Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης. Η θρεπτική αξία των μανιταριών ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Τα θεωρούσαν μάλιστα εκλεκτή τροφή. Διάφοροι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αμβροσία που ήταν το έδεσμα των θεών του Ολύμπου δεν ήταν παρά ένα μανιτάρι και μάλιστα ο αμανίτης (amanita muscaria). Το συγκεκριμένο είδος έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν σ' αυτό μαγικές δυνάμεις.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, είναι πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες και πλησιάζουν την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών
Tα μανιτάρια είναι πολύ αγαπητά πλέον σε όλους και αποτελούν ένα δημοφιλές υλικό σε όλες τις κουζίνες.
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
⅔ φλιτζανιού κρασί, λευκό ξηρό
1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή άνηθος ή σχοινόπρασο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
1 κουταλιά κοφτή corn flour
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Όταν μαλακώσουν και γυαλίσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρις ότου τα μανιτάρια αρχίσουν να μαραίνονται.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε για 10 λεπτά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών ή το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα πάνω σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Όταν είναι έτοιμη, διαλύουμε στο χυμό λεμονιού το corn flour, τα προσθέτουμε στη σούπα, ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε ζεστή σε μπολάκια.
TIPS
Αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει περισσότερο κρεμώδης, όταν βράσει, περνάμε τη μισή από το μπλέντερ και παραλείπουμε το corn flour.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, είναι πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες και πλησιάζουν την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών
Tα μανιτάρια είναι πολύ αγαπητά πλέον σε όλους και αποτελούν ένα δημοφιλές υλικό σε όλες τις κουζίνες.
Τα Υλικά
(Για 6 άτομα)
800γρ. μανιτάρια (Πλευρώτους)
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
⅔ φλιτζανιού κρασί, λευκό ξηρό
1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή άνηθος ή σχοινόπρασο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
1 κουταλιά κοφτή corn flour
Οδηγίες
Σκουπίζουμε καλά τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας και τα ξεπλένουμε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα στραγγίζουμε καλά, τα στύβουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε για 10 λεπτά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών ή το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σούπα πάνω σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Όταν είναι έτοιμη, διαλύουμε στο χυμό λεμονιού το corn flour, τα προσθέτουμε στη σούπα, ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε ζεστή σε μπολάκια.
TIPS
Αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει περισσότερο κρεμώδης, όταν βράσει, περνάμε τη μισή από το μπλέντερ και παραλείπουμε το corn flour.
Καλημέρα Helen!!!Λατρεύω τις σούπες αλλά πολύ περισσότερο τα μανιτάρια!!!Η συνταγή έχει μπει στα υπ' όψιν!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσουν τα μανιτάρια, θα σου αρέσει κι αυτή η σουπίτσα!
Είναι εύκολη και νόστιμη!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Καλημέρα Ελένη και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη η σουπίτσα σου, θρεπτική και χουχουλιάρικη!
Μ' άρεσε ιδιαίτερα ο πρόλογός σου, χαίρομαι να διαβάζω χρήσιμες πληροφορίες!
Να έχεις μια όμορφη μέρα εύχομαι!
Καλησπέρα Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΜου άρεσε ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός χουχουλιάρικη! Ακριβώς έτσι είναι!
Ευχαριστώ σε πολύ!
Φιλάκια, καλή εβδομάδα.
Καλημέρα καλή βδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία σουπίτσα! Όπως την χαρακτήρισε η Ερμιόνη χουχουλιάρική!
Φιλάκια
Καλησπέρα Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΚι εμένα μου άρεσε πολύ ο χαρακτηρισμός της Ερμιόνης!
Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!
Ομορφα μαγειρεμένη και όμορφα σερβιρισμένη Ελενάκι η σουπίτσα σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πλευρώτους τα έχω συνηθίσει ψητά με μπαλσάμικο, αλλά βλέπω ότι ταιριάζουν υπέροχα και σε σούπα.
Κι ενώ οι μανιταρόσουπες μου αρέσουν βελουτέ, σε αυτήν την δικιά σου θα μου άρεσε να "νοιώθω" τα μανιτάρια όταν θα την τρώω, ακριβώς όπως την έχεις σερβίρει!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!
Καλησπέρα Ελενάκι!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Κι εγώ τα πλευρώτους τα ψήνω ή τα τηγανίζω με κουρκούτι.
Όταν τα δοκίμασα και σούπα, μου άρεσαν πολύ. Νομίζω ότι είναι πιο
νόστιμα από τα μικρά.
Τη μανιταρόσουπα την προτιμώ έτσι, διότι όταν είναι βελουτέ, μου θυμίζει έτοιμη σε σκόνη! Θέλω να φαίνεται το μανιτάρι και να μην είναι πολύ σκούρα.
Φιλάκια και καλή εβδομάδα.
Καλημέρα ...από την πόλη των μανιταριών, τα χιονισμένα Γρεβενά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σούπα σου πολύ καλή!
Καλησπέρα, τυχερή Δήμητρα, που ζεις στη χώρα των μανιταριών!
ΔιαγραφήΤα άγρια μανιτάρια δε συγκρίνονται με τίποτε. Παλιότερα είχα φτιάξει σούπα με αποξηραμένα μανιτάρια Πίνδου. Ήταν το κάτι άλλο!
Η δική μου, όπως λέω, είναι απλή αλλά έγινε νόστιμη.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Ελένη μου σε ενημερώνω ότι το παρακάτω site αναδημοσιεύει συνταγές σου ... κοιταξέ το και πράξε όπως νομίζεις. http://greekfeel.com/?p=804
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πάρα πολύ Conna για την ενεημέρωση. Το εκτιμώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δω πώς θα το χειριστώ.
Καλό σου βράδυ!