Μια εξαιρετική πρόταση για ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες, αν
θέλουμε να ξεφύγουμε λίγο από τα τοστ και τα σάντουιτς και να γευτούμε κάτι
διαφορετικό.
Ας φτιάξουμε, λοιπόν, πανεύκολα, αφράτα, νοστιμότατα, χορταστικά και πολύ αρωματικά αλμυρά Muffins! Θα βγουν από το φούρνο λαχταριστά, με ροδοψημένη επιφάνεια
και έντονο άρωμα σουσαμιού. Θα τα απολαύσουμε ζεστά ή κρύα και η ελαφρά
πικάντικη γεύση τους θα αποτελέσει μεγάλο πειρασμό! Πώς να σταματήσουμε μόνο
στο ένα;
Καλοψημένα και δελεαστικά θα αρέσουν πολύ και στα παιδιά.
Αν θέλουμε, τα κερνάμε ή τα προσφέρουμε σε φίλους καλούς, ένα εξαιρετικό συνοδευτικό
του κρασιού τους. Θα τα εκτιμήσουν πολύ και θα γίνουν ανάρπαστα!
Τα Υλικά
(Για 12 μέτρια Muffins)
180γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
70γραμ. καλαμποκάλευρο
125ml ελαιόλαδο
250ml αριάνι
150γραμ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
70γραμ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
2 μέτρια αυγά, βιολογικά
2 μικρά κολοκυθάκια, τριμμένα και καλά στυμμένα
½ κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι τριμμένη, ξηρή ρίγανη
Ελάχιστο αλάτι
Επί πλέον
2 κουταλιές σουσάμι ή τριμμένο τυρί
Λίγο λάδι και τριμμένη φρυγανιά
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε κοσκινισμένα τα δύο αλεύρια μαζί με το baking powder και ελάχιστο αλάτι .
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά, το αριάνι και το πιπέρι και τα
χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα αυγών.
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε τα τυριά, τα χορταρικά και ανακατεύουμε
με μια σπάτουλα.
Εν συνεχεία ρίχνουμε λίγο- λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Το
μείγμα μας πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστο.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τις θήκες σε ένα ταψάκι για muffins
ή χρησιμοποιούμε ειδικά αντικολλητικά χαρτάκια. Γεμίζουμε τις θήκες ή τα
χαρτάκια με το μείγμα κατά τα ⅔ και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή τριμμένο
τυρί.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C στον αέρα, για 20-25
λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκαν καλά, κάνουμε το τεστ
με την οδοντογλυφίδα.
TIPS
- Αν η ζύμη γίνει πολύ υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, για να γίνει παχύρευστη.
- Η ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσουμε εξαρτάται από το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά αντικολλητικά χαρτάκια για muffins, πρέπει να λαδώσουμε καλά τις θήκες στο ειδικό ταψάκι και να τις πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά ή αλεύρι.
- Αν μας αρέσουν τα muffins με ωραία κρούστα εξωτερικά, καλό είναι να τα ψήσουμε χωρίς χαρτάκια.
- Προσοχή: ακόμα κι αν φαίνονται εξωτερικά, ότι έχουν ψηθεί, πάντα πρέπει να δοκιμάζουμε το εσωτερικό τους. Αν είναι ακόμα υγρό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά, να στεγνώσουν.
Με έχεις κατά νου, Ελένη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστούν!
Φιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ, Στέλλα μου, που βάζεις τις προτάσεις μου στο πρόγραμμά σου!
ΔιαγραφήΠεριμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια.
Καλημέρα, είμαι η πρώτη??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξες μικρές κολοκυθοπιτούλες με λίγα λόγια!!
Σούπερ τέλεια και γευστικά... και να σου πω την αλήθεια μου, έφεραν στη σκέψη μου το καλοκαίρι!!
Σε φιλώ πολύ Ελένη μου!
Δεν πειράζει, Χρυσαυγή μου που δεν ήσουν η πρώτη! Σε κερνάω από τα σημερινά, που είναι πιο φράσκα. Εδώ, το έχω ξαναπεί, έχουμε φρούτα και χορταρικά όλων των εποχών!
ΔιαγραφήΣήμερα μπήκε η άνοιξη, υπομονή έρχεται και το καλοκαιράκι!
Φιλάκια πολλά, ανοιξιάτικα!
Καλημέρα! Τα μάφιν σου πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτα! Εγώ φτιάχνω αρκετά και τα φυλάω στην κατάψυξη, έτσι ώστε αν έχω κάποιον έκτακτο καλεσμένο να βγάλω ένα μεζεδάκι με το κρασί.(ξεπαγώνουν πολύ γρήγορα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρότασή σου, Loulou, για την κατάψυξη. Σε ευχαριστώ. Έτσι αποθηκεύω τα κρουσάν και τα ξεπαγώνω στο φούρνο. Γίνονται υπέροχα!
ΔιαγραφήΚαλό και χαρούμενο μήνα!
Φαντάζομαι την ευωδία του δυόσμου και την πικάντικη γεύση του ρεγκάτο! Απίθανο σνακ για όλες τις ώρες! Μόνο που εγώ πρέπει να φτιάξω διπλή δόση αν θέλω να έχω και για την επόμενη μέρα... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Αναστασία μου, όντως είναι απίθανα, αφράτα, αρωματικά και νοστιμότατα!
ΔιαγραφήΗ διπλή δόση όντως σώζει. . . καταστάσεις!
Καλό μήνα και καλό απόγευμα.
Φιλάκια!
Πολυ ωραίο μίνι κολατσιό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες στο blog μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη.
Ελπίζω να τα λέμε!
Αυτά είναι για μένα που είμαι των αρμυρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, για να πω την αλήθεια, σε σκέφτηκα, ξανθή μου, όταν τα έφταχνα!
ΔιαγραφήΔοκίμασε τη συνταγή και πες μου.
Καλό μήνα!
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, θέλω πεντ' έξι για τώρα, και μετά αναλαμβάνω να τα κάνω κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ευχαρίστως, όσα θέλεις! Πολύ σωστά, πρέπει πρώτα να τα δοκιμάσεις και μετά να τα φτιάξεις. Για δοκιμή τα δικά μου είναι μια χαρά!
ΔιαγραφήΣε περιμένω, Μάρθα μου!
Φιλάκια.
Πολύ νόστιμη πρόταση, με ωραία υλικά, γεμάτη λαχανικά αλλά με πλούσια γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια για σνακ!
Φιλιά πολλά Ελένη μου!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ερμιόνη μου! Προτείνω μία δοκιμή, θα σου αρέσουν πολύ!
ΔιαγραφήΕίναι νόστιμα και πολύ χορταστικά.
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια πολλά!
Ενα σνακ πειρασμός Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το άρωμα του δυόσμου..... υπέροχο!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!
Αφού σου αρέσει το άρωμα του δυόσμου, θα σου αρέσουν κι αυτά τα muffins!
ΔιαγραφήΠραγματικά μυρωδάτα και νοστιμότατα, ιδανικά για όλη την ημέρα!
Καλό απόγευμα.
Φιλάκια πολλά.
Τα θέλω τώρα, για το καφεδάκι, για βραδινό αλλά και για πρωϊνό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, Λίλα μου! Είναι όντως εξαιρετικά και κατάλληλα για κάθε ώρα της ημέρας.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Όμορφη ιδέα τα αλμυρά μάφινς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μέγεθός τους ευκολοφάγωτο. Εννοώ ότι δεν σταματάς στο ένα , τα παίρνεις τρία τρία.
Καλό σου βράδυ.
Καλησπέρα, Σωσώ μου!
ΔιαγραφήΜια νόστιμη αλλάγή είναι πάντα ευπρόσδεκτη! Ούτε συζήτηση ότι δεν σταματάς εύκολα μόνο στο ένα. Αν είναι ζεστά και μοσχοβολούν, τότε είναι πραγματικός πειρασμός!
Καλό απόγευμα και καλό μήνα!
Ελένη μου τα κεκακια σου είναι υπέροχα δοκιμάστηκαν απόψε και πήραν άριστα από όλους άσε που μοσχομύρισε το σπίτι.Έκανα όμως μια μικρή αλλαγή επειδή δεν είχα αριανι και κολοκυθάκια έβαλα γάλα και καρότο.Δεν νομίζω να άλλαξα πολύ τη γεύση τους,πάντως την επόμενη φορά θα τα φτιάξω κανονικά για να δω τη διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλήσπέρα, Κατερίνα μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα muffins και σε ευχαριστώ πολύ που με ενημέρωσες γι΄αυτό! Η αλλαγή στα υλικά που έκανες, φαίνεται ότι είχε επιτυχία! Μπράβο! Με το καρότο θα πρέπει να σου έγιναν πιο γλυκά. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ καρότο σε αλμυρά κέικ και η πρότασή σου έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα δοκιμάσω να τα φτιάφω κι εγώ με το δικό σου συνδυασμό.
Καλό μήνα και καλό απόγευμα!
πολύ ωραία και η αλμυρή εκδοχή...να σαι καλά θα τα δοκιμάσω.....μπράβο σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ. Περιμένω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Καταπληκτικά Ελένη μου... υπέροχο σνακ!!! Αρωματικά και υγιεινά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Να είσαι καλά, Κική μου! Λέμε ¨ναι¨και στα αλμυρά muffins!
ΔιαγραφήΗ νοστιμιά και το άρωμά τους μας πείθουν να τα δοκιμάζουμε.
Πολλά φιλάκια!
Αυτά φαίνονται πολύ νόστιμα και μυρωδατα,θα τα φτιάξω,έχουν γεύσεις που μου αρέσουν ,καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου αρέσει η γεύση τυρόπιτας με χορταρικά και αρωματικά, θα σου αρέσουν κι αυτά, Neli! Πάντως, όταν τα δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα και καλό μήνα!