Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου (η εορτή είναι στις 27 Αυγούστου) η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει το παραδοσιακό νηστίσιμο και μυρωδάτο κέικ/πίτα, τη Φανουρόπιτα.
Η παρασκευή της ήταν μια τελετουργία! Πάντοτε έβαζε τα υλικά με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά πρόσθετε τα υγρά.
Όσο ετοίμαζε την πίτα " μελετούμε" αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο. Γιατί ο Άγιος μπορεί να βρει και να φανερώσει ό τι έχασε ο καθένας μας, έτσι υπόσχεται το όνομά του! Φανούριος = φαίνω, φανερώνω!
Το απόγευμα πήγαινε την πίτα μαζί με τις άλλες γυναίκες στον εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι, λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας, για να την ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους, ως ευλογία, για να συγχωρέσουν τη μητέρα του Αγίου που η παράδοση τη θέλει σκληρή και άπονη.
Άρα η φανουρόπιτα δεν είναι ένα απλό κέικ αλλά ένα γλύκισμα τελετουργικό. Να αποφασίσετε κι εσείς φέτος να φτιάξετε, κι εγώ να σας ευχηθώ αυτή η συνταγή να σας «φανερώσει» αρώματα και γεύσεις Παράδοσης και πολλή ευτυχία και χαρά στη ζωή σας!
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο καλής ποιότητος
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα
½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζανιού ξανθές σταφίδες
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
Ο δ η γ ί ε ς
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη σόδα, τα γαρίφαλα και την κανέλλα. Χτυπάμε καλά με το μίξερ ή το σύρμα αυγών το λάδι, τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι χυμό, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Να έχετε υγεία και την ευλογία του Αγίου!
Σημείωση
Τη συνταγή αυτή την αφιερώνω στις φίλες μου Θεώνη και Μάγδα για να θυμηθούν πόσες μυρωδάτες φανουρόπιτες πήγαμε «υπέρ υγείας» πρωινά Σαββάτου στην Παναγία τη Γρηγορούσα, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Επίσης πόσες φορές, μετά την ευλογία, απολαύσαμε το πρωινό καφεδάκι μας σε αυτή την όμορφη περιοχή, που την αγαπώ πολύ, γιατί με ηρεμεί και με κάνει να ξεχνώ ότι είναι κομμάτι μιας μεγαλούπολης.
Αξέχαστα πρωινά με καλή παρέα κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης.
Καλημέρα Ελένη και η Χάρη του Αγίου Φανουρίου μαζί σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ φτιάχνω τη φανουρόπιτα με μαι συνταγή από τον τσελεμεντέ της Χρ. Παραδείση εδώ και πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω.
Ελπίζω να μπορέσω και φέτος.
Καλά να περνάτε.
Τα έθιμα και τα ήθη είναι αυτά που μας "κρατούν" καλά μέσα στην αγκαλιά της μνήμης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Ελένη.
Εύχομαι δε, γρήγορα να απολαύσεις ξανά αυτήν την βόλτα που τελικά έχει μεγάλη αξία για πολλούς από τους κατοίκους της Αθήνας μας.
Καλημέρα, Ξανθή μου, ο Άγιος να προστατεύει εσένα και την οικογένειά σου. Καλά κάνεις και δεν αλλάζεις τη δοκιμασμένη συνταγή σου. Σου εύχομαι να έχεις υγεία και να φτιάξεις κι εφέτος. Πολλά φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Πηνελόπη μου. Να φτιάξεις κι εσύ φέτος φανουρόπιτα υπέρ υγείας, αγαθό που όλοι ευχόμαστε να έχουμε. Δυστυχώς θα αργήσω πολύ να δω τις φίλες μου και να απολαύσω μια τέτοια βόλτα, γιατί είμαι στο Εξωτερικό. Υπομονή! Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη αν θέλεις περνάς από τη σελίδα μας έχει κάτι για σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, ευχαριστώ πολύ για το όμορφο βραβείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές διακοπές να έχεις και να περάσεις υπέροχα. Περιμένουμε να μας φέρεις πολλές καινούργιες προτάσεις και νόστιμες συνταγές.
Καλησπέρα.Πολύ ωραία η φανουρόπιτά σου και του χρόνου να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα, Κική μου, σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι και σ' εσένα υγεία και την ευλογία του Αγίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦετος θα κανω την δικη σου συνταγη στον Αγιο . Ευχομαι να μας φανερωσει ολες τις ευχεςμας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να τη φτιάξεις. Είναι εύκολη και έχει πάντα επιτυχία. Με υγεία και την προστασία του Αγίου να την φτιάξεις και του χρόνου.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Φιλιτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή καλημέρα,είμαι η Μαρία από το μπλογκ xrysomelisses.blogspot.gr.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπες να δεις τι κάνουμε κι εμείς!.
Καταπληκτική η φανουρόπιτα,έτσι την κάνω κι εγώ μόνο που βάζω λευκή ζάχαρη.
Θα δοκιμάσω όμως και με τηνκαστανή.
Μαρία
Καλημέρα, Μαρία, κι εγώ είμαι η Ελένη!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
Και βέβαια θα περάσω κι από το δικό σας blog!
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Είναι στο φούρνο και μοσχομυρίζει! :) Ας ελπίσουμε ότι θα βγει και νόστιμη και αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τη δράση της! :0)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ σε ευχαριστώ πολύ, Ζωή, που προτίμησες τη συνταγή μου αλλά και για την ενημέρωση.
ΔιαγραφήΘα είναι σίγουρα πολύ νόστιμη και εύχομαι με το καλό να μοιράσεις τη φανουρόπιτα και να σου φέρει καλή υγεία και χαρά,
Να είσαι καλά.
Την φτιάχνω τώρα Ελένη μου .Σ' ευχαριστώ πολύ .Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν τα καρύδια .Έβαλα 1 φλυτζάνι .Άφησα την δική μου συνταγή για να δοκιμάσω την δική σου .Να μας προστατεύει ο Άγιος όλους και να μας δίνει υγεία .Βοήθεια σε όλους.Και του χρόνου να είμαστε καλά να την ξαναφτιάξουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάνει αυτή τη φανουρόπιτα πολλές φορές και πάντα είναι καταπληκτική. Ήθελα όμως να ρωτήσω εάν μπορώ να βάλω σπορελαιο αντί για ελαιόλαδο
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καυτερή συνταγή μακράν. Να είμαστε όλοι κι όλες καλά να την φτιάχνουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερη, εννοουσα
ΑπάντησηΔιαγραφή