Μια διαφορετική Τάρτα Tatin με καραμελωμένα, μυρωδάτα
κυδώνια μέσα σε μια τραγανή και ροδοψημένη βάση από σιροπιαστό κανταΐφι. Ένας απολαυστικός,
συνδυασμός, οπτικά αλλά και γευστικά!
Μια πολύ νόστιμη και αρωματική Τάρτα, για όσους αγαπούν τη γεύση και το
άρωμα των κυδωνιών αλλά και την ξεχωριστή γλυκύτητα των συγκεκριμένων μπαχαρικών!
Τα Υλικά
6 μικρά, αφράτα κυδώνια
2 ξυλάκια κανέλας
4 αστεράκια γλυκάνισου
⅔ του φλιτζανιού καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
180γραμ. φρέσκο βούτυρο, μαλακό
300γραμ. κανταΐφι
2 κουταλιές ασπρισμένα αμύγδαλα σε νιφάδες
2 κουταλιές ασπρισμένα αμύγδαλα σε νιφάδες
Για το σιρόπι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές ανθόνερο
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά, το αρωματίζουμε και το αφήνουμε
να κρυώσει εντελώς. Θα το χρησιμοποιήσουμε, όταν η τάρτα βγει από το φούρνο.
Πλένουμε καλά τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και νερό που να τα
σκεπάζει και τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να
μαλακώνουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά
και τα βγάζουμε σε μία πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα. Αν θέλουμε, κρατάμε 1 ½
φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν για το σιρόπι.
Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι, για να μην υπάρχουν χοντράδια, και το βάζουμε
μέσα σε ένα μπολ. Το βρέχουμε καλά με τα 80γραμ. το λιωμένο βούτυρο. Το
αφήνουμε να περιμένει.
Λιώνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο, το ρίχνουμε μέσα σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 28εκ. Από πάνω σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
Εν συνεχεία, αρχίζουμε να τοποθετούμε τα βρασμένα κυδώνια κυκλικά,
καλύπτοντας και το κέντρο.
Πάνω από τα κυδώνια σκορπίζουμε δύο κουταλιές νιφάδες αμυγδάλου.
Παίρνουμε από το μπολ το βουτυρωμένο κανταΐφι και σκεπάζουμε τα κυδώνια,
πιέζοντάς το με τις παλάμες μας.
Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
Όταν η τάρτα ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και βρέχουμε το ζεστό
κανταΐφι με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό στα σταθεί για 10 λεπτά μέσα στη
φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά μέσα σε μία πιατέλα. Αν κάποια
φρούτα έχουν κολλήσει στη φόρμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα ξεκολλάμε με
ένα κουτάλι και τα βάζουμε στη θέση τους!
Πολύ όμορφη, με εντυπωσιακό χρώμα, και πρωτότυπη η ιδέα σου Ελένη μου αυτή η Ταρτ Τατέν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το κανταΐφι και τα κυδώνια, τα οποία μ΄αρέσουν πολύ!
Θα ήθελα να γευτώ την αίσθηση, που αφήνει στον ουρανίσκο.
Z.
Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου, η γνώμη σου πάντα μετράει!
ΔιαγραφήΜας άρεσε πολύ,γιατί μας αρέσουν και τα δύο βασικά υλικά.
Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω, για να τη δοκιμάσεις!
Φιλάκια.
Έρχομαι πάραυτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα Ελένη μας :-))
Με χρώμα και άρωμα σαν αυτό της τάρτας σου καλή μου.
Καλό μήνα, Πηνελόπη μου, γλυκό και αρωματισμένο!
ΔιαγραφήΌσο για το χρώμα και το άρωμα έκανα ΄οτι μπορούσα εγώ και ολοκλήρωσαν τα κυδώνια που ήταν αρωματικότατα!
Καλό βράδυ. Φιλάκια σε όλους!
Απόλαυση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ πολύ τα κυδώνια, είτε σε φαγητό είτε σε γλυκό, και η ξεχωριστή σου τάρτα Ελένη μου με εντυπωσίασε!
Φιλάκια, καλό μήνα!!!
Κι εμείς τα αγαπάμε τα κυδώνια και τα τρώμε και ωμά, σαν φρούτα.
ΔιαγραφήΨητά βέβαια ή σε τάτρα είναι ακόμα περισσότερο υπέροχα!
Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
Εύχομαι καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο.
Φιλάκια.
Ουάου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολύ πρωτότυπη και πανέμορφη! Πρέπει να είναι το κάτι άλλο αυτή η τάρτα Ελένη!
Φιλιά πολλά!
Φαίνεται είχα έμνευση, Ερμιόνη μου! Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τα δύο βασικά υλικά της τάρτας και πειραματίστηκα, συνδυάζοντάς τα! Χαίρομαι που σου άρεσε οπτικά και μακάρι να μπορούσα να σου στείλω κομματάκι, για να τη δοκιμάσεις.
ΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλάκια!
Η πρωτοτυπία της με συνεπείρε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καταίφι είναι πράγματι η ευχάριστη έκπληξη και τα κυδώνια το χειμωνιάτικο φρούτο που ταιριάζει όμορφα σε τάρτες. Από χρώμα δεν το συζητώ... σούπερ!! Και ο αστεροειδής στη μέση ένα ωραίο στολιδάκι!!
Φιλιά πολλά και γλυκά για καλό μήνα!
Τα κυδώνια, είναι αλήθεια, τα έχω χρησιμοποιήσει πολύ τελευταία, σε γλυκό ή φαγητό και έχουν επιτυχία. Με βοήθησε πολύ και τα ίδια τα φρούτα, που ήταν φρέσκα, αφράτα και πολύ αρωματικά. Μου θύμισαν τα παλιά κυδώνια της περιοχής μου.
ΔιαγραφήΤο Κανταΐφι δεν το είχα ποτέ συνδυάσει με φρούτα, μόνο με κρέμα και ξηρούς καρπούς. Όμως και τα δύο υλικά έδεσαν εξαιρετικά!
Να είσαι καλά, Χρυσαυγή μου, καλό μήνα με υγεία!
Φιλάκια πολλά.
Τι να πω, τι να πω, υπέροχη ιδέα και καταπληκτική εκτέλεση! Καλό ΣΚ Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλό μήνα. Έρη μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε. Προτείνω να τη δοκιμάσεις, όταν βρείς αφράτα κυδώνια.
Φιλάκια πολλά.
Πολυ πρωτοτυπη Ελενη μου! Περιττο να πω οτι ολα τα υλικα μου αρεσουν πολυ! Πολυ δελεαστικη και η φωτογραφια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκυριακο!
Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρίνα μου!
ΔιαγραφήΑφού σου αρέσουν τα υλικά, πρέπει να τη δοκιμάσεις, δεν είναι καθόλου δύσκολη!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Φιλάκια.
Ελένη μου πρωτότυπη και πολύ εντυπωσιακή!!!Μπράβο σου, χάρμα οφθαλμών!!!Μου αρέσει πάρα πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Να είσαι καλά, Ελένη μου, χρυσοχέρα! Ευχαριστώ για το ευγενικό σου σχόλιο.
ΔιαγραφήΚι εσύ μοιράζεσαι μαζί μας όμορφες και εντυπωσιακές συνταγές.
Φιλάκια πολλά.
Καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη σου έγινε και πολύ πρωτότυπη με το κανταίφι!!!!
Καλησπέρα, Πέπη!
ΔιαγραφήΣειρά σου τώρα να τη δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.
Φιλάκια.
Ελένη μου πολύ εντυπωσιακό γλυκό και σχετικά εύκολο.Έφτιαξα και τα μπισκότακια σου με Cranberries γίνανε πολύ όμορφα την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση.Καλό μήνα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετά εύκολο θα έλεγα, Κατερίνα μου. Έχει μόνο τη βάση και τα φρούτα, χωρίς κρέμες.
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα μπισκότα και σ' ευχαριστώ που μου έγραψες τις εντυπώσεις σου.
Κι εγώ πάντα κάνω διπλή δόση!
Καλό μήνα και καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Πολύ πρωτότυπο το γλυκό σου Ελένη!! Θα το έχω στα υπόψιν αν είναι να κάνω κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου μήνα!!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΕίναι νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο. Περιμένω εντυπώσεις, όταν το δοκιμάσεις.
Καλό μήνα και καλό σου βράδυ.
Πρωτότυπη και υπέροχη ιδέα Ελένη μου... φαίνεται πολύ λαχταριστή και τη λάτρεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό μήνα!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Καλό μήνα, Κική μου! Σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΜε την πρώτη ευκαιρία προτείνω να δοκιμάσεις την τάρτα.
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Ουάου! Ελένη μου, υπέροχη η συνταγή σου!!! Είναι τόσο όμορφο το γλυκό σου και τόσο ιδιαίτερο! Άσε που συχνά έχω κυδώνια και δεν ξέρω τι να τα κάνω. Η συνταγή σου μου έδωσε τέλεια ιδέα!!! Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Μοναδική προσσέγγιση λουλουδένιας ομορφιάς, στον περίεργο αλλά πολύ επιτυχημένο συνδυασμό της γλυκιάς γεύσης,με την ιδιότροπη στυφάδα του κυδωνιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υπέροχα αρωματισμένη τάρτα με τα κοραλλί χρώματα,απίθανα συμμετρική ,εντυπωσιακά ωραία,ασυναγώνιστα νόστιμη,σωστά σιροπιασμένη και λιτά διακοσμημένη,αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη!
Μια πρόταση γλυκιά αντί φρούτου ή ένα φρούτο αντί για γλυκό!Μία ελαφριά,τονωτική ένεση στο απογευματινό μας επιδόρπιο!
Καλό βράδυ,καλό μήνα,καλή εβδομάδα με πολλά,πολλά φιλιά.