Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ένα νόστιμο μυδοπίλαφο

Τα μύδια είναι νόστιμα και αγαπημένα. Μαζί με το ρυζάκι κάνουν έναν πικάντικο συνδυασμό και συναγωνίζονται, σαν Ελληνική πρόταση, την παέλλα της άλλης πλευράς της Μεσογείου.
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι οι φρέσκες ντομάτες δίνουν στο φαγητό χρώμα και μια ακαταμάχητη γεύση που θα εκτιμήσουν νηστεύοντες και μη νηστεύοντες.
Ας τα μαγειρεύσουμε.


Τ α  Υ λ ι κ ά

500γρ. μύδια φρέσκα καθαρισμένα ή κατεψυγμένα
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλιτζάνια ρύζι basmati
3-4 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα (προαιρετικά)

Ο δ η γ ί ε ς

Ξεπαγώνουμε τα μύδια, τα πλένουμε με δροσερό τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και την καυτερή πιπερίτσα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά 5 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το βασιλικό, τα μύδια και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας.
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 15 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
Προσέχουμε στο τέλος να μείνει στην κατσαρόλα τουλάχιστον 1 φλιτζάνι σάλτσα.
Εν τω μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι σε 3 φλιτζάνια ζεστό αλατισμένο νερό, λιγότερο από 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, το προσθέτουμε στα μύδια και ανακατεύουμε, να πάει παντού η σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σιγοβράζουμε το φαγητό, έως ότου το ρύζι απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως κι αν μας αρέσει, το γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

TIPS
Μπορούμε να προσθέσουμε το ρύζι στα μύδια και να τα βράσουμε όλα μαζί, αρκεί να έχουμε αναλογία σάλτας-ρυζιού δύο προς ένα. Τότε τα βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Εκτός από το κρασί, με τα μύδια ταιριάζουν πολύ το ούζο και το τσίπουρο, δηλαδή τα μεθάμε για τα καλά!

3 σχόλια:

  1. Ελένη μόλις γύρισα από την κεντρική ψαραγορά και είχε μύδια αλλά προτίμησα μια τσιπούρα να την κάνουμε ψητή με σαλάτα αμπελοφάσουλα.
    Αλλά την επόμενη εβδομάδα θα πάω για μύδια είναι πολυαγαπημένο το μυδοπίλαφο όπως και το σαγανάκι.
    Καλό Σ/Κ και Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθή μου, πολύ καλή επιλογή έκανες με το ψαράκι και με τα αμπελοφάσουλα θα είναι τέλειο! Εδώ υπάρχουν ωραία μύδια εισαγωγής και μαγειρεύω συχνά πιλάφι. Σαγανάκι δεν τρώει ο σύζυγος, τι να γίνει. Χρόνια πολλά και σ' εσένα με υγεία να γιορτάσουμε τη Χάρη Της. Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή