Η σηπία, κοινώς η σουπιά (επιστημονικά sepia σηπία) είναι ένα Κεφαλόποδο. Ζει σε βάθος εκατό μέτρων, στις εύκρατες και ζεστές θάλασσες, ψαρεύεται πολύ εύκολα και είναι ένας νοστιμότατος και πολύ αγαπητός μεζές, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη σουπιά εκλεκτό αλλά ακριβό έδεσμα. Οι πτωχοί δεν μπορούσαν να την αγοράσουν! Αν και αφθονούσε τότε στις Ελληνικές θάλασσες, ειδικά σε μερικές περιοχές, όπως μαρτυρούν και τα παρακάτω τοπωνύμια:
α) Σέπια ή κάβο Σέπια, η κατάληξη της χερσονήσου του νομού της Μαγνησίας, β) στην ίδια περιοχή υπήρχε και η πόλη Σηπιάς, γ) Σήπεια, αρχαία πόλη της Αργολίδας, κοντά στην Τίρυνθα.
Τότε φημισμένες ήταν οι σουπιές των Θρακικών πόλεων Αβδήρων και Μαρώνειας. Τα κείμενα μαρτυρούν ότι συνήθιζαν να τις τηγανίζουν ή να τις βράζουν.
Ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζει τη σουπιά ως το «πανουργότατον των μαλακίων», διότι χρησιμοποιεί τη μελάνη της για να εξαφανιστεί από τους διώκτες της. Σήμερα με τον όρο «σουπιά» χαρακτηρίζουμε τον άνθρωπο που ξεγλιστράει από τις δυσκολίες, το δόλιο και τον υποκριτή.
Ας τις μαγειρεύσουμε μεθώντας τες με λίγη μπύρα για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο πιάτο!
3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες ροδέλες
4 ντοματάκια κονσέρβα, λιωμένα
6 λιαστές ντομάτες, κομμένες λωρίδες
200 ml μπύρα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Όταν μοσχομυρίσουν και γυαλίσουν, προσθέτουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε πάνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίζουν να βράζουν.
Τότε προσθέτουμε τη μπύρα και τις ντομάτες, μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και τις αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.
Μετά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να πήξη η σάλτα τους.
(Προσοχή στο νερό, διότι οι σουπιές βγάζουν αρκετά υγρά).
Όταν βράσουν, κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και τις σερβίρουμε ζεστές.
Τις συνοδεύουμε με ένα αρωματικό ρύζι ή τηγανητές πατάτες.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη σουπιά εκλεκτό αλλά ακριβό έδεσμα. Οι πτωχοί δεν μπορούσαν να την αγοράσουν! Αν και αφθονούσε τότε στις Ελληνικές θάλασσες, ειδικά σε μερικές περιοχές, όπως μαρτυρούν και τα παρακάτω τοπωνύμια:
α) Σέπια ή κάβο Σέπια, η κατάληξη της χερσονήσου του νομού της Μαγνησίας, β) στην ίδια περιοχή υπήρχε και η πόλη Σηπιάς, γ) Σήπεια, αρχαία πόλη της Αργολίδας, κοντά στην Τίρυνθα.
Τότε φημισμένες ήταν οι σουπιές των Θρακικών πόλεων Αβδήρων και Μαρώνειας. Τα κείμενα μαρτυρούν ότι συνήθιζαν να τις τηγανίζουν ή να τις βράζουν.
Ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζει τη σουπιά ως το «πανουργότατον των μαλακίων», διότι χρησιμοποιεί τη μελάνη της για να εξαφανιστεί από τους διώκτες της. Σήμερα με τον όρο «σουπιά» χαρακτηρίζουμε τον άνθρωπο που ξεγλιστράει από τις δυσκολίες, το δόλιο και τον υποκριτή.
Ας τις μαγειρεύσουμε μεθώντας τες με λίγη μπύρα για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο πιάτο!
Τ α Υ λ ι κ ά
800γρ σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και κομμένες
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα φετάκια3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες ροδέλες
4 ντοματάκια κονσέρβα, λιωμένα
6 λιαστές ντομάτες, κομμένες λωρίδες
200 ml μπύρα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρώντας το κόκκαλο της ράχης, την πέτσα, τα εντόσθια και το μελάνι (δεν το πετάμε, το βάζουμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση).
Από το κεφάλι αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα και κρατάμε τα πλοκάμια. Κόβουμε το σώμα τους σε μακρόστενα κομμάτια, σε επιθυμητό πλάτος.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Όταν μοσχομυρίσουν και γυαλίσουν, προσθέτουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε πάνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίζουν να βράζουν.
Τότε προσθέτουμε τη μπύρα και τις ντομάτες, μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και τις αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις.
Μετά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να πήξη η σάλτα τους.
(Προσοχή στο νερό, διότι οι σουπιές βγάζουν αρκετά υγρά).
Όταν βράσουν, κλείνουμε τη φωτιά, τις αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και τις σερβίρουμε ζεστές.
Τις συνοδεύουμε με ένα αρωματικό ρύζι ή τηγανητές πατάτες.
Άλλες συνταγές με σουπιές:
Ωραίες οι μεθυσμένες σου σουπιές Ελένη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Καλημέρα, Ξανθή!
ΔιαγραφήΠράγματι έγιναν νόστιμες και πολύ πιο ελαφρές από τις κοκκινιστές με κρασί.
Να τις δοκιμάσεις, όποτε μπορέσεις.
Καλή εβδομάδα!