Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Αφράτα και Πικάντικα Μπιφτέκια με Quaker


Αφράτα και ροδοψημένα μπιφτέκια, αγαπημένα μικρών και μεγάλων!
Πολύ εύκολα στην παρασκευή τους, νοστιμότατα και αρωματικά.
Δεν περιέχουν ψωμί ή αυγό αλλά νιφάδες βρώμης, γιαούρτι και σόδα.
Η διαφορά τους από τα άλλα μπιφτέκια είναι ότι πρέπει το μείγμα να μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Όταν τα ψήσουμε θα μοσχομυρίσουν και, όταν φάμε, θα μας εκπλήξουν με τη νοστιμιά τους!





Τα Υλικά
(Για 6-8 μπιφτέκια)

600γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος δύο φορές
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
50γραμ. νιφάδες βρώμης (Quaker), τριμμένες στο μπλέντερ
½ φλιτζάνι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
100γραμ. γιαούρτι , 2%
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κύμινου
Αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50ml ελαιόλαδο
Ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί

Οδηγίες

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη σόδα, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, λιωμένο στην πρέσα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, τις νιφάδες βρώμης και το γιαούρτι. Ρίχνουμε επίσης αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, όσο μας αρέσει, και το κύμινο και ζυμώνουμε πολύ καλά και αρκετά, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.





Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές-πρέπει να μην είναι σφιχτό - προσθέτουμε δύο κουταλιές το ελαιόλαδο και το μαζεύουμε σαν μια μπάλα.
Το βάζουμε μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ με σκέπασμα, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.









Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνουμε ελαφρά.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον ανακατεύουμε. Λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και πλάθουμε τα μπιφτέκια, στο μέγεθος που μας αρέσει.





Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στον αέρα, για 20 περίπου λεπτά. Όταν ροδίσουν, όσο μας αρέσει, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε λίγο ακόμα.


Μπορούμε, επίσης, να τα ψήσουμε κάτω από καλά προθερμασμένο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν και τα γυρίζουμε μόνο μία φορά.

Καλή όρεξη!

35 σχόλια:

  1. Τα μπιφτέκια είναι από το είδος κρέατος που αγαπώ,αν και γενικά δεν είμαι φίλη του.Θεωρώ ότι το πάντρεμα του αλεσμένου κρέατος με τα υπέροχα υλικά που του προσδίδουν κλιμακωτές νοστιμιές και απίθανα αρώματα, του δίνουν τελικά ένα πολύ εύγευστο αποτέλεσμα!
    Η πρότασή σου σήμερα Ελένη μου μου κίνησε έντονα το ενδιαφέρον.Η χρήση του κουάκερ που συνήθως το παίρνω στο πρωινό μου και του πολυαγαπημένου μου γιαουρτιού ,αλλά και το μοναδικό φρέσκο άρωμα του δυόσμου,με πείθουν να ΄΄μείνω΄΄ και να αλλάξω το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας.Μου έκανε εντύπωση το καταπληκτικό χρώμα που απέκτησαν στο ψήσιμο..σαν να ψήθηκαν στα κάρβουνα! Αυτή η καλοψημένη γυαλάδα στην επιφάνεια ΄΄κραυγάζει΄΄τη νοστιμιά και την πικάντικη πινελιά του πιάτου αυτού!΄
    Εύχομαι μία όμορφη και ήρεμη μέρα Ελένη μου!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπιφτεκάκια αυτά, Φωτεινή μου, που εσύ τα περιγράφεις υπέροχα, είναι πολύ νόστιμα και με εξαιρετική υφή. Κι αυτό, επειδή τα υλικά έχουν χρόνο να ομογενοποιηθούν και οι γεύσεις να αναδειχθούν!
      Αν τα δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου... μου αρέσουν πολύ όλα τα υλικά που έβαλες στα μπιφτεκάκια σου... είναι καταπληκτικά!!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου, σε ευχαριστώ!
      Πολύ ήθελα να τα δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Με σκλάβωσες, Ελένη μου!
    Θα τα κάνω οπωσδήποτε!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Στέλλα μου!
      Όταν τα φτιάξεις, να "κρατήσεις" λίγο το σκόρδο, επειδή θα φάνε τα μικρά σου.
      Εκτός κι αν τους αρέσει!
      Καλό βράδυμ σε φιλώ.

      Διαγραφή
  4. Πω πω τι ωραία που φαίνονται,αφράτα ,καλοψημένα,με ωραία υλικά μέσα.Πολύ προτότυπη ιδέα η βρώμη θα είναι και πολύ υγιεινά.Καλημέρα ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Νέλη, γίνονται αφράτα και ψήνονται ομοιόμορφα.
      Οι νιφάδες βρώμης τους δίνουν άλλη γεύση!
      Καλό βράδυ, φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Tα διαφορετικά μπιφτεκάκια σου Ελένη μου, τσουπωτά και αφράτα, δείχνουν υπέροχα!!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Έλενά μου, το πρόσεξες πόσο αφράτα έγιναν!
      Κι εμένα με εξέπληξαν!
      Καλό σου βράδυ, φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Είναι πρωτότυπα και πρέπει να είναι πάρα πολύ γευστικά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να τα δοκιμάσεις, Ερμιόνη μου, θα σου αρέσουν!
      Εμείς τα ευχαριστηθήκαμε, διότι όντως είναι πολύ γευστικά.
      Να περάσεις ένα όμορφο απόγευμα.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Μπιφτέκια με βρώμη??? δεν έχω μαγειρέψει ποτέ τίποτα με βρώμη και μου φαίνεται πολύ περίεργο!! μάλλον ήρθε η ώρα να δοκιμάσω γιατί φαίνονται τέλεια!!!
    φιλάκια Ελένη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και την εναλλακτική πρόταση της βρώμης!
      Όταν αναμειχθεί με τα άλλα υλικά, δεν ξεχωρίζει καθόλου αλλά φαίνεται σαν να έβαλες φρυγανιά.
      Ενσωματώνεται πλήρως!
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Αχ Ελένη μου, πάντα αγαπούσα τα κεφτεδάκια, μπιφτεκάκια κ τα λοιπά, τώρα δε με τον μικρό στο σπίτι τα κεφτεδάκια εχουν την θέση τους στο τραπέζι σε εβδομαδιαία βάση. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω την συνταγή σου.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο, Έρη μου, προτιμούσα, από μικρή, και ακόμα προτιμώ τον κιμά από το κρέας!
      Θα σου αρέσουν κι αυτά τα κεφτεδάκια που έχουν άρωμα και γεύση.
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. ωραίες μπιφτεκάρες...να σαι καλά ....μούρλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ κι εσύ να είσαι καλά!
      Χαίρομαι που τα λέμε!

      Διαγραφή
  10. Εδω και καιρο εχω παρει ενα σακκουλακι κουακερ με σκοπο καπου να το χρησιμοποιησω, μαλλον σε μπισκοτα. Πολυ ενδιαφερουσα η προταση σου, εδω η βρωμη αντικαθιστα το γνωστο ψωμι ή την φρυγανια και θα με ενδιαφερε να την δοκιμασω. Και το γιαουρτι πολυ καλη ιδεα επισης, τωρα τελευταια χρησιμοποιω την κρεμα γαλακτος, αλλα σε συνδυασμο με τα μυρωδικα που βαζεις νομιαω οτι θα δινει καλυτερο γευσικο αποτελεσμα! Μπραβο Ελενακι, πολυ ωραια συνταγη!
    Καλο βραδυ!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον έφτασε η ώρα του, Μαρίνα μου!
      Να δοκιμάσεις, επί τη ευκαιρία, κι αυτή τη συνταγούλα. Αξίζει τον κόπο.
      Εγώ την κρέμα γάλακτος την αποφεύγω λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχει.
      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Ελένη μου η ιδιαιτερότητα και η νοστιμιά του είναι σίγουρα ο αρωματικός δυόσμος και το γιαούρτι που τα κάνει αφράτα.
    Και με τις πατάτες σου, τού Aroma Café, θα είναι απλά τέλεια!

    Μας έκανες να επιθυμήσουμε εδώ και τώρα μπιφτέκια!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αφράτα γίνονται, Ζαμπία μου, με το γιαούρτι. Πάντως παίζει και τον ρόλο της η σόδα, γιατί σιτεύει το κρέας και το ενώνει με τα άλλα υλικά.
      Και οι πατατούλες του Aroma Cafe έχουν πάντα την τιμητική τους με τα ψητά!

      Πολλά-πολλά φιλάκια φίλη μου καλή!

      Διαγραφή
  12. Αυτή είναι συνταγή.............καταπληκτικά δείχνουν και θα δοκιμαστούν άμεσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχάσεις, Λίλα μου, να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου!
      Εκ των προτέρων σου λέω ότι θα σου αρέσουν!

      Διαγραφή
  13. Ελενάκι είναι φοβερά, πολύ αφράτα και πολύ λαχταριστά!Μια φορά δοκίμασα κουάκερ μέσα σε κιμά κοτόπουλου και ήταν πάρα πολύ ωραία θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή, τέλεια φαίνονται, μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, αφού το έχεις δοκιμάσει, γνωρίζεις το αποτέλεσμα.
      Θα δεις πόσο αφράτα γίνονται τα μπιφτέκια και με μοσχαρίσιο κιμά.
      Ψήνονται και πολύ όμορφα, χωρίς να σκάνε!

      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  14. Σόδα σε μπιφτέκι δεν έχω βάλει ποτέ, αλλά βλέποντας το αποτέλεσμα, μου φαίνεται ότι δεν θα αργήσω... Πόσο αφράτα και λαχταριστά φαίνονται τα άτιμα! Μπράβο Ελένη μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, να δοκομάσεις σε μικρή ποσότητα για να δεις, αν σου αρέσει το αποτέλεσμα.
      Και γεύση έχουν πολύ καλή αλλά και εμφάνιση.
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  15. Υπεροχοτατα!!
    Και πολύ μυρωδάτα!
    Ωραία η διαφορά που κάνεις με τα κουάκερ. Για το γιαούρτι έχω να πω ότι είναι ένα υλικό που τα κάνει πολύ αφράτα. Το συνιστώ κι εγώ!

    Μπράβο για τη συνταγή!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου, που μου χάρισες όλους αυτούς τους ωραίους υπερθετικούς!
      Στο να γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια συντελεί και το γιαούρτι αλλά και η σόδα.
      Καλό απόγευμα και πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  16. Ωραία η ιδέα σου Ελένη να βάλεις quakerαντί για ψωμί στο μίγμα των μπιφτεκιών.
    Θα δοκιμασθούν!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το quaker μου αρέσει πολύ, Σωσώ μου, και το χρησιμοποιώ όχι μόνο στα μπισκότα αλλά και στο ψωμί που γίνεται υπέροχο και περισσότερο υγιεινό.
      Μετάτη δοκιμή, περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια. . .απογευματινά!

      Διαγραφή
  17. Καλά έγραφα πριν λίγο καιρό ότι ο κιμάς, είναι "άγραφο χαρτί"!!!
    Έγραψες και δημιούργησες πιάτο μοναδικό Ελένη μου, και δεν μένει παρά να δοκιμάσω και τούτη την έκδοχή με το κουάκερ κάποια στιγμή.
    Καλημέρες πολλές-πολλές και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκαιο, Πηνελόπη μου, με τον κιμά μεγαλουργείς στην κουζίνα!
      Επιλέγεις υλικά και κάνεις πάρα πολλούς συνδυασμούς, πρωτότυπους και μη!
      Και βάβαια να δοκιμάσεις κι αυτή την εκδοχή και μάλιστα σου επιτρέπω να νεωτερίσεις!!!
      Καλό σας απόγευμα.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  18. Στα μπιφτέκια για να μου γίνονται αφράτα βάζω τριμμένο καρότο και κολοκυθάκι,τα δικά σου όμως φαίνονται σκέτος αφρός.Θα δοκιμάσω όταν ξαναφτιάξω το κουάκερ και το γιαούρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή