Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Πρασόπιτα με ανθότυρο και μπέικον

Το γνωστό μας πράσο ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών (Liliaceae) και είναι συγγενής του κρεμμυδιού, όμως είναι πιο γλυκό από αυτό και έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και στην Ευρώπη το διέδωσαν οι Ρωμαίοι.
Πρόκειται για ένα υλικό με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, γιατί είναι πολύ γευστικό και νοστιμίζει το φαγητό, χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις.
Στην Ελλάδα κυρίως το χρησιμοποιούμε για γέμιση αλμυρής τάρτας ή πίτας, στο παραδοσιακό χοιρινό πρασοσέλινο και στην πρασοτηγανιά.
Ας φτιάξουμε κι εμείς την αγαπημένη και πολύ νόστιμη πρασόπιτα κι ας νεωτερίσουμε λίγο, αφαιρώντας τα αυγά και ενισχύοντας τη γεύση της με μπέικον. Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμισή της και λίγο αλεύρι καλαμποκιού, για να τη «δέσει», να της δώσει χρώμα και μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.





Τ α Υ λ ι κ ά


1 φύλλο φρέσκιας ζύμης Κουρού
3-4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
3 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα (το λευκό και ελάχιστο πράσινο)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
300γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
1 μεγάλο αυγό
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σουσάμι
Αλάτι και πιπέρι


Ο δ η γ ί ε ς


Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά.
Πλένουμε προσεχτικά τα ψιλοκομμένα πράσα και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και μαραίνουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Μετά προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε, μέχρι να μοσχομυρίσει.


Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το ανθότυρο, το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, το καλαμποκάλευρο, αλάτι και πιπέρι, όσο θέλουμε, και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Κόβουμε στη μέση το φύλλο ζύμης κατά μήκος της μακράς πλευράς.


Βάζουμε τη μισή γέμιση στη μία λωρίδα και βρέχουμε την απέναντι άκρη με λίγο νερό. Σηκώνουμε προσεχτικά το φύλλο προς την πλευρά της γέμισης και «ρολάρουμε», καλύπτοντάς την με το υπόλοιπο φύλλο. Πιέζουμε τις άκρες της ζύμης να κολλήσουν και να ασφαλίσουν τη γέμιση.


Γεμίζουμε και την άλλη λωρίδα ζύμης με το υπόλοιπο μείγμα.
Τοποθετούμε τις γεμισμένες λωρίδες σε αντικολλητικό ταψί. Τρυπάμε κατά διαστήματα με ένα πιρούνι, βρέχουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε κάθε μία με μια κουταλιά σουσάμι.


Ψήνουμε την πρασόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 40 λεπτά ή έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά της.



Όταν ροδοψηθεί, την ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε λίγο να σταθεί, την κόβουμε και τη σερβίρουμε ζεστή.

TIP

Προσέχουμε πολύ το πλύσιμο των πράσων, διότι μαζεύεται πολύ χώμα ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων.
Δείτε εδώ ένα πολύ κατατοπιστικό video.

11 σχόλια:

  1. Πιτα να ναι κι οτι να ναι για μενα! Τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ελπινίκη!
      Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, έχουμε την ίδια προτίμηση!
      Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικότατη!
    Μ΄αρέσει απ΄άκρη σ΄άκρη. Όλη!
    Με τα τυριά της, το μπέικον, το αλευράκι, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο της.
    Η αποθέωση στη δαγκωνιά του κομματιού, το τραγανό κουρού φύλλο με σουσάμι!
    Απλά τέλεια! Όπως θα την ήθελα να τη γευτώ.

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής, Ελένη μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, το εκτιμώ πολύ.
      Κρίμα που δεν είμαστε κοντά να τη δοκιμάσεις. Ήταν πολύ καλή, σε άρωμα
      και γεύση και θα την επαναλάβουμε.
      καλή και αισιόδοξη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι μου το πράσο ταιριάζει πολύ όμορφα με το μπέικον που έβαλες (όπως και το κρεμμύδι πιστεύω ταιριάζει με το μπέικον)
    Η πίτα σου είναι πανδαισία γεύσεων, και οι φωτογραφίες σου λαχταριστές!
    Φιλιά πολλά, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενά μου!
      Πράγματι το πράσο ταίριασε υπέροχα με το μπέικον και με το ανθότυρο
      έγινε νόστιμη, χωρίς οι γεύσεις να καλύπτει η μία την άλλη.
      Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω από εδώ!
      Για τις φωτογραφίες προσπαθώ αλλά η μηχανή μου είναι απλή!
      Φιλιά, καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Όντως γευστικά μπέικον και πράσο ταιριάζουν μια χαρά! Γλυκά και πικάντικα και τα δύο, η πίτα αυτή είναι ορεκτικότατη και επίσης αρκετά εύκολη!
    Για κάτι διαφορετικό σε καλώ σε και ένα μουσικό παιχνιδάκι:
    http://chefkang.blogspot.com/2012/02/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα
      Πράγματι η πιτούλα είναι εύκολη και πολύ νόστιμη. Ο συνδυασμός από τα σχόλια
      που έγιναν και την ταχύτατη κατανάλωση κρίνεται επιτυχής!

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη πρόσκληση στο μουσικό παιχνίδι, το εκτιμώ πολύ.
      Πήρα ήδη μέρος και μου άρεσε.
      Φιλιά, να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου, είδα πίτα κι έτρεξα!!! Ξέρεις την αδυναμία μου στις πίτες και η δική σου είναι ΟΝΕΙΡΟ!!! Αλλά και οι φωτό σου πανέμορφες!!! Καλή εβδομάδα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου.
      Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι υπάρχουν πολλές λάτρεις τις πίτας, γενικά!
      Εγώ τις θεωρώ πλήρες πιάτο και τις λατρεύω.
      Σε ευχαριστώ, προσπαθώ με τις φωτογραφίες! Τώρα προσέχω περισσότερο, ο χρόνος
      χαρίζει πείρα και η πείρα έχει απαιτήσεις.
      Φιλιά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Το πράσο το αγαπάω πολύ και το χρησιμοποιώ πολλές φορές στην θέση του κρεμμυδιού. Αυτή η γλύκα του!!!! Εξαιρετική η πίτα σου
      Καλή εβδομάδα
      Φιλάκια

      Διαγραφή