Η πιο εύκολη και αφράτη τυρόπιτα που έχω φτιάξει!
Η διαφορά από τις άλλες τυρόπιτες είναι ότι τα υγρά υλικά δεν μπαίνουν στη
γέμιση. Δημιουργούν ένα υγρό μείγμα, που προστίθεται πάνω από τα στρωμένα
φύλλα, τα διαποτίζει και τα μαλακώνει, με αποτέλεσμα η πίτα να γίνεται εξαιρετικά
αφράτη, ακόμα και την επομένη ημέρα, αν, βέβαια, περισσεύσει!
Η τυρόπιτα αυτή είναι ιδανική για πρωινό και, αν ψηθεί μέσα σε φόρμα,
εξαιρετική για μπουφέ.
Δοκιμάστε τη!
(Για 14 κομμάτια)
8 φύλλα χωριάτικα για πίτα, στρογγυλά (χρησιμοποίησα τις
Εβρογεύσεις)
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
400γραμ. τυρί Φέτα, τριμμένη με το χέρι
200γραμ. φρέσκο ανθότυρο, τριμμένο
200γραμ.γιαούρτι, 2%
330 ml σόδα αναψυκτικό
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές σουσάμι
Οδηγίες
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 35εκ.
Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου πάνω στον πάγκο εργασίας.
Διαλέγουμε ένα καλό φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη, τυλιγμένο με μία πετσέτα.
Διαλέγουμε ένα καλό φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη, τυλιγμένο με μία πετσέτα.
Τοποθετούμε δύο φύλλα λαδωμένα μέσα στο ταψί, αφήνοντάς τα να εξέχουν και τα πασπαλίζουμε με μία ποσότητα τριμμένων τυριών.
Κομματιάζουμε με τα χέρια μας κάθε ένα από τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούμε δύο
κομμάτια φύλλου τσαλακωμένα μέσα στο ταψί, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα
πασπαλίζουμε με τα τυριά.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρις ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα και τα τριμμένα τυριά.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρις ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα και τα τριμμένα τυριά.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και καλύπτουμε την πίτα με το φύλλο που κρατήσαμε στην άκρη, όχι εντελώς τεντωμένο.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο που μας έχει απομείνει.
Χτυπάμε μέσα σε ένα βαθύ μπολ τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και την υγρή σόδα και ανακατεύουμε με προσοχή, γιατί αφρίζει.
Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά για να απορροφηθεί μέρος του υγρού μείγματος. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά για να απορροφηθεί μέρος του υγρού μείγματος. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Όταν ψηθεί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μετά την κόβουμε και τη
σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Πολυ νοστιμη φαινεται Ελενη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
Εξαιρετικη επιλογη τα φυλλα απο τις Εβρογευσεις, ειναι σαν σπιτικα κι εγω τα χρησιμοποιω οταν δεν εχω χρονο να ανοιξω (που συνηθως δεν εχω!!!)...
Σ' ευχαριστώ πολύ! Όντως είναι νόστιμη και απίστευτα αφράτη!
ΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο φύλλο μου αρέσει πολύ, γιατί όντως μοιάζει με σπιτικό.
Δεν μπορώ να ανοίγω κάθε φορά.
Καλό σου απόγευμα!
Έχω πάρει υλικά για τυρόπιτα, την φτιάχνω με στρώσεις και την περιχύνω με αυγά και γάλα, σήμερα θα δοκιμάσω την δική σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, Λίλα, χαίρομαι που με εμπιστεύτηκες και τη δοκίμασες!
ΔιαγραφήΕίδα τα σχόλιά σου στο FB περί της ταχύτητας με την οποία καταναλώθηκε!
Σ΄ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια
Κι έχω μιαν αδυναμία στις τυρόπιτες... άλλο πράγμα!!! Υπέροχη σου έγινε Ελένη μου!!!!!! Νοστιμότατη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!!!
Κική μου, αν δεν την έχεις ήδη δοκιμάσει, να την δοκιμάσεις αυτή την πιτούλα με την πρώτη ευκαιρία. Θα σε καταπλήξει, μια και σου αρέσουν οι τυρόπιτες!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Φιλιά
Στις πίτες ειδικά σε εμπιστεύομαι απόλυτα Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι έχω δοκιμάσει από σένα είναι πραγματικά πολύ αξιόλογο!
Εύκολη πίτα και ιδιαίτερη χάρη στη σόδα!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύεσαι, Ερμιόνη μου, και για τα καλά σου λόγια! Το εκτιμώ πολύ! Δοκίμασε κι αυτή την πίτα και θα με θυμηθείς! Είναι πανεύκολη, ευπαρουσίαστη και νοστιμότατη!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Πως να αντισταθείς σ' αυτήν την λαχταριστή τυρόπιτα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική Ελενάκι μου!
Φιλιά!
Όποιος του αρέσουν οι πίτες, όσο αρέσουν σ' εμένα, δεν τους αντιστέκεται καθόλου, Έλενά μου! Είναι πραγματικά υπέροχες, χορταστικές και με μεγάλη ποικιλία υλικών! Ένα πλήρες και νοστιμότατο γεύμα.
ΔιαγραφήΚαλώς σε ξαναβρίσκω και καλό φθινόπωρο!
Φιλάκια
Αυτή η πίτα πρέπει να ετοιμαστεί ΑΜΕΣΑ καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δοκιμάσει να "ποτίσω" με υγρά το φύλλο, αλλά ήταν μόνον αυγά, γάλα και λίγο λάδι. Εδώ η σόδα κάνει σαφώς την διαφορά όπως το μπεϊκιν πάουντερ φαντάζομαι.
Και βέβαια πρέπει να τη δοκιμάσεις άμεσα! Με τη σόδα και όλα τα υπόλοιπα "υγρά" υλικά γίνεται τέλεια! Η σόδα, το αναψυκτικό, δίνει την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται τα φύλλα για να "δέσουν" με τα τυριά. Κάνει και την πίτα πολύ αφράτη.
ΔιαγραφήBaking powder δεν χρησιμοποίησα ούτε χρησιμοποιώ στις πίτες.
καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς!
Μα τι απλό!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει γιατί έχει πολύ φύλλο που το αγαπώ τόσο πολύ.
Πανεύκολη και η νοστιμιά κάνει μπάμ!!!
Είμαι φαν της τυρόπιτας και αυτή μου έκανε μεγάλο κλικ.
Το σουσάμι την ενισχύει ακόμα πιο πολύ!!!
Σε φιλώ Ελένη μου!!
Όντως είναι απλή και με υπέροχο αποτέλεσμα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΠεριμένω να τη δοκιμάσεις, αφού σου έκανε κλικ και να πεις τις εντυπώσεις σου!
Το σουσάμι μου αρέσει πολύ στις σπιτικές πίτες. Τις κάνει πιο νόστιμες.
Φιλάκια πολλά
Αφράτη και ιδιαίτερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογώ ότι με ξάφνιασε η ποσότητα αλλά και το ίδιο το αναψυκτικό!
Η εμφάνισή της όμως αδιάψευστος μάρτυρας!
Φιλάκια πολλά-πολλά!
Z.
Το αναψυκτικό στην αρχή σε προβληματίζει αλλά μέσα στο φούρνο ενσωματώνεται με τα άλλα υλικά και δίνει στην πίτα όγκο, κάνοντάς τη πολύ αφράτη, χωρίς επί πλέον υγρασία.
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τη, όταν θα βρεις ευκαιρία!
Πολλά πολλά φιλιά
Είπα και ξαναείπα και δεν θα βαρεθώ να το λέω!Οι πίτες είναι το αδύνατο σημείο μου!Όλα μπορώ να τα στερηθώ,την πίτα όμως όχι.Και από τα χεράκια σου Ελένη μου,αυτή η λαχταριστή τυρόπιτα αποκτά άλλη αξία!!!Την σόδα την έχω επανειλημμένως δοκιμάσει στις πίτες με έτοιμο φύλλο και πάντα είχαν αυτή την επιθυμητά φουσκωτή όψη.Οι κοντινές σου φωτογραφίες είναι πραγματικά σκέτη αποπλάνηση..τόσο ζωντανές που έχω την ψευδαίσθηση ότι αν απλώσω το χέρι θα κλέψω ένα κομματάκι!Τι μαρτύριο αλήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε Ελένη μου,γειά στα χεράκια σου!!
Σε φιλώ πολύ πολύ!
Χαίρομαι πολύ, Φωτεινή μου, που γνωρίζεις και έχεις δοκιμάσει αυτή την τεχνική!
ΔιαγραφήΔίνει στην τυρόπιτα άλλη εμφάνιση και νοστιμιά.
Πολύ θα ήθελα να σε κερνούσα πραγματικά και να μην περιμένεις από την ψευδαίσθηση της οθόνης!
Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου.
Φιλάκια
Th ftiaxnei mia fili mou kai m aresei paaaaara poly!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEfkoli kai poli nostimi!!!!
Filakia
χαίρομαι που σου αρέσει, Πέπη!
ΔιαγραφήΕίναι όντως ιδιαίτερη αλλά πολύ νόστιμη.
Φιλάκια
Το πόσο αφράτη είναι αυτή η τυρόπιτα, φαίνεται στις φωτογραφίες, Ελένη!Η τυρόπιτα είναι ίσως η πιο αγαπημένη πίτα και με τον τρόπο αυτό, σίγουρα είναι πεντανόστιμη! Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, καλό Φθινόπωρο.
Αφράτη αφράτη η τυρόπιτά σου Ελένη μου, την είδε η κόρη μου και όπως καταλαβαίνεις μπήκε στο πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και γλυκο φθινόπωρο να έχεις Ελενάκι μου..την αφράτη τυρόπιτά σου με πρωταγωνίστρια τη σόδα ήδη την έβαλα σε λίστα αμέσου εκτελέσεως γιατί μιλάει η λέξη αφράτη απο μακριά..τα τρουφάκια με το κέικ και το ινδοκάρυδο πολύ πρωτότυπη επίσης..σου στέλνω πολλά φιλάκια..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα!! αυτό το μείγμα με την σόδα μπορεί να μπει και σε πίτες με σπιτικό φύλλο; σε άλλου είδους πίτες, εκτός τυρόπιτας...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έκανα με φύλλο "Ζαγορίσιο" και έγινε τέλεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ενδιαφερει πολυ να ξερω απο τι αλευρι ειναι φτιαγμενη η πιττα. Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έκανε χθες, υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφή