Ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό πιάτο με άγρια αρωματικά χόρτα της Ελληνικής
φύσης, ενισχυμένα από το καταπληκτικό άρωμα του μάραθου.
Ο παστός βακαλάος γίνεται νοστιμότατος και η κόκκινη σάλτσα εξαιρετική.
Αν δεν υπάρχουν άγρια χόρτα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σπανάκια ή
σέσκλα, ζεματισμένα, αλλά τότε, χόρτα και ψάρι, θα τα βάλουμε όλα μαζί να
βράσουν. Δεν ξεχνάμε ποτέ το μάραθο!
Τα Υλικά
1 φύλλο παστού βακαλάου
1 κιλό άγρια αρωματικά χόρτα για πίτα (καυκαλίθρες. μυρώνια, λάπατα, παπαρούνες,
μερικές πικραλίθρες ή άγρια ραδίκια)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα, ή 3 ώριμες ντομάτες,
ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Τον κόβουμε σε κομμάτια, τον βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με αρκετό νερό και τον
ξαρμυρίζουμε, αλλάζοντας το νερό πολλές φορές, για δώδεκα ώρες. Την επομένη ημέρα στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια του βακαλάου και τα αφήνουμε
στην άκρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε και τα
χονδροκόβουμε.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια, μέχρι να γυαλίσουν, και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα χόρτα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθούν.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και βράζουμε τα χόρτα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επί πλέον νερό.
Όταν τα χόρτα μαλακώσουν αλλά έχουν ακόμα σάλτσα, προσθέτουμε τα κομμάτια
του βακαλάου, ρίχνουμε πάνω τους σάλτσα με ένα κουτάλι και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 10-15
λεπτά, ανάλογα με το πάχος των κομματιών του βακαλάου.
Στο τέλος, προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό, να μείνει με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε το βακαλάο ζεστό. Καλή όρεξη!
τέλειο έδεσμα, τα συγχαρητήριά μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες, Betty!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!
Καλό σου βράδυ
Από τα πιο παραδοσιακά, νόστιμα πιάτα στο πατρικό μου σπίτι, Ελένη μου, αλλά εγώ τότε ήμουν "πέρα βρέχει"! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχεις κανακέψει με μεγάλο μεράκι και θα βούταγα ευχαρίστως μια ωραία ζουμερή μπουκιά με ζεστό ψωμάκι.
Φιλάκια σας πολλά-πολλά!
Z.
Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που το γνωρίζεις αυτό το φαγάκι. Κι εμεί το μαγειρεύαμε συχνά, τέτοια εποχή που υπάρχει φρέσκος μάραθοσ. Κι εμένα που άρεσε πολύ από τότε. Τώρα το έμαθε και τον έτερον ήμισυ! Ψωμάκι ζεστό έχω σήμερα!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά λογάκια.
Πολλά-πολλά φιλάκια
Mε τέτοιο φαγάκι, σιγά μην μας λείψει η όρεξη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο Ελενάκι μου, φαντάζομαι τις μοσχοβολιές του πιάτου σου!
Φιλάκια!
Καλησπέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΕίναι ένα απλό, οικονομικό αλλά-όντως-πολύ νόστιμο και αρωματικό πιάτο.
Μια εναλλακτική λύση για να μαγειρεύσουμε το βακαλάο με αρωματικά υλικά.
Μόνο οι Πορτογάλοι θα έχουν πολλές προτάσεις;
Πολλά φιλιά
Μου αρέσει τόσο πολύ όπως το βλέπω το πιάτο με τα χορταρικά που θα το έτρωγα και σκέτο............μπράβο σου Ελένη!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Λίλα μου, σ' ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΕίναι εξαιρετικό το πάντρεμα ψαριού και αρωματικών χόρτων.
Νοστιμότατο αποτέλεσμα.
Καλό σου βράδυ
Τι πετυχημένο πάντρεμα υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χόρτα σε συνδυασμό με το μάραθο θα ταιριάζουν απίθανα στον μπακαλιάρο!
Φιλιά πολλά Ελενάκι!
Είναι όντως πολύ νόστιμο πιάτο, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΟ μάραθος δένει εξαιρετικά με τα άλλα χόρτα, δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα και δεν πρέπει να αντικατασταθεί από τον άνηθο.
Καλό σου βράδυ
Φιλάκια πολλά
Όπως είπε και η Ζαμπία ένα φαγητό που μάλλον ήταν παρεξηγημένο στα σπιτικά μας...και που φυσικά αργότερα ευτυχώς το εκτιμήσαμε και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ανάμεσα στα καλύτερά μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να είχα την δυνατότητα Ελένη μου να εισβάλλω με τρόπο μαγικό στην κουζίνα σου!!Να χορτάσω μόνο από τις εξαίσιες μυρωδιές του πιάτου αυτού και να αρκεστώ να θαυμάζω τα αντίθετα χρώματα και τη νοστιμιά των άγριων χόρτων να συντροφεύουν το γνήσιο άρωμα του ελαιόλαδου και του κάτασπρου φιλέτου του μπακαλιάρου!Μπορεί και να ζητούσα λίγο φρέσκο τραγανό ψωμάκι επιδιώκοντας να εγκλωβίσω στην ψίχα του, τη νοστιμιά αυτού του μεσογειακού πιάτου σε μια μόνο μπουκιά.Πολύ το ζήλεψα το φαγητό αυτό.Μου θύμισε μαμαδίστικη φροντίδα και αρώματα ελληνικής γης.Συγχαρητήρια Ελένη μου!!
Αποστέλλω γλυκά φιλάκια σε μία πολύ γλυκιά κυρία.
Καλησπέρα, Φωτεινή μου! Σ' ευχαριστώ πολύ, είσαι πάντα με τον καλό το λόγο!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν τα αρώματα αυτού του απλού πιάτου!
Επειδή μου άρεσαν και μου αρέσουν τα τσιγαριστά χόρτα-ευτυχώς-είχα εκτιμήσει αυτό το φαγητό από μικρή! Μόνο που το θυμάμαι πιο νόστιμο, γιατί χρησιμοποιούσαμε και άλλα χόρτα, που δεν τα βρίσκω πλέον!
Λυπάμαι πολύ, καλή μου φίλη, γιατί σήμερα, αν και έχω φρέσκο, τραγανό, σπιτικό ψωμάκι, δεν έχω βακαλάω για να σε κεράσω!
Εύχομαι ένα ήρεμο και ξεκούραστο βράδυ.
Σου στέλνω και πολλά πολλά φιλάκια
Πολυ ωραιο φαγακι Ελενη μου! Φανταζομαι νοστιμια και μυρωδιες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Μαρίνα μου!
ΔιαγραφήΑν ποτέ δεν το έχεις δοκιμάσει, όποτε μπορέσεις, αποφάσισέ το!
Αρκεί να σου αρέσουν τα άγρια χόρτα.
Φιλιά
Τέλειο, τέλειο, τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο αυτό έχω να πω!!!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΔεν φανταζόμουν τέτοιο τριπλό έπαινο! Ευχαριστώ πολύ θερμά!
Καλό σου βράδυ
Φιλάκια
πολύ καλό πιάτο......να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσύ να είσαι καλά, Αναστασία μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Καλό σου βράδυ
Πολύ νόστιμο φαινεται δεν το έχω μγειρέψει ποτέ αλλα λέω να το δοκιμάσω,είναι τόσο καλοφτιαγμένο που με έπεισες,καλό βράδυ,φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο που μοσχοβολάει μάραθο, μου αρκεί! Σίγουρα, εκτός από ιδιαίτερα ευωδιαστό, θα είναι και πολύ νόστιμο πιάτο! Μπράβο, Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Τέλειο! Με πολύ ψωμί παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου φοβερό πιάτο!!!Έξτρα μυρωδάτο μμμ!!!!Τελειο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Εξαιρετικό πιάτο γεμάτο αρώματα
ΑπάντησηΔιαγραφή