Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Κυδώνια Φούρνου – Baked Quinces

Τα κυδώνια είναι από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φρούτα. Ίσως γιατί είχαμε πάντα κυδωνιά στον κήπο μας που κάθε χρόνο μας έδινε εξαιρετικά κυδώνια για γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.
Τα ψήναμε στο τζάκι με τη φλοίδα και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι! Τα ξεφλουδίζαμε και απολαμβάναμε τη σάρκα τους, ελάχιστα γλυκιά και υπόξινη. Λίγο μέλι ισορροπούσε τη γεύση.
Η γιαγιά μου μάλιστα τα μαγείρευε τα Χριστούγεννα με κρέας αρνιού, ένα νοστιμότατο πιάτο!


Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας σήμερα ανήκει στη φίλη μου Γιώτα Τ. που συνεχίζει επάξια την παράδοση της μαμάς της, που ήταν εξαιρετική στην κουζίνα!



Κυδώνια ψημένα στο φούρνο με σιρόπι καστανής ζάχαρης, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε γλυκό κρασί ή λικέρ, όπως προτείνουν αρκετές συνταγές. Αποκτούν “αφ΄εαυτού”  ένα απίστευτο ρόδινο χρώμα και το σιρόπι τους γίνεται ζελέ! “Αυτό είναι και η επιτυχία του γλυκού”, λέει η φίλη μου! Το ίδιο το κυδώνι μας θα μας δώσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!



Ευχαριστώ πολύ, Γιώτα μου, που μου εμπιστεύθηκες τη συνταγή σου! Εύχομαι όλα τα τραπέζια που ετοιμάζεις να είναι χαρούμενα και να τελειώνουν μ΄αυτό το εξαιρετικό κέρασμα!




Τα Υλικά

5-6 κυδώνια
½ κιλό καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
800 ml νερό
2 ξυλάκια κανέλας
4 αστεράκια γλυκάνισου

Οδηγίες




Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε τέταρτα. Κρατάμε τους σπόρους, το σκληρό εσωτερικό και μερικές από τις φλοίδες, τα οποία δένουμε μέσα σε δύο τουλπάνια.










Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα τουλπάνια μέσα σε μία κατσαρόλα, πάνω από μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά  και προσθέτουμε τα καθαρισμένα τα κυδώνια. Τα βράζουμε, μέχρι ν΄αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά να μη βράσουν εντελώς.











Βγάζουμε τα κυδώνια από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε σειρές μέσα σ΄ένα βαθύ πυρέξ. Προσθέτουμε το σιρόπι και τα μπαχαρικά.








Ψήνουμε στο φούρνο στους 160-170º C στον αέρα για περίπου μία και μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε προσεκτικά τα κυδώνια από την άλλη πλευρά και, προαιρετικά,  πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.




Είναι έτοιμα, όταν ροδίσουν και το σιρόπι τους μείνει λιγότερο από το μισό.  
Τα βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με στραγγιστό γιαούρτι, άγλυκη σαντιγί ή παγωτό βανίλια.




Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου