Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Σαλάτα Fattoush

Η Fattoush (or Fattoosh, Αραβικά فتوش ) είναι μια πολύ δημοφιλής Αραβική σαλάτα, ειδικά στο Λίβανο και τη Συρία. Ας είναι καλά η Αναστασία που με έμαθε να την φτιάχνω. Κι εγώ με τη σειρά μου τη μοιράζομαι μαζί σας. Είναι χορταστική και νόστιμη και μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά αλλά και κατά την περίοδο της νηστείας. Το σημαντικό με αυτή τη σαλάτα είναι ότι μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις λαχανικά και να την προσαρμόσεις στη δική σου προτίμηση. Το ψωμί πίτα είναι απαραίτητο, διότι χωρίς αυτό χαλάει η αυθεντική συνταγή.



Τ α Υ λ ι κ ά 

2 φλιτζάνια χονδροκομμένα τρυφερά φύλλα μαρουλιού
2 ντομάτες κομμένες λεπτές φέτες
2 αγγουράκια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες διαγώνια
½ φλιτζάνι χοντροκομμένος μαϊντανός
1 κόκκινο κρεμμύδι, το μισό κομμένο σε λεπτές φέτες και το άλλο μισό,ψιλοκομμένο
¼ φλιτζάνι πράσινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
½ φλιτζάνι φρέσκος δυόσμος
2 μικρές Αραβικές πίτες ολικής αλέσεως
Αλάτι και πιπέρι
Για το dressing λεμονιού 1 κουταλάκι σούμακ
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο


 Α ς τ η φ τ ι ά ξ ο υ μ ε 

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε και μετά τα κόβουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C. Ανακατεύουμε το σκόρδο, 1 κουταλιά λάδι και το μισό sumac σε ένα μπολ και αλείφουμε με αυτό το μείγμα τις πίτες και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τις ψήνουμε στο φούρνο, γυρνώντας τες και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε το dressing. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το υπόλοιπο λάδι και sumac και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για 30 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: σε μια σαλατιέρα σπάζουμε την πίτα σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα κομμένα λαχανικά και το ντρέσιγκ και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε αμέσως

Σημείωση
Για πιο καλό αισθητικά αποτέλεσμα κόβουμε τις πίτες με ψαλίδι μικρά ομοιόμορφα τετραγωνάκια και μετά τις ψήνουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε τρυφερά μικρά φύλλα ρόκας ή γλιστρίδας. Και τα δύο ταιριάζουν πολύ.

4 σχόλια:

  1. Να λοιπόν που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σουμάκ!!
    Από τα υλικά καταλαβαίνω ότι θα είναι μια πολύ νόστιμη σαλάτα, σίγουρα με ιδιαίτερη γεύση!
    Ευτυχώς απέναντι από το σπίτι μου έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ όμορφο μαγαζάκι με αραβικά προϊόντα (το έχει ένας Σύριος) και κάθε φορά χαζεύω τα μπαχαρικά του και τα άλλα καλούδια που έχει (από αυτόν έμαθα να χρησιμοποιώ τον χυμό ροδιού)
    Ο άντρας μου πάλι χαζεύει τους ναργιλέδες χα χα χαα!
    Εχουμε καταντήσει να αγοράσουμε 5 για το σπίτι μας και 3 για το εξοχικό!
    Βάζε λοιπόν συνταγές Ελενάκι, για να βρίσκω ευκαιρία να αγοράζω μπαχαρικά!
    Φιλάκια, κάλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπημένες σαλάτες, λατρεμένες γεύσεις, φτιάξε μου μια μεριδούλα-μεγάααααααααλη κι έφτασα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Έλενα. Αυτή η συνταγή είναι εφαρμόσιμη γιατί υπάρχουν και άλλες προχωρημένες για την Ελλάδα. Άσε που φαίνεται καθαρά Μεσογειακή σαλάτα! Όσο για τους ναργιλέδες,τι να πω. Κάνε μια συλλογή να ευχαριστήσεις το σύζυγο.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γαστεροπλήξ μου, όχι μεριδούλα, ευχαρίστως ολόκληρη σαλάτα σου φτιάχνω! Να είσαι καλά, καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή