Τα λαζάνια είναι Ιταλικά ζυμαρικά, που τα αγαπήσαμε κι εμείς. Είναι παραλληλόγραμμα λεπτά φύλλα ζύμης με κίτρινο, πράσινο ή ροζ χρώμα, ανάλογα με τα υλικά τους (αυγά, σπανάκι, ντομάτα). Σήμερα τα βρίσκουμε και σε ειδικά καταστήματα και με άλλες γεύσεις.
Τα λαζάνια είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξουμε και στο σπίτι, με την ίδια διαδικασία που ανοίγουμε φύλλο για πίτα, αρκεί να τα κόψουμε στο μέγεθος που θέλουμε και να τα αφήσουμε λίγο να στεγνώσουν.
Στην Ελλάδα τα ψήνουμε στο φούρνο, συνοδευμένα με κλασική σάλτσα Bolognese και Μπεσαμέλ αλλά και με διάφορα χορταρικά και τυριά.
Στην παρακάτω συνταγή η αδελφή μου αντικατέστησε το μοσχαρίσιο κιμά της κλασικής συνταγής με κιμά κοτόπουλου. Μας άρεσαν πολύ γιατί έγιναν εξίσου λαχταριστά και νόστιμα και μάλλον πιο ελαφρά. Δοκιμάστε τα κι εσείς έτσι.
24 λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο (για μεγάλο ταψί φούρνου )
200γρ. τυρί παρμεζάνα ή ρεγκάτο, τριμμένο
2 κουταλιές βούτυρο
Για τη σάλτσα Bolognese
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μέτριο καρότο τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι ψιλοκομμένος βασιλικός
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού κρασί κόκκινο ξηρό
Αλάτι και πιπέρι
1 ποτήρι ζεστό νερό (περίπου)
Για τη Μπεσαμέλ
(Θα χρειαστούμε διπλή δόση)
3 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο
6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 φλιτζάνια ζεστό γάλα
½ κουταλάκι αλάτι
⅓ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγο τριμμένο λευκό πιπέρι
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί )
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε την για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και τέλος το τριμμένο τυρί. Καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη, για να μην σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη.
Σιγοβράζουμε για περίπου ½ ώρα και φροντίζουμε στο τέλος να μείνει αρκετή σάλτσα.
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο βαθύ φούρνου ταψί ή ένα πυρέξ.
Απλώνουμε μία κουτάλα σάλτσας κιμά στη βάση του σκεύους. Την καλύπτουμε με μια σειρά λαζάνια, το ένα δίπλα στο άλλο, κόβοντας τις άκρες τους, αν χρειάζεται, ώστε να εφαρμόζουν στα τοιχώματα του σκεύους.
Σκεπάζουμε τα λαζάνια με το ⅓ της ποσότητας της σάλτσας του κιμά. Καλύπτουμε τον κιμά με το ¼ της Μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με τυρί.
Συνεχίζουμε με δύο ακόμα στρώσεις με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με λαζάνια σκεπασμένα με Μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τυρί και σκορπάμε κομματάκια βουτύρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του φαγητού.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε.
2. Πριν τα ψήσουμε, τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Για σπιτικά λαζάνια θα χρειαστούμε: 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά, 50 ml νερό, 30 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Τα λαζάνια είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξουμε και στο σπίτι, με την ίδια διαδικασία που ανοίγουμε φύλλο για πίτα, αρκεί να τα κόψουμε στο μέγεθος που θέλουμε και να τα αφήσουμε λίγο να στεγνώσουν.
Στην Ελλάδα τα ψήνουμε στο φούρνο, συνοδευμένα με κλασική σάλτσα Bolognese και Μπεσαμέλ αλλά και με διάφορα χορταρικά και τυριά.
Στην παρακάτω συνταγή η αδελφή μου αντικατέστησε το μοσχαρίσιο κιμά της κλασικής συνταγής με κιμά κοτόπουλου. Μας άρεσαν πολύ γιατί έγιναν εξίσου λαχταριστά και νόστιμα και μάλλον πιο ελαφρά. Δοκιμάστε τα κι εσείς έτσι.
Τ α Υ λ ι κ ά
200γρ. τυρί παρμεζάνα ή ρεγκάτο, τριμμένο
2 κουταλιές βούτυρο
Για τη σάλτσα Bolognese
500γρ. στήθος κοτόπουλου σε κιμά
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα και λιωμένα1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μέτριο καρότο τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι ψιλοκομμένος βασιλικός
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού κρασί κόκκινο ξηρό
Αλάτι και πιπέρι
1 ποτήρι ζεστό νερό (περίπου)
Για τη Μπεσαμέλ
(Θα χρειαστούμε διπλή δόση)
3 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο
6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 φλιτζάνια ζεστό γάλα
½ κουταλάκι αλάτι
⅓ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγο τριμμένο λευκό πιπέρι
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί )
Ο δ η γ ί ε ς
Πρώτα ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με ένα σύρμα αυγών για να ενωθεί με το βούτυρο και να καβουρδιστεί, αλλά να μην καεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γάλα ζεστό σιγά-σιγά, ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε την για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και τέλος το τριμμένο τυρί. Καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη, για να μην σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη.
Μετά ετοιμάζουμε τη σάλτσα Bolognese
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά κοτόπουλου. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο, το βασιλικό και το κρασί. Το αφήνουμε να βράσει για 2- 3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια και το νερό (περίπου 1 ποτήρι).Σιγοβράζουμε για περίπου ½ ώρα και φροντίζουμε στο τέλος να μείνει αρκετή σάλτσα.
Το στρώσιμο του φαγητού
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά δίπλα μας: τα λαζάνια, τη Μπεσαμέλ, τη σάλτα Bolognese , το τυρί και το βούτυρο.Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο βαθύ φούρνου ταψί ή ένα πυρέξ.
Απλώνουμε μία κουτάλα σάλτσας κιμά στη βάση του σκεύους. Την καλύπτουμε με μια σειρά λαζάνια, το ένα δίπλα στο άλλο, κόβοντας τις άκρες τους, αν χρειάζεται, ώστε να εφαρμόζουν στα τοιχώματα του σκεύους.
Σκεπάζουμε τα λαζάνια με το ⅓ της ποσότητας της σάλτσας του κιμά. Καλύπτουμε τον κιμά με το ¼ της Μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με τυρί.
Συνεχίζουμε με δύο ακόμα στρώσεις με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με λαζάνια σκεπασμένα με Μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τυρί και σκορπάμε κομματάκια βουτύρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του φαγητού.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε.
TIPS
1. Η συνταγή αυτή δεν είναι δύσκολη, αλλά κάπως σύνθετη και θέλει το χρόνο της. Γι’ αυτό μπορούμε να προετοιμάσουμε το φαγητό από την προηγουμένη, να σκεπάσουμε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και να το βάλουμε στο ψυγείο. Ακόμα μπορούμε να καταψύξουμε τα λαζάνια.2. Πριν τα ψήσουμε, τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Για σπιτικά λαζάνια θα χρειαστούμε: 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά, 50 ml νερό, 30 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Τελεια! Μ αρεσουν πολυ τα λαζανια! Και ειδικα ετσι οπως τα εφτιαξες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον το φαγάκι σου,να σου πώ την αλήθεια δεν χρησιμοποιώ κιμά κοτόπουλου(δεν ξέρω γιατί)ευκαιρία να ξεκινήσω μάλλον απο τώρα.Καλό μεσημέρι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου θύμησες φαγητό που έχω καιρό να φτιάξω.Να φανταστείς έχω φωτογραφίες από κάποια φορά που τα έχω κάνει με σπανάκι και μανιτάρια κι έχουν ξεχαστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Ελενάκι μου εγώ κάνω το κλασσικό, με μοσχαρίσιο κιμά, το έχω ονομάσει Ιταλοπαστίτσιο, γιατί την συνταγή μου την είχε δώσει μια φίλη Ιταλίδα και την θεωρούσα ιταλική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κιμά κοτόπουλου είναι μια ενδιαφέρουσα και πιο ελαφριά εκδοχή, μου αρέσει πολύ!
Ευτυχώς που μου είπες για το μέιλ σου, το ανακάλυψα στα spam - σε ευχαριστώ πολύ, πάω να το μελετήσω!
Φιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελπινίκη μου, δοκίμασέ τα, σε μικρότερη ποσόυητα. Έγιναν εξαιρετικά. Καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λαζάνια τα χρησιμοποιώ συχνά !!!
Καλησπέρα Ροδάνθη. Ο κιμάς είναι από στήθος, άπαχος και καθαρός. Με αυτόν γίνονται και ωραία κεφτεδάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον είναι καιρός να τον δοκιμάσεις!
Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ.
Τι καλά, Ξανθή μου, ίσως σου έδωσα μια λύση για το καθημερινό. Με χορταρικά το φτιάχνω κι εγώ αλλά αρκετά σπάνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ.
Καλησπέρα Έλενα. Βέβαια το κλασικό είνα, όπως το λες. Έτσι είναι εξίσου νόστιμο και πιο ελαφρύ. Κι εγώ από φίλη Ιταλίδα έχω τη συνταγή, αλλά με την αδελφή μου την αλλάξαμε λίγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βάλαμε και καθόλου καφτερό πιπέρι.
Δες το μέιλ και πες μου.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
και έψαχνα την συνταγή, και μου τρέχουν τα σάλια, και πεινάωωωωω....
ΑπάντησηΔιαγραφήμιαμ μιαμ... καληνύχτα!
Τέλεια τα λαζάνια σου Ελένη μου!!! Μπορώ να έχω μια μερίδα γιατί μου αρέσουν ιδιαίτερα με κιμά κοτόπουλου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα λαζανια τρωμε και τα ρολα κανελας τρωμε, αμα ειναι ετσι ομορφα μαγειρεμενα.Καλη εβδομαδα να εχεις.Σ'ευχαριστω πολυ για τα βραβεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ζαχαρούλα. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω, τώρα που πεινάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλή εβδομάδα.
Καλησπέρα, Κική μου, και βέβαια μπορείς και μία και δύο μεριδούλες, όσες εσύ θέλεις. Σε σ' εμάς αρέσουν με κοτόπουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό σου βράδυ.
Συγχαρητήρια, Δημιουργία, εύχομαι σύντομα και νέο βραβείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου. Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.
Καλημέρα Ελένη και καλή εβδομάδα! Τι υπέροχο φαγάκι! Ωραία ιδέα ο κιμάς κοτόπουλου, δίνει πολύ διαφορετικό ύφος στο πιάτο! Φιλιά, καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε "νύχια και με δόντια" κρατιέμαι Ελένη μου να μην τα φτιάχνω κάθε βδομάδα! Είναι τέλεια με ότι κι' αν τα συνδυάσεις...και άκρως εξυπηρετικά για το γρήγορο τρόπο που γίνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήπεντανόστιμα φαίνονται! από τα αγαπημένα μου φαγητά, αν και με κιμά κοτόπουλου δεν έχω δοκιμάσει, κι έχω και καιρό να φάω! ευκαιρία λοιπόν! φιλιά και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσουν τα λαζάνια και μένα..και πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου..μπράβο Ελενάκι...φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ερμιόνη, να δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή, αν σου αρέσει το κοτόπουλο. Θα σε ενθουσιάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό βράδυ.
Έχεις δίκαιο, καλή μου Πηνελόπη, είναι αγαπημένο φαγάκι αλλά καλό είναι να μην το μαγειρεύουμε συχνά! Όμως είναι πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά, καλό σου βράδυ.
Καλησπέρα, Πέλα. Να τα δοκιμάσεις με κοτόπουλου και να μου πεις εντυπώσεις-νομίζω ότι θα είναι θετικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα.
Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Εύα. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω να δοκιμάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά, καλή εβδομάδα.
δεν πειράζει που δεν μου έστειλες.... σήμερα έφτιαξα λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ!!!! καλέ τι ζηλιαρα είμαι!!!!!!!!! φιλάκιαααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ζαχαρούλα. Πολύ καλά έκανες και έφτιαξες αυτό το φαγάκι. Το ευχαριστηθήκατε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου.
Φιλιά, καλό βράδυ.