Καλή σας μέρα!
Ένα υπέροχο κέικ για να αρχίσει η μέρα μας γλυκά και με αρώματα. Ιδανικό για κολατσιό αλλά και για το απογευματινό μας τσάι ή καφέ.
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από τον πουρέ των πορτοκαλιών.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, για να αναμειχθούν τα υλικά.
Ένα υπέροχο κέικ για να αρχίσει η μέρα μας γλυκά και με αρώματα. Ιδανικό για κολατσιό αλλά και για το απογευματινό μας τσάι ή καφέ.
Μαλακό, χρυσαφένιο και αρωματικότατο, πλούσιο σε γεύση, με απαλή υφή, ιδανικό
για αυτούς που αγαπούν τα έντονα αρώματα των εσπεριδοειδών.
Περιέχει ολόκληρα πορτοκάλια αλλά επειδή πολτοποιούνται και προστίθενται
στο κέικ με τη φλοίδα, πρέπει να τα διαλέξουμε βιολογικά, αψέκαστα και λεπτόφλοιδα.
Δοκιμάστε το, αξίζει!
Τα Υλικά
1 φλιτζάνι /125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
½ φλιτζάνι/120γρ. φρέσκο βούτυρο ή φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
⅔ φλιτζανιού/120γρ. καστανή, μαλακή ζάχαρη ή 120γρ. λευκή (όποια εσείς
χρησιμοποιείτε)
2 πορτοκάλια αψέκαστα, πολτοποιημένα ολόκληρα (Χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι/250 ml πολτό)
170γραμ. φρέσκο γιαούρτι 2%
2 κουταλάκια baking powder
⅓ κουταλάκι αλάτι
1 πορτοκάλι κομμένο φέτες για διακόσμηση ή ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από τον πουρέ των πορτοκαλιών.
Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το απλό αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το
καλαμποκάλευρο, το αλάτι και το baking powder.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα
χτυπάμε με το μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν κρέμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, για να αναμειχθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε τον πουρέ πορτοκαλιού, εναλλάξ με το αλεύρι, και
ενσωματώνουμε τα υλικά, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Αδειάζουμε το κέικ σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε
καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C, στις αντιστάσεις, για
περίπου μία ώρα.
Για να βεβαιωθούμε, ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στη μέση ένα μαχαίρι και, αν βγει
στεγνό από ζύμη, τότε είναι ψημένο.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί δέκα λεπτά
μέσα στη φόρμα.
Έπειτα το ξεφορμάρουμε, να κρυώσει καλά, πάνω σε συρμάτινη
βάση.
Το γαρνίρουμε με λίγες φέτες πορτοκαλιού ή το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη
ζάχαρη.
Το φτιάχνω κι εγώ αυτό το κέικ! Και σε νηστίσιμη εκδοχή και σε αρτύσιμη! Από τα πιο αρωματικά πράγματι. Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα! Τελικά αποδεικνύεται πολύ αγαπημένο κέικ!
ΔιαγραφήΘα ψάξω τη δική σου νηστίσιμη εκδοχή, πολύ με ενδιαφέρει το κέικ χωρίς αυγά.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Κέικ κρυμμένου θησαυρού με μόνο το χρώμα του και τα γνήσια αρωματικά του στοιχεία να καταδεικνύουν την πολύτιμη υπόστασή του.Γλύκισμα έντονων μυρωδιών των εσπεριδοειδών,χρώματα καλοκαιρινού καυτού ήλιου,νοστιμιές αβαθμολόγητες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε ψίχουλο και γεύση ,γιατί όλο και κάποιο πλούσιο σε άρωμα μόριο του πορτοκαλιού ξέμεινε.
Όλα τα αιθέρια έλαια δύο μόλις πορτοκαλιών, εγκλωβισμένα σε ένα εξαίσια φορμαρισμένο κέικ.Που στην πρώτη κάθετη τομή ξεχύνονται να ξελογιάσουν,να αφυπνίσουν,να κανακέψουν.
Στο άμεσο ξύπνημα των αισθήσεων δεν αναζητάς την αιτία.Απλά υποκύπτεις.
Καλή σου μέρα Ελένη μου!Στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.
Ακριβώς όπως το λες, Φωτεινή μου, ένα κέικ με χρώμα και άρωμα!
ΔιαγραφήΚαι εκείνο το ρηματικό ασύνδετο (σχήμα λόγου εννοώ) "να ξελογιάσουν, να αφυπνήσουν, να κανακέψουν" δίνεται με πολύ επιτυχία ο προορισμό του αρώματος των πορτοκαλιών! Το μόνο που θα πρόσφερα είναι να γαληνεύσουν το νου και να τον συνεπάρουν. Μια "φυγή" έστω και για λίγο, γευστική και απολαυστική.
Σε ευχαριστώ πολύ για την πάντα εμπνευσμένη περιγραφή σου.
Πολλά φιλάκια.
Τα ολόκληρα πορτοκάλια θα δίνουν φανταστικό άρωμα και γεύση σε αυτό το κέικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ένα φλιτζάνι ζεστού καφέ θα είναι υπέροχο!
Πολλά φιλιά!
Με αυτόν τον τρόπο, Ερμιόνη μου, αξιοποιούμε ολόκληρο το πορτοκάλι, αρκεί βέβαια να είναι το κατάλληλο. Προτείνω να το δοκιμάσεις, αν δεν έχεις ήδη δοκιμάσει κάτι ανάλογο.
ΔιαγραφήΤαιριάζει και με τον καφέ αλλά και με το τσάι.
Πολλά φιλάκια.
Ελένη, από τα πιο αγαπημένα κέικ, για τον περισσότερο κόσμο, είναι αυτό του πορτοκαλιού. Με ολόκληρο το πορτοκάλι στην ζύμη του, έχουμε όλο το άρωμα και την γεύση του, να το νοστιμίζει και να το κάνει ακόμα καλύτερο. Καλοφάγωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Μπορούμε να μην αγαπάμε αυτού του είδους τα κέικ, Ειρήνη μου!
ΔιαγραφήΓινονται πολύ νόστιμα και εξαιρετικά αρωματικά.
Να είσαι καλά, καλή μου.
Φιλάκια.
Θαυαυμάσιο το πορτοκαλοκεκάκι, και αρωματικό και χάρμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λες, Μάρθα μου, να σου στείλω κομματάκι για το καφεδάκι σου;
ΔιαγραφήΒέβαια δεν ξέρ, αν για εκε,ί θα είναι το πρωινό ή το απογευματινό!
Και με λεμόνι και με πορτοκάλι, αλλά και με μανταρίνι γίνεται υπέροχο το κεϊκ έτσι Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ "πουρές" του φρούτου καταφέρνει να δώσει το άρωμα που κανένα εσανς ομολογουμένως δεν μπορεί.
Και το δικό σου φαίνεται τόσο αφράτο, που κανείς δεν θα έλεγε όχι σε ένα αλλά και σε δεύτερο κομμάτι, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ.
Για να το λες εσύ, Πηνελόπη μου, έτσι θα είναι. Με άλλα εσπεριδοειδή όμως δεν το έχω δοκιμάσει. Φαντάζομαι ότι θα είναι εξίσου αρωματικό και νόστιμο, όπως το πορτοκαλένιο.
ΔιαγραφήΌντως έγινε αφράτο και κράτησε και κάποια "υγρασία", δεν ξεράθηκε.
Όσον αφορά τα κομμάτια, καθόλου δύσκολο. Συνηθίζω να προσφέρω ολόκληρο το κέικ, κι ο καθένας σερβίρεται όσα κομμάτια θέλει!
Πολλά φιλάκια και χαιρετισμούς σε όλους!
Το κέικ σου Ελένη μου είναι από 'κείνα τα κέικ που απλά λατρεύω και δεν μπορώ να τους αντισταθώ. Είναι τόσο νόστιμα και αρωματικά που είναι άκρως εθιστικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου και καλημέρα!
Κική μου, είναι ένας γευστικός πειρασμός! Με κάθε κομμάτι απολαμβάνεις εξαιρετικό άρωμα και απίθανη γεύση! Τα εσπεριδοειδή είναι θαυμάσια φρούτα.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά και να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.
Φιλάκια.
πω πω πω πω τα 2 αγαπημένα μου υλικά για κέικ! θα το έτρωγα όλο εν ριπή οφθαλμού!! γεια στα χέρια σου Ελένη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ, φιλάκια :)
Πράγματι αγαπημένα υλικά και αρωματικό αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Πέλα μου.
Φιλάκια.
Πολύ ωραίο κέικ! Αρωματικό και ιδιαίτερο χάρη στα ολόκληρα πορτοκάλια! Μπράβο Έλένη μου! Μας γλύκανες πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Αν το κατάφερα, να σας γλυκάνω, έστω και από μακριά, χαίρομαι πολύ.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Αναστασία.
Φιλάκια.
Να το πάλι το κέικ με το πορτοκάλι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα δει και της Ζαμπίας. Μάλλον πρέπει να το δοκιμάσω κι εγώ!!!!!
Θα πρέπει να είναι ζουμερό!!!!
Φιλιά!!
Το πορτοκάλι, Πέπη μου, είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Κι όταν εδώ βρίσκω καλής ποιότητας, τα ξιοποιώ, όσο μπορώ. Σ' αυτό το κέικ ταιριάζει πολύ.
ΔιαγραφήΟπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις ένα πορτοκαλένιο κέικ! Όσο για το ζουμερό, δεν έχει σιρόπι αλλά είναι αρκετά μαλακό.
Φιλάκια.
Μοσχομύρισε μέχρι εδώ Ελένη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπάμε πολύ το πορτοκάλι στα γλυκά μας!!
Φιλιά
Να είσαι καλά, Στέλλα μου!
ΔιαγραφήΑφού αγαπάτε το πορτοκάλι, να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή. Είναι πανεύκολη, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία και το αποτέλεσμα νοστιμότατο.
Πολλά φιλάκια, πορτοκαλένια!
Ελενάκι μετά από τόσα σχόλια τί να γράψω τα είπε όλα η Φωτεινή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πορτοκάλι είναι το αγαπημένο μου υλικό και στη μαγειρική.
Μια παραλαγή του κέικ σου έφτιαξα προσθέτοντας στον πορτοκαλοπολτό
τριμμένο καρότο.
Πολλά ΄πολλά φιλάκια .
Πότε θα μας έρθεις?
Μάλλον το ενίχυσες χρωματικά και γευστικά με το καρότο.
ΔιαγραφήΣτείλε μου, αν θέλεις, με email τη συνταγή σου να τη δοκιμάσω και να τη δημοσιεύσω με το δικό σου όνομα.
Πολλά φιλάκια.
Φαντάζομαι τα αρώματα που θα αναδύονται Ελενάκι μου από το χρυσαφένιο κέικ σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ολόκληρα πορτοκάλια με εντυπωσίασαν!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Σημερα, η μπλογκογειτονιά έχει μοσχομυρίσει από τις συνταγές με άρωμα πορτοκαλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιατί όχι;Διανύουμε την εποχή των....πορτοκαλιών.
Το δικό σου ,πρωτοτυπεί με το ολόκληρο πολτοποιημένο πορτοκάλι, που σίγουρα θα δίνει έξτρα γεύση και άρωμα.
Φιλιά και καλό ΣΚ να έχεις.
Πωπω γεμίζει το στόμα μου μόνο που τις βλέπω τις φωτογραφίες σου και σκέφτομαι την πορτοκαλένια γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Ελένη μου, καλό ΣΚ!
όμορφο το κέικ σου να σαι καλά.....
ΑπάντησηΔιαγραφή