Η καλοκαιρινή σαλάτα της φιλενάδας μου της Lidia από την Ιταλία
Είναι πολύ νόστιμη, απλή και διαιτητική, διότι έχει λίγες θερμίδες αλλά συνδυάζει τρόφιμα με εξαιρετική διατροφική αξία.Τα καλαμαράκια και οι σουπιές αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών που η κατανάλωση τους φαίνεται να δρα προστατευτικά στη λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος.
Συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι τηγανητά ή κοκκινιστά. Γίνονται όμως απίθανα ψητά, αρκεί να είναι μεγαλούτσικα, να τα ψήσουμε λίγο και σε δυνατή φωτιά κατά προτίμηση σε σχάρα ή σε πλάκα. Πρέπει όμως να τα καταναλώσουμε αμέσως για να μη σφίξουν. Η μυρωδιά τους όσο ψήνονται είναι το κάτι άλλο! Με λίγο χυμό λεμονιού γίνονται για τους ανυπόμονους εξαιρετικός ουζομεζές, που εξαφανίζεται αμέσως! Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να ψήσουμε περισσότερα για να τα συνδυάσουμε με την πράσινη σαλάτα, ώστε να έχουμε ένα πιάτο με ξεχωριστή νοστιμιά.
Τ α Υ λ ι κ ά
6 καλαμαράκια ή σουπιές φρέσκιες, μόνο το σώμα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο καυτερό πιπέρι
Για την πράσινη σαλάτα
Διάφορα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα και χονδροκομμένα (Σαλάτα, λόλα, μαρούλι, ρόκα)
12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Μια τούφα άνηθος χονδροκομμένος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μικρά αγγουράκια, πλυμένα και κομμένα ροδέλες
Μερικές ελιές Καλαμών ολόκληρες
Δια τη βινεγκρέτ
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ο χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
1 κουταλάκι μουστάρδα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια ή τις σουπιές, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και χαράζουμε την εσωτερική πλευρά με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθετα και οριζόντια. Προσέχουμε να μην τα κόψουμε εντελώς.
Τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε και τους προσθέτουμε το σκόρδο και το καυτερό πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για λίγο εκτός ψυγείου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη βινεγρέτ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολάκι.
Στη συνέχεια κόβουμε τα πλυμένα και στραγγισμένα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν όλα είναι έτοιμα, ψήνουμε τα θαλασσινά, ακουμπώντας στη σχάρα ή στην πλάκα τη χαραγμένη πλευρά. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν και τα γυρίζουμε μόνο μια φορά!
Όταν ροδοψηθούν, τα βγάζουμε και τα τεμαχίζουμε.
Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ στη σαλάτα, ανακατεύουμε
και από πάνω προσθέτουμε τα θαλασσινά.
Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με ουζάκι ή μπυρίτσα. Στην υγειά σας!
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες Τροφή χαμηλών θερμίδων, τα καλαμαράκια αποτελούν ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Πολύς κόσμος πάντως τα αποφεύγει εξ’ αιτίας της ιδιαιτέρως διαδεδομένης αντίληψης ότι αυτά, όπως και γενικότερα όλα τα θαλασσινά, προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και συνεπώς αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την καρδιά.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί είναι μεν τα καλαμάρια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ωστόσο αυτή ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος καθώς ο οργανισμός μας, μέσω ενός ρυθμιστικού μηχανισμού από το συκώτι ελέγχει και διατηρεί σταθερά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα του.Από Ιαρτονέτ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=349
Είναι πολύ νόστιμη, απλή και διαιτητική, διότι έχει λίγες θερμίδες αλλά συνδυάζει τρόφιμα με εξαιρετική διατροφική αξία.Τα καλαμαράκια και οι σουπιές αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών που η κατανάλωση τους φαίνεται να δρα προστατευτικά στη λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος.
Συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι τηγανητά ή κοκκινιστά. Γίνονται όμως απίθανα ψητά, αρκεί να είναι μεγαλούτσικα, να τα ψήσουμε λίγο και σε δυνατή φωτιά κατά προτίμηση σε σχάρα ή σε πλάκα. Πρέπει όμως να τα καταναλώσουμε αμέσως για να μη σφίξουν. Η μυρωδιά τους όσο ψήνονται είναι το κάτι άλλο! Με λίγο χυμό λεμονιού γίνονται για τους ανυπόμονους εξαιρετικός ουζομεζές, που εξαφανίζεται αμέσως! Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να ψήσουμε περισσότερα για να τα συνδυάσουμε με την πράσινη σαλάτα, ώστε να έχουμε ένα πιάτο με ξεχωριστή νοστιμιά.
Τ α Υ λ ι κ ά
6 καλαμαράκια ή σουπιές φρέσκιες, μόνο το σώμα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο καυτερό πιπέρι
Για την πράσινη σαλάτα
Διάφορα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα και χονδροκομμένα (Σαλάτα, λόλα, μαρούλι, ρόκα)
12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Μια τούφα άνηθος χονδροκομμένος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μικρά αγγουράκια, πλυμένα και κομμένα ροδέλες
Μερικές ελιές Καλαμών ολόκληρες
Δια τη βινεγκρέτ
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ο χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
1 κουταλάκι μουστάρδα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια ή τις σουπιές, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και χαράζουμε την εσωτερική πλευρά με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθετα και οριζόντια. Προσέχουμε να μην τα κόψουμε εντελώς.
Τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε και τους προσθέτουμε το σκόρδο και το καυτερό πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για λίγο εκτός ψυγείου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη βινεγρέτ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολάκι.
Στη συνέχεια κόβουμε τα πλυμένα και στραγγισμένα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν όλα είναι έτοιμα, ψήνουμε τα θαλασσινά, ακουμπώντας στη σχάρα ή στην πλάκα τη χαραγμένη πλευρά. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν και τα γυρίζουμε μόνο μια φορά!
Όταν ροδοψηθούν, τα βγάζουμε και τα τεμαχίζουμε.
Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ στη σαλάτα, ανακατεύουμε
και από πάνω προσθέτουμε τα θαλασσινά.
Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με ουζάκι ή μπυρίτσα. Στην υγειά σας!
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες Τροφή χαμηλών θερμίδων, τα καλαμαράκια αποτελούν ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Πολύς κόσμος πάντως τα αποφεύγει εξ’ αιτίας της ιδιαιτέρως διαδεδομένης αντίληψης ότι αυτά, όπως και γενικότερα όλα τα θαλασσινά, προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και συνεπώς αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την καρδιά.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί είναι μεν τα καλαμάρια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ωστόσο αυτή ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος καθώς ο οργανισμός μας, μέσω ενός ρυθμιστικού μηχανισμού από το συκώτι ελέγχει και διατηρεί σταθερά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα του.Από Ιαρτονέτ http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=349
Αυτή δεν είναι μια απλή σαλάτα , είναι ενα κανονικό κυριώς γεύμα Ελένη μου! Μπράβο σου , ότι καλύτερο ! Καλημέρα & καλή εβδομάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω την σαλάτα που προτείνεις! Τα τηγανητά καλαμαράκια τα αποφεύγω, αλλά στο BBQ είναι καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το τι είναι καλό για την χοληστερίνη και τι αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την καρδιά, μας έχουν παλαβώσει! Την μια λένε Α και την άλλη Ω... Γιαυτό εμείς εφαρμόζουμε το "μέτρον άριστον". Όχι στις υπερβολές!
Ελενάκι από τις ωραιότερες σαλάτες μας σερβίρισες σήμερα, έχεις συνδυάσει υπέροχα τα υλικά και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ γευστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Καλή εβδομάδα, Αφροδίτη μου. Χαίρομαι που σου άρεσε η σαλάτα. Να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου συμφωνώ μαζί σου αλλά πού να ξέρουμε ακριβώς εμείς. Ακούμε και διαβάζουμε και μάλλον μπερδευόμαστε. Το να κρατάμε το μέτρον είναι το σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι, αληθινά είναι πολύ νόστιμη σαλάτα και χορταστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα και πολλά φιλάκια.
υπέροχη με αγαπημένα υλικά, γευστικότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν ξαναψήσουμε στα καρβουνα καλαμάρια θα ακολουθήσω την προτασή σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Μαρία μου, δοκίμασε αυτή την εκδοχή και θα με θυμηθείς. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, δοκίμασε αυτή την εκδοχή και θα με θυμηθείς. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη σαλάτα που αντικαθιστά κάλλιστα ένα κυρίως πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πράσινη σαλάτα με ψητό καλαμάρι και επίσης πολύ χρήσιμα όλα αυτά που έμαθα για το καλαμάρι...εγώ πάντως το αποφεύγω γιατί θα πρέπει να το κάνω τηγανιτό..οπότε αυτη εδώ η συνταγή είναι υπέροχη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα, manousina,η σαλάτα έγινε πολύ νόστιμη. Δοκίμασέ τη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ έτσι έκανα αλλά τώρα μου αρέσουν ψητά. Καλήμέρα Εύα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΒQ θα έχουμε σύντομα στα εξοχάς, οπότε θα την τιμήσουμε την πρότασή σου Ελένη μου. Προς ώρας αρκούμεθα στις γαριδούλες και στην καβουρόψυχα που συνδυάζονται επίσης πολύ ωραία με τα φρέσκα ζαρζαβατικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Πηνελόπη. Θα δεις πόσο διαφέρουν στη γεύση τα ψητά και πόσο νόστιμα είναι. Καλό σου βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή