Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Τάρτα με Τυρί, Πατάτα και Πράσο

Μια αρκετά πλούσια, χορταστική και νόστιμη τάρτα. Είναι εξαιρετική σαν snack ή οικογενειακό βραδινό αλλά μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει και το κύριο πιάτο, διότι διατροφικά είναι πλήρης.
Ο κουρκουμάς, το μαυροκούκι και το σουσάμι ενισχύουν τη διατροφική της αξία.
Στη γέμισή της μπορούμε να αξιοποιήσουμε το υπόλοιπο μιας πατατοσαλάτας, χωρίς κρεμμύδι και ελιές, ή μικρές ποσότητες διαφόρων τυριών που έχουν απομείνει στο ψυγείο μας και να συμπληρώσουμε με μια πικάντικη Φέτα. Δοκιμάστε τη!







Τα Υλικά

1 φύλλο φρέσκιας ζύμης Κουρού


Για τη γέμιση
3 μέτριες πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες
250γρ. τυρί Φέτα σε τρίμματα
50γρ. Μπλε τυρί
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
2 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
4 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο
½ κίτρινη πιπεριά κομμένη λωρίδες
1 κουταλάκι turmeric (κουρκουμάς)
1 κουταλιά σουσάμι
1 κουταλιά μαυροκούκι ( black cumin )
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι


Για την επικάλυψη
2 μέτρια αυγά
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
Ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγο αλάτι


Οδηγίες

Πλένουμε καλά και βράζουμε τις πατάτες με τη φλοίδα σε αλατισμένο νερό. Όταν βράσουν, τις ξεφλουδίζουμε, τις κρυώνουμε και τις κόβουμε φέτες μετρίου πάχους.
Τοποθετούμε το φύλλο της φρέσκιας ζύμης σε ταρτιέρα διαμέτρου 24-26εκ. και την πιέζουμε λίγο να εφαρμόσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε από τη στεφάνη της φόρμας το φύλλο που περισσεύει. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά και τα τυριά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα πράσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, το καλαμποκάλευρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μείγμα λίγο να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο.

Πάνω από τη ζύμη στρώνουμε τις πατάτες, τρίβουμε το Μπλε τυρί, σκορπίζουμε μια κουταλιά τριμμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το γέμισμα με την πιπεριά και τις λιαστές ντομάτες και καλύπτουμε με το μείγμα πράσων και Φέτας. Ισιώνουμε την επιφάνεια της τάρτας με ένα κουτάλι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά.
Καλύπτουμε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και βάζουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρις ότου  ροδίσει η επιφάνειά της και να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Είναι εξίσου νόστιμη και κρύα.


15 σχόλια:

  1. ΜΜμμμμμμμ! Μοσχομύρισε και ήρθα για ένα κομμάτι...κερνάς Ελενίτσα μου!!!! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το ρωτάς, Κική μου; Και βέβαια κερνάω με μπιρίτσα, γιατί εδώ
      κρασάκι δεν υπάρχει!
      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Σε καμιά τάρτα δεν μπορώ να αντισταθώ, τα κορίτσια στο blog μας για να καταλάβεις με φωνάζουν ... ταρτού χα χα χαα!
    Μα είναι όνομα αυτό που μου έδωσαν?
    Για να τις εκδικηθώ δεν θα τους αφήσω ούτε ταρτένια μπουκίτσα;-)
    Η τάρτα σου είναι σκέτος πειρασμός Ελενάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα, Έλενά μου, γέλασα πολύ! Βάλε κι εμένα στην ομάδα σου!
      Μου αρέσουν πάαααρα πολύ οι πίτες και οι τάρτες, και τις προτιμώ
      από τα φαγητά! Κάνω αγώνα να μην τις τρώω μόνη μου, φαντάσου!!!

      Πράγματι έγινε νόστιμη και μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά
      που μας έμειναν και να τα μετατρέψουμε σε ένα υπέροχο πιάτο.
      Φιλιά πολλά, καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Ελένη.
    Η τάρτα σου έχει πανέμορφα χρώματα και προσεγμένη στην τελευταία της λεπτομέρεια, με το σουσάμι και το μαυροκούκι.
    Με τόσα καταπληκτικά και νόστιμα υλικά φαντάζομαι γεύση! Άσε που όπως λες πίτες και τάρτες παίρνουν και "ξεχασμένα" υλικά για μια εκκαθάριση στο ψυγείο...:)

    Καλή καινούρια εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία, σε ευχαριστώ πολύ, πάντα τα λόγια σου ζεστά κι ευγενικά!
      Κάνω κι εγώ μερικούς πειραματισμούς, αλλά δεν φτάνω τη φιλενάδα την Πηνελόπη!
      Έγινε νόστιμη και άρεσε και στο ήμισυ!
      Ας αρχίσει αισιόδοξα αυτή η ευδομάδα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!! αχ λατρεύω τις τάρτες και τα υλικά που διάλεξες ταιριάζουν τέλεια!! φαίνεται και καλοψημένη...μιαμ μιαμ...πάω να την φτιάξω κι εγώ! έφυγαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πέλα.
      Δεν ξέρω αν την έφτιαξες αλλά τα υλικά υπάρχουν στα σπίτια μας.
      Είναι πολύ εύκολη και νόστιμη. Να τη δοκιμάσεις.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Ταρτα με ομορφα υλικα και μου αρεσει που εχει γιαουρτι και οχι κρεμα γαλακτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Δημιουργία.
      Δεν χρησιμοποιώ στις τάτρες κρέμα γάλακτος αλλά γιαούρτι.
      Μαζί με αυγά ή τυρί, κάνει ωραία και νόστιμη κρούστα.
      Να τη δοκιμάσεις κι εσύ

      Διαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ!!!Η ΤΑΡΤΑ ΣΟΥ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!!ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλή μου fotolabida1.
      Να την φτιάξεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου!
      Φιλιά, καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  7. Ωραια ιδεα! Πρεπει να γινε πολυ νοστημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελπινίκη μου, σε ευχαριστώ!
      Πράγματι έγινε νόστιμη, δοκίμασέ την και πες μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετική η τάρτα σου Ελένη! Πολύ προσεγμένη και με ενδιαφέροντα υλικά, όμορφα σχεδιασμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή