Ένας λαχταριστός, παραδοσιακός μεζές της Ελληνικής Κουζίνας με ονειρική
γεύση. Ετοιμάζεται εύκολα και πολύ γρήγορα μέσα σ’ ένα βαθύ τηγάνι, εξ ου και
το όνομά της, και σερβίρεται ζεστή. Είναι μια καταπληκτική πρόταση για ένα φιλικό
τραπέζι που πάντα καταπλήσσει με τη νοστιμιά και τα αρώματα των βοτάνων της
Ελληνικής γης.
Τα Υλικά
(Για 5 μερίδες)
800γραμ. ψαρονέφρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
½ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους ή ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα
(προαιρετικά)
2 κουταλάκια ξηρό θυμάρι ή ρίγανη ή θρούμπι ή δενδρολίβανο, τριμμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο χυμός ενός λεμονιού
Οδηγίες
Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε λίγο, χωρίς να το στεγνώνουμε εντελώς.
Σε βαθύ τηγάνι με χονδρή βάση ή μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους από το ψαρονέφρι.
Σοτάρουμε το κρέας, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για περίπου 7-10 λεπτά,
μέχρις ότου ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά ή την πάπρικα και
το αρωματικό της αρεσκείας μας και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
Προσθέτουμε ⅓ του φλιτζανιού ζεστό νερό και μαγειρεύουμε την τηγανιά για
μερικά λεπτά, μέχρι να μείνει με το λάδι της.
Τότε ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και
ανακατεύουμε απαλά.
Είναι έτοιμη. Τη σερβίρουμε ζεστή, αμέσως, με αρκετό φρέσκο ψωμί για να
ευχαριστηθούμε τη σάλτσα της, χωρίς ενοχές!
Καλή όρεξη!
TIPS
- Αν χρησιμοποιήσουμε άλλο κομμάτι κρέας χοιρινού και όχι ψαρονέφρι, θα πρέπει να το βράσουμε πρώτα σε ένα φλιτζάνι νερό, για να μαλακώσει. Όταν το νερό σωθεί θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο και θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που περιγράφεται στις οδηγίες της συνταγής.
- Μπορούμε να “σβήσουμε” την τηγανιά με ένα σφηνάκι τσίπουρο, αντί για κρασί.
Υπέροχη η τηγανιά σου Ελένη μου και οι φωτό σου καταπληκτικές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
ΔιαγραφήΜε τις φωτογραφίες ασχολούμαι περισσότερο τελευταία. Νομίζω ότι έχουν βελτιωθεί.
Καλή εβδομάδα!
Φιλάκια.
Όταν τα απλά υλικά με την μαγειρική τέχνη συνομωτούν..έχουμε αυτά τα αποτελέσματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσιο,καλοψημένο και ταυτόχρονα τρυφερό κρέας,αρωματισμένο από γεύσεις βουνού,με το άλικο χρώμα της πάπρικας να προσδίδει φωτεινότητα στο μάτι και ιδιαιτερότητα στη γεύση,τα διακριτικά αρώματα του κρασιού να εμψυχώνουν τη νοστιμάδα του και την οξύτητα του φρεσκοστημένου λεμονιού να δροσίζουν κάθε μπουκιά.
Αγαπημένος μεζές ,που στη θέα του ξεσηκώνονται αναστεναγμοί χαράς και ενθουσιασμού ,ενώ οι βουλιμικές τάσεις όλων όσων το γεύονται ,συγχωρούνται.
Καλή εβδομάδα Ελένη μου,εδώ σιγά -σιγά άρχισε να μυρίζει άνοιξη.Φιλιά πολλά,πολλά.
Φωτεινή μου, καλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΌλα τα υλικά συνομωτούν και μας δελεάζουν με εμφάνιση, αρώματα και γεύση! Κι εμείς πώς να αντισταθούμε! Θα έλεγα πως δεν θέλουμε ν' αντισταθούμε αλλά να ενδώσουμε και να απολαύσουμε τη νοστιμιά του πιάτου!
Καλή εβδομάδα και σ' εσένα. Εδώ πλέον βαδίζουμε προς το καλοκαίρι αλλά ο καιρός έχει μεγάλες εναλλαγές, ζέστη, υγρασία,λίγη δροσιά το βράδυ αλλά και αρκετές αμμοθύελλες.
Να είσαι καλά.
Πολλά φιλιά.
Πολύ μου αρέσει που χρησιμοποίησες ψαρονέφρι για την τηγανιά σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μπόλικο δεντρολίβανο που δίνει φανταστική γεύση και άρωμα!
Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
Το ψαρονέφρι είναι πολύ μαλακό κρέας, ετοιμάζεται γρήγορα και με λίγο κρασί και λεμόνι δεν στεγνώνει. Μας αρέσει κι εμάς πολύ. Το δενδρολίβανο το χρησιμοποιώ πολύ, διότι μου αρέσει η γεύση και το άρωμά του.
ΔιαγραφήΝα χαίρεσαι το Φιφίνι σου, Ερμιόνη, και να το καμαρώσεις μεγάλο κι ευτυχισμένο!
Φιλάκια πολλά.
Πραγματικά εκλεκτό το μεζεδάκι σου Ελένη μου, και τα αρωματικά που του πρόσθεσες το κάνουν έξτρα νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Μεζεδάκι εξαιρετικό, όπως το λες, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΓρήγορο, νόστιμο και αρωματικό! Κανείς δεν του αντιστέκεται.
Καλό απόγευμα.
Φιλάκια.
