Μια πανεύκολη, πολύχρωμη, χαρούμενη και γευστικότατη σαλάτα ή ένα καλοδεχούμενο ορεκτικό για μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση! Στολίδι για το τραπέζι μας όλες τις εποχές!
Οι πιπεριές ταιριάζουν εξαιρετικά με το σκόρδο, το ελαιόλαδο μετριάζει τη οξύτητα του ξυδιού και το Σούμακ (Sumac) προσθέτει ανατολίτικη πινελιά.
Μπορεί να συνοδεύσει ένα πιάτο με ποικιλία τυρών και ένα δροσερό κρασί της προτιμήσεώς μας ή ένα ζουμερό ψητό φιλέτο ενός φρέσκου ψαριού, ακόμα και μια ροδοψημένη μπριζόλα! Δεν κάνει διακρίσεις , μόνο “απαιτεί” αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού! Μην το παραλείψουμε!
Ό τι περισσεύσει θα μπει στο σάντουιτς ή θα προστεθεί στο κολατσιό της επόμενης ημέρας. Δεν συμφωνείτε;
4 κόκκινες πιπεριές
3 κίτρινες πιπεριές
2 πορτοκαλί πιπεριές
1 μικρή καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)
Βινεγκρέτ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι Σούμακ (προαιρετικά)
Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Με ένα κοφτερό μαχαιράκια τις τρυπάμε σε 4-5 σημεία.
Στρώνουμε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τις πιπεριές ολόκληρες, αφού τις αλείψουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
Τις ψήνετε στο γκριλ και τις γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να μαυρίσει η φλοίδα τους.
Όταν ψηθούν, τις βγάζουμε και ζεστές, όπως είναι, τις κλείνουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα, μέχρι να γίνουν χλιαρές.
Μετά αφαιρούμε τη φλοίδα τους κάτω από τρεχούμενο νερό, κόβουμε τα κοτσάνια, καθαρίζουμε και πετάμε τα σπόρια. Τις κόβουμε κατά μήκος, σε λωρίδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε τη φλοίδα και τους σπόρους από την καυτερή πιπεριά και την ψιλοκόβουμε χωριστά.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το λιωμένο σκόρδο, την ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, το Σούμακ, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι να αναμειχθούν.
Βάζουμε τις πιπεριές σε μια πιατέλα, προσθέτετε την κάπαρη και τις περιχύνετε με τη βινεγκρέτ.
Οι πιπεριές ταιριάζουν εξαιρετικά με το σκόρδο, το ελαιόλαδο μετριάζει τη οξύτητα του ξυδιού και το Σούμακ (Sumac) προσθέτει ανατολίτικη πινελιά.
Μπορεί να συνοδεύσει ένα πιάτο με ποικιλία τυρών και ένα δροσερό κρασί της προτιμήσεώς μας ή ένα ζουμερό ψητό φιλέτο ενός φρέσκου ψαριού, ακόμα και μια ροδοψημένη μπριζόλα! Δεν κάνει διακρίσεις , μόνο “απαιτεί” αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού! Μην το παραλείψουμε!
Ό τι περισσεύσει θα μπει στο σάντουιτς ή θα προστεθεί στο κολατσιό της επόμενης ημέρας. Δεν συμφωνείτε;
Τα Yλικά
3 κίτρινες πιπεριές
2 πορτοκαλί πιπεριές
1 μικρή καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)
Βινεγκρέτ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι Σούμακ (προαιρετικά)
5-6 ελιές Καλαμών
Μερικά φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου
Οδηγίες
Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Με ένα κοφτερό μαχαιράκια τις τρυπάμε σε 4-5 σημεία.
Τις ψήνετε στο γκριλ και τις γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να μαυρίσει η φλοίδα τους.
Όταν ψηθούν, τις βγάζουμε και ζεστές, όπως είναι, τις κλείνουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα, μέχρι να γίνουν χλιαρές.
Μετά αφαιρούμε τη φλοίδα τους κάτω από τρεχούμενο νερό, κόβουμε τα κοτσάνια, καθαρίζουμε και πετάμε τα σπόρια. Τις κόβουμε κατά μήκος, σε λωρίδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε τη φλοίδα και τους σπόρους από την καυτερή πιπεριά και την ψιλοκόβουμε χωριστά.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το λιωμένο σκόρδο, την ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, το Σούμακ, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι να αναμειχθούν.
Βάζουμε τις πιπεριές σε μια πιατέλα, προσθέτετε την κάπαρη και τις περιχύνετε με τη βινεγκρέτ.
Το Sumac
Διακοσμούμε τη σαλάτα με φύλλα βασιλικού ή δυόσμου και ελιές Καλαμών. Τη σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε.
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα που θα αξιοποιήσω το σουμάκ που περιμένει στο βαζάκι μου!!
Καλησπέρα Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΜην αφήσεις το σούμακ να λήξει, να το χρησιμοποιήσεις σε όλες τις πράσινες σαλάτες. Ταιριάζει φανταστικά, δοκίμασε!
Πόσο μ΄αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω Ελένη μου, είναι τρέλα και μ΄αρέσουν οι πιπεριές!
Τα χρώματα, οι γεύσεις, τα αρώματα αυτού του ορεκτικού.
Εξαιρετικό το πιάτο σου.
Πολλά, ανοιξιάτικα (επιτέλους) φιλιά.
Ζ.
Καλησπέρα Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, το εκτιμώ πολύ!
Το καλό με αυτή την εύκολη αλλά νόστιμη σαλάτα είναι ότι στέκεται και μόνη της αλλά ταιριάζει με πολλά άλλα πιάτα. Είναι και τα χρώματα που την κάνουν ελκυστική.
Φιλιά και πολλές βόλτες ανοιξιάτικες!
Ελενάκι τόσο εύκολη αλλά τόσο γευστική και με υπέροχα χρώματα, για να μας προκαλεί και οπτικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι ψητές πιπεριές δένουν τόσο όμορφα με τα υπόλοιπα υλικά που έβαλες και κυρίως με το σκορδάκι!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Πράγματι, Έλενά μου, εύκολη αλλά πολύ γευστική η σαλάτα! Και σαν ορεκτική είναι πάρα πολύ καλή αλλά και σαν συνοδευτικό εξαιρετική.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Καλησπέρα!! Χρώματα κι αρώματα υπέροχα!!!!! Γεια στα χέρια σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Κική μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, πάντα με τον καλό λόγο!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Σιγά μην δεν συμφωνήσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις μπόλικες φέτες ψωμιού θα προσπαθήσουμε να δείξου, ένα κάποιο "σθένος" αλλά τελικά την συμφωνία θα την κλείσουμε!
Καλό ΣΚ Ελένη μας.
Καλή μου Πηνελόπη, το είπα αυτό γιατί η σαλτσούλα τους είναι εξαιρετικά νόστιμη και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη! Δεν θέλει ντροπές!
ΔιαγραφήΤώρα για το σθένος, τι να πω, με την πρώτη ή την τελευταία μπουκιά έρχεται;;;
Να έχεις ένα υπέροχο ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, μαζί με την παρέα σου!
Γεια σου Helen μου έχω μεγάλη αδυναμία στις πιπεριές πολύ μου αρέσει η πρόταση σου! Το σουμακ το είχα αγοράσει και εγώ απο το Μπαχρέιν (Δουλευε ο άντρας μου εκεί 1 χρόνο) αλλά όταν έφυγα για Καναδά το άφησα στην μητέρα μου και τώρα όλο με ρώτάει που να το βάλει χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια καλό ΣΚ!
Καλημέρα, Έρη!
ΔιαγραφήΔοκίμασε τις πιπεριές που σου αρέσουν, έτσι ψητές. Έχουν άλλη γεύση!
Κρίμα που δεν έχεις σούμακ, θα μπορούσες να το βάλεις σε όλες τις πράσινες σαλάτες, ταιριάζει υπέροχα.
Τι καλά που γνωρίζεις λίγο την περιοχή!
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!
Πανέμορφη, πολύχρωμη και γευστικότατη πρόταση Ελένη μου! Ευκαιρία να δοκιμάσω το σουμάκ! Φιλάκια, καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΝα τη δοκιμάσεις, θα σου αρέσει!
Σε ευχαριστώ πολύ και για το πολύ όμορφο βραβείο, θα το δημοσιεύσω στην επόμενη ανάρτηση, γιατί η σημερινή ήταν αρκετά μεγάλη!
Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!
ΟΜΟΡΦΗ ΟΠΤΙΚΑ...ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!ΦΙΛΙΑ!!!
Άγγελέ μου, δεν είναι μόνο όμορφη οπτικά αλλά και πολύ νόστιμη!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τη, είναι πανεύκολη.
Φιλιά, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Καλησπέρα και καλό μήνα Helen μου!!!Φανταστικά χρώματα, σίγουρα και απο γεύση όμως φαντάζομαι ότι σκίζει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΌταν τη δοκιμάσεις, περιμένω τα σχόλιά σου!
Φιλιά, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!