Η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα είναι πολύ εύκολη, έχει απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά δίνουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Είναι το απαραίτητο ορεκτικό στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Βασικά συστατικά της, εκτός από τον ταραμά, είναι το ψωμί και το λάδι, που μετριάζουν την αλμύρα των παστών αυγών του ψαριού, αλλά και το κρεμμύδι, που της δίνει πικάντικη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα παραδοσιακά πρέπει να χτυπιέται σε γουδί, ξύλινο ή πέτρινο – έτσι την έφτιαχναν στο χωριό μου - για να σπάσουν τα αυγά του ψαριού και να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε στο σπίτι γουδί, δοκιμάστε να την φτιάξετε εκεί.
Όμως στην «αναβροχιά» καλό είναι και το μίξερ!
Η συνταγή αφιερωμένη το φίλο μου το Βασίλη!
Τ α Υ λ ι κ ά
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα
200γρ. ταραμάς λευκός ή ροζ
1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
Ο χυμός από δύο μέτρια λεμόνια ή όσο θέλετε
Ελιές και ραπανάκια για γαρνίρισμα
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά, το λιωμένο κρεμμύδι και το μισό ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε τμηματικά το χυμό λεμονιού, το ψωμί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία κρέμα.
Σερβίρουμε την Ταραμοσαλάτα σε ένα ρηχό μπολ ή βαθύ πιάτο και τη γαρνίρουμε με ραπανάκια, ελιές και φυλλαράκια μαϊντανού.
Συνοδεύουμε την Ταραμοσαλάτα με μια καλοψημένη σπιτική Λαγάνα,
ροδοψημένους Ταραμοκεφτέδες ή Αραβικές Falafel,
Γαρίδες και Καβούρια Σκορδάτα, ένα νόστιμο Μυδοπίλαφο,
Γίγαντες με Αρωματικά Χόρτα
και μια φρέσκια πράσινη Σαλάτα Fattous ή με Ψητό καλαμάρι ή Σουπιά.
Τον καφέ μας θα τον συνοδεύσουμε με ένα κομμάτι αρωματικό παραδοσιακό Χαλβά με Σιμιγδάλι.
(Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές στη σελίδα Νηστίσιμα).
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση την Καθαρά Δευτέρα και να υποδεχτούμε όλοι με υγεία τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή !
Βασικά συστατικά της, εκτός από τον ταραμά, είναι το ψωμί και το λάδι, που μετριάζουν την αλμύρα των παστών αυγών του ψαριού, αλλά και το κρεμμύδι, που της δίνει πικάντικη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα παραδοσιακά πρέπει να χτυπιέται σε γουδί, ξύλινο ή πέτρινο – έτσι την έφτιαχναν στο χωριό μου - για να σπάσουν τα αυγά του ψαριού και να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Όσοι έχετε στο σπίτι γουδί, δοκιμάστε να την φτιάξετε εκεί.
Όμως στην «αναβροχιά» καλό είναι και το μίξερ!
Η συνταγή αφιερωμένη το φίλο μου το Βασίλη!
Τ α Υ λ ι κ ά
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς κόρα
200γρ. ταραμάς λευκός ή ροζ
1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
Ο χυμός από δύο μέτρια λεμόνια ή όσο θέλετε
Ελιές και ραπανάκια για γαρνίρισμα
Ο δ η γ ί ε ς
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τμηματικά το χυμό λεμονιού, το ψωμί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία κρέμα.
Σερβίρουμε την Ταραμοσαλάτα σε ένα ρηχό μπολ ή βαθύ πιάτο και τη γαρνίρουμε με ραπανάκια, ελιές και φυλλαράκια μαϊντανού.
Συνοδεύουμε την Ταραμοσαλάτα με μια καλοψημένη σπιτική Λαγάνα,
ροδοψημένους Ταραμοκεφτέδες ή Αραβικές Falafel,
Γαρίδες και Καβούρια Σκορδάτα, ένα νόστιμο Μυδοπίλαφο,
Γίγαντες με Αρωματικά Χόρτα
και μια φρέσκια πράσινη Σαλάτα Fattous ή με Ψητό καλαμάρι ή Σουπιά.
Τον καφέ μας θα τον συνοδεύσουμε με ένα κομμάτι αρωματικό παραδοσιακό Χαλβά με Σιμιγδάλι.
(Μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές στη σελίδα Νηστίσιμα).
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση την Καθαρά Δευτέρα και να υποδεχτούμε όλοι με υγεία τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή !
Ελένη, οι ταραμάδες μας μοιάζουν αλλά καμιά φορά βάζω και λίγο ξύδι μαζί με το λεμόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα εδέσματα, που μας πρότεινες, κάνουν ένα τέλειο και νόστιμο σαρακοστιανό τραπέζι!
Θα σταθώ στα θαλασσινά σου, που είναι η μεγάλη μου αδυναμία.
Μετά θα κεραστώ ένα λοφίσκο χαλβά, που λατρεύω. Κάνει καλό και στην πέψη...:)
Καλά να περνάτε.
Φιλιά σας, πολλά.
Ζ.
Ζαμπία μου, η δική μου απλή, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Η δική σου είναι εξαιρετική με πρωτοτυπία σε χρώμα και γεύση!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τα πάντα καλά σου λόγια. κι εγώ λατρεύω τα θαλασσινά κι εδώ είναι φρέσκα και νόστιμα-πολύ θα ήθελα να σου στείλω!!!
Φιλάκια πολλά, καλή διασκέδαση και με υγεία τα Κούλουμα!
Καλησπερούδια! μ'αρέσει πολύ ο ταραμάς αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ οπότε ευκαιρία να τη δοκιμάσω τη συνταγή!! και οι ταραμοκεφτέδες φαίνονται ενδιαφέροντες!!! φιλάκια πολλά και καλό 3ήμερο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Πέλα μου.
ΔιαγραφήΝα φτιάξεις ταραμά, η συνταγή είναι απλή και εύκολη, θα τον πετύχεις σίγουρα.
Αν δεις ότι δεν είναι όσο πηχτός θέλεις, πρόσθεσε ακόμα λίγο λάδι.
Καλή επιτυχία.
Φιλιά, καλό τριήμερο!
ΥΓ. Είδες την πρόσκλησή που έστειλα για το μουσικό παιχνίδι;
Kαλημέρα Ελένη μου και καλή σαρακοστή! την είδα την πρόσκληση αλλά κατόπιν εορτής, αφού είχα κάνει τη σχετική ανάρτηση...σ'ευχαριστώ!! φιλάκια!
ΔιαγραφήΥπέροχα όλα Ελένη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Κική μου!
ΔιαγραφήΚαλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή, με υγεία!
Φιλάκια πολλά.
Ελενάκι μου οι προτάσεις σου είναι η μία πιο γευστική από την άλλη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή, ελπίζω να πέρασες όμορφα!
Πολλά φιλιά!
Καλησπέρα, Έλενά μου και καλή Σαρακοστή να έχουμε.
ΔιαγραφήΩραία περάσαμε, εδώ δεν έχουμε γιορτή, η μέρα είναι εργάσιμη αλλά πάντα το
τραπέζι μας εορταστικό. Να είμαστε καλά και του χρόνου. Τα θαλασσινά αφθονούν,
ό τι πρέπει για την ημέρα.
Φιλάκια πολλά!
Αχ ο ταραμάς αυτή η παραδοσιακή σαλάτα!!!!Δεν με αφήνουν Helen μου να την φτιάξω ...κανείς δεν την τρώει.Θέλω λίγη από την τσουποτή λαγάνα μου να κάνω μια βουτιά στην ταραμοσαλάτα...Θέλω επίσης να αρπάζω το χαλβαδάκι το λοφίσιο....και σε αλουμινόχαρτο λίγους ταραμοκεφτέδες...Μην ξεχάσω να σου πω ότι χρωστώ κάποιες αναδημοσιεύσεις...εν καιρώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ γλυκιά μου και εύχομαι σε όλο τον κόσμο καλή Σαρακοστή!!!!!!!!!!
Καλή Σαρακοστή, Μάρα μου.
ΔιαγραφήΌλο και κάποια φιλενάδα, που είναι κοντά σου, έπρεπε να φιλοτιμηθεί να σου στείλει!
Εισάγω "καινά δαιμόνια"; Ε, τέτοια μέρα χρειάζεται μια κουταλιά ταραμάς.
Ας είμαστε όμως καλά κι ας μας λείπει.
Ως προς τις αναρτήσεις, με την ησυχία σου κι ευχαριστώ πολύ.
Φιλάκια πολλά.
Καλημέρα...δεν έχω φτιάξει ποτέ ταραμοσαλάτα την αγοράζω πάντα έτοιμη. Θα δοκιμάσω να τη φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Καλησπέρα Δήμητρα. Η ταραμοσαλάτα δεν έχει πολλά μυστικά: καλά στυμμένο ψωμάκι και καλό ελαιόλαδο. Σχεδόν γίνεται" με το μάτι"!
ΔιαγραφήΌμως δεν έχει καμία σχέση με του μπακάλη! Αυτή έχει χρώμα και υφή μαγιονέζας!
Καλή επιτυχία, αν την φτιάφεις.
Και του χρόνου με υγεία, καλό σου βράδυ.
Ήρθε την επομένη με "μάτια πονεμένα" για να ευχηθώ πάνω απ' όλα Υγεία και πάντα με πολλές νοστιμιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά φέτος: ταραμοσαλάτα στα γρήγορα και χωρίς κρεμμύδι (γιατί τα μάτια μου δεν το άντεχαν),
ελίτσες παραγωγής μου, ρεβυθάκια βρασμένα με μπόλικο λεμόνι και ρίγανη, ντοματούλα με χοντρό αλάτι, αγγουράκι, λαγάνα και χαλβά του μπακάλη!
Το πιο "μαζεμένο" τραπέζι που έχω κάνει ποτέ τέτοια μέρα!
Και του Χρόνου να είμαστε όλοι καλά και με ΔΥΝΑΜΗ.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου. Γιατί ματάκια πονεμένα; Είμαι πολύ ευαίσθητη σ' αυτό το θέμα. Αν συμβαίνει κάτι, περαστικά το γρηγορότερο, εύχομαι.
ΔιαγραφήΕμένα το τραπέζι σου μου φαίνεται ενδιαφέρον και πολύ παραδοσιακό. να έχουμε υγεία και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε.
Και του χρόνου, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Φιλάκια Σαρακοστιανά!
Mπραβο ελενιτσα χρυσοχερα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ομορφιες ειναι αυτες.. Λατρευω και τα σαρακοστιανα αχχ μπραβο σου βρε κοριτσι μου τα σπιτικα παντα ειναι τα καλύτερα.
Εμενα ο καλος μου ξυπνησε 7 η ωρα για να μου φερει ζεστη λαγανίτσα και ταραμα (ετοιμο δυστυχως)
Καλη σαρακοστή!!!!!
Καλη Σαρακοστη και καλο μηνα να εχεις με υγεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή