Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Φανουρόπιτα, Παραδοσιακή και Μυρωδάτη

Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη Φανουρόπιτα. 

Η παρασκευή της ήταν μια τελετουργία! Πάντοτε έβαζε τα υλικά με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά. 
Όσο ετοίμαζε την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας μας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!





Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους, ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.



Άρα η φανουρόπιτα δεν είναι ένα απλό κέικ αλλά ένα γλύκισμα τελετουργικό. Να αποφασίσετε κι εσείς φέτος να φτιάξετε, κι εγώ να σας ευχηθώ αυτή η συνταγή να σας «φανερώσει» αρώματα και γεύσεις Παράδοσης και πολλή ευτυχία και χαρά στη ζωή σας!





Τ α  Υ λ ι κ ά

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο καλής ποιότητος
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα
½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζανιού ξανθές σταφίδες
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα

Ο δ η γ ί ε ς

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη σόδα, τα γαρίφαλα και την κανέλλα. Χτυπάμε καλά με το μίξερ ή το σύρμα αυγών το λάδι, τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι χυμό, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.











Προσθέτουμε το μείγμα του λαδιού στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, από την περιφέρεια προς το κέντρο, χωρίς να ζυμώνουμε και να γίνει η ζύμη μας ένας παχύς χυλός.













Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και φροντίζουμε να σκορπίσουν μέσα στο μείγμα. Τότε προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.









Λαδώνουμε ή στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι ή μια φόρμα διαμέτρου 20 εκατ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

















Ισιώνουμε την επιφάνεια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 45΄ έως μία ώρα.







Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά ξεφορμάρουμε.


Η Φανουρόπιτα πρώτα ευλογείται από τον ιερέα και μετά κόβεται και μοιράζεται!
Να έχετε υγεία και την ευλογία του Αγίου!




Σημείωση


Τη συνταγή αυτή την αφιερώνω στις φίλες μου Θεώνη και Μάγδα για να θυμηθούν πόσες μυρωδάτες φανουρόπιτες πήγαμε «υπέρ υγείας» πρωινά Σαββάτου στην Παναγία τη Γρηγορούσα, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Επίσης πόσες φορές, μετά την ευλογία, απολαύσαμε το πρωινό καφεδάκι μας σε αυτή την όμορφη περιοχή, που την αγαπώ πολύ, γιατί με ηρεμεί και με κάνει να ξεχνώ ότι είναι κομμάτι μιας μεγαλούπολης.
Αξέχαστα πρωινά με καλή παρέα κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης.


19 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη και η Χάρη του Αγίου Φανουρίου μαζί σας.
    Εγώ φτιάχνω τη φανουρόπιτα με μαι συνταγή από τον τσελεμεντέ της Χρ. Παραδείση εδώ και πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω.
    Ελπίζω να μπορέσω και φέτος.
    Καλά να περνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα έθιμα και τα ήθη είναι αυτά που μας "κρατούν" καλά μέσα στην αγκαλιά της μνήμης!
    Και του χρόνου Ελένη.
    Εύχομαι δε, γρήγορα να απολαύσεις ξανά αυτήν την βόλτα που τελικά έχει μεγάλη αξία για πολλούς από τους κατοίκους της Αθήνας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Ξανθή μου, ο Άγιος να προστατεύει εσένα και την οικογένειά σου. Καλά κάνεις και δεν αλλάζεις τη δοκιμασμένη συνταγή σου. Σου εύχομαι να έχεις υγεία και να φτιάξεις κι εφέτος. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Πηνελόπη μου. Να φτιάξεις κι εσύ φέτος φανουρόπιτα υπέρ υγείας, αγαθό που όλοι ευχόμαστε να έχουμε. Δυστυχώς θα αργήσω πολύ να δω τις φίλες μου και να απολαύσω μια τέτοια βόλτα, γιατί είμαι στο Εξωτερικό. Υπομονή! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελένη αν θέλεις περνάς από τη σελίδα μας έχει κάτι για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανθή μου, ευχαριστώ πολύ για το όμορφο βραβείο!
    Καλές διακοπές να έχεις και να περάσεις υπέροχα. Περιμένουμε να μας φέρεις πολλές καινούργιες προτάσεις και νόστιμες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.Πολύ ωραία η φανουρόπιτά σου και του χρόνου να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα, Κική μου, σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι και σ' εσένα υγεία και την ευλογία του Αγίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φετος θα κανω την δικη σου συνταγη στον Αγιο . Ευχομαι να μας φανερωσει ολες τις ευχεςμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες!
      Και βέβαια να τη φτιάξεις. Είναι εύκολη και έχει πάντα επιτυχία. Με υγεία και την προστασία του Αγίου να την φτιάξεις και του χρόνου.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  10. Ξανθή καλημέρα,είμαι η Μαρία από το μπλογκ xrysomelisses.blogspot.gr.
    Μπες να δεις τι κάνουμε κι εμείς!.
    Καταπληκτική η φανουρόπιτα,έτσι την κάνω κι εγώ μόνο που βάζω λευκή ζάχαρη.
    Θα δοκιμάσω όμως και με τηνκαστανή.
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαρία, κι εγώ είμαι η Ελένη!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Και βέβαια θα περάσω κι από το δικό σας blog!

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Είναι στο φούρνο και μοσχομυρίζει! :) Ας ελπίσουμε ότι θα βγει και νόστιμη και αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τη δράση της! :0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ, Ζωή, που προτίμησες τη συνταγή μου αλλά και για την ενημέρωση.
      Θα είναι σίγουρα πολύ νόστιμη και εύχομαι με το καλό να μοιράσεις τη φανουρόπιτα και να σου φέρει καλή υγεία και χαρά,
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Την φτιάχνω τώρα Ελένη μου .Σ' ευχαριστώ πολύ .Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν τα καρύδια .Έβαλα 1 φλυτζάνι .Άφησα την δική μου συνταγή για να δοκιμάσω την δική σου .Να μας προστατεύει ο Άγιος όλους και να μας δίνει υγεία .Βοήθεια σε όλους.Και του χρόνου να είμαστε καλά να την ξαναφτιάξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω κάνει αυτή τη φανουρόπιτα πολλές φορές και πάντα είναι καταπληκτική. Ήθελα όμως να ρωτήσω εάν μπορώ να βάλω σπορελαιο αντί για ελαιόλαδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η καυτερή συνταγή μακράν. Να είμαστε όλοι κι όλες καλά να την φτιάχνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή