Ροδοψημένα τυροπιτάκια με σφολιάτα, εύκολα, γευστικότατα και τραγανά, γεμισμένα
με ένα πικάντικο, μυρωδάτο και νοστιμότατο μείγμα Μεσογειακών υλικών που όλοι
έχουμε στο σπίτι μας. Βασικό υλικό τους η Ελληνικότατη Φέτα, ενισχυμένη γευστικά
και χρωματισμένη φυσικά από τις λιαστές ντομάτες και τις μαύρες ελιές και
αρωματισμένη υπέροχα από τον φρέσκο δυόσμο. Με την πρώτη μπουκιά οι γεύσεις
αποκαλύπτονται έντονες αλλά ο συνδυασμός τους ενθουσιάζει.
Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους και να σταματήσει στο πρώτο τυροπιτάκι!
15 μαύρες ελιές, τύπου φουρνιστές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές λάδι από τις λιαστές ντομάτες
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όσο μας αρέσει)
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές σουσάμι
2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί
Λίγο νερό
Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε μια βάση σιλικόνης. Κόβουμε το φύλλο με ένα μαχαίρι ή με ένα ροδάκι σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 12Χ12 εκ. το καθένα.
Βάζουμε στο μέσον κάθε κομματιού μία κουταλιά από το γέμισμα και με ένα πινελάκι βρέχουμε όλες τις πλευρές. Διπλώνουμε το φύλλο, σχηματίζοντας τρίγωνο και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κολλήσουν. Επίσης με το πιρούνι τρυπάμε μία-δύο φορές το κάθε τυροπιτάκι.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μέσα σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί .
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τον κρόκο του αυγού με ένα κουταλάκι νερό.
Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε τυροπιτάκι με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C να ροδίσουν.
Όταν ψηθούν , τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απολαμβάνουμε ζεστά!
Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους και να σταματήσει στο πρώτο τυροπιτάκι!
Τα Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας, μακρόστενο
200γρ. τυρί Φέτα 15 μαύρες ελιές, τύπου φουρνιστές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές λάδι από τις λιαστές ντομάτες
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όσο μας αρέσει)
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές σουσάμι
2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί
Λίγο νερό
Οδηγίες
Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο τουλάχιστον 15 λεπτά, πριν αρχίσουμε να
ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.
Μέσα σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες
ντομάτες, τις ελιές, το γιαούρτι και όσο πιπέρι μας αρέσει. Ανακατεύουμε καλά τα
υλικά.
Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε μια βάση σιλικόνης. Κόβουμε το φύλλο με ένα μαχαίρι ή με ένα ροδάκι σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 12Χ12 εκ. το καθένα.
Βάζουμε στο μέσον κάθε κομματιού μία κουταλιά από το γέμισμα και με ένα πινελάκι βρέχουμε όλες τις πλευρές. Διπλώνουμε το φύλλο, σχηματίζοντας τρίγωνο και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κολλήσουν. Επίσης με το πιρούνι τρυπάμε μία-δύο φορές το κάθε τυροπιτάκι.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μέσα σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί .
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τον κρόκο του αυγού με ένα κουταλάκι νερό.
Με ένα πινέλο αλείφουμε κάθε τυροπιτάκι με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C να ροδίσουν.
Όταν ψηθούν , τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απολαμβάνουμε ζεστά!
Το μόνο που έχω να πω είναι οτι 1 φύλλο είναι λίγο πολύ λίγο!!!!! Να κάνουμε 2 πακέτα λέω εγώ για να τα απολαύσουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Λίλα!
ΔιαγραφήΜε ένα φύλλο βγαίνουν περίπου δώδεκα, για δύο είναι καλά! Είναι νοστιμότατα, ισιαίτερα όταν είναι ζεστά. Πάντως συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Εσύ φτιάξε περισσότερα, έχεις και παιδάκι στην ανάπτυξη! Όχι πως και εμείς οι άλλοι δεν τα προτιμούμε, το αντίθετο μάλιστα!!!
να ΄χα μερικά ..τώρα!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσα να σου στείλω, Πέπη μου!
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια!
Η γέμιση είναι απλά τέλεια, Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια.
ΔιαγραφήΈγιναν εξαιρετικά νόστιμα και βέβαια ανάρπαστα. Να τα δοκιμάσεις, Στέλλα μου! Είναι πανεύκολα.
Φιλάκια.
Ζεστά ζεστά θα είναι ονειρεμένα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου ζωγράφισες πάλι!
Φιλιά πολλά!
Τα περισσότερα, Έλενά μου, έτσι καταναλώθηκαν, ζεστά, δήθεν για δοκιμή!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ, το εκτιμώ.
Φιλάκια!
Αφού κανείς δεν μπορεί ν' αντισταθεί Ελένη μου, πως ν' αντισταθούμε κι' εμείς; Ε,πως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές-πολλές καλημέρες!
Πηνελόπη μου καλή, τα φτιάχνουμε, περιμένουμε να ψηθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα όλο αρώματα και μετά να τους αντισταθούμε; Δεν γίνεται!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα να έχεις!
Πεντανόστιμα! Τρέλα θα είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα!
ΔιαγραφήΚαλό από γευμα, Villy μου!
Μου αρέσουν πολύ και μόνο από τον τίτλο τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ νόστιμη η μεσογειακή τους γέμιση Ελένη. Άντε με εξαίρεση τις ελιές που δεν πολυσυμπαθώ! :)
Φιλιά!
Να είσαι καλά, Ερμιόνη μου! Αν δεν σου αρέσουν οι ελίτσες, μην τις βάλεις.
ΔιαγραφήΠάντως με όλα τα υλικά, η γεύση τους δεν είναι έντονη.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Σωστούς σας βρίσκω Ελενιώ μου, έτσι να ξεκινάτε για δοκιμή και μετά τα 2-3 αρχίζεις να καταλαβαίνεις την γεύση τους και τα τιμάς πλέον δεόντως !!!!!!! χιχιχιι!!! γεια στα χεράκια σου, πολύ ωραία η παρουσίαση και φοβερό το χρώμα τους !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Η δοκιμή είναι πολύ σημαντική, Μαρία μου! Μετά άντε να σταματήσεις!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ γιατα καλά σου λόγια.
Φιλάκια!
Πολύυ νόστιμα φαίνονται..θα διατηρούνται σε κατάψυξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Ελένη!
ΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει να τα βάλω ψημένα στην κατάψυξη. Αν όμως αγοράσεις φρέσκια σφολιάτα, τα κόβεις, τα γεμίζεις και τα βάζεις στο ψυγεί μέσα σε τάπερ, με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα. Αυγό θα τους βάλεις, αφού τα μισοξεπαγώσεις, πριν τα βάλεις να ψηθούν. Αυτό κάνω με όλα τα τυροπιτάκια.
Καλό σου βράδυ!
Δύσκολα μπορώ να αντισταθώ στην τραγανή δαγκωματιά αυτων των ξεροψημένων μπουκιών με την λαχταριστή,μεσογειακή γεύση,την μυρωδάτη πνοή που αναδύεται από τον ζεστό φούρνο μόλις ξεπροβάλλουν από την αχνιστή πόρτα του-,την ιδιαίτερη σουσαμένια επίστρωση,που προσδίδει μία επιπλέον νοστιμάδα στο λαχταριστό,αρωματικό,μεσογειακό πιτάκι!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάμπτονται εντελώς οι αντιστάσεις μας, Φωτεινή μου!
ΔιαγραφήΑγαπώ πολύ τις μεσογειακές γεύσεις και αυτός ο συνδυασμός υλικών ήταν πολύ επιτυχής για τυροπιτάκια.
Τα ευχαριστηθήκαμε!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ελένη μου, η γέμιση έχει εξαιρετικά υλικά! Θα είναι πεντανόστιμα τα τυροπιτάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ένα διαφωνώ: Ότι τρώγονται ζεστά! ΑΑΑΑΑν περισσέψουν τα τρώω άνετα και κρύα!:)
Φιλάκια
Είδες, Αγγελική μου, οι πειραματισμοί στην κουζίνα έχουν και νόστιμα αποτελέσματα!
ΔιαγραφήΜε τα υλικά αυτά αποφεύγεις τα αυγά και αδεικνύεις άλλες γεύσεις.
Κι εμείς αρχίσαμε από ζεστά αλλά και κρύα μας φάνηκαν εξίσου νόστιμα!
Φιλάκια
Thank you for any comments you have made so far however are in a language that I do not understand.
ΑπάντησηΔιαγραφήPlease you may forward your comments in a language that is clearly understood by all commentators, English would be fine if I may suggest.
Thanks for your understanding.
Ζεστά, ζεστά όπως τα βλέπω με το σουσαμάκι τους είναι τέλεια τα τυροπιτάκια σου! Προσωπικά, τα τρώω ζεστά, χλιαρά, κρύα και την άλλη μέρα και πάντα... τα λατρεύω!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Ελένη μου!
Τελικά όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, λατρεύουμε τα τυροπιτάκια, αυτές τις ροδοψημένες τραγανές μπουκίτσες με την εξαιρετική γέμιση!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Κική μου.
Φιλάκια πολλά!
Πολύ ενδιαφέρουσα γέμιση Ελένη! Καταγράφεται για δοκιμή γιατί μας αρέσουν οι πίτες παντός είδους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ νόστιμη. Να τη δοκιμάσεις πρώτα σε τυροπιτάκια και μετά σε μεγάλη πίτα. Εγώ την έχω χρησιμοποιήσει σε σε στριφτή που μας άρεσε πολύ.
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Μα τι γεύσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα μου είναι εύκολο να σταματήσω να τα τρώγω, πριν τελειώσουν όλα!!!
* Καλά, το γείτονα τον εξόντωσες...ακόμα γελάω!:)
Αν και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να καταλάβει το παραμικρό και μάλλον αγνοεί την ύπαρξη του "μεταφραστηριού"...
Μου επιτρέπεις να σου κλέψω την απάντηση για παρόμοια χρήση...<3
Z.
Δεν μπορείς να σταματήσεις, Ζαμπία μου, το ομολογώ!
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να τη χρησιμοποιήσεις, εννοείται! Δεν μπορούσα να κάνω γι' αυτό κάτι άλλο!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Αγαπητή Ανδρούλα από την Κύπρο, σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, στη σελιδα αναγράφεται e-mail.
Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.
Μεσογειακές τυρόπιτες,οι αγαπημένες της κόρης μου και του καλού μου.Καλά και δεν τις βλέπουνε διαφορετικά με έβλεπα να τις έφτιαχνε επιτόπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου η γέμιση φαίνεται καταπληκτική!!!Και ζεστά και κρύα τα τρώω δεν κανένα έχω πρόβλημα!!!Υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Ωραία γέμιση Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατα τυροπιτάκια, ενισχυμένα.
Γεια στα χέρια σου
Φιλιά :)
Καλημέρα, εξαιρετική η γέμιση, νόστιμα τα τυροπιτάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια
απλα τελεια! μπραβο σου συνεχισε ετσι
ΑπάντησηΔιαγραφή