Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Λαγάνα

Γίνεται Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα; Πού να τη βρεις, όταν ζεις εκτός Ελλάδας, όπως εγώ! Έτσι φέτος πήρα την (μεγάλη!!!) απόφαση να φτιάξω μόνη μου το παραδοσιακό αυτό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Σκέφτηκα ότι ψωμάκι είναι κι αυτή, γι’ αυτό ας ακολουθήσω τη βασική διαδικασία παρασκευής ψωμιού κι ό,τι γίνει. Ενθουσιάστηκα πολύ , όταν είδα τις δυο λαγάνες που έφτιαξα να βγαίνουν ζεστές και λαχταριστές από το φούρνο μου! Πέτυχα με την πρώτη! Η συνταγή που ακολούθησα είναι απλή και έχει επιτυχία. Δοκιμάστε τη κι εσείς και θα καμαρώσετε για το αποτέλεσμα.






Τα Υλικά

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το ανακατεύουμε με το κίτρινο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο ή γλυκάνισο
2-3 ποτήρια ζεστό νερό (όχι καυτό, ούτε και πολύ χλιαρό)
Σουσάμι για το πασπάλισμα

Οδηγίες

Βάζουμε σε μια γαβάθα 1-2 κούπες αλεύρι, την μαγιά και 1 φλιτζάνι νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το υπόλοιπο από ένα κιλό αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα. Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι, το μαραθόσπορο και το μίγμα που έχουμε κάνει. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αρχικά ακόμη ένα ποτήρι νερό.
Αν η ζύμη μας είναι μαλακή και ελαστική είναι έτοιμη.
Σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε ανάλογα αλεύρι ή νερό.
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί λίγο και μετά την τεμαχίζουμε σε 3-4 μπάλες.
Τις αλευρώνουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένες σε κάποιο ζεστό σημείο.
Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα.
Παίρνουμε τις μπάλες και τις ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, μέχρι να έχουν πάχος 1-2 εκατοστών και δίνοντάς τους το σχήμα της λαγάνας.
Τοποθετούμε στην λαμαρίνα και με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες. Έπειτα τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε τις λαγάνες μας πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 º C για 20 λεπτά περίπου.

8 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά και Καλά Κούλουμα! Υπέροχη η λαγάνα σου, το γλυκάνισο θα της δείενι ωραίο άρωμα!! Και εγώ που ζω στην Ν Αφρική μόνη μου την φτιάχνω! Και του χρόνου να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες και αρωματικές η λαγάνες σου!Είδες δεν είναι δύσκολο.Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελική μου, ευχαριστώ και αντεύχομαι; χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή. Πραγματικά οι λαγάνες μου έγιναν πολύ καλές-αν δεν τις επαινέσω εγώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Σαρακοστή Μάρα μου, με υγεία και ησυχία παντού. Πραγματικά δεν ήταν δύσκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου!!Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου. Αντεύχομαι καλή Σαρακοστή με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και του χρόνου, με υγεία!!
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελενάκι σου εύχομαι και του χρόνου, γερή και δυνατή που λέμε και στο χωριό μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή