Δεν γίνεται Ρουμελιώτικο Πάσχα χωρίς ψητό αρνί ή κατσίκι! Παλιότερα σε μια
ψησταριά-λάκκο τη λένε στα χωριά της Λοκρίδας, διατηρώντας την ονομασία από την
εποχή των Κλεφτών και Αρματολών- ψήνονταν, χωρίς υπερβολή, δώδεκα αρνιά ή και
περισσότερα! Ήταν ευκαιρία οι συγγενείς και οι γείτονες και αναθερμάνουν τις σχέσεις,
να μοιραστούν το ίδιο τραπέζι και τη χαρά της Ανάστασης!
Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Η μόνη συνήθεια που παραμένει σταθερή είναι το ψητό
αρνί, με το συμβολισμό της θυσίας του.
Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και ώρες για να ψηθεί αλλά η αναμονή αμείβεται
από τη μοναδική νοστιμιά του!
Πρέπει όμως η οικογένεια να είναι πολυμελής και να τους αρέσει υπερβολικά
το κρέας για να καταναλωθεί ολόκληρο. Διαφορετικά, παραμένει στο ψυγείο μέρες πολλές και χάνει τη γεύση του,
εκτός αν ανακυκλωθεί και μαζί με άλλα υλικά αποτελέσει ένα διαφορετικό αλλά
νόστιμο πιάτο, όπως η εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα που σας προτείνω!
Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)
500γραμ. κρέας από Πασχαλινό αρνί ή κατσίκι, χωρίς λίπος ή πέτσα,
ψιλοκομμένο με μαχαίρι
1 πακέτο/400γραμ. Spaghetti
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στην πρέσα
2 μέτριες πιπεριές, πράσινη και κόκκινη, χωρίς τους σπόρους, χονδροκομμένες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά κέτσαπ
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
½ κουταλάκι ξηρό δυόσμο ή θυμάρι, τριμμένο
Αλάτι & πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Οδηγίες
Καθαρίζουμε το Πασχαλινό κρέας από τα λίπη και τις πέτσες και το
ψιλοκόβουμε επάνω στο ξύλο κοπής, με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,
μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν.
Εν συνεχεία προσθέτουμε τα ντοματάκια, χονδροκομμένα, τον πελτέ και την κέτσαπ,
για να γλυκάνει και να νοστιμίσει περισσότερο η σάλτσα.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα με μια ξύλινη κουτάλα και, μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε
το δυόσμο ή το θυμάρι, το ψιλοκομμένο κρέας και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η
σάλτσα αρκετά. Πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με το πόσο πικάντικο είναι το κρέας.
Τα σερβίρουμε ζεστά μέσα σε μια βαθουλή μακαρονιέρα ή σε ατομικές μερίδες.
Πασπαλίζουμε
με αρκετό τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φαντάζομαι νοστιμιά που θα παίρνουν τα μακαρόνια από αυτήν την υπέροχη σάλτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε το αρνάκι που μας περίσσεψε Ελένη μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Καλησπέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΜε το σκεπτικό της αξιοποίησης του Πασχαλινού ψητού έγινε αυτή η νοστιμότατη μακαρονάδα!
Την απολαύσαμε όλοι!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Τι ωραία ιδέα για ανακύκλωση του αρνιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο νόστιμο θα είναι παρέα με τα μακαρονάκια σε μια τόσο ωραία σάλτσα!
Φιλιά πολλά Ελενάκι!
Ευχαριστώ σε, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΑυτή η σαλτσούλα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κρέας που μας έχει περισσεύσει. Το ανακυκλώνουμε και δεν πάει χαμένο.
Επιπλέον γίνεται πανεύκολα και είναι νοστιμότατη!
Φιλάκια πολλά
Καταπληκτική ιδέα αγαπητή Ελένη η μεταπασχαλινή σου μακαρονάδα!τέτοιες προτασεις για νόστιμα μεταπασχαλινά γευματα είναι αξιοποιήσιμα και αξίζουν συγχαρητήρια!είναι η πρώτη πρόταση που έφτασε σήμερα στο μπλόγκ μου και καταγράφηκε αμέσως!χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες kate! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΧρειάζονται κι αυτές οι προτάσεις, γιατί είναι νόστιμες και πολύ οικονομικές.
Επίσης είναι και πολύ δημιουργικές.
Καλό σου βράδυ
Με τετοια μακαροναδα τυφλα να εχει το σουβλιστο αρνι!!!!! Πραγματικη κολαση. Ωραια προταση ανακυκλωσης που δεν ειχα σκεφθει μεχρι σημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου! Αξίζει να τη δοκιμάσεις και με άλλο κρέας που σου έχει περισσεύσει, όχι κατ' ανάγκη Πασχαλινό.
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά, Χρυσαυγή μου!
Ωραία ιδέα η σάλτσα με το αρνάκι,έτσι δεν παει χαμένο τίποτα.Το έθιμο του λάκκου Ελένη μου τουλάχιστον στο χωριό μας τώρα που έχουν φύγει οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κοντεύει να χαθεί,πάντως θυμάμαι που έκαναν διαγωνισμό για το μεγαλύτερο σφαχτό αλλά και ποια νοικοκυρά έφτιαξε την ωραιότερη πιτα.
Καλησπέρα, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΔυστυχώς πολλά έθιμα χάνονται που είχαν, εκτός από λαογραφική, και μεγάλη κοινωνική αξία!
Εμείς, όσο μπορούμε, ας τα κρατήσουμε, αξίζει!
Φιλάκια πολλά
Ως λάτρης της τροφοανακύκλωσης, δηλώνω ότι η μακαρονάδα αυτή είναι όχι μόνο πεντανόστιμη αλλά και πολύ έξυπνη λύση για να μην πετάμε τίποτα. Ένα μέρος κι από το δικό μας αρνί έγινε σαλτσούλα για ζυμαρικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου, Αναστασία, ότι πρέπει πολύ να μας ενδιαφέρουν οι οικονομικές και έξυπνες λύσεις! Χαίρομαι που κι εσύ αξιοποίησες το αρνάκι με τον νοστιμότερο τρόπο. Εύγε!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Φιλάκια πολλά
Νόστιμη μακαρονάδα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!
Χρόνια πολλά, Στέλλα μου!
ΔιαγραφήΤώρα λέω ότι και η ανακύκλωση δίνει νόστιμα πιάτα!
Φιλιά
Μετά Πασχαλινή με τα όλα της Ελένη μου, η μακαρονάδα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά αυτή η αξιοποίηση των κρεατικών, αλλά και των αυγών, των τσουρεκιών και άλλων εορταστικών μεζέδων και εδεσμάτων εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει, για να μην σου πω, ότι οι συνταγές αυτές μου αρέσουν σαφώς περισσότερες από αυτές που μας έδωσαν στην ουσία την "πρώτη" ύλη για την μετάλλαξη.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Nα υποθέσω ότι Πάσχα κάνατε στα πάτρια, ή όχι;
Μετα-Πασχαλινή, Πηνελόπη μου, αλλά νόστιμη!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που κι εσύ είσαι υπέρ της "δημιουργικής αξιοποίησης" όσων εορταστικών απέμειναν.
Νομίζω ότι αυτοί οι πειραματισμοί είναι πολύ δημιουργικοί!
Όσο για Πάσχα στα πάτρια του χρόνου με το καλό!
Φιλάκια πολλά σε όλους σας
Ελένη μου, ακριβώς στο πνεύμα της εποχής, η ανακύκλωση, από τις πιο νόστιμες και λαχταριστές ιδέες για μετά το Πάσχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Καλώς ήλθες, Γιώτα!
ΔιαγραφήΌντως η ανακύκλωση είναι δημιουργική και αξιοποιεί πλήρως, ό τι μας έχει απομείνει.
Καλό είναι ποτέ να μην πετάμε κάτι χρήσιμο.
Φιλάκια