Νηστίσιμοι, νόστιμοι και πολύ αρωματικοί χορτοκεφτέδες αποτελούν ένα χορταστικό καθημερινό πιάτο, συνοδευμένοι από μια ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα. Θα τους αγαπήσουν όλοι!
Γίνονται επίσης και ένας ιδανικός μεζές για το ουζάκι, το κρασάκι ή τη μπύρα της παρέας!
Τα Υλικά
3 πράσα μεσαίου μεγέθους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
4 κουταλιές και ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κουταλιές καλομποκάλευρο ή τριμμένη φρυγανιά
4 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
3 κουταλιές λάδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τρεις κουταλιές λάδι και μαραίνουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Όταν γυαλίσουν, προσθέτουμε τις τριμμένες πατάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά – μυρωδικά, μπαχαρικά και αλεύρι - και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει πάνω σε μέτρια φωτιά.
Τους σερβίρουμε χλιαρούς και τους συνοδεύουμε με μια πλούσια φρέσκια πράσινη σαλάτα.
Καλή όρεξη!
Κι ένα νέο όμορφο Βραβείο!
Άργησα πάρα πολύ να ευχαριστήσω τη γλυκιά Ερμιόνη από το πολύ όμορφο blog “The one with all the tastes”, που αξίζει να το παρακολουθείτε, γι΄ αυτό το υπέροχο βραβείο που μου χάρισε.
Γίνονται επίσης και ένας ιδανικός μεζές για το ουζάκι, το κρασάκι ή τη μπύρα της παρέας!
Τα Υλικά
3 πράσα μεσαίου μεγέθους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
4 κουταλιές και ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κουταλιές καλομποκάλευρο ή τριμμένη φρυγανιά
4 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
3 κουταλιές λάδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες. Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο και το μαϊντανό.
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τρεις κουταλιές λάδι και μαραίνουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Όταν γυαλίσουν, προσθέτουμε τις τριμμένες πατάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά – μυρωδικά, μπαχαρικά και αλεύρι - και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το μείγμα μας πρέπει να είναι ένας σχετικά πηχτός χυλός, ώστε να πλάθετε με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ανάλογα επί πλέον αλεύρι.
Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει πάνω σε μέτρια φωτιά.
Πλάθουμε με τα χέρια μας τους κεφτέδες, αν θέλουμε τους αλευρώνουμε, και τους τηγανίζουμε, γυρίζοντάς τους απ΄ όλες τις πλευρές, ώστε να ψηθούν καλά και μέσα. Όταν ροδοκοκκινίσουν, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους.
Καλή όρεξη!
Κι ένα νέο όμορφο Βραβείο!
Άργησα πάρα πολύ να ευχαριστήσω τη γλυκιά Ερμιόνη από το πολύ όμορφο blog “The one with all the tastes”, που αξίζει να το παρακολουθείτε, γι΄ αυτό το υπέροχο βραβείο που μου χάρισε.
Η τιμή που μου έκανε είναι μεγάλη και το εκτιμώ πάρα πολύ!
Σε ευχαριστώ και πάλι, Ερμιόνη μου!
Καλημέρα Ελένη μου!Είναι απίθανοι θέλω οπωσδήποτε να τους δοκιμάσω, μπράβο για την ωραία συνταγή!Συγχαρητήρια για το βραβείο σου το αξίζεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Καλημέρα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΝα τους δοκιμάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου. Είναι πανεύκολοι και πάρα πολύ νόστιμοι.
Φιλιά, καλή υπόλοιπη μέρα!
Καλημέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη πρόταση για τη νηστεία και όχι μόνο! Προσωπικά άμα κάνω αρχή με πρασοκεφτέδες ή κολοκυθοκεφτέδες πολύ δύσκολα σταματώ!
Σούπερ έγιναν οι δικοί σου, αφράτοι και ροδαλοί!
Φιλιά!
Ερμιόνη μου καλή, έλα να σε κεράσω!
ΔιαγραφήΚαι σ' εμένα αρέσουν όλοι οι χορτοκεφτέδες, περισσότερο από τους κλασικούς, γιατί έχουν υπέροχη γεύση! Είναι και νεζεδάκι καταπληκτικό!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Μεζεδάκι σπέσιαλ μας ετοίμασες σήμερα Ελενάκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπώ πολύ το πράσο και το χρησιμοποιώ σε πολλά φαγητά, πίτες και μεζεδάκια.
Αρα σίγουρα οι πρασοκεφτέδες σου θα μου αρέσουν, με τόσα νόστιμα υλικά και μυρωδικά που τους πρόσθεσες!
Συγχαρητήρια και για το όμορφο βραβείο!
Πολλά φιλιά!
Εγώ ετοίμασα το μεζεδάκι αλλά λίγο δύσκολο για την ώρα να βρεθούμε!
ΔιαγραφήΚαι σ΄εμένα αρέσει το πράσο, έχει γλυκιά γεύση και όχι τόσο έντονη μυρωδιά όπως το κρεμμύδι. Να τους δοκιμάσεις και να μου πεις.
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια.
Φιλάκια πολλά!
Ελένη μου, βροχή τα βραβεία στο υπέροχο μπλογκ σου! Σειρά μου να σου προσφέρω ένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κεφτέδες έχουν τόσο ωραία αρωματικά λαχανικά που θα με κάνουν να τρέξω σε μανάβη...
Καλή μου Αγγελική, σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Με συγκινείς!
ΔιαγραφήΤα χορτοκεφτεδάκια είναι νοστιμότατα, γιατί τα αρωματικά λαχανικά προσθέτουν άρωμα και γεύση. Για την ανάμειξη και ανάδειξη των αρωμάτων φροντίζει το λαδάκι!
Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ!
Πιατάκι άδειο έφερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτηράκι άδειο επίσης έχω διαθέσιμο...
Θα μου βάλετε μια μεριδούλα και λίγη παγωμένη μπύρα σας παρακαλώ, μιας και είναι η ώρα περασμένη;
Έλα εσύ, καλή μου Πηνελόπη, και το τραπέζι στρώνεται αμέσως! Δεν χρειάζεται να φέρεις τίποτα μαζί σου, μόνο όρεξη και την καλή σου παρέα!
ΔιαγραφήΆντε, σε περιμένω!
Ελένη μες στο μυαλό μου είσαι,σκεπτόμουν μια τέτοια εκδοχή και μάλιστα είμαι έτοιμη να αναζητήσω τη συνταγή μιας φίλης μου που προσθέτει αν δεν κάνω λάθος και μπακαλιάρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, αυτό που λες είναι μάλλον κροκέτες μπακαλιάρου. Έχω κι εγώ τη συνταγή μιας φίλης αλλά δεν έχω μπακαλιάρο να σας τη φτιάξω.
ΔιαγραφήΣτην Ελλάδα θα δοκιμάσω.
Καλό σου βράδυ!
Πωπωπωπω Helen τι υπέροχοι που φαίνονται!!! Θα τους δοκιμάσω οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Έρη μου!
ΔιαγραφήΝα τους δοκιμάσεις και να μου πεις! Με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου.
Καλό σου βράδυ!
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ...Κ ΕΓΩ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, άγγελε!
ΔιαγραφήΝα τους δοκιμάσεις, όποτε θέλεις και να που πεις αν σου άρεσαν.
Φιλιά, καλό σου βράδυ!
Καλησπέρα Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το όμορφο βραβείο!
Οι κεφτέδες είναι τόσο μερακλίδικα φτιαγμένοι, με τόσα αρωματικά, φαντάζομαι τη γεύση τους! Έχω και μια αδυναμία στο πράσο...
Λίγο και θα τους μύριζα όσο τηγανίζονταν.
Πρόσεξα το στόλισμα, με τα κατακόκκινα ραπανάκια με το όμορφο κόψιμο.
Όλα ωραία και προσεγμένα, να λαχταρίσουμε ακόμα περισσότερο το πιάτο που μας προσφέρεις web-ικά.
Καλό απόγευμα.
Να είσαι καλά να μας προτείνεις ωραίες ιδέες!
Ζ.
Καλησπέρα Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΠάντα ευγενική και με καλά λόγια! Τα σχόλιά σου με χαροποιούν. Σε ευχαριστώ πολύ! Το στόλισμα είναι το αυτό που κάνει το πιάτο ελκυστικό, γιατί πρώτα ενεργοποιείται η όραση! Υπάρχουν εδώ άφθονα και τα απαραίτητα υλικά.
Πώς να σου έστελνα να δοκιμάσεις! Επιφυλάσσομαι. . .
Φιλάκια και καλό βράδυ!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πρασοκεφτέδες αλλά λογικά θα είναι τέλειοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠασοφίξ μου, πώς να σου στείλω να δοκιμάσεις;
ΔιαγραφήΕίναι πράγματι νόστιμοι και αξέζει τον κόπο, πίστεψέ με.
Καλό σου βράδυ!
Καλησπέρα Ελένη, τέλειοι οι πρασοκεφτέδες!!! Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Κική μου, και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΚαι τα δικά σου δημιουργήματα είναι πάντα εξαιρετικά!
Ούτε εγώ έχω φτιάξει ή δοκιμάσει, αλλά βασίζομαι στο γευστικό σου γούστο. Φιλιά καλυνήχτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον από νύχτα σε νύχτα βλέπουμε σχόλια!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Σωσώ μου, που με εμπιστεύεσαι αλλά προτείνω να τους δοκιμάσεις.
Φιλάκια νυχτερινά!