Τo Biryani είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ινδία. Είναι ένα πιάτο με βάση το ρύζι, συνήθως το Basmati, λαχανικά ή κρέας ή θαλασσινά και αρωματικά μπαχαρικά. Λένε ότι το έφεραν στην Ινδία οι Μογγόλοι αυτοκράτορες. Σε μικρό χρονικό διάστημα το πιάτο αφομοιώθηκε από την τοπική μαγειρική παράδοση και σήμερα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του κατά περιοχές.
Τα Υλικά
2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
1 πράσινη και μία κίτρινη πιπεριά κομμένες φέτες
2 μικρές καυτερές πιπεριές, χωρίς τους σπόρους
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γάλα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 κουταλιά σκόρδο, τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι σκόνη κύμινο
1 κουταλάκι σκόνη κόλιανδρο
½ κουταλάκι turmeric
1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Garam Masala
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές κουκουνάρι, καβουρντισμένο
Μουλιάζουμε το saffron μέσα στο ζεστό γάλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και τα μπαχαρικά (για το ρύζι) και το αφήνουμε να βράσει, μέχρις ότου μαλακώσει αλλά να μην παραβράσει (περίπου επτά λεπτά). Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το σουρώνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι πιέζοντας λίγο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 15-20 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά.
Μετά προσεκτικά το αναποδογυρίζουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα. Γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και καβουρντισμένο κουκουνάρι.
Απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό, νόστιμο και αρωματικό εξωτικό πιάτο!
Σημείωση
Με το ζωμό από τις γαρίδες που μας περισσεύει φτιάχνουμε μια υπέροχη γαριδόσουπα. Η συνταγή εδώ.
Το ρύζι Basmati αρωματίζεται με Saffron (Κρόκο) και στα σπίτια σερβίρεται επιμελημένα σε στρώσεις. Αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος συναντάται σε πολλές Ασιατικές κουζίνες, ειδικά στην Αραβική και την Περσική. Διαφέρει βέβαια το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα και κάποια διαφορετικά υλικά προστίθενται στις παραδοσιακές, τοπικές συνταγές που τις κάνουν να ξεχωρίζουν: πχ. στην Αραβική κουζίνα χρησιμοποιούνται πολλοί ξηροί καρποί, ενώ στην Περσική πολλά λαχανικά.
Η συνταγή που σας δίνω είναι αυθεντική, σπιτική αλλά σε λίγο πιο ήπια εκδοχή, απ’ ό,τι συνηθίζεται στην Ινδία! Ίσως φανεί λίγο περίπλοκη η διαδικασία, αλλά, πιστέψτε με, το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!
Τα Υλικά
800γρ. μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα φέτες2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
1 πράσινη και μία κίτρινη πιπεριά κομμένες φέτες
2 μικρές καυτερές πιπεριές, χωρίς τους σπόρους
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γάλα
Αλάτι και πιπέρι
Για τη μαρινάτα
½ φλιτζάνι γιαούρτι1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 κουταλιά σκόρδο, τριμμένο
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι σκόνη κύμινο
1 κουταλάκι σκόνη κόλιανδρο
½ κουταλάκι turmeric
1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Garam Masala
Λίγο αλάτι
4 φλιτζάνια ρύζι Basmati
6 κομμάτια κάρδαμο, 3 γαρίφαλα, 2 φύλλα δάφνης, 5 φύλλα κάρυ και 1 ξυλάκι κανέλα (για το ρύζι)2 κουταλιές φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές κουκουνάρι, καβουρντισμένο
Ο δ η γ ί ε ς
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά της μαρινάτας και τα προσθέτουμε στις γαρίδες μαζί με το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων, καλά πλυμένα, σε μια κατσαρόλα, με δύο φύλλα δάφνης και ένα κρεμμύδι ολόκληρο, προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει, αλατίζουμε και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε, κρατάμε το ζωμό και πετάμε τα υπόλοιπα. (Καλό θα είναι να έχουμε 2 φλιτζάνια ζωμό).
Ξεπλένουμε το ρύζι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το καλύπτουμε με αρκετό κρύο νερό και το μουλιάζουμε για 20 λεπτά.Μουλιάζουμε το saffron μέσα στο ζεστό γάλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το ρύζι πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και τα μπαχαρικά (για το ρύζι) και το αφήνουμε να βράσει, μέχρις ότου μαλακώσει αλλά να μην παραβράσει (περίπου επτά λεπτά). Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το σουρώνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα chilies, τον πελτέ και τις ντομάτες, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε να σοταριστούν κι αυτές.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζωμό, λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά, έως ότου πήξει η σάλτσα αλλά να καλύπτει τις γαρίδες. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό).
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο βαθύ σκεύος (πχ. για σουφλέ) και το λαδώνουμε εσωτερικά. Στρώνουμε το ⅓ του ρυζιού, ραντίζουμε με το μισό γάλα με saffron και καλύπτουμε με τις μισές γαρίδες και τη σάλτσα τους. Συνεχίζουμε με άλλο ⅓ ρύζι, το saffron και τις υπόλοιπες γαρίδες.
Τελειώνουμε με το υπόλοιπο ρύζι. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι πιέζοντας λίγο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 15-20 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά.
Μετά προσεκτικά το αναποδογυρίζουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα. Γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και καβουρντισμένο κουκουνάρι.
Απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό, νόστιμο και αρωματικό εξωτικό πιάτο!
Καλημέρα Ελένη μου!Ιδιαίτερη συνταγή και πολύ ενδιαφέρουσα!Μου αρέσει που μας ταξιδεύεις συνεχώς...Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, καλή μου Ελένη!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ. Αν σας αρέσουν όλα τα ταξίδια που κατα καιρούς σας παρουσιάζω, πραγματικά και γευστικά, τότε "Τα ταξίδια μου" έχουν πετύχει το στόχο τους! Χαίρομαι πολύ γι' αυτό.
Φιλάκια, να έχεις μια υπέροχη Κυριακή!
Μα πόσα αρώματα έχει αυτό το πιάτο Ελένη μου! Είμαι ειλικρινά πολύ περίεργη να δοκιμάσω πώς συνδυάζονται τελικά! Υποθέτω ότι εγώ που δεν τρώω γαρίδες μπορώ να το φτιάξω με κάτι άλλο, πχ κοτόπουλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!
Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΕίναι καθαρά ανατολίτικο πιάτο, νόστιμο και αρωματικό!
Και βέβαια μπορείς να το μαγειρεύσεις με κοτόπουλο και με αρνί, το λέω και στην εισαγωγή. Οι γαρίδες παρουσιάζονται κατά προτεραιότητα λόγω νηστείας!
Να το τολμήσεις και να μην φοβηθείς τα μπαχαρικά, διότι το ρύζι είναι σκέτο και τα καλύπτει. Αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με τα εξωτικά, να το συνοδεύσετε με γιαούρτι, το σερβίρουν και οι Ινδοί, διότι ταιριάζει απόλυτα!
Περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια, καλή Κυριακή!
Καλημέρα Ελένη μου,όντως είναι λίγο περίπλοκη αλλά δε βαριέσε φτάνει που έχει γαρίδες(εξάρτηση έχω),θα μελετήσω καλά την συνταγή και σίγουρα θα την φτιάξω ίσως χρειαστεί να παραλυψω κάποια μπαχαρικά ή τις καφτερές πιπεριές αλλά κάτι άλλο θα βάλω.Φιλιά να είσαι καλά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΜοιάζει λίγο περίπλοκο αλλά δεν είναι. Εγώ σας το έδωσα πολύ αναλυτικά, όλα τα στάδια. Καλά λες να το μελετήσεις και να το δοκιμάσεις. Είναι νόστιμο και έχει ωραία εμφάνιση, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Τα μπαχαρικά να τα βάλεις, δεν καίνε και να παραλήψεις τις καφτερές πιπεριές.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Καλημέρα Ελένη, πολύ ιδιαίτερο πιάτο μ΄αρέσει πολύ η πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορία, τις γαρίδες τις προσθέτεις μαζί με τη μαρινάδα τους;;
Καλή Κυριακή.
Καλησπέρα Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΕίναι ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα, πολύ γευστικό.
Τις γαρίδες τις βάζεις με τη μαρινάτα τους, διαφορετικά χάνεις τα αρώματα.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.
Μα τι τέλειο που ειναι Ελένη μου, γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Έρη!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά. Δεν είναι δύσκολο, να το δοκιμάσεις που σου αρέσει και η ανατολίτικη κουζίνα.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.
Ena apo ta agapimena mou fagita!!!bravo! Tha to ftiakso!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Peps!
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις, αφού σου αρέσει.
Καλό σου βράδυ!
Ελενάκι όταν είδα την φωτό σου, την βρήκα άκρως εντυπωσιακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγάκι όντως λίγο πολύπλοκο, αλλά μας τα εξηγείς όλα τόσο αναλυτικά, που δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα!
Τα μπαχαρικά τα έχω όλα, ας είναι καλά ένα καινούριο μπαχαράδικο που άνοιξε κοντά στην δουλειά του άντρα μου και φέρνει τα πάντα!
Σε φιλώ, καλό απόγευμα!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι!
ΔιαγραφήΌντως σας το έδωσα αναλυτικά αλλά και για όποια ερώτηση, εδώ είμαι εγώ.
Θα εξηγήσω ακόμα περισσότερο, δεν είναι πρόβλημα.
Αφού ΄΄εχεις τα μπαχαρικά, να το δοκιμάσεις, μια και στο αγόρι σου αρέσουν τα ανατολίτικα πιάτα.
Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!
Καλησπέρα Ελενίτσα μου!!! Πάλι μας ταξιδεύεις υπέροχα!!!! Αν κι έχει κάποια διαδικασία το φαγάκι πρέπει να είναι πολύ ωραίο!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κική μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριατώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε το γευστικό ταξιδάκι!
Καλό σου βράδυ, φιλάκια!
Τι να σου πω Ελένη μου καλή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω όλα τα μπαχαρικά και την Παρασκευή αγόρασα και ικανοποιητική ποσότητα από γαριδούλες.
Δεν μένει παρά να "σηκώσω" μανίκια και να προχωρήσω στην παρασκευή του!
Καλημέρα, καλή μου Πηνελόπη!
ΔιαγραφήΑφού έχεις όλα τα μπαχαρικά, δε μένει παρά να δοκιμάσεις το φαγάκι.
Το κάνεις τόσο πικάντικο, όσο η παρέα σου το επιτρέπει! Εξάλλου το ρυζάκι καλύπτει την όπιο υπερβολή σε μπαχαρικό.
Περιμένω εντυπώσεις.
Φιλιά.
Καλησπερα! Γαριδουλες, αρωματικο ρυζακι και υπεροχα μπαχαρικα. Οντως ακουγεται μπελαλιδικο, αλλα πιστευω οτι τελικα αξιζει τον κοπο! Θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη mm!
ΔιαγραφήΜην τη φοβάσαι, να τη δοκιμάσεις τη συνταγή. Η προετοιμασία θέλει λίγο χρόν.
Το αποτέλεσμα θα δεις ότι είναι εντυπωσιακό!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη, νε είσαι καλά!
πολύ μακρινα μας πήγες απόψε Ελενάκι αλλα το απολαύσαμε το ταξίδι σου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήιδιαιτερα ωραιο το πιάτο σου!!!!!!
Καλο σου βραδυ!
Καλησπέρα, Τζένη μου!
ΔιαγραφήΑν απολαμβάνετε τα γευστικά μου ταξίδια, είναι χαρά για μένα!
Κάνω ό τι μπορώ για να σας κάνω να ονειρευτείτε και να ξεφύγετε για λίγο από την πραγματικότητα! Τα αρώματα της Ανατολής έχουν μεγάλη δύναμη!
Καλό σου βράδυ!
kalispera tora to eida to fagito...einai entiposiako an kai to exo kanei kai nomizo oti einai eukolo....filakiaaaaaaaaaa
ΑπάντησηΔιαγραφή