Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Γλυκό Κουταλιού Περγαμόντο


Στην ανατολική Φθιώτιδα υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν πολλοί ελαιώνες. Μόνο τώρα τελευταία φύτευσαν φιστικές και διάφορα οπωροφόρα δένδρα, τα οποία σε μερικές περιοχές ευδοκιμούν εξαιρετικά.

Σπανίζουν τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και μόνο μικρές λεμονιές στολίζουν τις αυλές των σπιτιών, που κι αυτές, πολλές φορές, υποφέρουν από τις παγωνιές.



Θυμάμαι ότι δύο μόνο περιβόλια με εσπεριδοειδή, όπως τα γνωρίζουμε από την Πελοπόννησο, ευδοκιμούσαν στην περιοχή, προφυλαγμένα μέσα σε ρεματιές. Το ένα ανήκε στην οικογένεια ενός θείου μου, ο οποίος κάθε χρόνο μας έδινε καλοθρεμμένα νεράντζια για γλυκό.

Το άλλο στον παππού μιας παιδικής μου φίλης, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα τις πορτοκαλιές.




Στο περιβόλι αυτό υπήρχαν, εκτός από τις πορτοκαλιές διαφόρων ποικιλιών,  και άλλα εσπεριδοειδή, που έδιναν παράξενα φρούτα, όπως αυτά φάνταζαν στα παιδικά μου μάτια: φράπες, κίτρα, περγαμόντο!
Η φίλη μου τα γνώριζε όλα τα δένδρα με τα ονόματά τους! 

Θαύματα έκανε η μητέρα της με τις φλοίδες αυτών των φρούτων που δεν τρώγονταν ωμά. Τα δοκιμάζαμε αυτά τα γλυκά με μεγάλη μας χαρά, όλη η παιδική παρέα, σε κάθε επίσκεψη που τους κάναμε! Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό, μέχρι που τα μάθαμε όλα και τα ξεχωρίζαμε.



Μα απ’ όλα τα γλυκά αγάπησα ιδιαίτερα τα μικρά χρυσά και αρωματικά ρολάκια του περγαμόντου με το μελένιο σιρόπι που το θεσπέσιο άρωμά τους, που έμενε για πολλή ώρα στο στόμα! Τους έβαλα άριστα με τόνο και τα θεώρησα το ωραιότερο γλυκό του κουταλιού! Ακόμα και τώρα έχω την ίδια άποψη!
(Το βασικό υλικό ήρθε αναπάντεχο δώρο από την Ελλάδα!)



Τα Υλικά

30 κομμάτια φλοίδες περγαμόντο
800γραμ. ζάχαρη
700ml νερό
Ο χυμός από μισό λεμόνι

Οδηγίες




Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. 
Τα ξύνουμε ελαφρά με έναν ψιλό τρίφτη. Αφαιρούμε από μία οριζόντια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου.














Χαράσσουμε κατά μήκος στα τέσσερα, εάν είναι μεγάλα τα φρούτα ή στα τρία, αν είναι μικρότερα. 
Χρειαζόμαστε 30 φλοίδες.














Διπλώνουμε κάθε κομμάτι φλοίδας σε ρολάκι και τις τρυπάμε με μια χοντρή βελόνα με κλωστή, φτιάχνοντας γιρλάντες.
Βουτάμε τις φλοίδες σε νερό που βράζει για πέντε λεπτά.
Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.









Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δύο ακόμα φορές, βράζοντας όμως τις φλοίδες για τρία λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, να χάσουν περισσότερο νερό. Τις σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα και τις αφήνουμε 3-4 ώρες.







Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη µε το νερό για 15 περίπου λεπτά, μέχρις ότου δούμε το σιρόπι να δημιουργεί φουσκάλες. Τότε προσθέτουμε τις φλοίδες και σιγοβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι (Περίπου 30 λεπτά).

Αφήνουμε το περγαμόντο μέσα στην κατσαρόλα, να κρυώσει εντελώς. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι.

Την επομένη, κόβουμε την κλωστή και ελευθερώνουμε τα κομμάτια. Ξαναδένουμε το γλυκό για λίγα λεπτά ακόμα. 
Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.


Μοιράζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, το διατηρούμε στο εξής μέσα στο ψυγείο.

TIPS

Η φίλη Ξανθή μας από τις Συνταγές της Ασπρούλας μας προτείνει κάτι πολύ χρήσιμο: να χρησιμοποιήσουμε μέρος από τα κουκούτσια και τις ίνες του εσωτερικού των φρούτων, δεμένα μέσα σε ένα τούλι, και να τα τοποθετήσουμε μέσα στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασίματος του γλυκού. Με αυτό τον τρόπο θα πάρουμε την πηκτίνη τους και θα το σιρόπι μας θα δέσει γρηγορότερα και ευκολότερα.
Την ευχαριστούμε πολύ!

32 σχόλια:

  1. Κατ΄αρχήν ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
    Η πρώτη δόση έγινε άφαντη κι έγινε και αρκετό λικέρ. Κάποιες αναποδιές δεν μου επέτρεψαν δεύτερη προσπάθεια, ελπίζω να προλάβω.
    Το άρωμα αυτού του γλυκού αξεπέραστο όλο το σπίτι μυρίζει κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
    Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ξανθή μου, αξίζεις πολλές αναφορές!
      Κι εγώ κράτησα τη φλοίδα αλλά για κέικ, εδώ λικέρ δεν μπορώ να φτιάξω!
      Το περγαμόντο είναι για μένα το καλύτερο γλυκό, το πιο μυρωδάτο.
      Καλή Σαρακοστή, με υγεία.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Ελένη μου!
    Το περγαμόντο είναι ίσως ένα από τα πιο εύγευστα και ΄΄ευγενικά΄΄ γλυκά.Το χρυσαφένιο χρώμα που πήρε το γλυκό σου Ελένη μου,καταδεικνύει την άψογη τεχνική σου!Συνέλαβες και φυλάκισες στο όμορφο ρολάρισμα του, όλα αρώματα και τη νοστιμιά του εσπεριδοειδούς!Κομψή συντροφιά στον απογευματινό μας καφέ ή γλυκιά παρηγοριά στην κάθε στενάχωρη όψη της μέρας μας.
    Καλό ξημέρωμα !Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Μου άρεσε πολύ που τόνισες τη μοναδικότητα και την ευγένεια αυτού του γλυκού!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους που μου έδωσες! Το εκτιμώ πάρα πολύ.
      Το γλυκό αυτό είναι γευστικότατο, γευστική και οπτική απόλαυση.

      Καλό σου βράδυ και πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Από τα λίγα γλυκά κουταλιού που μ' αρέσουν!!!
    Πάρα πολύ ωραίο σου έγινε!!!!

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι σ' εμένα, Πέπη, αρέσει πάρα πολύ.
      Είναι από τα πιο αρωματικά και τα πιο γευστικά.
      Κερνάω!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Το αγαπημένο μου ,δεν το έχω φτιάξει ποτέ δεν εχουμε εδω ,δεν βρίσκεις ευκολα,είμαστε λίγο βόρεια,πολύ ωραίο γλυκό ,καλό βράδυ ,καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν φανταζόμουν ότι έρθει μέχρις εδώ! Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!
      Να είσαι καλά, Νέλη μου!
      Καλή Σαρακοστή και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Τι φανταστικό γλυκό!!
    Τοσο αρωματικό και εύγευστο πραγματικά!
    Φιλιά πολλά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο αρωματικό απ' όλα, Ερμιόνη μου!
      Αρωματικότατο και ευπαρουσίστο!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου, το πρώτο μου λατρεμένο γλυκό κουταλιού είναι το νεραντζάκι, το πράσινο.
    Το δεύτερο, είναι το περγαμόντο και μετά στην τρίτη θέση είναι σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μαζί :-))))
    Μου χάρισαν ένα βάζο πριν 15 μέρες και το κρατώ μόνον για μένα, άλλωστε οι άνδρες δεν τα τρώνε.
    Το πάω σιγά-σιγά μην μου τελειώσει γρήγορα :-)))
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το θεωρώ πρώτο και μετά βάζω τα νεραντζάκια και τα λοιπά εσπεριδοειδή!
      Έχω όμως και μεγάλη αγάπη στο βύσσινο!
      Καλά κάνεις, Πηνελόπη μου, και το καταναλώνεις αργά, γιατί έτσι το απολαμβάνεις! Ευτυχώς που οι άνδρες σου δεν το τρώνε!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Ελενάκι μου για μένα το περγαμόντο, είναι το τοπ γλυκό του κουταλιού!!
    Αρωμα και γεύση αξεπέραστα!!!!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε, Έλενά μου! Είναι υπέροχο αυτό το γλυκό, το αρωματικότερο απ' όλα τα άλλα εσπεριοειδή! Καταπληκτικό!
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Από τα πιο φίνα και μυρωδάτα γλυκά του κουταλιού.
    Πραγματικό αριστούργημα το γλυκό περγαμόντο και εσύ Ελένη μου του έδωσες και κατάλαβε.
    Εγινε υπέροχο και φαίνεται από το χρώμα καθώς και από το σιρόπι του!!

    Ωραίο δώρο έλαβες!!!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου, για τους επαίνους σου! Να είσαι καλά!
      Το λατρεύω αυτό το γλυκό και το είχαμε στερηθεί. Έτσι το έφτιαξα με μεγάλη χαρά και φροντίδα.
      Πάντως, έστω και μακριά, κερνάω!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  9. Πολύ μου αρέσει το περγαμόντο σου, Ελένη μου! Αρωματικό και πολύ ωραίο εμφανισιακά! Ήδη το φαντάζομαι πάνω σε γιαουρτάκι! Σλουρπ!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, Αναστασία μου! Τα φρούτα είχαν αρκετή φλοίδα και έγινε χορταστικό.
      Πολύ ωραία ιδέα μου έδωσες με το γιαουρτάκι, ευχαριστώ!
      Καλό σου απόγευμα!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Έχεις δίκιο Ελένη μου είναι από τα πιο όμορφα αν όχι το ομορφότερο και πιο αρωματικό γλυκό. Καλοφάγωτο και πάντα γλυκαμένη.Σήμερα πήγαμε στα πάτρια εδάφη,έχει καταπρασινίσει ο τόπος μύριζε άνοιξη παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Κατερίνα μου που μου έφερες νέα από τα μέρη μου! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Επίσης σε ευχαριστώ για τις ευχές, πολύ γλυκό από μέρους σου!
      Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή
  11. Το περγαμόντο είναι το αγαπημένο μου γλυκό, κάνω κάθε χρόνο, το βάζω σε πολλά κεκάκια και σε μπισκότα αντί για κόντιτα. Σου έγινε υπέροχο, πολύ ωραίο!!! Μπράβο Ελένη μου, φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι το αγαπάμε, Ζουζού, αλλά δεν μπορούμε να το βρούμε όλες τις εποχές, δυστυχώς!
      Μου δίνεις κι εσύ πολύ ωραία ιδέα, ευχαριστώ! Εγώ κρατώ το σύσμα στην κατάψυξη και το βάζω στα κέικ. Τους δίνει απίθανο άρωμα! Δοκίμασέ το!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Ελενάκι μου μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το γλυκάκι, έχει τέλεια γεύση και άρωμα!Καλοφάγωτο!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλειο, τέλειο έγινε Ελένη μου, και μοσχοβόλησε έλο το σπίτι!
      Να είσαι καλά, Ελένη μου, έλα, κερνάω!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Υπέροχο! Ανέβαλα τη δική μου ανάρτηση λόγω της δικής σου. Διαφορές στα σημεία :-)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ μου, λες και είχαμε συνεννοηθεί!
      Να βάλεις την ανάρτησή σου, εμένα δεν με πειράζει, μην την καθυστερείς. Με πολύ ενδιαφέρον θα την περιμένω. Θα ανταλλάξουμε κεράσμα!
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  14. Το τοπ γλυκό του κουταλιού και αυτό χάρις στο άρωμα του ίδιου του περγαμόντου!
    Εξαιρετικό δώρο-εξαιρετικότατη η δημιουργία του σε γλυκό. Όμορφα φτιαγμένο!

    Μια αγκαλιά για σένα Ελένη μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καημό το είχα, ζαμπία μου, που δεν το προλάβαινα αυτό το γλυκάκι που το αγαπώ πολύ. Φέτος ήμουν πολύ τυχερή! Τέτοια δώρα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτα πάντα!
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου, είσαι πάντα γλυκιά και ευγενική!

      Ανταποδίδω την αγκαλιά και στέλνω πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Ο βασιλιάς των γλυκών!!!! Αρωματικό, νόστιμο και υπέροχο σαν χρώμα... προσωπικά το λατρεύω!!!
    Όσο για τη Ξανθή οι συμβουλές της πάντα αξίζουν!!! Είναι μάστερ του είδους!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω, Κική μου, αν αυτά φρούτα φτάνουν μέχρι εσάς! Μάλλον είναι της νότιας Ελλάδας.
      Έλα να σε κεράσω με Ελληνικό καφεδάκι και να τα πούμε!

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  16. Από τα φρούτα που μάλλον σπανίζουν πια. Στα δικά μου μέρη υπήρχε ένα δέντρο με κίτρα και αυτό ήταν το γλυκό κουταλιού των παιδικών μου χρόνων. Περγαμόντο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σπιτικό με αληθινά φρούτα του κήπου, πάντως το δικό σου φαίνεται από τις φωτογραφίες τέλειο!
    Καλοφάγωτο και αν ποτέ πέσουν στα χέρια μου αυτά αρωματικά φρούτα θέλω πολύ να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκαιο, παλιότερα υπήρχαν τέτοια φρούτα στις αγορές αλλά και στα μανάβικα.
      Τώρα πλέον βρίσκεις ελάχιστα και πρέπει να ψάξεις για καλή ποιότητα.
      Και το κίτρο είναι νόστιμο αλλά όχι τόσο αρωματικό, όσο το περγαμόντο.
      Αν βρεις στην αγορά από παραγωγό ή από κήπο, μην τα αφήσεις!
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή