Το Sumac, με το υπέροχο
πορφυρό του χρώμα, είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό της κουζίνας της Μέσης
Ανατολής, που δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.
Χρησιμοποιείται κυρίως σαν καρύκευμα, διότι ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το αρνί, τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια και τις φακές. Πάρα πολύ επίσης ταιριάζει με τις πράσινες σαλάτες αλλά και το γιαούρτι, το οποίο χρωματίζει εξαιρετικά.
Χρησιμοποιείται κυρίως σαν καρύκευμα, διότι ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το αρνί, τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια και τις φακές. Πάρα πολύ επίσης ταιριάζει με τις πράσινες σαλάτες αλλά και το γιαούρτι, το οποίο χρωματίζει εξαιρετικά.
Το χρώμα του αξιοποίησα
και έβαψα φέτος τα αυγά μου, οικολογικά, χωρίς να χρησιμοποιήσω τις χημικές βαφές
του εμπορίου. Πιστέψτε με, έβαψα μόνο τα αυγά, όχι τα χέρια μου ή την
κατσαρόλα!
Το αποτέλεσμα ήταν, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, εξαιρετικό!
Τα Υλικά
12-15 σκούρα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
10 κουταλιές τριμμένο Sumac
5 φλιτζάνια νερό
5 κουταλιές ξύδι
Ελάχιστο λάδι για το γυάλισμα
Ένα κομμάτι καθαρό πανί
Οδηγίες
Αφήνουμε τα αυγά αρκετές ώρες εκτός ψυγείου.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ξίδι και το Sumac, ανακατεύουμε και τα βράζουμε πέντε λεπτά. Σκεπάζουμε
την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Πλένουμε τα αυγά με χλιαρό νερό και τα βάζουμε για μια ώρα μέσα στο νερό με
το Sumac. Προσέχουμε να σκεπάζονται καλά.
Μετά τη μία ώρα, τα βράζουμε πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 12 λεπτά.
Κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό άλλη μισή ώρα.
Όταν περάσει η μισή ώρα, τα βγάζουμε ένα-ένα προσεκτικά με ένα κουτάλι, τα
ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε συρμάτινη σχάρα.
Κατόπιν λαδώνουμε ένα κομμάτι καθαρό πανί και τα γυαλίζουμε, όπως κάνουμε
με όλα τα βαμμένα αυγά. Είναι έτοιμα.
Καλή Ανάσταση!
Αυτα μαλιστα ειναι κοκκινα αυγα και οχι αποχρωσεις! Θα το δοκιμασω κι εγω! Και του χρονου Ελενη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίο χρωμα να σαι καλά και του χρόνου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια!!! Εντυπωσιακα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα οικολογικά σου αυγά Ελένη μου!Νομίζω ότι η ικανοποίηση του πραγματικά θαυμαστού χρώματος μεγιστοποιείται στη σκέψη της χρήσης ενός προϊόντος της φύσης!!!Και μάλιστα με τέτοια αποτελέσματα!!Και του χρόνου να είσαι γερή να τα κάνεις ακόμα πιο όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά,πολλά!
Τέλεια τα αυγουλάκια σου,Ελένη μου! Θα το δοκιμάσω του χρόνου το κόλπο με το σουμακ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι καλη Ανάσταση! Να περάσεις πολύ όμορφα!!!
Φιλάκια!!!
Ωραιότατα! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατα!!! Με σούμακ!!!! Δεν το είχα σκεφτεί!!! Μπράβο Ελένη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και να περάσετε υπέροχα!!!
Φιλάκια!
MPRABO ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΦΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ..ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΜΕ ΚΡΕΜΥΔΟΦΥΛΛΑ..ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Η Ανάσταση του Χριστού Μας να φέρει ανάσταση και στις δύο μου πατρίδες. Το Άγιο Φως Του να φέρει φως στις καρδιές μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά Ελενη μου.
kai toy xrwnoy na eisai kala na janabachs telio xrwma toy xrwnoy ua ta kanw kai egw etsi filia.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασα την συνταγή με το Σουμάκ, καθώς και μία φίλη μου, όπως ακριβώς το περιγράφετε, αλλά τα αυγά δεν χρωματίστηκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λάθος μπορεί να έχουμε κάνει;
Καλησπέρα, Λίτσα!
ΔιαγραφήΔεν θα κάνατε λάθος αλλά μάλλον η ποιότητα του Σούμακ έφταιγε. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ή είναι παλιό ή νοθευμένο.
Το φρέσκο πρέπει να έχει ζωηρό χρώμα και λίγο υπόξυνη γεύση.
Δοκιμάστε να βρείτε από τα μαγαζιά των μπαχαρικών.