Πάρα πολύ νόστιμα Κριτσινάκια με ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση. Τα συγκεκριμένα μπαχαρικά και το πράσινο τσάι θεωρούνται «θαύματα της φύσης», γιατί προσφέρουν μεγάλη προστασία στον οργανισμό μας. Συνδυάζονται τέλεια και ενισχύουν τη γεύση του τυριού και δίνουν ξεχωριστό χρώμα και άρωμα στη ζύμη. Το σουσάμι προσθέτει κι αυτό τις ευεργετικές του ιδιότητες αλλά και την εξαιρετική του γεύση.
Τα Κριτσινάκια θα γίνουν ένα υγιεινό, χορταστικό και νόστιμο snack για τα «μεγάλα παιδιά», που εργάζονται πολύ, αλλά και για τα μικρά που καθημερινά κάτι πρέπει να πάρουν μαζί τους στο Σχολείο!
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι σκληρό τυρί τριμμένο
1 ½ κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι turmeric (κουρκουμάς)
1 κουταλάκι κοφτό γλυκιά πάπρικα
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (αφέψημα), κρύο
Σουσάμι και μαυροκούκι (black cumin)
Ρίχνουμε σιγά-σιγά μικρές ποσότητες τσαγιού για να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη και να μπορέσουμε να την πλάσουμε, πιέζοντάς την μάλλον παρά ζυμώνοντας.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πιέζουμε με τις παλάμες μας. Δημιουργούμε έτσι μικρά μπαστουνάκια, τα οποία τα βουτάμε για λίγο σε ένα μπολάκι με νερό και μετά τα τυλίγουμε στο σουσάμι ή το μαυροκούκι, γυρίζοντας τις άκρες τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ς.
Τα βάζουμε μέσα σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200º C για περίπου 20΄.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε!
Όσα περισσεύσουν, τα διατηρούμε μέσα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
Τα Κριτσινάκια θα γίνουν ένα υγιεινό, χορταστικό και νόστιμο snack για τα «μεγάλα παιδιά», που εργάζονται πολύ, αλλά και για τα μικρά που καθημερινά κάτι πρέπει να πάρουν μαζί τους στο Σχολείο!
Τ α Υ λ ι κ ά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι σκληρό τυρί τριμμένο
1 ½ κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι turmeric (κουρκουμάς)
1 κουταλάκι κοφτό γλυκιά πάπρικα
1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (αφέψημα), κρύο
Σουσάμι και μαυροκούκι (black cumin)
Ο δ η γ ί ε ς
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τα μπαχαρικά και τα τυριά. Προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε με τα χέρια μας τα υλικά, ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά μικρές ποσότητες τσαγιού για να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη και να μπορέσουμε να την πλάσουμε, πιέζοντάς την μάλλον παρά ζυμώνοντας.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πιέζουμε με τις παλάμες μας. Δημιουργούμε έτσι μικρά μπαστουνάκια, τα οποία τα βουτάμε για λίγο σε ένα μπολάκι με νερό και μετά τα τυλίγουμε στο σουσάμι ή το μαυροκούκι, γυρίζοντας τις άκρες τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ς.
Τα βάζουμε μέσα σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200º C για περίπου 20΄.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε!
Όσα περισσεύσουν, τα διατηρούμε μέσα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
Μου αρέσει που εκτός από τα μικρά , σκέφτεσαι και τα μεγάλα παιδιά!!!!!Καλή σου νύχτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτεναχωριέμαι που δεν είσαι δίπλα να πεταχτώ για ένα καφέ και να εξολοθρεύσω όλα τα αντιοξειδωτικά κριτσίνια...Μετά θα φτιάξουμε άλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧεχεχε. Εδώ μπήκε ο κουρκουμάς έ; Μμμμ. Τέλεια και σουσαμάτα!
Ζ.
Ωωωωωω! πρέπει να έγιναν πολύ νόστιμα Ελένη μου αλλά και υγιεινά!!!! Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου άρεσε η προσθήκη του τσαγιού. Αν κι εγώ δεν τα πάω καλά με τα κουλούρια κλπ υπάρχουν τα μεγάλα παιδιά που λες κι εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Καλημέρα, Παράκελσε. Για να πω την αλήθεια για μεγάλα παιδιά τα έφτιαξα και βέβαια τα τίμησαν! Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην μου στενοχωριέσαι, καλή μου Ζαμπία, όταν με το καλό έρθω πάλι, θα σου φέρω, όσα θέλεις! Και σε μας άρεσαν, γιατί έγιναν τραγανά και νόστιμα - δεν αγαπάμε τα γλυκά κουλουράκια πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κουρκουμάς έκανε θαύματα, σε χρώμα και γεύση και το σουσάμι αγαπημένο!
Φιλιά, καλή σου μέρα.
Καλημέρα Κική, τα εξολοθρεύσαμε που λέει και η Ζαμπία! Μας άρεσαν, αν και τα υλικά είναι λίγο ασυνήθιστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις. Καλή σου μέρα.
Καλημέρα, Ξανθή μου, τα μεγάλα παιδιά θέλουν κι αυτά προσοχή! Πάντως η γεύση τους δεν έχουν καμία σχέση με κουλούρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσα να σε κεράσω από εδώ για να δοκιμάσεις!
Τελεια κριτσινακια! Μ αρεσει πολυ η ιδεα με το τυρι και το τσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!
Λοιπόν για να μην σε βάζω σε κόπο να μας στέλνεις πακετάκια με courier καλή μου Ελένη, μπορεί ν' ανασκουμπωθώ το βραδάκι και να τα φτιάξω (σιγά μην και δεν...δηλαδή)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά, σκέψη για αφέψημα τσαγιού με τέτοια χρήση δεν μου είχε περάσει, από το μυαλό!!
Όσο "σερφάρω" μαθαίνω τελικά.
Φιλώ σε.
Ελενάκι πραγματικά ξεχωριστά, τόσο στην εμφάνιση (στην αρχή νόμισα ότι ήταν γλυκά κουλουράκια) όσο και στα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερη συνταγή και ναιιιιι .... θέλω να τα δοκιμάσω!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Καλησπέρα, Ελπινίκη μου, δοκίμασε να δεις αν σου αρέσουν γευστικά! Το τσάι δεν ξεχωρίζει σαν γεύση. Νικούν τα μπαχαρικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πολύ ευχαρίστως, Πηνελόπη μου, στέλνω ταπεράκι αλλά αφού θέλεις να ανασκουμπωθείς! Καλή επιτυχία. Περιμένω εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλό βράδυ.
Καλησπέρα, Ελενάκι. Δεν είναι γλυκά, γιατί δεν μου πολυαρέσουν αυτού του είδους τα κουλουράκια. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Γίνονται τραγανά αλλά όχι πολύ μπισκοτένια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε και πες μου.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Μου αρέσουν τα κριτσινάκια. Ιδανικά για το γραφείο. Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, manousina, για τους μεγάλους είναι ιδανικό snack. Κάτι θέλουμε μαζί μας τις ώρες του Γραφείου, νόστιμο και υγιεινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό βράδυ.
Ελα μια βολτίτσα από το blog μας,έχεις βραβειάκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφή