Νόστιμη, πικάντικη, όσο πρέπει, με χρώματα και γεύσεις, πλούσια γέμιση και
τραγανό, σπιτικό, πανεύκολο φύλλο. Οικονομική, αν αξιοποιήσουμε μικρές
ποσότητες τυριών και κρεατικών που μας έχουν απομείνει και τα μετασχηματίσουμε
σε μία εξαιρετικά νόστιμη πίτα.
Είναι ιδανική για μπουφέ αλλά, μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα, γίνεται ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα,
ένα χορταστικό κολατσιό ή ένα συνοδευτικό της κρύας μπύρας της παρέας μας!
Θα
την εκτιμήσουν όλοι!
Τα Υλικά
(Για ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.)
Για τη Ζύμη
2 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επί πλέον
200γραμ. γιαούρτι
120γραμ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
Μια τσιμπιά αλάτι
Για τη Γέμιση
½ κιλό κρέας, αρνί ή μοσχάρι, χωρίς κόκκαλα, βρασμένο και ψιλοκομμένο
150γραμ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
100γραμ.φρέσκια ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο
100γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
150γραμ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη φέτες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη καυτερή ή γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κύμινου
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επικάλυψη
1 βιολογικό αυγό
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά σουσάμι
Οδηγίες
Από την προηγουμένη βράζουμε το κρέας, μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας στο
νερό ένα μικρό ολόκληρο κρεμμύδι και ένα φύλλο δάφνης. Όταν είναι έτοιμο, το
αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.
Ψιλοκόβουμε το κρύο κρέας με ένα κοφτερό μαχαίρι και το βάζουμε μέσα σε ένα
μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, τα μπαχαρικά, τη μισή ποσότητα ρίγανης,
αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε με χονδρό πλάστη δύο φύλλα,
πάνω σε αλευρωμένο φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα, στο μέγεθος του ταψιού μας.
Καλύπτουμε με το ένα τη βάση του ταψιού, χωρίς να το λαδώσουμε.
Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε προς τα
κάτω τα φύλλα περιμετρικά, να ενωθούν.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές τομές στην πίτα.
Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το αναμειγνύουμε με το
γιαούρτι. Καλύπτουμε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε
με σουσάμι.
Ψήνουμε την κρεατόπιτά μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει.
Όταν ροδοκοκκινίσει, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει
λίγο, για να κόβεται, και μετά τη σερβίρουμε.
Είναι πλούσια, ζουμερή και νοστιμότατη!
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα Ελένη! Υπέροχη κρεατόπιτα, γεια στα χέρια σου!!! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ζουζού!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά! Αν είσαι κοντά, κερνάω!
Φιλάκια
πολύ καλή η πίτα σου να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Με την ΄-παραδόξως-αμέριμνη και ανάλαφρη διάθεσή μου συμπορεύεται σήμερα και η ανάρτησή σου Ελένη μου!Ανοιξιάτικα,χαρούμενα χρώματα ,συσσωρευμένη νοστιμιά σε ένα στρογγυλό δίσκο πίτας,απίθανη εμφάνιση-ενδεικτική δύναμη τεχνικής της μαγείρισσας-!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πίτες αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μεσογειακής διατροφής.Πλούσιες και πεντανόστιμες ,κάθε μια με τη δική της διατροφική αξία, στολίζουν και χορταίνουν ,τέρπουν και παζαρεύουν τις αντιστάσεις μας.
Η σημερινή πιτούλα σου Ελένη μου είναι του απολύτου γούστου μου!Πλούσια υλικά με μεσογειακά στοιχεία,εύκολη για τους διστακτικούς και προπαντός επιβεβαιωμένα νόστιμη.Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για την τελική ετυμηγορία..οι φωτογραφίες στέλνουν μηνύματα που δεν μπορείς να αγνοήσεις.Ελπίζω να την ευχαριστηθήκατε!
Καλό Σαββατοκύριακο Ελένη μου!!Φιλάκια πολλά,πολλά.
ΥΓ.Σε τι μέγεθος ταψί περίπου γίνεται Ελένη μου?
Αν εμφανιστούν σχόλια πάλι,δεν ..δευτερολογώ,ούτε πλατιάζω,αλλά μάλλον χάθηκαν τα πρώτα....
Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΜε την άδειά σου, θα προσθέσω μέρος του ωραίου σχολίου σου στην εισαγωγή! Είναι πολύ περιγραφικό και πραγματικά κυριολεκτείς!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
Πολλά φιλάκια
ΥΓ. Το ταψί έχει διάμετρο 32εκ.
Βεβαίως Ελένη μου..με τιμάς με την πρόθεσή σου!!!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Με κατσικάκι παρακαλώ... θα την ήθελα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστική σου έγινε!!!
Πέπη μου, αν το ήξερα, θα χρησιμοποιούσα κατσικάκι!
ΔιαγραφήΔεν θα ήθελα να σου χαλάσω χατήρι!
Φιλάκια
Ελένη κρεατόπιτα έχω κάνει μόνο με κιμά, στην επόμενη προσπάθεια θα ακολουθήσω τη συνταγή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Καλησπέρα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΜε κρέας είναι πολύ διαφορετική σε υφή και γεύση!
Σ΄ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύεσαι την πρότασή μου.
Καλό σου βράδυ!
Γεια σου άρχισα να παρακολουθώ το μπλοκ σου απο την lila , και έγω φτιάξει συνταγές σου και ειναι φανταστικές!! το μπλοκ μου είναι http://histoiresderoses.blogspot.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Ελένη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΘα κάνω κι εγώ μια βόλτα από το δικό σου blog, με μεγάλη μου χαρά!
Χρόνια σου πολλά για τη γιορτή οου!
Πολύ καλή ιδέα Ελένη μου για να αξιοποιήσουμε περισσεύματα από κρεατικά και τυριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνει πολύ πολύ νόστιμη!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου! Πίστεψέ με, είναι όντως πολύ νόστιμη!
ΔιαγραφήΝα χαιρόμαστε σήμερα τη γιορτή μας!
Φιλάκια πολλά.
Καλοφάγωτη η πιτούλα! Μούρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Πααααρα πολυ καλη Ελενη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ηθελα πολυ να την φτιαξω, πρεπει ομως να σκεφτω τι τυρια τρωνε και οι ... δυσκολοι της οικογενειας αλλιως ειμαι ικανη να καθησω να την φαω ολη μονη μου!
Φιλια!
Με τα τυριά, Μαρίνα μου, έχεις πολλές επιλογές, αρκεί να εξισορροπήσεις τις γεύσεις τους. Εγώ προτιμώ τα ήπιας γεύσεις και όσα δεν λιώνουν.
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία.
Φιλάκια
Λαχταριστή η πιτα σου Ελένη μου με όμορφα υλικά.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΝα περνάς πάντα όμορφα και να δημιουργείς.
Φιλάκια!
Καλησπέρα αργοπορημένη αλλά με μεγάλη όρεξη να πιω μπυρίτσα ;) μαζί σου και να απολαύσω αυτή την κρετόπιτα/ chef d'œuvre!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εντυπωσιακή και ιδιαίτερα λαχταριστή με το νόστιμο συνδυασμό των υλικών!
Έγραψες Ελένη μου εδώ και οι φωτογραφίες σου μοναδικές!
Φιλιά για το ξεκίνημα της εβδομάδας σας, αν και για εσάς έχει ήδη ξεκινήσει...
Z.
Δεν πειράζει, Ζαμπία μου! Για σένα φτιάχνω και μία ολόφρεσκη, αρκεί να χαρώ την παρέα σου!
ΔιαγραφήΌσο για τις φωτογραφίες πρέπει να τις προσέξω περισσότερο και να μην βιάζομαι. Να δούμε, πότε θα το πετύχω!
Φιλάκια πολλά!
Ωραιότατηηηηηη!!!!!!!!!!!!!!!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, καλή μου Κική!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!
Ελένη μου καταπληκτική, με ωραία υλικά, πλούσια και χορταστική!Μπράβο σου!Πολύ καλή ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΕίναι νόστιμη, πολύ εύκολη και οικονομική.
Τα φιλιά μου
Eλένη είσαι απίστευτη...............φανταστική φαίνεται!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Λίλα μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τον έπαινο!
Εκπληκτική! Ήμουν πολύ διστακτική όταν ξεκίνησα να τη φτιάχνω για το αν θα την πετύχω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγήκε τέλεια με γεύσεις υπέροχα συνδυασμένες και είχα καλεσμένες κάποιες φιλενάδες μου που ενθουσιάστηκαν!!!
Ευχαριστώ πολύ για την ωραιότατη συνταγή και θα ξαναεπισκεφθώ το blog σου!
Τίνα Τ.
Απίστευτα νόστιμη με ωραία υφή και εμφάνιση! Την έκανε ο αντρας μου σήμερα και μου την είχε έκπληξη όταν γυρισα στο σπίτι!!! Συγχαρητήρια σε σένα για την συνταγή και στον άντρα μου για την έκπληξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή