Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τυροπιτάκια με Μεσογειακή Γέμιση

Ροδοψημένα τυροπιτάκια με σφολιάτα, εύκολα, γευστικότατα και τραγανά, γεμισμένα με ένα πικάντικο, μυρωδάτο και νοστιμότατο μείγμα Μεσογειακών υλικών που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Βασικό υλικό τους η Ελληνικότατη Φέτα, ενισχυμένη γευστικά και χρωματισμένη φυσικά από τις λιαστές ντομάτες και τις μαύρες ελιές και αρωματισμένη υπέροχα από τον φρέσκο δυόσμο. Με την πρώτη μπουκιά οι γεύσεις αποκαλύπτονται έντονες αλλά ο συνδυασμός τους ενθουσιάζει.
Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους και να σταματήσει στο πρώτο τυροπιτάκι!




Τα Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας, μακρόστενο
200γρ. τυρί Φέτα
15 μαύρες ελιές, τύπου φουρνιστές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές λάδι από τις λιαστές ντομάτες
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όσο μας αρέσει)
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές σουσάμι
2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί
Λίγο νερό

Οδηγίες

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο τουλάχιστον 15 λεπτά, πριν αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.
 

 
 
 
 
Μέσα σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις ελιές, το γιαούρτι και όσο πιπέρι μας αρέσει. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
 
 
 
 
 
 



Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε μια βάση σιλικόνης. Κόβουμε το φύλλο με ένα μαχαίρι ή με ένα ροδάκι σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 12Χ12 εκ. το καθένα.










Βάζουμε στο μέσον κάθε κομματιού μία κουταλιά από το γέμισμα και με ένα πινελάκι βρέχουμε όλες τις πλευρές. Διπλώνουμε το φύλλο, σχηματίζοντας τρίγωνο και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κολλήσουν. Επίσης με το πιρούνι τρυπάμε μία-δύο φορές το κάθε τυροπιτάκι.








Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μέσα σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί .
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τον κρόκο του αυγού με ένα κουταλάκι νερό.











Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε τυροπιτάκι με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 









Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C να ροδίσουν.







Όταν ψηθούν , τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απολαμβάνουμε ζεστά!

36 σχόλια:

  1. Το μόνο που έχω να πω είναι οτι 1 φύλλο είναι λίγο πολύ λίγο!!!!! Να κάνουμε 2 πακέτα λέω εγώ για να τα απολαύσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Λίλα!
      Με ένα φύλλο βγαίνουν περίπου δώδεκα, για δύο είναι καλά! Είναι νοστιμότατα, ισιαίτερα όταν είναι ζεστά. Πάντως συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Εσύ φτιάξε περισσότερα, έχεις και παιδάκι στην ανάπτυξη! Όχι πως και εμείς οι άλλοι δεν τα προτιμούμε, το αντίθετο μάλιστα!!!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω, Πέπη μου!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. Η γέμιση είναι απλά τέλεια, Ελένη μου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Έγιναν εξαιρετικά νόστιμα και βέβαια ανάρπαστα. Να τα δοκιμάσεις, Στέλλα μου! Είναι πανεύκολα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Ζεστά ζεστά θα είναι ονειρεμένα!!!!
    Ελενάκι μου ζωγράφισες πάλι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περισσότερα, Έλενά μου, έτσι καταναλώθηκαν, ζεστά, δήθεν για δοκιμή!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, το εκτιμώ.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Αφού κανείς δεν μπορεί ν' αντισταθεί Ελένη μου, πως ν' αντισταθούμε κι' εμείς; Ε,πως;
    Πολλές-πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου καλή, τα φτιάχνουμε, περιμένουμε να ψηθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα όλο αρώματα και μετά να τους αντισταθούμε; Δεν γίνεται!
      Καλό απόγευμα να έχεις!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Όντως ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα!
      Καλό από γευμα, Villy μου!

      Διαγραφή
  7. Μου αρέσουν πολύ και μόνο από τον τίτλο τους!
    Πάρα πολύ νόστιμη η μεσογειακή τους γέμιση Ελένη. Άντε με εξαίρεση τις ελιές που δεν πολυσυμπαθώ! :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ερμιόνη μου! Αν δεν σου αρέσουν οι ελίτσες, μην τις βάλεις.
      Πάντως με όλα τα υλικά, η γεύση τους δεν είναι έντονη.
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Σωστούς σας βρίσκω Ελενιώ μου, έτσι να ξεκινάτε για δοκιμή και μετά τα 2-3 αρχίζεις να καταλαβαίνεις την γεύση τους και τα τιμάς πλέον δεόντως !!!!!!! χιχιχιι!!! γεια στα χεράκια σου, πολύ ωραία η παρουσίαση και φοβερό το χρώμα τους !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δοκιμή είναι πολύ σημαντική, Μαρία μου! Μετά άντε να σταματήσεις!
      Σε ευχαριστώ πολύ γιατα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you for any comments you have made so far however are in a language that I do not understand.
      Please you may forward your comments in a language that is clearly understood by all commentators, English would be fine if I may suggest.
      Thanks for your understanding.

      Διαγραφή
  10. Πολύυ νόστιμα φαίνονται..θα διατηρούνται σε κατάψυξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελένη!
      Δεν έχω δοκιμάσει να τα βάλω ψημένα στην κατάψυξη. Αν όμως αγοράσεις φρέσκια σφολιάτα, τα κόβεις, τα γεμίζεις και τα βάζεις στο ψυγεί μέσα σε τάπερ, με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα. Αυγό θα τους βάλεις, αφού τα μισοξεπαγώσεις, πριν τα βάλεις να ψηθούν. Αυτό κάνω με όλα τα τυροπιτάκια.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Δύσκολα μπορώ να αντισταθώ στην τραγανή δαγκωματιά αυτων των ξεροψημένων μπουκιών με την λαχταριστή,μεσογειακή γεύση,την μυρωδάτη πνοή που αναδύεται από τον ζεστό φούρνο μόλις ξεπροβάλλουν από την αχνιστή πόρτα του-,την ιδιαίτερη σουσαμένια επίστρωση,που προσδίδει μία επιπλέον νοστιμάδα στο λαχταριστό,αρωματικό,μεσογειακό πιτάκι!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάμπτονται εντελώς οι αντιστάσεις μας, Φωτεινή μου!
      Αγαπώ πολύ τις μεσογειακές γεύσεις και αυτός ο συνδυασμός υλικών ήταν πολύ επιτυχής για τυροπιτάκια.
      Τα ευχαριστηθήκαμε!
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Ελένη μου, η γέμιση έχει εξαιρετικά υλικά! Θα είναι πεντανόστιμα τα τυροπιτάκια σου!
    Σε ένα διαφωνώ: Ότι τρώγονται ζεστά! ΑΑΑΑΑν περισσέψουν τα τρώω άνετα και κρύα!:)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, Αγγελική μου, οι πειραματισμοί στην κουζίνα έχουν και νόστιμα αποτελέσματα!
      Με τα υλικά αυτά αποφεύγεις τα αυγά και αδεικνύεις άλλες γεύσεις.
      Κι εμείς αρχίσαμε από ζεστά αλλά και κρύα μας φάνηκαν εξίσου νόστιμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Ζεστά, ζεστά όπως τα βλέπω με το σουσαμάκι τους είναι τέλεια τα τυροπιτάκια σου! Προσωπικά, τα τρώω ζεστά, χλιαρά, κρύα και την άλλη μέρα και πάντα... τα λατρεύω!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, λατρεύουμε τα τυροπιτάκια, αυτές τις ροδοψημένες τραγανές μπουκίτσες με την εξαιρετική γέμιση!
      Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Πολύ ενδιαφέρουσα γέμιση Ελένη! Καταγράφεται για δοκιμή γιατί μας αρέσουν οι πίτες παντός είδους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ νόστιμη. Να τη δοκιμάσεις πρώτα σε τυροπιτάκια και μετά σε μεγάλη πίτα. Εγώ την έχω χρησιμοποιήσει σε σε στριφτή που μας άρεσε πολύ.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Μα τι γεύσεις!
    Δεν ξέρω αν θα μου είναι εύκολο να σταματήσω να τα τρώγω, πριν τελειώσουν όλα!!!

    * Καλά, το γείτονα τον εξόντωσες...ακόμα γελάω!:)
    Αν και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να καταλάβει το παραμικρό και μάλλον αγνοεί την ύπαρξη του "μεταφραστηριού"...
    Μου επιτρέπεις να σου κλέψω την απάντηση για παρόμοια χρήση...<3
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να σταματήσεις, Ζαμπία μου, το ομολογώ!

      Και βέβαια να τη χρησιμοποιήσεις, εννοείται! Δεν μπορούσα να κάνω γι' αυτό κάτι άλλο!
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  16. Αγαπητή Ανδρούλα από την Κύπρο, σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

    Αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, στη σελιδα αναγράφεται e-mail.
    Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μεσογειακές τυρόπιτες,οι αγαπημένες της κόρης μου και του καλού μου.Καλά και δεν τις βλέπουνε διαφορετικά με έβλεπα να τις έφτιαχνε επιτόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελένη μου η γέμιση φαίνεται καταπληκτική!!!Και ζεστά και κρύα τα τρώω δεν κανένα έχω πρόβλημα!!!Υπέροχα!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραία γέμιση Ελένη.
    Νοστιμότατα τυροπιτάκια, ενισχυμένα.

    Γεια στα χέρια σου

    Φιλιά :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα, εξαιρετική η γέμιση, νόστιμα τα τυροπιτάκια!!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. απλα τελεια! μπραβο σου συνεχισε ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή