλεκτά εποχιακά υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι από τα καλύτερα και πιο εύκολα σνακ και ο συνδυασμός σύκου και τυριού μου αρέσει πολύ για πρωινό μαζί με ένα αρωματικό τσάι!
Πολύ ορεκτικές και οι φωτογραφίες σου!
Καλώς ήλθες πάλι, αγαπητή Dark Chef!
ΔιαγραφήΌντως αυτές οι φετούλες με τα συνοδευτικά τους είναι καταπληκτικές, ιδανικές
για όλες τις ώρες. Το καλό είναι ότι επιδέχονται αλλαγές και ποικίλους συνδυασμούς υλικών, ανάλογα με την εποχή.
Καλό φθινόπωρο!
Σε ένα μικρό τσιμπολόγημα,στην ελάχιστη μπουκιά,στο διακριτικό και ευγενικά δαγκωμένο κρατσανιστό ψωμάκι,κρύβεται η ορμητική σφοδρότητα της γεύσης.Καλά κρυμμένη,σχεδόν παγιδευμένη,η πολλαπλή νοστιμιά ετερόκλητων, αλλά τόσο ταιριαστών υλικών,κλέβει καρδιά και νου.Εγκαθίσταται στον ουρανίσκο,και τα αργά,αλλά σταθερά κύματα της νοστιμιάς ταξιδεύουν σαν απρόσμενο τσουνάμι στον εγκέφαλο.Εκεί που γίνεται η επεξεργασία της γεύσης,εκεί που ταξινομείς με προσοχή αλλά και ταχύτητα, τις επιλογές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά θα επιθυμούσα συχνά τις επισκέψεις αυτού του θεόρατου,πανύψηλου κύματος.Είναι η μοναδική περίπτωση που δεν φοβάμαι τον πνιγμό.Αντίθετα ,οικειοθελώς θα πλεύσω με τις νουθεσίες και τις συμβουλές των ορμητικών παφλασμλών του ,για την απόλυτη απόλαυση.
Καλή σου μέρα Ελένη μου!!!!!Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά!!
Τι ωραία που το έγραψες, Φωτεινή μου, για τα κύματα νοστιμιάς! Κι αυτά, φαντάζομαι, αλλάζουν χρώματα και γεύση, ανάλογα με τις επιλογές υλικών, με τα οποία στολίζουμε τις φετούλες!
ΔιαγραφήΠόσο απλό αλλά και πόσο υπέροχο! Κι εμείς, βέβαια , τα ακολουθούμε, ούτε συζήτηση!
Να είσαι καλά, φίλη μου!
Φιλάκια πολλά
Κι οι δυο εκδοχές είναι εξαιρετικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω όμω μια μπρουσκέτα με σύκα μιας και είναι η αδυναμία μου!
Όμορφες φωτογραφίες, πολύ όμορφες φωτογραφίες!
Z.
Να πάρεις αυτή που σου αρέσει, πολύ ευχαρίστως, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΑυτή με τα σύκα, νομίζω, κερδίζει τις εντυπώσεις! Το χρώμα παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο στις φωτογραφίες, ειδικά το κόκκινο!
Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες!
Πολλά φιλάκια
Αγαπημένο σνακ για όλες τις ώρες, αν και ομολογώ ότι τις συνηθίζω για βραδινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τραγανό ψωμί σε συνδυασμό με ωραία υλικά είναι ένα πραγματικά πεντανόστιμο γεύμα!
Ευφάνταστες οι προτάσεις σου Ελένη και η πρώτη φωτογραφία σου μου αρέσει πάρα πολύ!
Φιλιά!
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΑφού συνηθίζεις τις μπρουσκέτες, με την πρώτη ευκαιρία δοκίμασε και τους συνδυασμούς που σας προτείνω. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν.
Χαίρομαι που σου άρεσε η φωτογράφιση!
Φιλάκια
Σύκο και τυρί, συνδυασμός υπέροχος, που τον έβαλες πάνω σε υπέροχες μπρουσκέτες Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπολαυστικό τόσο σαν πρωινό, όσο και για σνακ κάθε ώρας και στιγμής!
Φιλάκια!
Να είσαι καλά, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου.
Φιλιά πολλά
Δελεαστικές Ελένη με στέλνεις για ψώνια για το βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω, αν, τελικά, τις έφτιαξες και βέβαια, αν σας άρεσαν. Περιμένω σχόλια!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ, Ξανθή μου
Τέλειο Ελένη! Τόσο ταιριαστό με την εποχή! Από τους πιο φινετσάτους συνδυασμούς γεύσεων... Εξαιρετική συνταγή και φωτογράφιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, Ελεάννα, για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΤο εκτιμώ πολύ!
Φιλάκια
Eleos!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήoi fotografies sou einai to kati allo!!!!!
Kai oi brousketes sou apaixtes!!!!!!
Poso m aresei to syko me tyri kai allantiko!!!
Filia!!!
Πέπη, υλικά υπάρχουν, οπότε μην το σκέφτεσαι!
ΔιαγραφήΣε κερνάω όποτε θέλεις!
Φιλάκια
Πολύ γκουρμε οι σημερινές σου προτάσεις Ελένη, και έτσι όπως τα έχεις στολίσει τα πιάτα μοιάζουν σαν ζωγραφιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια, Κατερίνα μου, είναι λίγο διαφορετική αυτή η ανάρτηση!
ΔιαγραφήΗ υλοποίηση πάντως της πρότασης είναι πανεύκολη!
Να είσαι καλά, καλή μου!
Αγαπημένος συνδυασμός! Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, αγαπητή Vita!
ΔιαγραφήΚαι οι δύο συνδυασμοί γευστικά είναι εξαιρετικοί! Εγώ τους λάτρευσα!
Μάλλον έχω βελτιωθεί στην φωτογράφιση!
Σ' ευχαριστώ πολύ!
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Πραγματικά τα υλικά που διάλεξες είναι τα αγαπημένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλ'ως ήλθες, Create Taste!
ΔιαγραφήΑφού αρέσουν τόσο τα υλικά, δεν μένει παρά νατις δοκιμάσεις με πρώτη ευκαιρία!
Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου!
Νομιζω πως αυτη η αναρτηση δεν θα βρει ατομο που θα της αντισταθει. Εκανες παπαδες και οχι μπρουσκετες! Κι εγω με συκο θα προτιμησω που ειναι η αδυναμια μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουπερ σνακ!!!
Μα τι ωραία που τα λες, Χρυσαυγή μου! Σ' ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τες με σύκα, όπως σου αρέσουν , κάποιο βραδάκι.
Θα χαρώ πολύ να περνάς όμορφα.
Φιλάκια
Καταπληκτικός και υπέροχος συνδυασμός... δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να του αντισταθεί και με τις φωτό σου που μου άρεσαν Ελένη πολύ θα ήθελα τώρα μια μπρουσκέτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Να είσαι καλά, Κική μου!
ΔιαγραφήΗ φωτογραφία γενικά μου αρέσει πολύ και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς.
Βοηθάνε και τα υλικά που από τη φύση τους έχουν "φωτογένεια"!
Καλό σου βράδυ