Πανεύκολη, νοστιμότατη, χρυσαφένια και εξαιρετικά αφράτη τυρόπιτα, σαν σουφλέ με πολλά τυριά, και
με υπέροχο άρωμα δυόσμου!
Βασικά υλικά της δύο Ελληνικά τυριά και μια υπέροχη κρέμα καλαμποκάλευρου,
ενισχυμένη διατροφικά από το θαυματουργό κρόκο Κοζάνης.
Θα εκπλαγείτε από την ευκολία παρασκευής της αλλά και τη νοστιμιά της! Δοκιμάστε τη!
Τα Υλικά
(Προσαρμογή από εδώ)
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
3 φλιτζάνια / 750mL φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
ή πλήρες
1½ κουταλάκι baking powder
250γραμ. κατσικίσια φέτα, θριμματισμένη
200γραμ. ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού
2 μεγάλα βιολογικά αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
3 κουταλιές ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
Αλάτι (ελάχιστο) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φακελάκι κρόκος Κοζάνης, διαλυμένος σε δύο κουταλιές χλιαρό νερό
100mL ελαιόλαδο καλής ποιότητας
100γραμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Οδηγίες
Ρίχνουμε το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια
φωτιά. Όταν ζεσταθεί , ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, σαν βροχή, και ανακατεύουμε
με ένα σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα,
για να κατέβη λίγο η θερμοκρασία.
Κατόπιν προσθέτουμε το baking Powder, το ανθότυρο, τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και ανακατεύουμε
με το σύρμα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε τη θριμματισμένη φέτα, αλάτι και πιπέρι, τον κρόκο Κοζάνης και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε έντονα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με λίγο
καλαμποκάλευρο.
Προσθέτουμε και την κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνειά της και πασπαλίζουμε με
την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45-50 λεπτά στον αέρα, ανάλογα με το φούρνο,
μέχρι να ροδίσει.
Όταν ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και, πριν την κόψουμε, την αφήνουμε
λίγο να κρυώσει.
Τη σερβίρουμε χλιαρή και την απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!
Α!!! αυτήν θα την φτιάξω για το τραπέζι του Πάσχα, Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνει συναρπαστική και ακαταμάχητη :-)))
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Να την φτιάξεις, Πηνελόπη μου, θα σας αρέσει. Να φροντίσεις όμως να γίνει λεπτή, για να ψηθεί καλά.
ΔιαγραφήΕγώ πάντως θα την ξαναφτιάξω πολύ σύντομα!
Φιλάκια
Από τις "γυμνούλες" τυρόπιτες που λατρεύω γιατί είναι γρήγορες στο να γίνουν και έτσι...δεν αργεί η απόλαυση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ενίσχυσες με αρώματα και συστατικά του γούστου μου και δεν θα αρνηθώ την πρόσκληση σε μεζέ με έντονες κραιπάλες...ξέρεις εσύ! :)
Φιλάκια ανοιξιάτικα Ελένη μου!
Z.
Είδες πόσο εύκολες αλλά και νόστιμες είναι, Ζαμπία μου! Στο χωριό μου τις τιμούσαμε και τις τιμάμε πάρα πολύ, το χειμώνα με τυράκι και αυγά και το καλοκαίρι προσθέτουμε τριμμένο κολοκυθάκι. Πειρασμός!
ΔιαγραφήΤι ωραίο θα ήταν να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κραιπάλη!!!
Φιλάκια πολλά!
(Εδώ έχει καλοκαιριάσει!)
Πω πω!!!! Πεινάω για πίτα!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα να βάλεις κρόκο Κοζάνης!!
Και μου αρέσει και το καλαμποκάλευρο που πέφτει σα βροχή!!!
Φιλιά!
Κι εγώ, Πέπη μου, ποτέ δεν λέω όχι σε μία πίτα! Τη θεωρώ ένα πλήρες γεύμα.
ΔιαγραφήΚι αυτή με το καλαμποκάλευρο έγινε υπέροχη, αφράτη και "ζουμερή"!
Καλό σου μεσημέρι!
Φιλιά
Γίνεται εύκολα κάποιος πλεονέκτης με την πιτούλα αυτή!Με την σκανδαλιστικά λαχταριστή όψη της και την δυναμική περιγραφή της δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερη σκέψη Ελένη μου.Μυρωδικά που σε ταξιδεύουν στην άνοιξη και ανοίγουν τις πόρτες της καρδιάς μας,νοστιμιές που εντοπίζονται στην πρώτη μόλις μπουκιά,χρώματα που η θαλπωρή του φούρνου χάρισε απλόχερα για το κανάκεμα των οφθαλμών μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία γωνία παρακαλώ για μένα Ελένη μου.....γενναίο κομμάτι θα το προτιμούσα!
Καλό σου βράδυ γλυκιά Ελένη μου!Φιλια πολλα,πολλά!
Φωτεινή μου, χαθήκαμε και μου έλειψαν τα όμορφα, περιγραφικά σχόλιά σου!
ΔιαγραφήΠολλές γωνίες να φυλάξω για χάρη σου, χωρίς δεύτερη σκέψη! Μακάρι να μπορούσα να σου τις έστελνω, ένα πολύ μικρό δώρο εκτίμησης και φιλίας!
Να είσαι καλά, φίλη μου καλή!
Σε φιλώ
Μπαίνει στα υπόψη η αφράτη σου τυρόπιτα Ελένη μου. Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε, Κατερίνα μου! Θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις, όταν τη δοκιμάσεις.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Φιλάκια
Αγαπώ όλες τις πίτες και αυτή είναι και εύκολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Κι εγώ επίσης τις αγαπώ, Ξανθή μου! Μεγάλωσα με αυτές!
ΔιαγραφήΚι αυτή είναι νοστιμότατη και πολύ ευπαρουσίαστη.
Καλό σου απόγευμα!
Σαν σουφλέ με πολλά τυριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκούγεται πραγματικά τέλειο!
Εύκολη πρόταση και πλούσια σε γεύση!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου, σε σκέφτηκα, όταν την έφτιαχνα! Είπα ότι θα σου αρέσει, έτσι αφράτη και ζουμερή που έγινε!
ΔιαγραφήΑν σου αρέσει το καλαμποκάλευρο, προτείνω να τη δοκιμάσεις "εν ευθέτω χρόνω"!
Φιλάκια πολλά!
Νομιζω οτι ο κρόκος θα της εχει δωσει ιδιαίτερη γευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Όντως ο κρόκος τόνισε το χρώμα της και τις έδωσε περισσότερη γεύση.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα Beauty Follower!
Ελενάκι στις πίτες είσαι εξπέρ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μια καλύτερη από την άλλη!
Μία ακόμη λαχταριστή πιτούλα μας σέρβιρες σήμερα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σ ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου, είναι που μου αρέσουν πολύ! ΄
ΔιαγραφήΣτις πιτούλες λέω πάντα ναι!!!
Φιλιά πολλά
Αφράτη και ροδοψημένη η πίτα σου, Ελένη μου! Από τα χεράκια σου, σίγουρα πεντανόστιμη! Ο κρόκος Κοζάνης, αυτό το εξαιρετικό Ελληνικό προϊόν, δίνει τον τόνο στην γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα!
Τι ωραία που τα λες, Ειρήνη μου! Σ΄ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΤα υλικά αυτής της πιτούλας έδεσαν πολύ και τ αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.
Καλό σου απόγευμα!
Νοστιμότατος ο συνδυασμός Ελένη μου για μιαν υπέροχη πίτα!! Φαντάζομαι τη νοστιμιά της!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα έδεσμα που θα το τιμήσουν όλοι!! Κάπως έτσι την φτιάχνω κι εγώ Ελένη μου,αλλά με φαρίνα και μάραθο αντί δυόσμου,δεν είχα σκεφτεί το καλαμποκάλευρο που μου αρέσει πολύ.Με εντυπωσίασε η ιδέα του κρόκου Κοζάνης.Νάσαι καλά βρε Ελενάκι με τις ιδέες σου,τις εμπιστεύομαι απόλυτα.Παρεπιπτόντως το λεμονάκι τουρσί έγινε υπέροχο. Σε φιλώ!!!! Σταυρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην εφτιαξα και βγηκε φανταστικη!!!! Δεν ειχα κροκο κοζανης να βαλω, κι ομως βγηκε τελεια.....φανταζομαι να βαλω κι ολας!!!! Μπραβο! Εξαιρετη συνταγη! Επισης εβαλα γιδινο γαλα γιατι δεν τρωμε αγελαδινα προιοντα!