Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μία Εύκολη και Πικάντικη Τυρόπιτα


Μια ευκολότατη, εξαιρετικά νόστιμη και αρωματική Τυρόπιτα με Μεσογειακές γεύσεις και αρώματα. Τα αυγά και τα τυριά σχηματίζουν μια υπέροχη, πλούσια και αφράτη κρέμα που ο δυόσμος και οι λιαστές ντομάτες την ενισχύουν γευστικά και της προσθέτουν υπέροχο άρωμα.
Μια τυρόπιτα με ιδιαίτερη γεύση που μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα φιλικό τραπέζι, σε ένα μπουφέ ή να την πάρουμε μαζί μας στο Γραφείο ή σε μια εκδρομή. Δοκιμάστε τη!




Τα Υλικά

4 φύλλα χωριάτικα
100ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
2 αυγά
200γραμ. τυρί Φέτα, θρυμματισμένη
150γραμ. γραβιέρα, τριμμένη (όχι πολύ πικάντικη)
5 κομμάτια λιαστής ντομάτας, διατηρημένης σε λάδι
½ φλιτζάνι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι/230γραμ. γιαούρτι
½ φλιτζάνι/80γραμ. χονδρό σιμιγδάλι
½ φλιτζάνι/120γραμ. φρέσκο γάλα
½ κουταλάκι ρίγανη
Αρκετό φρεσοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι

Επικάλυψη
1 κουταλιά γιαούρτι
1 κουταλιά μαυροκούκι


Οδηγίες









Τρίβουμε τα τυριά μέσα σε ένα βαθύ μπολ και τα αναμειγνύουμε με τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Προσθέτουμε στο μείγμα τυριών-αυγών τη ρίγανη, τη λιαστή ντομάτα και το δυόσμο, ψιλοκομμένα.











Εν συνεχεία, προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά, να αναμειχθούν τα υλικά.















Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί ή πυρέξ διαμέτρου 32εκ. και απλώνουμε ένα φύλλο, φροντίζοντας να εξέχει περιφερειακά. Το λαδώνουμε και βάζουμε το δεύτερο φύλλο, τσαλακωμένο, να καλύπτει μόνο το εσωτερικό του ταψιού.
Αδειάζουμε όλη τη γέμιση και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πάνω από τη γέμιση απλώνουμε το τρίτο φύλλο, λαδωμένο και τσαλακωμένο. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του πρώτου φύλλου που εξέχουν, τις λαδώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με το τέταρτο φύλλο.


Προσθέτουμε στο λάδι που μας περίσσευσε μία κουταλιά γιαούρτι, τα αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
Ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό.




Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C (στις  αντιστάσεις ή τον αέρα) για περίπου μία ώρα, έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα.









Όταν ψηθεί, την ξεφουρνίζουμε, την κόβουμε ζεστή, όχι καυτή, και την απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία!

Η πίτα, έτοιμη και λαχταριστή, από τα χεράκια της Ξανθής! Σε ευχαριστώ πολύ, φιλενάδα!



32 σχόλια:

  1. Ego....mallon zesti tha ti kopso......de kratiemai!!!!!!

    Kali sou mera!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Πέπη μου, είσαι ειλικρινής!
      Συμφωνώ μαζί σου, διότι ισχύει το γνωστό "περί ορέξεως..." ¨οντως γίνεται πολύ μυρωδάτη, πράγμα που την κάνει λαχταριστή!
      καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Πίνω το καφεδάκι μου και τη βλέπω και σκέφτομαι οτι και για πρωϊνό είναι τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέω εγώ, Λίλα μου, για κολατσιό αλλά τρώγεται και κρύα, όλες τις ώρες της ημέρας.
      Και για πρωινό καλή είναι αλλά λίγο πικάντικη, λόγω της λιαστής ντομάτας.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Μόλις τέσσερα φύλλα να αιχμαλωτίζουν τόσα χρώματα και τόσα αρώματα!Τέσσερα φύλλα να συλλαμβάνουν την ομαδική δραπέτευση της νοστιμιάς, από μυρωδικά που γειτονεύουν,από τυριά που λιώνουν ,από τους άλικους χυμούς τομάτας που ψήθηκε στο λιοπύρι.
    Μία τυρόπιτα που αν κλείσεις τα μάτια σου θα η γεύση της μπορεί να σε πλανέψει..να σε γελάσει.Στα δαγκώματά της συγχωράς την λαιμαργία.Αισθάνεσαι άτακτο παιδί που σκαρφίζεσαι κόλπα για να κερδίσεις και δεύτερο ..και τρίτο κομμάτι.Αφήνεσαι στην χρυσοκάστανη όψη της,στα ανοιξιάτικα αρώματα,στο μαυροκούκι που με αγένεια σφηνώνεται στα δόντια.
    Εγκαταλείπεσαι στη νοστιμιά.
    Καλή σου μέρα Ελένη μου,θα ήθελα ένα ζεστό ,αχνιστό κομμάτι από την λαχταριστή πιτούλα σου.Φιλια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι χρώματα κι αρώματα έβαλα, Φωτεινή μου, που σου ενέπνευσαν αυτή την ποιητικότατη περιγραφή! Κι έγινε, όπως λες, ένα οπτικό και γευστικό πλάνεμα! Όταν ψήνεται, μοσχοβολάει ολόκληρο το σπίτι, οπότε αιχμαλωτίζεσαι από εκείνη την ώρα!
      Κι εγώ θα ήθελα να σου στείλω ένα ζεστό και αχνιστό κομμάτι, έστω και για απογευματινό, αλλά πώς! Οπότε επιφυλάσσομαι!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Ελενακι!
    Φανταζομαι τι υπεροχη γευση και αρωμα με την λιαστη ντοματα και τον δυοσμο! Κρατα μου ενα κομματι σε παρακαλω! Δεν ξερεις ποσο την λαχταρισα την τυροπιτα, στο σπιτι δεν τρωνε τυρι και αποφευγω να φτιαχνω γιατι θα καθησω και θα την φαω ολη μονη μου!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,Μαρίνα μου!
      Τι κρίμα που δεν τους αρέσει το τυρί! κι εγώ, πάντως, για κάποιον περίπου ίδιο λόγο το αναμειγνύω με μυρωδικά στις πίτες. Όμως καλά έκανες που μου το είπες, για να σε έχω υπόψη μου, όποτε ξαναφτιάξω τυρόπιτα! Πολύ ευχαρίστως να σου στείλω!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Οι δοσολογίες αυτής της πίτας με έπεισαν να τη φτιάξω σύντομα, μιας και τελευταία ψάχνω για μικρές μερίδες, πόσα να φάμε οι δυο μας.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, φτιάχνεται σε μία κανονική ταρτιέρα και βγαίνει πολύ πλούσια.
      Κι εγώ πάντα μικρή πίτα φτιάχνω, για να την καταναλώνουμε.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Αφού είναι ιδανική και για το γραφείο...
    Εγώ, που τώρα είμαι στο γραφείο, μπορώ να έχω ένα περιποιημένο κομματάκι, Ελένη μου;

    Πανέμορφη και ως σύνθεση και ως παρουσία.
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, ιδανικότατη θα έλεγα, για να μην μπαίνει κανείς στον πειρασμό του γρήγορου, αγορασμένου απ' έξω φαγητού-αν κι εσύ δεν νομίζω ότι το συνηθίζεις.
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου, και σου εύχομαι ένα όμορφο απόγευμα!
      Πολλά φιλιά και στον Spiderman!

      Διαγραφή
    2. Το "απ' έξω φαγητό" ...κι' εγώ...δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις Ελένη μου, είναι αλήθεια! Όσες φορές το έχω παραβλέψει ως κανόνα, με έχει σίγουρα απογοητεύσει.

      Θα μεταφέρω τα φιλιά σου αρμοδίως :-))

      Διαγραφή
  7. Υπέροχη!! Πάντα οι τυρόπιτες κλεύουν την παράσταση.
    Η δικιά σου έχει και μικρές χρωματιστές νότες που την κάνουν ποιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη!!

    Κι εγώ συντάσσομαι με την Πέπη. Ζεστή, μη σου πω καυτή τη θέλω!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα, Χρυσαυγή μου, είναι οι αγαπημένες μου! Τις λατρεύω.
      Περισσότερο μου αρέσουν, όταν ξεφεύγουν από τα κλασικά υλικά και ενσωματώνουν κι άλλες γεύσεις, γνώριμες κι αγαπημένες, Ελληνικές ή Μεσογειακές.
      Και σ' εσένα ένα πολύ ζεστό κομμάτι θα σου στείλω!
      Καλό απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Μ' αρέσει που είναι τόσο νόστιμη αλλά και σπιρτόζικη!
    Σήμερα έφτιαξα πάλι την άλλη φοβερή τυρόπιτα σου, εκείνη την απίστευτη συνταγή της μαμάς σου με τη φοβερά κρεμώδη γέμιση!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είμαι σίγουρη ότι και αυτή θα σου αρέσει, γιατί οι γεύσεις της συνδυάζονται υπέροχα! Δοκίμασέ τη, όταν έχεις φίλους στο σπίτι και συνόδευσέ τη με λίγο κρασ'ακι ή μπίρα.
      Ταιριάζει πάρα πολύ!
      Σε ευχαριστώ πολύ που τιμάς με ξεχωριστή πάντα αναφορά την τυρόπιτα της μητέρας μου. Με συγκινείς!
      Φιλλά κια πολά.

      Διαγραφή
  9. Στις τυρόπιτες πλέον δεν σε φτάνει καμία Ελενάκι μου!
    Και αυτή η πίτα σου δείχνει εξαιρετικά νόστιμη!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Έλενά μου, σε ευχαριστώ!
      Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν πολύ οι πίτες γενικά- όπως νομίζω σχεδόν σε όλους- και πειραματίζομαι με τα υλικά. Όποιος συνδυασμός είναι επιτυχής, σας τον προτείνω!
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Ελενάκι φανταστική τυρόπιτα, πάρα πολύ ωραία συνταγή.Τη ζήλεψα να σου πω την αλήθεια!Θα τη δοκιμάσω εντός των ημερών.
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ελενάκι!
      Και βέβαια να τη δοκιμάσεις, είναι πανεύκολη και νοστιμότατη.
      Περιμένω εντυπώσεις.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Ελένη μου.
    Ήρθα για ένα σπέσιαλ κομμάτι της τόσο γευστικής τυρόπιτας, που μας προτείνεις!
    Υλικά εύγευστα και εκτέλεση άψογη δεν μένει παρά να την απολαύσουμε.

    Πολλά Φιλιά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλήμέρα, Ζαμπία μου!
      Πολύ καλά έκανες εσύ κι εγώ πολύ ευχαρίστως να σε κεράσω ένα μεγάλο, ζεστό κομμάτι!
      Η πιτούλα αυτή τρώγεται πολύ ευχάριστα όλες τις ώρες, ακόμα και για πρωινό!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  12. Αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε τυρόπιτα Ελένη μου,είναι τυρόπιτα πειρασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Κατερίνα!
      Αφού είναι πειρασμός, πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!
      Θα την ευχαριστηθείς πολύ!

      Διαγραφή
  13. Τι ωραίος συνδυασμός υλικών! Φαίνεται πεντανόστιμη! Και έχω και αδυναμία στις τυρόπιτες...
    Οι πίτες σου είναι πάντα αξιοζήλευτες, Ελένη μου! Μπράβο!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ έχεις αδυναμία στις τυρόπιτες, Αναστασία μου; Μπράβο, δεν είμαι λοιπόν η μόνη!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. Λες: "Όταν ψηθεί, την ξεφουρνίζουμε".
    Μέγα λάθος! Έπρεπε να πεις: "Όταν ψηθεί την εξαφανίζουμε"
    Την τσακίζουμε κοινώς και την εξαφανίζουμε από προσώπου γης να μην την φάνε άλλοι.
    Έτσι, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Νομίζω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Ομολογώ ότι έκανα μέγα σφάλμα, Μαρθα μου! Πράγματι την εξαφανίζουμε!
      Και να μην θέλουμε, είναι αρωματική, λαχταριστή.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  15. Πικάντικη ,νόστιμη ,ασυνίθιστη ,με λίγα λόγια τέλεια ειδικά η λιαστή ντομάτα θα δίνει πολύ ωραία γεύση,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Νέλη!
      Προτείνω να τη δοκιμάσεις, διότι, εκτός των άλλων, είναι και πανεύκολη!

      Διαγραφή
  16. Την έφτιαξα χτες. Καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή