Μια τέλεια πρόταση για όσους προτιμούν να έχουν ένα εμφανίσιμο και πικάντικο πιάτο με χοιρινό στο Κυριακάτικο ή το γιορτινό τους τραπέζι.
Το κρέας είναι τρυφερό και νόστιμο, η σάλτσα εξαιρετική και τα δαμάσκηνα προσθέτουν γευστικά και οπτικά.
Δοκιμάστε το στο Αποκριάτικο τραπέζι σας.
Τ α Υ λ ι κ ά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
2 φλιτζάνια ζωμός κρέατος ή ζεστό νερό
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30-40 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ τσίπουρο
Για τη σάλτσα
Η σάλτσα από το κρέας (περίπου 2 φλιτζάνια)
1 κουταλιά corn flour
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
Λίγο αλάτι (προαιρετικά)
Ζεσταίνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Δεν το γυρίζουμε βιαστικά από την άλλη πλευρά, αν δεν ξεκολλάει από τη βάση της κατσαρόλας μόνο του.
Όταν το κρέας ροδίσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου, ώσπου να μοσχομυρίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, σκεπάζουμε τη χύτρα και βράζουμε το κρέας ακολουθώντας τις οδηγίες της (40-45 λεπτά περίπου).
Όταν ο προβλεπόμενος χρόνος συμπληρωθεί, ανοίγουμε τη βαλβίδα, περιμένουμε να βγει εντελώς ο ατμός και ξεσκεπάζουμε τη χύτρα.
Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, σουρώνουμε τη σάλτσα και την κρατάμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
Αφαιρούμε το δίχτυ από το κρέας με προσοχή και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
(Αργότερα ή την επομένη μέρα).
Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το τσίπουρο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες μετρίου πάχους με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού ή ηλεκτρικού μαχαιριού και το τοποθετούμε μέσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε τη σάλτσα στη μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα δαμάσκηνα. Τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλάτι και προσθέτουμε το corn flour, διαλυμένο στο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε να πήξει λίγο η σάλτσα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κρέας στη φαρδιά κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μία δύο βράσεις. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του.
Το σερβίρουμε με προσοχή σε πιατέλα μαζί με τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
Το συνοδεύουμε με ένα αρωματικό ρύζι με ξηρούς καρπούς(εδώ) ή πατάτες "Σαν του Aroma Cafe".
Σημείωση
Το κρέας είναι τρυφερό και νόστιμο, η σάλτσα εξαιρετική και τα δαμάσκηνα προσθέτουν γευστικά και οπτικά.
Δοκιμάστε το στο Αποκριάτικο τραπέζι σας.
Τ α Υ λ ι κ ά
1500γρ.χοιρινό χωρίς κόκκαλα, περασμένο σε δίχτυ
(Το ζητάμε από το χασάπη μας)½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
2 φλιτζάνια ζωμός κρέατος ή ζεστό νερό
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30-40 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ τσίπουρο
Για τη σάλτσα
Η σάλτσα από το κρέας (περίπου 2 φλιτζάνια)
1 κουταλιά corn flour
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
Λίγο αλάτι (προαιρετικά)
Ο δ η γ ί ε ς
Ζεσταίνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Δεν το γυρίζουμε βιαστικά από την άλλη πλευρά, αν δεν ξεκολλάει από τη βάση της κατσαρόλας μόνο του.
Όταν το κρέας ροδίσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου, ώσπου να μοσχομυρίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, σκεπάζουμε τη χύτρα και βράζουμε το κρέας ακολουθώντας τις οδηγίες της (40-45 λεπτά περίπου).
Όταν ο προβλεπόμενος χρόνος συμπληρωθεί, ανοίγουμε τη βαλβίδα, περιμένουμε να βγει εντελώς ο ατμός και ξεσκεπάζουμε τη χύτρα.
Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, σουρώνουμε τη σάλτσα και την κρατάμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
Αφαιρούμε το δίχτυ από το κρέας με προσοχή και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
(Αργότερα ή την επομένη μέρα).
Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το τσίπουρο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες μετρίου πάχους με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού ή ηλεκτρικού μαχαιριού και το τοποθετούμε μέσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε τη σάλτσα στη μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα δαμάσκηνα. Τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλάτι και προσθέτουμε το corn flour, διαλυμένο στο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε να πήξει λίγο η σάλτσα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κρέας στη φαρδιά κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μία δύο βράσεις. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του.
Το σερβίρουμε με προσοχή σε πιατέλα μαζί με τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
Το συνοδεύουμε με ένα αρωματικό ρύζι με ξηρούς καρπούς(εδώ) ή πατάτες "Σαν του Aroma Cafe".
Σημείωση
- Η χύτρα ταχύτητας μας δίνει τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε το κρέας νωρίς το πρωί και να το σερβίρουμε το μεσημέρι. Το καλύτερο όμως είναι να το προετοιμάσουμε από την προηγούμενη, για να έχει κρυώσει εντελώς και να κοπεί εύκολα
- Αν δεν θέλουμε το κρέας σε φέτες, το μαγειρεύουμε κομμένο σε μερίδες.
Ελένη μου, επειδή αυτό το φαγητό μ΄αρέσει πολύ και το δικό σου είναι καλοφτιαγμένο και ζουμερό, ευχαρίστως θα σερβιριζόμουν έστω και μια μικρή μεριδούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς είναι τα πράγματα εκεί, από πλευράς καιρού;
Ζ.
Ζαμπία μου, είναι αγαπημένο φαγάκι, νόστιμο και ευπαρουσίαστο.
ΔιαγραφήΣτη χύτρα ταχύτητος γίνεται εύκολα.
Ευχαρίστως να το μαγειρέψω για χατήρι σου, όχι μόνο να σου δώσω
μεριδούλα!
Εδώ άρχισε η ζέστη αλλά και η υγρασία. Μαζί με την υγρασία εμφανίστηκαν
και τα κουνούπια! Μακάρι να κρατούσε η δροσιά περισσότερο!!!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Πωπωωωω! Το είχα ξεχάσει αυτό το φαγητό κι έχω να το φτιάξω 1-2 χρόνια!!!! Τέλειο το πιάτο σου, λαχταριστό και μοσχομυριστό!!!! Καλό σου βράδυ Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΝα το φτιάξεις τώρα με τις Απόκριες. Ταιριάζει σε μια εορταστική,
οικογενειακή συγκέντρωση.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Υπέροχο το φαγάκι σου Ελένη μου! Λατρεύω τους συνδυασμούς φρούτων με κρέας για το γλυκόξινο αποτέλεσμα! Το φτιάχνω και εγώ με ψαρονέφρι που το ανοίγω, το γεμίζω με δαμάσκηνα και ξύσμα πορτοκαλιού (ή αποξηραμένα βερίκοκα)το κάνω ρολό και το μαγειρεύω αντίστοιχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Τσικνοπέμπτη!
Σε ευχαριστώ, Αγγελική μου, και σ' εμάς αρέσει η γεύση του.
ΔιαγραφήΤι ωραία και η δική σου εκδοχή! Εκτός από υπέροχη γεύση-καταπληκτικός συνδυασμός πορτοαλιού με δαμάσκηνα- θα είναι και οπτικά υπέροχο, ιδανικό και για μπουφέ. Λοιπόν, καταγράφεται
Σου εύχομαι μια υπέροχη Τσικνοπέμπτη!
Ελενάκι μου από τις πιο νόστιμες προτάσεις για την σημερινή μέρα και όχι μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δαμάσκηνα ταιριάζουν υπέροχα με το χοιρινό και κάνουν το πιάτο σου πολύ ιδιαίτερο!
Φιλάκια, καλή Τσικνοπέμπτη!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου, είναι νόστιμο και ιδιαίτερο, μια πρόταση εορταστική.
Να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα.
Υπέροχη Τσικνοπέμπτη!
Αγαπημενο φαγακι! Εγω το κανω και σε κοκκινιστο με δακασκηνα, μ αρεσει γενικα ο συνδυασμός!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, καλή μου Ελπινίκη.
ΔιαγραφήΝα και μια δεύτερη-η δική σου, μετά της Αγγελικής- πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!
Θα ήθελα να τη δοκιμάσω, γιατί δεν έχω συνδυάσει ποτέ τα δαμάσκηνα με
ντομάτα. Θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία.
Καλή Τσικνοπέμπτη!
Εορταστικο το σημερινο φαγακι αλλα και πολυ νοστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Δημιουργία, σε ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις, όποτε μπορείς.
Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!
Τρέλα και παράνοια μαζί...υπέροχο, λαχταριστό , λουκούλειο το πιάτο σου Ελέν μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν αντιθέση με κάποιες "άλλες ψυχές" δεν θα περιοριζόμουν σε μια μερίδα απλή αλλά το λέοντος.
Να σου στείλω τα φιλιά μου και να μείνω να το "χαζέψω" λίγο ακόμη αυτό το υπέροχο πιάτο...
Καλως τη Μάρα. Σε ευχαριατώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και το περιγραφικότατο και
Διαγραφήενθαρρυντικότατο σχόλιό σου! Και βέβαια να μην περιοριστείς σε μεριδούλα, όλη η
πιατέλα δική σου!
Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!
Καλησπέρα!!Πολύ λαχταριστό...θα το φτιάξω το Σ/Κ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο ιστολόγιο!!
Καλώς όρισες energything!
ΔιαγραφήΝα το φτιάξεις, καλή επιτυχία και να μου πεις σχόλια.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη
Καλό Σαββατοκύριακο!
Τι λαχταριστό πιάτο είναι αυτό που βλέπουν τα ματάκια μου!! μπαινει σίγουρα στα υπόψιν! φιλάκια και καλό σ/κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου εξαιρετικό φαγάκι...υπέροχο το χοιρινό με δαμάσκηνα...ότι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι επίσης...Καλή Κυριακή φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή