Ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας! Τις βρίσκουμε παντού και σε πολύ
προσιτή τιμή. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το υπέροχο και αρωματικό φρούτο για να φτιάξουμε
σιρόπι ή μαρμελάδα με το υπέροχο λαμπερό κόκκινο χρώμα για τα παγωτά ή τα γλυκά
μας. Είναι πανεύκολη και ετοιμάζεται πολύ γρήγορα.
Θα τη χρησιμοποιήσουμε στα σπιτικά Cheese Cakes, τις Τάρτες ή τη χειμωνιάτικη Πάστα
Φλώρα για να αποκτήσουν “προσωπικότητα”, υπέροχο άρωμα και γεύση!
Θα τη δοκιμάσουμε και πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα. Και με τα δύο ταιριάζει υπέροχα!
Θα τη δοκιμάσουμε και πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα. Και με τα δύο ταιριάζει υπέροχα!
Τα Υλικά
1 ½ κιλό φράουλες
800γραμ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις στραγγίζουμε, να μην έχουν νερά.Αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια, αν
είναι μεγάλες.
Αφήνουμε να πάρουν βράση πάνω σε μέτρια, χωρίς να τις σκεπάσουμε. Ανακατεύουμε
κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα και αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται
περιμετρικά.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο, όσο να διατηρείται ο
βρασμός. Βράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου 30 λεπτά.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω
στην ξύλινη κουτάλα. Τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση
για δύο ακόμα λεπτά.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. (Πρέπει
να είναι ζεστά τα βάζα και αποστειρωμένα και ζεστή η μαρμελάδα).
Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος, το κλείνουμε με το καπάκι, το
αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν πολύ καλά μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο.
TIPS
- Αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να είναι πολύ γλυκιά, βάζουμε ίση ποσότητα ζάχαρη και φράουλας.
- Βράζουμε τη μαρμελάδα χωρίς το καπάκι, για να κρατήσει το ωραίο κόκκινο χρώμα της.
- Ο χρόνος των 30 λεπτών είναι αρκετός για να δέσει η μαρμελάδα μας σωστά. Δεν τη βράζουμε περισσότερο, γιατί το χρώμα της θα γίνει πολύ σκούρο και όχι λαμπερό κόκκινο.
- Πώς ελέγχουμε, αν έχει δέσει η μαρμελάδα: βάζουμε μερικά πιατάκια να παγώσουν στην κατάψυξη και στα 25 λεπτά περίπου βρασίματος της μαρμελάδας, ρίχνουμε ένα κουταλάκι από τη μαρμελάδα στο πιατάκι. Κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα με το δάχτυλό σας. Αν η μαρμελάδα δεν ενώνεται, τότε σημαίνει ότι έχει δέσει!
Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα
- Πλένουμε τα βάζα πολύ καλά µε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, καθώς και τα καπάκια τους. Τα σκουπίζουμε καλά.
- Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία καθαρή πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 100ºC, στον αέρα για δεκαπέντε λεπτά.
- Στα δέκα λεπτά βάζουμε μέσα στο φούρνο και τα καπάκια τους.
- Κατόπιν βγάζουμε τα βάζα προσεκτικά με γάντι κουζίνας και τα γεμίζουμε, ενώ είναι ακόμα ζεστά, μέχρι το χείλος με το ζεστό γλυκό κουταλιού ή τη μαρμελάδα.
- Κλείνουμε σφικτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.
- Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Εν συνεχεία τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. (Πηγή ΤΟΒΗΜΑ)
Κι εγώ μαρμελάδα φράουλας κάνω σήμερα με ξινόμηλα και μπαχαρικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΣκέφτηκα κι εγώ να βάλω λίγο μήλο για την πηκτίνη του. Μπαχατικά όμως όχι, μου αρέσει πολύ το άρωμα της φράουλας και δεν ήθελα να καλυφθεί.
Καλή επιτυχία και στη δική σου και καλοφάγωτη!
Πανέμορφη και ακαταμάχητη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά φέτος, έκανα δύο δόσεις, Ελένη μου.
Για να την έχω και λίγο αργότερα για μια τούρτα γεννεθλίων.
Πολλά φιλιά.
Ακριβώς, όπως το λες, καλή μου Πηνελόπη! Γίνεται ακαταμάχητη!
ΔιαγραφήΚι εγώ θα κάνω και δεύτερη δόση, για να μείνει και λίγη!
Φιλάκια πολλά σε όλους!
Πολυαγαπημένη μας μαρμελαδίτσα, σήμερα ετοιμάζομαι για την δεύτερη δόση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Μάϊο έχει την τιμητική της η φράουλα, ευκαιρία να φτιάξουμε μπόλικη μαρμελαδίτσα και για όταν δεν θα έχουμε φράουλες διαθέσιμες!
Καλοφάγωτη Ελενάκι μου!
Πολλά φιλιά!
Οι φράουλες είναι το κατ' εξοχήν Μαγιάτικο φρούτο! Τώρα είναι η ιδανική εποχή, γιατί είναι αρωματικές
ΔιαγραφήΒλέπω, Έλενά μου, ότι με πρόλαβες! Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σου και του χρόνου με υγεία!
Φιλάκια πολλά
Πάρα πολύ κατατοπιστική ανάρτηση Ελένη, πολλά μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το χρώμα της μαρμελάδας, τόσο ζωντανό, πραγματικά πανέμορφο!
Φιλιά πολλά!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου, για τα καλά σου λόγια. Το εκτιμώ!
ΔιαγραφήΤο χρώμα αυτής της μαρμελάδας αλλά και το άρωμά της είναι εξαιρετικά. Τη δοκιμάσαμε πάνω σε γιαούρτι, παγωτό, τσιζ κέικ και πήρε σε όλα άριστα!
Καλό απόγευμα
Φιλάκια πολλά
Καλησπέρα Ελένη μου... σήμερα αγόρασα φράουλες για να κάνω την πρώτη δόση!!! Υπέροχη σου έγινε!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ-πολύ! Καλή επιτυχία, Κική μου, και καλοφάγωτη!
ΔιαγραφήΠεριμένω και τις συνταγές που θα εμπνευστείς από αυτή!
Καλό απόγευμα
Φιλάκια
Τρελαινομαι για μαρμελάδα φράουλα. Πέρσι ειχα φτιάξει κι εγω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Beauty!
ΔιαγραφήΤώρα που οι φράουλες είναι αρωματικές να ξαναφτιάξεις. Αυτή η μαρμελάδα είναι πανεύκολη και νοστιμότατη!
Ακόμα δεν αξιώθηκα να κάνω την φετινή μαρμελάδα φράουλας...και έχω τύψεις!Ελπίζω τις επόμενες μέρες να κατορθώσω να την κάνω και μάλιστα σύμφωνα με τις κατατοπιστικές οδηγίες που μας δίνεις!Τι όμορφα είναι ,ειδικά τον χειμώνα, να φέρνεις στα χείλη σου την άνοιξη!!!Την μυρωδάτη,την άλικη ,την πεντανόστιμη γεύση του ανοιξιάτικου φρούτου και να την κλείνεις σε γλυκά και αφράτες ζεστές φέτες ψωμιού!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Ελένη μου!Σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά!
Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΜάλλον θα πρέπει να βιαστείς, γιατί τελειώνει ο Μάιος! Πρέπει να προλάβεις να φυλακίσεις το χρώμα και το άρωμα της άνοιξης στα βαζάκια σου! Είναι μια μαρμελάδα υπέροχη και ξεχωριστή.
Καλό σου απόγευμα, καλή μου φίλη!
Φιλιά πολλά
Τέλεια σου έγινε! Καλοφάγωτη. Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, Βαγγελιώ μου, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Ωραία σου πέτυχε Ελένη μου! Τι χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τιπς απόλυτα κατατοπιστικά! Από την εποχή που άρχισα να φτιάχνω μόνη μου μαρμελάδες δεν μου αρέσουν πλέον οι αγοραστές έτοιμες!
Πολλά φιλάκια Ελένη μου!
Καλησπέρα, Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΌντως μου έγινε ωραία. Δεν έβαλα πολύ ζάχαρη και φοβόμουν το χρώμα της, επειδή την έβρασα περισσότερο, μην γίνει σκούρο. Κι εγώ αγοραστές πλέον δεν αγοράζω (σχεδόν) ποτέ.
Πολλά φιλάκια, καλή μου φίλη!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ.. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΩΣ ΦΡΟΥΤΟ ΚΑΙ ΩΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ..ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΥΡΩΔΑΤΗ!! ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΜΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΜΟΥ ΜΠΛΟΓΚΟΣΠΙΤΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ,ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ (ΛΟΓΩ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ) :) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία στο νέο σου blog, Δελφινάκι-Φραουλίτσα!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την επιλογή της συνταγής μου, με τιμά!
Για την αναδημοσίευση θα σου στείλω μήνυμα μέσω ΦΒ
Καλό απόγευμα
Ελένη μου σου έγινε καταπληκτική, φανταστικό χρώμα!Καλοφάγωτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Είναι η πιο νόστιμη μαρμελάδα φράουλα που έχω φτιάξει.Εκανα μικρη δοση για την δοκιμασω και ξετρελαθηκαμε ολοι οικογενειακως!!!Τελεια,τελεια και χωρις μπαχαρικα μονο με το αρωμα της φραουλας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες, Μαίρη!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή μου και χαίρομαι που σας άρεσε.
Μου αρέσει πολύ το άρωμα της φράουλας και δεν προσθέτω καθόλου μπαχαρικά, κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται. Το φρούτο αυτό είναι πολύ αρωματικό.
Όλες οι συνταγές που δημοσιεύω είναι δοκιμασμένες αεκετές φορές και έχουν επιτυχία.
Καλό σου βράδυ!
Ελενη μου...σου εγινε καταπληκτικη!!!!!Χαιρομαι....τοσο πολυ ...που σου αρεσαν οι φραουλιτσες...!!!!! Να εισαι παντα καλά!!!!!!!!Από....Αγγελικα Αμαλιαδα...με αγαπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή