Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Τα Τσουρέκια μου


Οι περισσότερες νέες νοικοκυρές θεωρούν ότι τα τσουρέκια είναι δύσκολα και φοβούνται ότι θα αποτύχουν, αν επιχειρήσουν να τα φτιάξουν στο σπίτι. Όμως δεν είναι καθόλου δύσκολα, χρειάζονται μόνο χρόνο, υπομονή και όχι βιασύνη.



Οι θερμοκρασίες των υλικών, ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης και η αναμονή είναι οι βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας τους. «Τα ζυμώνουμε και τα ξεχνάμε για κάποιες ώρες», όπως λεει και η φιλενάδα μου η Βαγγελίτσα! 
Προσέχουμε επίσης να τα προετοιμάσουμε και να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας μας, διότι εκεί θα φουσκώσει γρήγορα και όπως πρέπει.



Εσείς, αν φτιάξετε τσουρέκια για πρώτη φορά, πρώτα να ετοιμάσετε και να συγκεντρώσετε κοντά σας όλα τα υλικά. Μετά να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες και με υπομονή να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει σιγά-σιγά και σωστά.




Κι όταν τα βγάλετε από το φούρνο, αφράτα και ροδοκόκκινα, θα πείτε ότι άξιζε η αναμονή. Θα έχετε φτιάξει τα πιο νόστιμα και αρωματικά τσουρέκια που θα μείνουν φρέσκα και τις επόμενες μέρες! 
Να το τολμήσετε!

 
Τα Υλικά

Για το προζύμι

½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
3 κουταλιές ξερή μαγιά

Για τα Τσουρέκια

7 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 850γρ.)
4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml γάλα, αρκετά ζεστό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι λιωμένη μαργαρίνη και φρέσκο βούτυρο, ανάμεικτο
4 κουταλιές καλό ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι
1 κουταλάκι τριμμένο και κοσκινισμένο μαχλέπι
10 καρποί κακουλέ, καθαρισμένοι, κοπανισμένοι και κοσκινισμένοι
½ κουταλάκι μαστίχα, κοπανισμένη μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι

Επί πλέον

1 κρόκος αυγού
4 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ
1 κουταλιά σουσάμι
Μία ατομική μερίδα γάλα εβαπορέ
½ κουταλάκι ζάχαρη
Πλαστική μεμβράνη και 2 λαδόκολλες

Οδηγίες









Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κρατάμε από αυτό ένα φλιτζάνι στην άκρη και στο υπόλοιπο αναμειγνύουμε το αλάτι, το κάρδαμο, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα αφήνουμε να περιμένουν.







Ετοιμάζουμε το προζύμι


Σε ένα μικρό γυάλινο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν. Μετά προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι σκέτο αλεύρι που κρατήσαμε και κάνουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.





Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν και τα κρατάμε ζεστά.
Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.







Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ ή λεκάνη τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα ή με το σύρμα να αφρατεύσουν και να λιώσει η ζάχαρη.














Χαμηλώνοντας την ταχύτητα προσθέτουμε τμηματικά το ζεστό γάλα. Όταν τελειώσει το γάλα, προσθέτουμε το προζύμι και λίγο-λίγο το αλεύρι. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, που θα είναι αρκετά μαλακή.






Ρίχνουμε τμηματικά το λιωμένο βούτυρο – κρατάμε το ⅓ της ποσότητας – βουτυρώνοντας και διπλώνοντας συνεχώς τη ζύμη και όχι ζυμώνοντας. ( Διπλώνουμε τη ζύμη κλείνοντας εσωτερικά τη βουτυρωμένη επιφάνεια).
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και τα καθαρίζουμε από τη ζύμη. Καθαρίσουμε και τα τοιχώματα της λεκάνης και μαζεύουμε τη ζύμη σε στρογγυλή μπάλα.

Την καλύπτουμε με μεμβράνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο. Η ζύμη έχει φουσκώσει αρκετά, όταν την πατάμε με το δάχτυλό μας και η λακκούβα που σχηματίζεται παραμένει.




Όταν φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και τη ζυμώνουμε για λίγο διπλώνοντάς την με βουτυρωμένα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και κάθε ένα από αυτά σε τρία.
Πλάθουμε τα τσουρέκια μας κοτσίδα και τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλες. Βουτυρώνουμε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο βούτυρο.

Τα σκεπάζουμε καλά και πάλι τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα εβαπορέ και τα αλείφουμε. Ρίχνουμε, τέλος, πάνω στα τσουρέκια αμύγδαλο φιλέ και σουσάμι.


Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις (170°C στον αέρα) για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα πιέζουμε, πρέπει να είναι μαλακά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.




Όταν γίνουν χλιαρά, τα τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά κι αφράτα.




Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

30 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Ελένη μου τέλεια τα τσουρέκια σου,μου έκανε εντύπωση τα τόσα μυρωδικά που βάζεις θα πρέπει να είναι πάρα πολύ νόστιμα εγω βάζω μόνο μαστίχα και μαχλέπι για άρωμα αλλά νομίζω οτι φέτος θα το αλλάξω,να είσαι καλά και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ροδάνθη μου!
      Μου αρέσουν πολύ τα μυρωδικά στα τσουρέκια κι όχι οι φλοίδες από εσπεριδοειδή. Ταιριάζουν πάρα πολύ για πρωινό. Δοκίμασε κι εσύ και πες μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Helen μου!Καταπληκτικά τα τσουρέκια σου ,πολύ πετυχημένα υπέροχα αρωματισμένα! Μπράβο και του χρόνου!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου!
      Πράγματι έγιναν ωραία και να φανταστείς ότι χαρίστηκαν! Θα φτιάξω άλλα για μας για το Πάσχα, είναι νωρίς ακόμα.
      Να έχουμε όλοι υγεία και καλό Πάσχα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι μου και του χρόνου!
    Σου φούσκωσαν θαύμα, σου ψήθηκαν ακόμη πιο θαύμα!
    Και με τόσα μυρωδικά που έβαλες, μπορώ να φανταστώ το απίστευτο άρωμα που θα αναδύεται σε κάθε μπουκιά!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
      Αυτό το εορταστικό ψωμάκι θέλει τα μυρωδικά του, για να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, αφράτο και μυρωδάτο. Το σπιτικό, το γνωρίζεις καλά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό της αγοράς, ακόμα και των ζαχαροπλαστείων με όνομα! Τα έχω δοκιμάσει τα περισσότερα. Εκεί στηρίζονται σε άρωμα βουτύρου!!!

      Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου καλημέρα καλό μήνα! Μου έσπασες την μύτη με τα αρωματικά στρουμπουλά τσουρεκάκια σου!
    Οι οδηγίες καταπληκτικές! Και του χρόνου να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Αγγελική, και καλό μήνα!
      Έλα να σε κεράσω για να τα δοκιμάσεις!
      Οι οδηγίες πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αναλυτικές και ακριβείς, κι εσύ αυτής της άποψης είσαι. Έχω άσχημη εμπειρία από συνταγές που βρήκα στο δια δίκτυο, τις δοκλιμασα και είχα άλλο αποτέλεσμα, το λέω κομψά! Έτσι προσπαθώ να είμαι περιγραφική.

      Φιλάκια και καλό Πάσχα να έχουμε!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη μου και καλό μήνα!
    Ο πρόλογός σου με κάλυψε πλήρως! Δεν έχω φτιάξει ποτέ ως τώρα τσουρέκι και κλασικά το έχω πάρει από φόβο, αλλά επίσης κλασικά θα το ξεπεράσω και θα το τολμήσω! :)
    Τα δικά σου πάντως έγιναν φανταστικά! Φαίνονται πολύ αφράτα και το χρώμα τους είναι υπέροχο!
    Και του χρόνου με υγεία λοιπόν και φυσικά καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Ερμιόνη μου!
      Να τα δοκιμάσεις, αλλά μια ημέρα που θα έχεις χρόνο και ζέστη στο σπίτι. Είναι βασικά και τα δύο αυτά για την επιτυχία τους. Όσες φορές βιάστηκα, δεν πέτυχαν όπως θα ήθελα.
      Επίσης στην Ελλάδα θα βρεις και ειδικό αλεύρι, λένε ότι είναι καλό, δεν το έχω δοκιμάσει.
      Και κάτι άλλο: να μην τα ζυμώσεις σαν ψωμί αλλά όπως λέω.
      Με το καλό ό τι αποφασίσεις.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. ΤΕΛΕΙΑ!!!
    Εγώ δεν τα θεωρώ δύσκολα στην παρασκευή τους, απλώς τα θεωρώ πολύ εύκολα στην άμεση κατανάλωσή τους (από εμένα) και γι' αυτό προσπαθώ να τ' αποφεύγω Ελένη μου :-)))
    Γειά στα χέρια σου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ συμφωνώ απολύτως μαζί σου, καλή μου Ρηνελόπη!
      Επειδή αυτή η δόση χαρίστηκε και για μας έμεινε μόνο ένα μικρό, μας κακοφάνηκε διότι εξαφανίστηκε αμέσως! Λοιπόν, στα επόμενα, όσον ούπω!
      Όταν τα βλέπεις δελεστικά, είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τα αποφύγεις!

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Γεια στα χέρια σου Ελενάκι μου και του χρόνου!
    Εγώ δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα τσουρέκια, πέρσι δοκίμασα μια συνταγή απο την blogoγειτονιά και γίνανε πολύθ ωραία. Τα δικά σου όμως βρε συ ειναι τούμπανο! Μου κάνει εντύπωση που χρησιμοποιείς αλεύρι για όλες τις χρήσεις, γενικά διαβάζω ότι θέλουν αλεύρι για ψωμί. Αλλά έχω παρατηρήσει ότι πλέον τα αλεύρια για όλες τις χρήσεις είναι πολύ ενισχυμένα έτσι κ αλλιώς..
    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Έρη μου!
      Τα τσουρέκια μου αρέσουν και έχω πειραματιστεί πολύ με διάφορες συνταγές. Όλες προτείνουν κάτι διαφορετικό ή σε κατευθύνουν προς άλλη διαδικασία.
      Έχω καταλήξει σε αυτή τη συνταγή, εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας το αλεύρι της αγοράς για όλες τις χρήσεις. Δεν υπάρχει άλλο ειδικό για ψωμί ή για τσουρέκι, μόνο για κέικ που δεν ταιριάζει.
      Η συνταγή είναι παλιά από τη Β Ελλάδα αλλά οι ποσότητά της είναι μεγάλη. Με δοκιμές την προσάρμοσα στις δικές μου απαιτήσεις και τώρα τη μοιράζομαι μαζί σας.

      Φιλάκια και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Και του χρόνου Ελένη με Υγεία!!Κρίμα που δεν είμαστε κοντά να δοκιμάσω!!
    Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Ξανθή μου, να έχουμε υγεία και καλό Πάσχα!
      Είδες τι κάνει η απόσταση; Όταν έρθω στην Ελλάδα θα φέρω.
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  9. Φαίνονται υπέροχα...το χρώμα τους δελεαστικόταταο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pansofix μου, πολύ θα ήθελα να σου στείλω εκεί στην ξενητιά που είσαι!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Ελένη μου!!! Πολύ ωραία και αρωματικά τα τσουρέκια σου! Και του χρόνου με υγεία!!! Μοσχοβόλισαν!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Πέτυχαν είναι αλήθεια και έγιναν αφράτα και μυρωδάτα! Μου αρέσουν αυτά τα αρώματα, γιατί αυτό το ψωμάκι το θεωρώ ανατολίτικο!
      Φιλιά και ευχές για μια υπέροχη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Στρουμπουλά , στρουμπουλά, μυρωδάτα και....τέλεια, τα τσουρέκια σου. Και του χρόνου να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Σωσώ μου!
      Να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάσουμε ένα χαρούμεο Πάσχα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  12. Τέλεια τα τσουρέκια σου, Ελένη μου και άρτια η τεχνική σου, όπερ και το αποτέλεσμα! Αψεγάδιαστο.

    Και του χρόνου με υγεία, να ξαφτιάξεις και να μας κεράσεις.
    Φιλιά Ανοιξιάτικα.:)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου, η γνώμη σου μετράει!
      Να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε ένα χαρούμενο Πάσχα!
      Πολύ ευχαρίστως να τα φτιάξω όποτε θέλεις και να σε κεράσω!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Τσουπωτά τσουπωτά τα τσουρέκια σου Helen!!!Μπράβο καλή μου και του χρόνου να σαι καλά να μοσχομυρίσει όλο το blogspot....kissessssssssssss

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνονται εξαιρετικά τα τσουρέκια σου!!! Φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο, αλλά δεν έχω κατασταλάξει σε μια συνταγή.... Ίσως δοκιμάσω φέτος τη δικιά σου. Καλή Ανάσταση, εύχομαι, με υγεία, όμορφη ατμόσφαιρα και υπέροχη διάθεση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχα Ελένη μου και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραιότατα τα τσουρέκια σου Ελένη μου... και του χρόνου!!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή