Γλυκό κουταλιού Κεράσι: το λαμπερό κόκκινο χρώμα του καλοκαιριού
φυλακισμένο μέσα σε ερμητικά κλειστά βάζα. Μπορούμε να περιμένουμε
υπομονετικά να φωτίσουμε το γκρίζο του
χειμώνα;
Αν όχι, ας ετοιμάσουμε περισσότερο από αυτό το ρουμπινένιο γλυκάκι κι ας απολαύσουμε
από τώρα την εξαιρετική γεύση του πάνω σε
κρέμα βανίλιας ή Ρυζόγαλο, Παγωτό με Μαστίχα, στραγγιστό γιαούρτι, Cheese Cake, τάρτες και άλλα πολλά γλυκά! Ό
τι αγαπά η ψυχή μας!
Τα Υλικά
2 κιλά κεράσια, γερά και ώριμα
2 κιλά ζάχαρη ή 1800γραμ.
1 λοβός βανίλιας ή 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
½ φλιτζάνι νερό (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι νερό (προαιρετικά)
1 ζευγάρι γάντια για την αφαίρεση των κουκουτσιών, γιατί το κεράσι βάφει
Οδηγίες
Επιλέγουμε τα κεράσια για γλυκό κουταλιού πολύ προσεκτικά, διότι πρέπει να
είναι τραγανά και όχι πολύ ώριμα.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και προσεκτικά τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.
Συγκεντρώνουμε και το χυμό που βγαίνει από τα κεράσια.
Βάζουμε τα κεράσια σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, εναλλάξ με στρώσεις ζάχαρης. Προσθέτουμε και το χυμό που έχουμε συγκεντρώσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, για να
υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Βάζουμε το γλυκό να βράσει πάνω σε δυνατή φωτιά, αφαιρώντας σταδιακά τον αφρό που σχηματίζεται περιφερειακά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου δεκαπέντε λεπτά, καλυμμένο
με μια πετσέτα, όχι με το καπάκι.
Την επομένη, ξαναβράζουμε το γλυκό για περίπου δέκα λεπτά για να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια ή την αρμπαρόριζα.
Ο πιο απλός τρόπος, να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, είναι να στάξουμε μία σταγόνα σιρόπι στο νύχι
στον αντίχειρα. Αν τρέχει δεξιά-αριστερά, θέλει κι άλλο δέσιμο, αν στέκεται,
τότε είναι δεμένο.
Αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά και, όσο είναι ζεστό, γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε την
αρμπαρόριζα ή τη βανίλια.
- Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ ώριμα, τους προσθέτουμε, όταν βράζουμε το γλυκό, ½ φλιτζάνι νερό.
- Αν θέλουμε τα κεράσια μας να είναι τραγανά, τα βάζουμε μέσα σε 2 λίτρα νερό, στο οποίο διαλύουμε ½ φλιτζάνι σβησμένο ασβέστη, χωρίς να τα καθαρίσουμε και τα αφήνουμε μέσα στο διάλυμα αυτό για δύο ώρες. Μετά τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Το σιρόπι που περισσεύει από το γλυκό κεράσι είναι ιδανικό για να βρέχουμε κάθε είδος παντεσπάνι.Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ ώριμα, ρίχνουμε στο γλυκό ½ φλιτζάνι νερό.
Απίστευτο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρέα με γιαουρτάκι το φαντάζομαι Ελένη μου και νομίζω ότι θα είναι απίθανο γλυκάκι!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου, πραγματικά, ταιριάζει με όλα, αρκεί να μην βάλουμε πολλή ζάχαρη.
ΔιαγραφήΗ δική μου πρώτη δόση τελείωσε και ετοιμάζομαι για τη δεύτερη-ελπίζω να προλάβω!
Καλή Κυριακή!
Φιλάκια
Καλοφάγωτο Ελένη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ χτες καθάρισα 5 κιλά πετροκέρασα και είμαι σε φάση εξέλιξης.
Ρυχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο και το δικό σου, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα
Αγαπημενο γλυκακι! Να δω αν θα βρω το κουραγιο να φτιαξω και φετος!
ΑπάντησηΔιαγραφή- εχουμε το ιδιο πιατακι!!! -
Υπεροχο εγινε - καλοφαγωτο!
Είδες, Μαρίνα μου, που λένε για τα μεγάλα πνεύματα;
ΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ αυτά τα πιατάκια και για τέτοια γλυκάκια είναι ιδανικά.
Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου!
Φιλιά
Τέλειο γλυκό Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο μου για την ακρίβεια από όλα τα γλυκά του κουταλιού.
Το χρώμα του είναι εκτυφλωτικό. Σου πέτυχε και φαίνεται!!!
Φιλιά πολλά!
Και σ' εμένα αρέσει αυτό το κεράσει, περισσότερο από το πετροκέρασο!
ΔιαγραφήΤο χρώμα του είναι υπέροχο, δεν πρέπει όμως να το παραβράσουμε, γιατί σκουραίνει.
Καλή Κυριακή, Χρυσαυγή μου!
Φιλάκια πολλά
Οχι πες μου, υπάρχει ωραιότερο γλυκό κουταλιού, από ένα τραγανό κερασάκι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου έγινε υπέροχο Ελένη μου!
Φιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΕίχα πετύχει πολύ καλά κεράσει και δεν χρειάστηκε να τα βάλω στο λεμόνι ή ασβέστη-εδώ βέβαια δεν μπορώ να βρω!
Καλό σου απόγευμα
Φιλάκια
Πολύ ωραίο χρώμα το πέτυχες νομίζω στο χρόνο που έβρασε ,αλλιως θα γινόταν πιο σκούρο,καλοφάγωτο Ελενα μου με όποιο τρόπο θελετε να το απολαύσετε ,φιλιά καλό βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι, Νέλη μου, ο χρόνος του βρασμού είναι σημαντικός για το χρώμα. Γι' αυτό προτιμώ να το βράζω από λίγο δύο φορές!
ΔιαγραφήΤο απολαύσαμε και πάω για δεύτερη δόση!
Καλό απόγευμα!
Φιλάκια
Πω πω..τι χρώμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ κόκκινο και λαμπερό, Πέπη μου!
ΔιαγραφήΑυτό το κεράσι είναι υπέροχο!
Υπέροχο χρώμα και νοστιμιά!!! Καλοφάγωτο και γεια στα χέρια σου Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου Κική!
ΔιαγραφήΝα μπορούσα να σε κεράσω!
Φιλάκια πολλά
Μπορώ να το έχω με ΟΛΟΥΣ τους συνδυασμούς που προτείνεις...; Αχ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά, χρυσοχέρα!
Και βέβαια μπορείς, Αναστασία μου! Το ρωτάς; Ταιριάζει με όλα.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τον έπαινο!
Φιλάκια
υπέροχο γλυκό ...να σαι καλά και καλό μηνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές ευχές κι από εμένα για καλό και ήρεμο μήνα!
ΔιαγραφήΦιλιά
Αγαπημένο μου, και πάνω από παγωτό μαστίχα...ονειρεμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως μαζί σου, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΕίναι καταπληκτικό πάνω σε παγωτό μαστίχα, το δοκλιμασα!
Καλό μήνα1
Μμμ τι ωραίο και λαχταριστό blog!!! Χαιρόμαστε πολύ που το βρήκαμε και φυσικά ακολουθούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιμένουμε και στο δικό μας blog!!!
Καλή συνέχεια,
chicates
Καλώς ήρθατε, σας ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια θα τα λέμε, θα σας βάλω στη λίστα μου.
Καλό απόγευμα!
Τα κεράσια τα ζυγίζουμε ακαθάριστα η αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια;
ΑπάντησηΔιαγραφή