Εξαιρετικός μεζές με εκλεκτά υλικά που συνδυάζονται υπέροχα! Το ψαρονέφρι πρέπει να έγινε λουκούμι! Φαντάζομαι ότι δεν θα έμεινε ούτε κομματάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Τελικά, όλοι συμφωνούμε με το ψαρονέφρι, Αναστασία μου! Είναι μαλακό και συνδυάζεται πολύ με τα άλλα υλικά. Πράγματι δεν έμεινε ούτε κομματάκι, άρεσε πολύ! Θα την επαναλάβουμε!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια.
Έχω αρχίσει δίαιτα, πρέπει να χάσω 8 κιλά μέχρι το Πάσχα.....οι πειρασμοί σου όμως μεγάλοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Ένα αθώο μεζεδάκι είναι Λίλα μου! Τα άλλα που το συνοδεύουν παχαίνουν, έτσι να λες!
ΔιαγραφήΚαλό κουράγιο.
Φιλάκια.
φέρνω το ψωμάκι για τις βουτίτσες !!!! πεντανόστιμο πρέπει να γίνεται !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου Λενάκι.
φιλια πολλά και καλή βδομάδα
Μπράβο, Μαρία μου, φέρε ψωμάκι, γιατί εγώ δεν είχα φρέσκο!
ΔιαγραφήΔεν το είχα υπολογήσει σωστά!
Σε ευχαριστώ πολύ.
Πολλά φιλάκια!
Νοστιμότατο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Peps!
ΔιαγραφήΑπλά πράγματα, αλλά τόσο γευστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψαρονέφρι το προτιμώ πολύ γιατί δεν έχει αυτό το άσχημο λίπος που έχει συνήθως το χοιρινό. Αν και ποιο "άγευστο" για μερικούς κρέας, εμένα μου αρέσει πολύ!
Το δενδρολίβανο από όλα τα μυρωδικά που προτείνεις το συμπαθώ περισσότερο για τέτοιου είδους χρήση!!
Ωραίο πιάτο Ελένη μου!
Πρέπει να προτιμάμε τα απλά και τα νόστιμα, για να μην πω και τα γρήγορα αλλά με σίγουρη επιτυχία! Όσο για το γευστικό αποτέλεσμα, η τηγανιά είναι εγγύηση!
ΔιαγραφήΤο δενδρολίβανο αυτή την εποχή είναι υπέροχο! Το χρησιμοποιώ και στα ρεβίθια.
Σε ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου!
Φιλάκια.
οι μεθυσμένες συνταγές είναι οι αγαπημένες μου! θα την τιμήσω δεόντως!! μιαμμμμμμ!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια Ελένη μου και καλή βδομάδα :)
Συμφωνούμε απολύτως, Πέλα μου!
ΔιαγραφήΚαλή όρεξη!
Φιλάκια πολλά.
τσιπουρομεζές εγω έτσι το τρώω...πολύ καλό....καλή εβδομαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού να βρεθεί καλό τσίπουρο, έτσι τη συνοδεύω με κρασάκι!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Η τηγανιά Ελένη μου είναι πάντα ευπρόσδεκτη από όλους.Χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά,εκτός της καυτερής πιπεριάς, εγώ βάζω γλυκιά πάπρικα.
Και βέβαια είναι ευπρόσδεκτη και την απολαμβάνουν όλοι!
ΔιαγραφήΗ καυτερή πιπερίτσα δεν πολυφαίνεται γευστικά αλλά δίνει τη δική της νότα.
Καλό απόγευμα, Κατερίνα μου!
Καταπληκτικός μεζές πάντα τρώγεται με ευχαρίστηση και απο όλους ,τέλειο το έφτιαξες ,φιλιά καλό βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, Νέλη! Αν έχεις καιρό να τη φτιάξεις, μάλλον σου έδωσα ιδέα!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Φιλάκια.
Όπως μου αρέσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ασπρούτσικο" και με μπόλικα μυριστικά και έτσι το ψαρονέφρι δεν "στεγνώνει" :-)))
Καλημέρες πολλές-πολλές Ελένη μου.
Αυτά τα ασπρούτσικα είναι νόστιμα και τα προτιμάμε πολύ!
ΔιαγραφήΜε το ψαρονέφρι αποφεύγεις το πολύ βράσιμο και το κρέας γίνεται πολύ μαλακό.
Καλό σου απόγευμα, Πηνελόπη μου!
Φιλάκια.
Μιαμ...μιαμ..νοστιμιές...ωραίο φαγητό
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ-ευχαριστώ για το σχόλιο σου και χαίρομαι που εχεις δοκιμάσει τα λουκούμια Γεροσκήπου
Να είσαι καλά, Δελφινάκι!
ΔιαγραφήΥα λουκούμια Γεροσκήπου όντως είναι υπέροχα!
Ελενάκι μου υπέροχη η τηγανιά σου, έξτρα αρωματική αλλά και γευστική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλησπέρα, Ελενάκι! Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
ΔιαγραφήΝα πω να κεράσω, έρχεσαι;
Φιλιά!
πρωτη φορα που μαγειρευω κρεας και ηταν υπεροχο, ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήαρχαριος
Αρχάριε, σ' ευχαριστώ πολύ κι εγώ!
ΔιαγραφήΜπράβο, συγχαρητήρια!
Όλα είναι εύκολα με μέθοδο και λίγη προσπάθεια! Συνέχισε!
Ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή . Και εγώ πρώτη φορά μαγειρεύω σοβαρό φαγητό ( κατι εκτος των συνηθισμένων μακαρονια , καμια μπριζολα κτλ ) και ηταν τρομερο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σε καλα :)
Ευχαριστουμε πολυ κυρια Ελενη η συνταγη μας ηταν τελεια! 11 ατομα καταφεραν να φανε μια υπεροχη τηγανια την τελευταια στιγμη!
ΑπάντησηΔιαγραφή