Είναι ένα αγαπημένο μου κέικ με συνδυασμό γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων!
Το Χαλούμι δένει αρμονικά με το Ζαμπόν, τα αρώματα των χορταρικών δεν καλύπτονται αλλά αντίθετα ενισχύονται και προβάλλονται από τα μπαχαρικά. Το αλεύρι του καλαμποκιού δίνει χρώμα στο κέικ και εξαιρετική υφή.
Το αλμυρό αυτό κέικ είναι εξαιρετικό ζεστό αλλά πολύ νόστιμο και κρύο. Είναι ευπαρουσίαστο, ιδανικό για μπουφέ ή για κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
1 φλιτζάνι γιαούρτι (200γρ.)
1 πλακάκι Χαλούμι (225γρ.),ψιλοκομμένο
3 μέτρια αυγά
4 φέτες ζαμπόν, κομμένες μικρά κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη μικρά κομμάτια
½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη μικρά κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές δυόσμος, ψιλοκομμένος
3 λιαστές ντομάτες λαδιού, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι τριμμένη ξερή ρίγανη
½ κουταλάκι αλάτι ή περισσότερο
1 κουταλιά σουσάμι ή τριμμένο τυρί
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά, το γιαούρτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το αλάτι. Με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα αυγών ανακατεύουμε, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τα χορταρικά, το τυρί και τη ρίγανη στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε λίγο- λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. (Το μείγμα μας πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστο. Διαφορετικά προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή αραιώνουμε με λίγο γάλα).
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 45-50 λεπτά. (Ψήνουμε καλά το κέικ. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέντρο του. Αν δεν υπάρχει στο μαχαίρι καθόλου υγρασία, τότε το κέικ είναι έτοιμο).
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα.
Το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες και το συνοδεύουμε με μια εξωτική Ινδική Σαλάτα ή μια Αραβική Fattoush.
TIPS
Το Χαλούμι δένει αρμονικά με το Ζαμπόν, τα αρώματα των χορταρικών δεν καλύπτονται αλλά αντίθετα ενισχύονται και προβάλλονται από τα μπαχαρικά. Το αλεύρι του καλαμποκιού δίνει χρώμα στο κέικ και εξαιρετική υφή.
Το αλμυρό αυτό κέικ είναι εξαιρετικό ζεστό αλλά πολύ νόστιμο και κρύο. Είναι ευπαρουσίαστο, ιδανικό για μπουφέ ή για κολατσιό στο Σχολείο ή το Γραφείο.
Τ α Υ λ ι κ ά
2 φλιτζάνια αλεύρι ( 250γρ.), μισό-μισό καλαμποκάλευρο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι γιαούρτι (200γρ.)
1 πλακάκι Χαλούμι (225γρ.),ψιλοκομμένο
3 μέτρια αυγά
4 φέτες ζαμπόν, κομμένες μικρά κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη μικρά κομμάτια
½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη μικρά κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές δυόσμος, ψιλοκομμένος
3 λιαστές ντομάτες λαδιού, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι τριμμένη ξερή ρίγανη
½ κουταλάκι αλάτι ή περισσότερο
1 κουταλιά σουσάμι ή τριμμένο τυρί
Ο δ η γ ί ε ς
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε κοσκινισμένα τα δύο αλεύρια μαζί με το baking powder .
Τρίβουμε και ψιλοκόβουμε το τυρί και τα χορταρικά.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά, το γιαούρτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το αλάτι. Με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα αυγών ανακατεύουμε, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τα χορταρικά, το τυρί και τη ρίγανη στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε λίγο- λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. (Το μείγμα μας πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστο. Διαφορετικά προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή αραιώνουμε με λίγο γάλα).
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 45-50 λεπτά. (Ψήνουμε καλά το κέικ. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέντρο του. Αν δεν υπάρχει στο μαχαίρι καθόλου υγρασία, τότε το κέικ είναι έτοιμο).
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα.
Το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες και το συνοδεύουμε με μια εξωτική Ινδική Σαλάτα ή μια Αραβική Fattoush.
TIPS
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Χαλούμι με χονδροτριμμένη Κεφαλογραβιέρα ή Παρμεζάνα ή σκληρή Φέτα
- Αν δεν θέλουμε ένα ολόκληρο κέικ, μοιράζουμε το μείγμα σε δώδεκα θήκες για muffins.
Ήρθα πρώτηηηηη!!!! Γιούπιιιιι!!! Ελένη μου καλή, γεια στα χέρια σου! Υπέροχο κέικ, νόστιμο και υγιεινό. Σημειώνεται για να το ετοιμάσω την άλλη εβδομάδα! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα καλή μου Κική! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΚαι βέβαια να το φτιάξεις και να μου τις εντυπώσεις σου.
Φιλιά, καλό σου βράδυ.
Τελειο κεηκ με ολα τα καλα μεσα! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, Ελπινίκη μου!
ΔιαγραφήΜα κι εσύ είσαι χρυσοχέρα και πολύ δημιουργική.
Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σου και το ξέρεις.
Καλό σου βράδυ.
Πόσο νόστιμο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τόσα γευστικά υλικά αποκλείεται να μη δίνουν μια υπεροχή στη γεύση σε αυτό το αλμυρό κέικ!
Το πασπαλισμένο σουσάμι, (κι εγώ το λατρεύω, και σε πολλές δημιουργίες σου ταυτιζόμαστε γευστικά), και το θεωρώ "εκ των ων ουκ άνευ" για αυτή την πρόταση σου Ελένη μου!
Σ΄ευχαριστώ που τη μοιράστηκες μαζί μας.
Ζ.
Ζαμπία μου, σε ευχαριστώ πολύ, γιατί τα σχόλια και τα ευγενικά σου λόγια που είναι πάντα ενθαρρυντικά.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που πολλές φορές ταυτιζόμαστε γευστικά, ειδικά σε αυτά τα μικρά αλλά εξαιρετικά "συν" που κάνουν τη διαφορά! Αυτά είναι "το κάτι άλλο"!
Ευτυχής που σου άρεσε η πρότασή μου, να τη δοκιμάσεις, όταν μπορέσεις.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Ελενάκι μου ζωγράφισες για μιαν ακόμη φορά, ένα κέικ με τόσα καλούδια μέσα, είναι αδύνατον να μην είναι πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε μαφινάκια όμορφη η ιδέα σου, για μικρούς γευστικούς πειρασμούς!
Φιλάκια!
Πάντα με τον καλό λόγο είσαι, Έλενά μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
ΔιαγραφήΌντως έγινε πολύ νόστιμο και το ευχαριστηθήκαμε.
Δοκιμάσέ το και σε μαφινάκια, είναι εξαιρετικό.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο, μιας και η φωτογραφία του τα λέει όλα καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα υλικά και εγώ προσωπικά σε τέτοια καλούδια δεν λέω ποτέ μα ποτέ όχι.
Πολλές-πολλές καλημέρες απ'΄όλους μας.