Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κέικ ή Tσουρέκι με Σοκολάτα και Σταφίδες

΄Ενα πολύ αφράτο κέικ με όλα τα αρώματα και τη γεύση του τσουρεκιού ή ένα τσουρέκι νόστιμο, πολύ εύκολο που γίνεται πολύ αγαπημένο πρωινό.

Είναι πανεύκολο, διότι δεν χρειάζεται πολύ χρόνο ούτε και πολύ ζύμωμα, όπως για τα παραδοσιακά τσουρέκια. Βέβαια περιέχει βούτυρο αλλά όχι πολλά αυγά. Δεν υστερεί καθόλου σε αρώματα και γεύση από τα άλλα τσουρέκια.




Η συνταγή μπορεί να γίνει και μία εξαιρετική Βασιλόπιτα και να αντικαταστήσει επάξια την Πολίτικη! Αντί για σταφίδες και σοκολάτα μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλα ασπρισμένα, ελαφρά ψημένα και χονδροκομμένα. Θα γίνει εξαιρετική!





Τα Υλικά

1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
3 κουταλάκια ξερή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
4-4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζανιού φυτικό βούτυρο, λιωμένο και ζεστό
3 αυγά μικρά σε θερμοκρασία δωματίου
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη, άσπρη ή καστανή
1 κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη μαστίχα με ένα κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι κομματάκια πικρής σοκολάτας ή σταγόνες
1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες


Οδηγίες






Βάζουμε το χλιαρό γάλα μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και τη 1 κουταλιά ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθούν, σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.









Ανακατεύουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι μέσα στο κοσκινισμένο αλεύρι και λιώνουμε το βούτυρο.
Όταν η μαγιά φουσκώσει, την αδειάζουμε μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε δύο κρόκους και τρία ασπράδια ελαφρά χτυπημένα με τη ζάχαρη και ζυμώνουμε, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.









Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό βούτυρο, τις σταφίδες και τη σοκολάτα  και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας διπλώνουμε πολλές φορές το ζυμάρι για να «τυλιχθούν» τα νέα υλικά.










Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και βάζουμε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ 28εκατ. Τη σκεπάζουμε με ζελατίνα και με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 20΄περίπου).












Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε, χτυπημένο με λίγες σταγόνες λάδι.










Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° στη μεσαία σχάρα για 45΄περίπου, έως ότου ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας αλλά, αν το πιέσουμε, να είναι μαλακό, όχι όμως άψητο.Όταν είναι έτοιμο, το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγο μέσα στη φόρμα, το κρυώνουμε πάνω σε σχάρα και μετά το τοποθετούμε σε πιατέλα.









Είναι έτοιμο για να συνοδεύσει το καφεδάκι μας.





TIP

Για να μην μας ξηραίνεται το κέικ, το κρατάμε μέσα σε πιατέλα με σκέπασμα ή σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί ή καλά σκεπασμένο με ζελατίνα.

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου! Το τσουρέκι σου πολύ ωραίο! Όπως λες έχει λιγότερα λιπαρά από το κλασσικό κέικ και λιγότερη ζάχαρη! Πολύ καλό! Σε ευχαριστώ που μας αποκαλύπτεις τους θησυρούς σου! Φιλάκια και καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ελένη! Θα κεραστώ ένα κομμάτι από το υπέροχο αυτό κέηκ ή τσουρέκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Αγγελική μου! Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η συνταγή. Προσμαθώ να φτιάχνω όσο το δυνατόν για μας πιο ελαφρά γλυκά και αλμυρά, διότι μεγαλώσαμε και πρέπει λίγο να προσέχουμε! Νομίζω ότι συμφωνείς κι εσύ.
    Καλή εβδομάδα, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Σοφία μου, και καλή σου εβδομάδα, ήρεμη κατά το δυνατόν.
    Και βέβαια να κεραστείς περισσότερα κομμάτια για να συνοδεύσεις το πρωινό σου καφεδάκι.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νοστημο πρεπει να ειναι, κι επειδη μ αρεσει πολυ το τσουρεκι, θα το δοκιμασω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νιαμ νιαμμμμμμμμμμμμ θέλωωωωωω στείλε μου παρακαλώ πολύ το μισόοοοο χεχεχε
    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, Ελπινίκη, και καλή εβδομάδα. Αν το δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αστεράκι, και βέβαια να πάρεις, όσο θέλεις, μισό ολόκληρο, ό τι αγαπάς! Πραγματικά είναι πολύ εύκολο και νόστιμο. Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελενάκι μου τι γλυκό εκ μέρους σου να μοιράζεσαι μαζί μας τους θησαυρούς σου!!
    Το τσουρεκο-κεκάκι δείχνει πραγματικά εξαιρετικό!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γρήγορο τσουρέκι;;; με έπεισες!!!
    Καλή βδομάδα
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη μου θύμισες μια συνταγή για τσουρέκι που μου έδωσε μαι κυρία από τη Θράκη που το βούτυρο το προσθέτει στο τέλος.Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι, φιλιά πολλά και καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή εβδομάδα και σ' εσένα, manousina, και καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξανθή μου, κι αυτή εδώ είναι παλιά συνταγή, εγώ πρόσθεσα τη σοκολάτα. Καλή εβδομάδα, εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα κέικ με μαγιά μου αρέσουν πάρα πολύ! Τα βρίσκω πιο αφράτα και πιο νόστιμα!
    Μ΄αρέσουν οι παλιοί θησαυροί σου και αξίζει να μοιράζονται και να δημοσιοποιούνται.

    Μια μικρή ερωτησούλα Ελένη μου, αλείφοντας τα χέρια με βούτυρο βάζουμε το κέικ στη φόρμα ή με τη βοήθεια της σπάτουλας;
    Σ΄ευχαριστώ, καλό ξημέρωμα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα, Ζαμπία. Όντως είναι ένα αφράτο και νόστιμο κέικ από μια παλιά συνταγή. Χαίρομαι που σου άρεσε.
    Στη φόρμα το βάζω με τη σπάτουλα αλλά δεν κολλάει επειδή δεν έχει απορροφήσει όλο το βούτυρο.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαίνεται υπέροχο κέικ/τσουρέκι Ελένη μου..Θα λείψω μερικές μέρες αλλά μόλις επιστρέψω θα το φτιάξω οπωσδήποτε...Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύα μου, το κέικ μπορεί να περιμένει, εσύ να περάσεις καλά, όπου πας. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια!
    Αλλά να δεις κι΄εγώ τι θα κάνω, θα βάλω τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή, θα τον προγραμματίσω να το ετοιμάσει και το πρωί θα το έχουμε έτοιμο για πρωϊνό κι' ας μην είναι σε μορφή κέϊκ, αλλά φραντολίτσας!!!
    Τι πειράζει;
    Καλό βράδυ Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μμμμμμ! Φαίνεται υπέροχο!! Θα το φτιάξω το Σ/Κ! Κάνε μια βόλτα από το σπιτάκι μου...σε περιμένει ένα βραβείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kλημέρα Ελένη το τσουρεκοκέικ σου φαίνετε τέλειο θα το φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα, Κική μου, περιμένω εντυπώσεις, όταν το φτιάξεις.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το πολύ όμορφο βραβείο, το θεωρώ μεγάλη τιμή. Με συγκίνησες.
    Να είσαι καλά, να μας δίνεις νοστιμιές που τόσο χρειάζεται σήμερα η ζωή μας!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα, Ροδάνθη μου, περιμένω τις εντυπώσεις σου. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τέλεια η συνταγή σας για τσουρεκι........ σιγουρα θα την δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή