Είναι ένα πρωτότυπο και εύκολο πιλάφι που συνδυάζει τα ζυμαρικά με το ρύζι και τους ξηρούς καρπούς. Πριν χρόνια μου είχε δώσει τη συνταγή η Μαίρη Λ. που είχε μεγαλώσει στην Αίγυπτο, όταν συναντηθήκαμε σε άλλη Αραβική χώρα. Επιστρέφοντας για λίγο στην Ελλάδα τη μοιράστηκα με τις φίλες μου και στα τετράδια των συνταγών τους πήρε το όνομά μου! Για την οικογένειά μου είναι το αγαπημένο πιλάφι, νόστιμο, εμφανίσιμο, ιδανικό για επίσημο και Κυριακάτικο τραπέζι με ανατολίτικη εμφάνιση. Το σερβίρω σε μεγάλη πιατέλα και στη μέση –ακολουθώντας την Αραβική παράδοση που μου άρεσε - τοποθετώ το μαγειρευμένο κρέας ή το κοτόπουλο. Είναι πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα θα σας αρέσει. Δοκιμάστε το.
Τ α Υ λ ι κ ά
2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου ή νερό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2/3 φλιτζανιού φιδές, σπασμένος
1 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
1/3 φλιτζανιού καβουρδισμένα κουκουνάρια
1/3 φλιτζανιού καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ
1/3 φλιτζανιού φιστίκια Αιγίνης
Ο δ η γ ί ε ς
Ξεπλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το φιδέ, αφού τον σπάσουμε σε μικρά κομμάτια και τον σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Εν τω μεταξύ καβουρντίζουμε τους ξηρούς καρπούς με προσοχή να μην τους κάψουμε. Αδειάζουμε το έτοιμο ρύζι σε μια πιατέλα, διακοσμούμε με τους ξηρούς καρπούς και το σερβίρουμε ζεστό. Καλή σας όρεξη.
Μύρισαν οι καβουρντισμένοι ξηροί καρποί & το basmati ως εδώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω σίγουρα καθώς λατρεύω όλα του τα συστατικά.
Καλημέρες..
Από τα καλύτερα πιάτα της ευρύτερης γειτονιάς μας - βλέπε Ανατολή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Πέρσικο, το Αιγιπτιακό, το Λιβανέζικο Πιλάφι με τους αρωματικούς ξηρούς καρπούς του, το φιδέ και τα μπαχαρικά του.
Απ' αυτό που έλουν να γεύονται οι πιστοί στον Παράδεισό που τους έχουν υποσχεθεί :-))
Πραγματικά εντυπωσιακό Ελενάκι και με πολύ αγαπημένα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή σου μέρα!
Καλημέρα Μαρία. Να το δοκιμάσεις και θα δεις ότι θα αρέσει σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη. Έχεις δίκαιο αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τους ξηρούς καρπούς στην καθημερινότητά τους. Τα πιλάφια του Παραδείσου μάλλον είναι με αρνί(πού το είδα;), τα άλλα έχουν διαφορές. Θα επανέλθω με το πιλάφι γιατί έχω εντρυφήσει στο θέμα!!!Αυτό είναι Αιγυπτιακό με κάτι από Συρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι, στην Ανατολή ζω, πιλάφια θα μαγειρεύω! Όπου και να πας να φας έξω είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, τόσο που το βαριέσαι.Καλημέρα, φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, έχεις ένα πολύ όμορφο blog και το ριζότο υ π έ ρ ο χ ο και αρωματικό!! Ελπίζω να τα λέμε!! Αν θέλεις, πέρνα να σε κεράσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTantekiki.blogspot.com
kiki, καλώς ήλθες. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πέρασα και από το δικό σου χώρο και μου άρεσε πολύ. Και βέβαια θα τα λέμε. Καλό τριήμερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω ειμαι απο αραβικη χωρα μου αρεσε πολυ η συνταγη σου συγχαριτηρια τελειο το ρυζι σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, Άννα!
Διαγραφήτελειο!!! το έφτιαξα και ξετρελάθηκαν όλοι! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσε. Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την ενημέρωση.
Διαγραφή