Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Γαρίδες και Καβούρια Σκορδάτα

Ένα υπέροχο, νόστιμο μεζεδάκι, όχι μόνο για τη Σαρακοστή αλλά και για τις καθημερινές μας που αγαπά το ουζάκι και την καλή παρέα.
Η συνταγή ξεκίνησε για να γίνει η κλασσική Ισπανική Gambas al ajillo (γαρίδες με σκόρδο) αλλά στην πορεία συνάντησε και τα καβουράκια-όχι στου γιαλού τα βοτσαλάκια- και ξεστράτισε!
Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας που το πρωτοπαρουσίασα, πιστέψτε με, έκλεψε την παράσταση.
Δοκιμάστε το κι εσείς και θα με θυμηθείτε!
 


 Τα Υ λ ι κ ά

½ φλιτζάνι εξαιρετικό ελαιόλαδο
½ κιλό μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες φρέσκιες ή κατεψυγμένες, όχι προβρασμένες
5 μεγάλα καβούρια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
5 σκελίδες σκόρδο κομμένες λεπτές φετούλες
2-3 καυτερές πιπερίτσες, χωρίς τους σπόρους ή σκόνη chilies
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Ο χυμός ενός μέτριου λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ο δ η γ ί ε ς

Καθαρίζουμε τα καβούρια ala Sri Lanka: αφαιρούμε τη ράχη, το «τριγωνάκι» της κοιλιάς και μετά τα κόβουμε στη μέση. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε από το εσωτερικό και τα βράγχια, τα πλένουμε και έχουμε καθαρό καβούρι, εύκολο να φαγωθεί. Κρατάμε τις δαγκάνες τους χωριστά από το υπόλοιπο σώμα. Αλατίζουμε ελαφρά και στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το εντεράκι της ράχης –κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης με ένα κοφτερό μαχαίρι και το αφαιρούμε προσεκτικά- και αφήνουμε μόνο την ουρά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, το χυμό ½ λεμονιού και τις αφήνουμε στην άκρη.Ρίχνουμε τα καβούρια σε νερό που βράζει για 2 λεπτά, τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.Σ' ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε τις καυτερές πιπεριές, τις καθαρισμένες γαρίδες και τα καβούρια και τα μαγειρεύουμε για 3 από κάθε πλευρά, δυναμώνοντας λίγο τη φωτιά. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, προσθέτουμε την πάπρικα και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακινούμε καλά και προσεκτικά και σερβίρουμε αμέσως μέσα σε ζεστό πιάτο με όλο το λάδι τους. Το φρέσκο ψωμάκι είναι απαραίτητο, διότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε, είμαι σίγουρη! Δεν χρειάζονται ντροπές ούτε δίαιτες!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα
Σημείωση

Τη συνταγή αυτή την αφιερώνω στον καλό μας φίλο το Sarath από τη μακρινή κι εξωτική Sri Lanka (που θα πει ευτυχισμένη χώρα στην γλώσσα τους) που μαζί με τη γυναίκα του με έμαθαν να καθαρίζω και να μαγειρεύω εξωτικά τα θαλασσινά, να εκτιμώ τα παράξενα εξωτικά φρούτα και να ξεχωρίζω τη γεύση κάθε μιας ποικιλίας τσαγιού.
Το καλοκαίρι που περάσαμε μαζί τους ήταν ονειρεμένο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να επαναλάβουμε αυτό το ταξίδι. Προσεχώς θα δημοσιεύσω φωτογραφίες από την πανέμορφη Sri Lanka.

10 σχόλια:

  1. Τι θαλασσινή νοστιμιά είναι αυτή Ελενάκι μου!
    Δικαιολογημένα έκλεψε την παράσταση, είναι υπέροχο το πιάτο σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα και καλώς σε βρήκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο θαλασσινό πιάτο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα Έλενα. Είδες, βάζω το μεζεδάκι κι από σένα περιμένω το ουζάκι που εδώ απαγορεύεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Γαστεροπλήξ! Κόπιασε, που λένε και στο χωριό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pansofix Καλώς με βρήκες και καλώς όρισες. Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eva Z με τα θαλασσινά μπορείς να φτιάξεις πολλά και υπέροχα πιάτα, αρκεί να σου αρέσουν.Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Υπέροχο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ Σοφία. Εύχομαι "Καλή μεγάλη Εβδομάδα" και σε σένα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή