Η νηστεία μας δίνει την ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, υιοθετώντας μια διατροφή περισσότερο υγιεινή αλλά και να θυμηθούμε ξεχασμένες γεύσεις και νόστιμες παραδοσιακές συνταγές. Αφού εκτιμήσουμε τη διατροφική τους αξία, να τις βάλουμε στο διαιτολόγιό μας και μετά το τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Μια παραδοσιακή συνταγή θα σας θυμίσω σήμερα, ένα πιάτο νηστίσιμο, νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο, με μια ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, τα καλαμάρια.
Τα καλαμάρια ανήκουν στα θαλασσινά, τα κεφαλόποδα, και είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελούν, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12 και είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου (100γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας).
Ας τα τιμήσουμε, λοιπόν, όπως τους αξίζει!
Τ α Υ λ ι κ ά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
12 κουταλάκια ρύζι Καρολίνα
100 ml. λευκό κρασί
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 φλιτζάνια (περίπου) ζωμός λαχανικών ή νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Οδοντογλυφίδες
Κρατάμε ένα-ένα με το αριστερό χέρι και με το δεξί τραβάμε και αφαιρούμε το κεφάλι, φροντίζοντας να παρασύρει και μέρος του εσωτερικού τους. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού με στρογγυλή μύτη αδειάζουμε καλά το σώμα του καλαμαριού, χωρίς να το τρυπήσουμε και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό μαλακό «κόκαλό» του.
Από το κεφάλι αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια και κρατάμε τα πλοκάμια.
Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, επιμένοντας πολύ στο εσωτερικό τους, για να μη μείνει άμμος, και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και ανακατεύουμε. Μόλις αλλάξουν χρώμα, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Μετά ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, μία κουταλιά πελτέ, το χυμό ντομάτας και το ρύζι, πλυμένο και στραγγισμένο. Ανακατεύουμε,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, έως ότου το ρύζι απορροφήσει τα υγρά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Μαγείρεμα
Μόλις τα γεμίσουμε όλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα γεμισμένα καλαμάρια, τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την υπόλοιπη πάστα ντομάτας, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι ζωμό ή ζεστό νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Εάν είναι αραιή, βγάζουμε τα καλαμάρια με μια τρυπητή κουτάλα, βάζουμε τη σάλτσα να βράσει λίγο ακόμα και να συμπυκνωθεί.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμάρια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους και τα σερβίρουμε. Τα συνοδεύουμε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα!
Ψήνουμε στους 170-180º C για 1 ώρα περίπου. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10' λεπτά, μέχρις ότου ροδίσουν και πήξει η σάλτσα τους.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.
Μια παραδοσιακή συνταγή θα σας θυμίσω σήμερα, ένα πιάτο νηστίσιμο, νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο, με μια ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, τα καλαμάρια.
Τα καλαμάρια ανήκουν στα θαλασσινά, τα κεφαλόποδα, και είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελούν, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12 και είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου (100γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας).
Ας τα τιμήσουμε, λοιπόν, όπως τους αξίζει!
12 μέτρια καλαμαράκια, καθαρισμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
12 κουταλάκια ρύζι Καρολίνα
100 ml. λευκό κρασί
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 φλιτζάνια (περίπου) ζωμός λαχανικών ή νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Οδοντογλυφίδες
Ο δ η γ ί ε ς
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια
Κρατάμε ένα-ένα με το αριστερό χέρι και με το δεξί τραβάμε και αφαιρούμε το κεφάλι, φροντίζοντας να παρασύρει και μέρος του εσωτερικού τους. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού με στρογγυλή μύτη αδειάζουμε καλά το σώμα του καλαμαριού, χωρίς να το τρυπήσουμε και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό μαλακό «κόκαλό» του.
Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, επιμένοντας πολύ στο εσωτερικό τους, για να μη μείνει άμμος, και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, έως ότου το ρύζι απορροφήσει τα υγρά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Το γέμισμα
Παίρνουμε ένα-ένα τα καθαρισμένα καλαμάρια και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε, χωρίς να τα παραγεμίσουμε, γιατί τα καλαμάρια «μαζεύουν» στο βράσιμο. Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα πιάτο. Μαγείρεμα
Μόλις τα γεμίσουμε όλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα γεμισμένα καλαμάρια, τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την υπόλοιπη πάστα ντομάτας, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι ζωμό ή ζεστό νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε τα καλαμάρια πάνω σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. (Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε ζωμό ή ζεστό νερό, αν χρειάζεται, φροντίζοντας να μην μείνουν χωρίς σάλτσα).
Όταν βράσουν, η σάλτσα τους πρέπει να είναι πηχτή.Εάν είναι αραιή, βγάζουμε τα καλαμάρια με μια τρυπητή κουτάλα, βάζουμε τη σάλτσα να βράσει λίγο ακόμα και να συμπυκνωθεί.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμάρια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους και τα σερβίρουμε. Τα συνοδεύουμε με μια πλούσια πράσινη σαλάτα!
Εναλλακτικά
Όταν γεμίσουμε όλα τα καλαμάρια, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μικρό ταψάκι. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και μία κουταλιά πάστα ντομάτας, διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, τρίβουμε λίγο πιπέρι και καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170-180º C για 1 ώρα περίπου. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10' λεπτά, μέχρις ότου ροδίσουν και πήξει η σάλτσα τους.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.
Tip
Όταν καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τραβάμε προς τα έξω τα εντόσθια, προσέχουμε πολύ να μη σπάσουμε το ασημένιο σακουλάκι της μελάνης! Όταν τον αφαιρέσουμε, δεν τον πετάμε αλλά όλο το μελάνι το φυλάμε στην κατάψυξη, γιατί με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμες συνταγές.
Καλημέρα Helen μου, απίθανα!Μου ρχεται να πάρω ψωμάκι και να κάνω βουτίτσες στο καλομαγειρεμένο πιάτο σου!!!Τέλεια είναι μπράβο!Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά κι ευγενικά σου λόγια.
Να είσαι καλά, φιλιά, καλό βράδυ!
Καλημέρα Ελένη, το Σάββατο τα φάγαμε, μας είναι ιδιαίτερα αγαπητά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βάζω και κουκουνάρι και σταφίδες.
Καλησπέρα Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΑυτό αποδεικνύει ότι πράγματι είναι αγαπημένο φαγάκι!
Μου αρέσει η πρότασή σου, αλλά δεν νομίζω ότι θα την ακολουθήσουν οι υπόλοιποι!
Αυτά τα υλικά τα προσθέτω στις νηστίσιμες γεμιστές ντομάτες αλλά και πάλι
μόνο για μένα! Καλό σου βράδυ.
Και εμείς σαν την Ξανθή! Για το Σάββατο το ετοιμάζω μιας και ήδη είναι από τα πιο αγαπημένα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που γράφει η Ξανθή για κουκουνάρι και σταφίδες με βάζει και σε σκέψεις άλλου επιπέδου, αλλά ο μεγάλος ....μπαααααα που θα το φάει!
Μπράβο του, Πηνελόπη μου, πολύ δημοφιλές αποδεικνύεται το καλαμαράκι!
ΔιαγραφήΕίναι και δικό μας αγαπημένο.
Αν συμφωνήσουν όλοι, δοκίμασε και την πρόταση της Ξανθής, που ένιαι πολύ
ενδιαφέρουσα.
Καλό σου βράδυ!
Ελενάκι υπέροχο και η σαλτσούλα σου λαχταριστή, τρέχω να φέρω το ψωμάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το tipάκι με το μελάνι χρησιμότατο!
Φιλιά πολλά, καλό απόγευμα!
Κόπιασε, Ελενάκι, έχω εγώ εδώ φρέσκο ψωμάκι!
ΔιαγραφήΌσο για το μελάνι μια φίλη από την Ιταλία το βάζει σε ριζότο με καλαμάρι και είναι νοστιμότατο αλλά σκούρο σε εμφάνιση.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
αγαπημένη συνταγή Helen, την λατρεύω και τι ωραία που φαινονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Eri!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Να είσαι καλά!
Πεντανόστιμα, από τα λίγα θαλασσινά που τρώω και τα έφτιαξες λαχταριστά και μοσχοβολιστά!!! Για πέρνα από το σπιτάκι μου για παιχνίδι!!! Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Κική μου, για την επίσκεψη, τα καλά σου λόγια και για την πρόσκληση!
ΔιαγραφήΉδη ανταποκρίθηκα με χαρά.
Φιλάκια
Το μόνο που θα ήθελα είναι μια γενναιόδωρη μερίδα....Λαχταριστά και της εποχής...φιλιααααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ και την κατσαρόλα ολόκληρη σου έστελνα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια!
Ti laxtaristi foto einai afti Eleni mou!!! ta limpistika poly!! slourp! filakia kai xronia mas polla!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πέλα μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα ωραία σου λογάκια. Να είσαι καλά και χαρούμενη.
Φιλάκια, καλή Κυριακή.
Πω Πω φαίνονται πεντανόστιμα τα ατιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα επιχειρησω να κάνω την συνταγη σου ελπιζω να την πετυχω!
Τζενάκι, καλή σου μέρα.
ΔιαγραφήΝα το επιχειρήσεις, δεν είναι δύσκολο. Μόνο λίγη προσοχή και το
αποτέλεσμα θα είναι νοστιμότατο!
Καλή Κυριακή!
καλομαγειρεμενο πιατο και πεντανοστιμο !! Μπραβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη μου να εισαι καλα, βαλε ομως στην γεμιση και λιγο λουκανικο χοιρινο η καπνιστη πανσετα σε κοματακια για να σας πανε τα γεμιστα καλαμαρακια....... στο διαστημα...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή