Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σαλάτα με ψητές πολύχρωμες Πιπεριές με Σκόρδο και Σούμακ

Μια πανεύκολη, πολύχρωμη, χαρούμενη και γευστικότατη σαλάτα ή ένα καλοδεχούμενο ορεκτικό  για μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση! Στολίδι για το τραπέζι μας όλες τις εποχές!
Οι πιπεριές ταιριάζουν εξαιρετικά με το σκόρδο, το ελαιόλαδο μετριάζει τη οξύτητα του ξυδιού και το Σούμακ (Sumac) προσθέτει ανατολίτικη πινελιά.
Μπορεί να συνοδεύσει ένα πιάτο με ποικιλία τυρών και ένα δροσερό κρασί της προτιμήσεώς μας ή ένα ζουμερό ψητό φιλέτο ενός φρέσκου ψαριού, ακόμα και μια ροδοψημένη μπριζόλα! Δεν κάνει διακρίσεις , μόνο “απαιτεί” αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού! Μην το παραλείψουμε!
Ό τι περισσεύσει θα μπει στο σάντουιτς ή θα προστεθεί στο κολατσιό της επόμενης ημέρας. Δεν συμφωνείτε;





Τα Yλικά

4 κόκκινες πιπεριές
3 κίτρινες πιπεριές
2 πορτοκαλί πιπεριές
1 μικρή καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά κάπαρη, πλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)

Βινεγκρέτ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι  Σούμακ (προαιρετικά)

5-6 ελιές Καλαμών
Μερικά φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου


Οδηγίες


Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Με ένα κοφτερό μαχαιράκια τις τρυπάμε  σε 4-5 σημεία.





Στρώνουμε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τις πιπεριές ολόκληρες, αφού τις αλείψουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.

Τις ψήνετε στο γκριλ και τις γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να μαυρίσει η φλοίδα τους.
Όταν ψηθούν, τις βγάζουμε και ζεστές, όπως είναι, τις κλείνουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα, μέχρι να γίνουν χλιαρές.
Μετά αφαιρούμε τη φλοίδα τους κάτω από τρεχούμενο νερό, κόβουμε τα κοτσάνια, καθαρίζουμε και πετάμε τα σπόρια. Τις κόβουμε κατά μήκος, σε λωρίδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε τη φλοίδα και τους σπόρους από την καυτερή πιπεριά και την ψιλοκόβουμε χωριστά.


Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το λιωμένο σκόρδο, την ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, το Σούμακ, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι να αναμειχθούν.
Βάζουμε τις πιπεριές σε μια πιατέλα, προσθέτετε την κάπαρη και τις περιχύνετε με τη βινεγκρέτ.

Το Sumac

Διακοσμούμε τη σαλάτα με φύλλα βασιλικού ή δυόσμου και ελιές Καλαμών. Τη σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε.

18 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Να που θα αξιοποιήσω το σουμάκ που περιμένει στο βαζάκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου!
      Μην αφήσεις το σούμακ να λήξει, να το χρησιμοποιήσεις σε όλες τις πράσινες σαλάτες. Ταιριάζει φανταστικά, δοκίμασε!

      Διαγραφή
  2. Πόσο μ΄αρέσει!
    Τι να σου πω Ελένη μου, είναι τρέλα και μ΄αρέσουν οι πιπεριές!
    Τα χρώματα, οι γεύσεις, τα αρώματα αυτού του ορεκτικού.
    Εξαιρετικό το πιάτο σου.

    Πολλά, ανοιξιάτικα (επιτέλους) φιλιά.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ζαμπία μου!
      Σε ευχαριστώ, το εκτιμώ πολύ!
      Το καλό με αυτή την εύκολη αλλά νόστιμη σαλάτα είναι ότι στέκεται και μόνη της αλλά ταιριάζει με πολλά άλλα πιάτα. Είναι και τα χρώματα που την κάνουν ελκυστική.

      Φιλιά και πολλές βόλτες ανοιξιάτικες!

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι τόσο εύκολη αλλά τόσο γευστική και με υπέροχα χρώματα, για να μας προκαλεί και οπτικά!!
    Και οι ψητές πιπεριές δένουν τόσο όμορφα με τα υπόλοιπα υλικά που έβαλες και κυρίως με το σκορδάκι!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Έλενά μου, εύκολη αλλά πολύ γευστική η σαλάτα! Και σαν ορεκτική είναι πάρα πολύ καλή αλλά και σαν συνοδευτικό εξαιρετική.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!! Χρώματα κι αρώματα υπέροχα!!!!! Γεια στα χέρια σου Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ, πάντα με τον καλό λόγο!
      Φιλιά, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Σιγά μην δεν συμφωνήσουμε;
    Με τις μπόλικες φέτες ψωμιού θα προσπαθήσουμε να δείξου, ένα κάποιο "σθένος" αλλά τελικά την συμφωνία θα την κλείσουμε!
    Καλό ΣΚ Ελένη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Πηνελόπη, το είπα αυτό γιατί η σαλτσούλα τους είναι εξαιρετικά νόστιμη και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη! Δεν θέλει ντροπές!
      Τώρα για το σθένος, τι να πω, με την πρώτη ή την τελευταία μπουκιά έρχεται;;;
      Να έχεις ένα υπέροχο ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, μαζί με την παρέα σου!

      Διαγραφή
  6. Γεια σου Helen μου έχω μεγάλη αδυναμία στις πιπεριές πολύ μου αρέσει η πρόταση σου! Το σουμακ το είχα αγοράσει και εγώ απο το Μπαχρέιν (Δουλευε ο άντρας μου εκεί 1 χρόνο) αλλά όταν έφυγα για Καναδά το άφησα στην μητέρα μου και τώρα όλο με ρώτάει που να το βάλει χαχα!
    Φιλάκια καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έρη!
      Δοκίμασε τις πιπεριές που σου αρέσουν, έτσι ψητές. Έχουν άλλη γεύση!
      Κρίμα που δεν έχεις σούμακ, θα μπορούσες να το βάλεις σε όλες τις πράσινες σαλάτες, ταιριάζει υπέροχα.
      Τι καλά που γνωρίζεις λίγο την περιοχή!
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Πανέμορφη, πολύχρωμη και γευστικότατη πρόταση Ελένη μου! Ευκαιρία να δοκιμάσω το σουμάκ! Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!
      Να τη δοκιμάσεις, θα σου αρέσει!
      Σε ευχαριστώ πολύ και για το πολύ όμορφο βραβείο, θα το δημοσιεύσω στην επόμενη ανάρτηση, γιατί η σημερινή ήταν αρκετά μεγάλη!
      Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. ΟΜΟΡΦΗ ΟΠΤΙΚΑ...ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγγελέ μου, δεν είναι μόνο όμορφη οπτικά αλλά και πολύ νόστιμη!
      Δοκίμασέ τη, είναι πανεύκολη.
      Φιλιά, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα και καλό μήνα Helen μου!!!Φανταστικά χρώματα, σίγουρα και απο γεύση όμως φαντάζομαι ότι σκίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Ελένη μου!
      Όταν τη δοκιμάσεις, περιμένω τα σχόλιά σου!
      Φιλιά, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή